Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте от мен:)Имам следното питане - имам право на още 30 дни от ЛКК, но между последния болничен и 45 дневния остават само 8 дни. АГ ме накара да пусна отпуск за тях,но от работа ми отказаха, тъй като съм била в болнични.В такъв случай за колко дни се оформя този последен болничен от комисия или пък има ли право личният лекар да ми даде тези 8 дни?-Еднолично след ЛКК не върви, нямат право.
Дано да съм обяснила ясно и благодаря предварително на който може да каже нещо по въпроса!!

# 571
Има ли някакъв тел., на който мога да попитам имам ли натрупан осигурителен стаж, допълнително от ТД, за който не съм плащала осигуровки?

През годината съм взела от личния лекар около 7 дни болничен, а знам че мога да взема 40, които се признават за стаж, но имам 21 дни от ЛКК и болничен престой, тези 21 влизат ли в другите 40 и признават ли се за стаж?

# 572
  • София-Младост
Момичета имам нужда от помощта ви. Дребния (на 1година и 2 месеца е) започна да ходи на ясла на 1-ви декември, като ми прекратиха майчинството на 18-ти ноември (което незнам дали е така или трябваше на 1-ви декември да го прекратят, но станалото-станало). Получих част от парите за ноември (от 1 до 18.11) изчислени на база 340 лв. Имате ли идея от 19 до 30-ти ноември на каква база ще ми бъде изчислено обезщетението и кога да чакам превод? Има ли касателство с информация от яслите за децата, които са постъпили последно? Благодаря за отделеното време
На 18.11. вероятно ви е свършил периодът от 410 дни. Не става ясно кой и как е прекратил нещата на 18-ти, ходите или не на работа...някакви дати....

Детето ми е родено на 23 септември, като са ми подадени документите за 2-та година майчинство и си получавах парите за периода след тези 410 дена. От счетоводството са пуснали декларация за промяна на обстоятелствата, че детето ходи на ясла, а доколкото ми е известно (може и аз да греша) въпросната декларация трябва да се представи след като детето реално тръгне на ясла, а не когато е прието (а той е приет от 12-ти ноември) Надявам се успях да разясня неяснотиите Simple Smile Извинявам се за объркания пост   bouquet  bouquet
Първо счетоводството не могат да пуснат в НОИ нещо, което вие не сте попълнили и подписали. Би следвало НОИ да бъдат уведомени, но за реалната дата на постъпване/първото посещение на детето, а не когато е приет.

# 573
Здравейте имам следния казус,

аз бях писала по- горе в темата, че имам двама работодатели, които ме осигуряват. Единия е объркал и не е отбелязал, че имам стаж 6 м. а другия е пуснал болничния коректно. Сега виждам, единия болничен  е платен, а другия е с разпореждане за отказ. Болничния, който е платен обаче е с дневно обезщетение с 10 лв. по малко приблизително, от това, което съм получавала до сега. Чудно ми е, по болничния по който нямам плащане ще постъпи ли такова, след като си е оправил грешката работодателя? Отделно от това, дневното обезщетение не се ли смята за общия осигурителен доход, без значение при кой работодател? Защо излиза по- малко тогава?Ще съм благодарна ако някой може да ми даде информация.

Благодаря

# 574
  • Емаесесаесесапипиа
Осигурявана съм в България. Заминавам в чужбина (САЩ) три месеца преди термина си (временно за две-три години). Ако е рекъл Бог детето ще се роди там. Според счетоводителката в службата не ми се полагат майчински при положение, че раждането ще настъпи в страна извън ЕС. Аз нещо не вярвам... И така да попитам - имам ли право на ползване на болнични и отпуск по майчинство ако детето се роди в САЩ? Какви документи са ми необходими за това? Ако нямам право на майчинство трябва ли да напусна работата си в БГ? Благодаря за отговорите предварително!

# 575
Осигурявана съм в България. Заминавам в чужбина (САЩ) три месеца преди термина си (временно за две-три години). Ако е рекъл Бог детето ще се роди там. Според счетоводителката в службата не ми се полагат майчински при положение, че раждането ще настъпи в страна извън ЕС.Леле, къде го пише това? Аз нещо не вярвам... И така да попитам - имам ли право на ползване на болнични и отпуск по майчинство ако детето се роди в САЩ?-За правилен отговор е нужно да се знае български гражданин ли ще бъде бъдещото Ви дете? Какви документи са ми необходими за това? -В Наредбата за медицинската експертиза има цял раздел за раждане в чужбина и как се издават болнични листове. Факт е обаче, че трябват предварителни договорки с лекарите да ви ги издават и малко трудно третия изравнителен лист да се съгласи да го издаде педиатър без да е виждал детето.Ако нямам право на майчинство трябва ли да напусна работата си в БГ? Благодаря за отговорите предварително!
Здравейте имам следния казус,

аз бях писала по- горе в темата, че имам двама работодатели, които ме осигуряват. Единия е объркал и не е отбелязал, че имам стаж 6 м. а другия е пуснал болничния коректно. Сега виждам, единия болничен  е платен, а другия е с разпореждане за отказ. Болничния, който е платен обаче е с дневно обезщетение с 10 лв. по малко приблизително, от това, което съм получавала до сега. Чудно ми е, по болничния по който нямам плащане ще постъпи ли такова, след като си е оправил грешката работодателя? -Въпроса е как точно си е оправил грешката работодателя, подадено ли е ново Приложение №15 с отбелязано наличие на стаж?Отделно от това, дневното обезщетение не се ли смята за общия осигурителен доход,-да без значение при кой работодател? Защо излиза по- малко тогава?-Запазено е правото на плащане по другия болничен лист.Ще съм благодарна ако някой може да ми даде информация.

Благодаря

Последна редакция: чт, 04 дек 2014, 18:39 от valya_and

# 576
  • Емаесесаесесапипиа
Благодаря за отговора! Не ми стана ясно - наистина ли има значение дали детето е български гражданин или не  по отношение на болничния ми и отпуската ми по майчинство? Прегледах експертизата - чл. 41-47 и там няма отношение гражданството на детето или греша? И двамата с бащата сме българи. Евентуално може да има двойно гражданство, но то ще трябва да се урежда допълнително, което при положение, че няма да сме в страната за известно време може да е проблем.
И още нещо  - заминавам три месеца преди предполагаемия термин. Може ли гинекологът ми да ми издаде болнични за първите 45 дни при условие, че няма да съм тук?

Последна редакция: чт, 04 дек 2014, 20:56 от fapua

# 577
Благодаря за отговора! Не ми стана ясно - наистина ли има значение дали детето е български гражданин или не  по отношение на болничния ми и отпуската ми по майчинство? Прегледах експертизата - чл. 41-47 и там няма отношение гражданството на детето или греша? И двамата с бащата сме българи. Евентуално може да има двойно гражданство, но то ще трябва да се урежда допълнително, което при положение, че няма да сме в страната за известно време може да е проблем.
И още нещо  - заминавам три месеца преди предполагаемия термин. Може ли гинекологът ми да ми издаде болнични за първите 45 дни при условие, че няма да съм тук? -Въпрос на договорки, за това попитах за гражданството, защото за дете с ЕГН е по-лесно да твърдиш, че съществува, отколкото преведени или легализирани други документи.

# 578
Здравейте!Нова съм във форума и не мога да се оправя все още с намирането на темите и изобщо в сайта.Днес ще се ровя доста в него! Та моят въпрос относно майчинството. Бременна съм във 2 месец (от доста време чакане) ,студентка задочно обучение 3 година към РУ,безработна съм  Sad (нямам никакъв стаж) както и никакви платени осигуровки откакто съм завършила  Embarassed ! Работих в едно училище за кратко-за различно време,кой когато се сетеше да ме викне и оттам имам за тези 3 години(грубо казвам 3) няколко месеца платени осигуровки(например за 2014само февруари ми е платен,когато съм била за кратко на работа) и не знам дали някъде в НОИ се знае,че имам там някакъв си един месец стаж,но както и да е.Основният ми въпрос е -терминът ми е на 26 юли ,2015 г,какво да направя ,за да получавам 2 години майчинство?свекърва ми работи в шивашки цех и може да ме назначи на ТД и ако стане номера колко време трябва да изплащам осигуровки към фирмата? Благодаря предварително за отделеното време! Hug

# 579
  • в матрицата
Някой знае ли дали вече е гласувано майчинството да се изчислява 24 месеца назад?

Отново да си задам въпроса Simple Smile

# 580
Здравейте нека и аз отново се включа.В майчинство съм от 24.11.2014г. ,въпроса ми е кога трябва да се внесе в НОИ декларацията за майчинство ? До 15.12. ли?

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 17:57 от маринела2014

# 581
  • Пловдив

Да

Някой знае ли дали вече е гласувано майчинството да се изчислява 24 месеца назад?

Не,още

Здравейте!Нова съм във форума и не мога да се оправя все още с намирането на темите и изобщо в сайта.Днес ще се ровя доста в него! Та моят въпрос относно майчинството. Бременна съм във 2 месец (от доста време чакане) ,студентка задочно обучение 3 година към РУ,безработна съм  Sad (нямам никакъв стаж) както и никакви платени осигуровки откакто съм завършила  Embarassed ! Работих в едно училище за кратко-за различно време,кой когато се сетеше да ме викне и оттам имам за тези 3 години(грубо казвам 3) няколко месеца платени осигуровки(например за 2014само февруари ми е платен,когато съм била за кратко на работа) и не знам дали някъде в НОИ се знае,че имам там някакъв си един месец стаж,но както и да е.Основният ми въпрос е -терминът ми е на 26 юли ,2015 г,какво да направя ,за да получавам 2 години майчинство?свекърва ми работи в шивашки цех и може да ме назначи на ТД и ако стане номера колко време трябва да изплащам осигуровки към фирмата? Благодаря предварително за отделеното време! Hug

Нямаш стаж,пък си работила.Дори да е било разпокъсано,ако си била на трудов договор,имаш осигурителен стаж.Как си работила точно?Трудова книжка имаш ли?Извади си ПИК код за НОИ и виж на сайта им какво ти е положението.
Последно колко стаж имаш?Ако имаш 12 м осигурителен стаж през целия ти живот и малко преди 45 дневния те назначат на работа,ще взимаш 2 г по 340 лв
За редовните студенти има еднократна помощ 2880 лв.Ти не си такава,но може да помислиш

# 582
Оппааа ,поправих грешката си в майчинство съм от 24.11.2014г. ,кога трябва да се представи в НОИ декларацията и кога ще ми изплатят майчинството от 24.11

# 583
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Оппааа ,поправих грешката си в майчинство съм от 24.11.2014г. ,кога трябва да се представи в НОИ декларацията и кога ще ми изплатят майчинството от 24.11

Ако ти си предала в счетоводството приложението през ноември, срокът за подаване е 15.12, ако си го предала декември - чак януари.

# 584
Не,нямам тези 12 м стаж,нито трудова книжка.Тези 20-тина дни никъде не фигурират докато съм била по заместване.Мисълта ми е ако сега започна да работя или фиктивно ме назначат във фирма ще имам ли право на 2 г майчинство?А относно помощта за редовни студентки малко се притеснявам с тези документи ,понеже искам да си запазя задочната форма и все още не съм наясно кога може да стане това преместване само по документи за да мога да ги представя в социалните. благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт