Майчинството счетоводно-62

• 38 253
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
Знаете ли дали като си сменям личната карта - трябва да казвам и на работодателя, да му я пращам ( в различни градове сме), а ми предстои да подам 45-дневния болничен? Или може и с информацията от старата лична карта?

# 646
Здравейте, от 7.12.14 съм в 45 дневния отпуск преди раждане. С увеличаването на периода, от който се  изчислява майчинството през първата година на детето, от 18 на 24 месеца ( снощи го съобщиха ) ще настъпят ли промени в размера на парите, които ще получавам,или те ще се едни и същи с вече изчислените за отпуска, в който съм в момента. Термина ми  е на 21.01.15?

# 647
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Знаете ли дали като си сменям личната карта - трябва да казвам и на работодателя, да му я пращам ( в различни градове сме), а ми предстои да подам 45-дневния болничен? Или може и с информацията от старата лична карта?

Прати и копие на новата лична карта на работодателя, примерно по мейл.

Здравейте, от 7.12.14 съм в 45 дневния отпуск преди раждане. С увеличаването на периода, от който се  изчислява майчинството през първата година на детето, от 18 на 24 месеца ( снощи го съобщиха ) ще настъпят ли промени в размера на парите, които ще получавам,или те ще се едни и същи с вече изчислените за отпуска, в който съм в момента. Термина ми  е на 21.01.15?

Пак да поискам линк на официалното обявяване, ако може...
Дори и да се приеме, теб не те засяга, защото вече си излязла в 45-дневния...

Последна редакция: вт, 27 яну 2015, 19:43 от AnMary

# 648
Привет,мили дами
Имам нужда от вашата помощ.
Бременността ми започна през 9.2014 с много проблеми (кървене, контракции, лекарства,  инжекции....). Наложи се почти от самото начало да съм в болничен.
1.  Разбрах че за една календарна година имам право на 180 дни безпрекъсване т.е това означава ли че за следващата също имам право на 180 дни безпрекъсване?
2. Какво означава 12 месеца болничен с прекъсване:
    -колко продължително трябва да е прекъсването?
     -може ли в това прекъсване да се използват почивни дни или отпуск?
Благодаря ви предваритрлно!!!

# 649
Привет,мили дами
Имам нужда от вашата помощ.
Бременността ми започна през 9.2014 с много проблеми (кървене, контракции, лекарства,  инжекции....). Наложи се почти от самото начало да съм в болничен.
1.  Разбрах че за една календарна година имам право на 180 дни безпрекъсване т.е това означава ли че за следващата също имам право на 180 дни безпрекъсване?не, 180 дни без прекъсване, независимо, че продължава в следващата година
2. Какво означава 12 месеца болничен с прекъсване:
    -колко продължително трябва да е прекъсването? поне е дин отраб. ден
     -може ли в това прекъсване да се използват почивни дни или отпуск? по принцип не
Благодаря ви предваритрлно!!!

# 650
Здравейте!
От няколко дни активно ви чета, но все още имам няколко въпросителни за нещата, които ме интересуват и ще бъда много благодарна ако някой ми отговори wavey
Бременна съм в 5 г.с.. Работата ми не е физически тежка, но работя на студено и дишам химикали и много ме е страх за бъдещото ни бебе.  Имам сключен трудов договор от година, изпитателният срок е свършил.
Разбрах, че имам право на 180 дни болничен, от които обезателно искам да се възползвам. Въпросът ми е: в тези 180 дни включват ли се 45-те дни преди термина, или те са си отделно? Ако може да ми обясните какъв е реда и начина за подаване на документи, какво е нужно да се направи, какви са процентите обезщетения...Изчетох много материали, но така и не ми стана ясно.
Благодаря предварително!  Hug

# 651
Здравейте! На 01.12.2014 год. подписах ТД, приеха детето в ясла, съответно ни назначиха с 6м изпитателен срок в полза на работодателите. Сега обаче ни промениха плащането, нещата не са хич розови. Общо взето направих голяма грешка да се откажа от майчинство и да пусна малкият на ясла 1год и 1м. е. Въпроса ми е какви варианти има да излезна пак в майчинство, освен да търся познат с фирма, който да ме назначи на ТД и да ме пусне в майчинство?

# 652
здравейте, да питам като напускам работа какви документи трябва да изискам да ми дадат?
аз се сещам да трудовата книжка, заповед, бележка с доходите за детски
още нещо трябва ли - примерно някакви уп-та или нещо друго, защото фирмата, която напускам ще се ликвидира и ако ми потрябва нещо след време не зная дали ще ги открия, затова искам сега да се подсигуря

Последна редакция: нд, 21 дек 2014, 16:03 от AnMary

# 653
Искам да Ви попитам скъпи мами майчинството за същия месец ли се изчислява и получава или за предния? Благодаря предварително за отговорите ,ще чакам с нетърпение получаването им!!!

# 654
Искам да Ви попитам скъпи мами майчинството за същия месец ли се изчислява и получава или за предния? Благодаря предварително за отговорите ,ще чакам с нетърпение получаването им!!!
За предния Simple Smile

# 655
Здравейте!Моля за помощ,искам да се върна на работа преди детето ми да е навършило 2 год.Трябва ли да подам молба до работодателя,че желая да се върна на работа считано от 5.01.2015г.И още нещо,може ли той да ме задължи да започна ,примерно след 1 месец,след като е уведомен!Благодаря предварително!  bouquet

# 656
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
От няколко дни активно ви чета, но все още имам няколко въпросителни за нещата, които ме интересуват и ще бъда много благодарна ако някой ми отговори wavey
Бременна съм в 5 г.с.. Работата ми не е физически тежка, но работя на студено и дишам химикали и много ме е страх за бъдещото ни бебе.  Имам сключен трудов договор от година, изпитателният срок е свършил.
Разбрах, че имам право на 180 дни болничен, от които обезателно искам да се възползвам. Въпросът ми е: в тези 180 дни включват ли се 45-те дни преди термина - не ги включват, или те са си отделно? Ако може да ми обясните какъв е реда и начина за подаване на документи, какво е нужно да се направи - гинекологът ти издава болнични листове с ЛКК, какви са процентите обезщетения - 80% от брутния, но не повече от нетния осигурителен доход на база осиг. доходи 18 месеца назад преди излизане в болничен...Изчетох много материали, но така и не ми стана ясно.
Благодаря предварително!  Hug

Здравейте! На 01.12.2014 год. подписах ТД, приеха детето в ясла, съответно ни назначиха с 6м изпитателен срок в полза на работодателите. Сега обаче ни промениха плащането, нещата не са хич розови. Общо взето направих голяма грешка да се откажа от майчинство и да пусна малкият на ясла 1год и 1м. е. Въпроса ми е какви варианти има да излезна пак в майчинство, освен да търся познат с фирма, който да ме назначи на ТД и да ме пусне в майчинство?

Вариантът с познат е добър, да. Но преди това трябва да прекратиш настоящия договор и да спреш детето от ясла.

здравейте, да питам като напускам работа какви документи трябва да изискам да ми дадат?
аз се сещам да трудовата книжка, заповед, бележка с доходите за детски
още нещо трябва ли - примерно някакви уп-та или нещо друго, защото фирмата, която напускам ще се ликвидира и ако ми потрябва нещо след време не зная дали ще ги открия, затова искам сега да се подсигуря

Добре е и УП-2 да се издаде, а и УП-3, ако имаш извънреден труд и различно от нормираното работно време.

Здравейте!Моля за помощ,искам да се върна на работа преди детето ми да е навършило 2 год.Трябва ли да подам молба до работодателя,че желая да се върна на работа считано от 5.01.2015г.И още нещо,може ли той да ме задължи да започна ,примерно след 1 месец,след като е уведомен!Благодаря предварително!  bouquet

Добре е да се разбереш с работодателя, а дали ще е формално със заявление/молба или нещо подобно зависи от вътрешните ви правила. По принцип не може да ти откаже да се върнеш на работа.

Последна редакция: пн, 22 дек 2014, 20:25 от AnMary

# 657
  • Пловдив
Здравейте!
Включвам се с въпрос. В момента съм в 45-дневния болничен, който е подаден в НОИ. Днес погледнах банковата си сметка и видях, че имам превод. Сумата е в размер на 102 лева за 6 работни дни. Това прави 17 лева дневен размер на обезщетението. При изчисляване на прогнозното обезщетение обаче, като резултат бе посочена сумата от малко над 31 лева. На какво се дължи разликата според Вас?
При справка за представените документи и изплатени обезщетения ми прави впечатление фактът, че в графа "Дневен размер на обезщетението" не фигурира никаква сума. Да се притеснявам ли? Или предпразнично са им свършили паричките и ще си получа пълната сума по-нататък?
Благодаря предварително!

# 658
  • Пловдив
Здравейте!
Включвам се с въпрос. В момента съм в 45-дневния болничен, който е подаден в НОИ. Днес погледнах банковата си сметка и видях, че имам превод. Сумата е в размер на 102 лева за 6 работни дни. Това прави 17 лева дневен размер на обезщетението. При изчисляване на прогнозното обезщетение обаче, като резултат бе посочена сумата от малко над 31 лева. На какво се дължи разликата според Вас?
При справка за представените документи и изплатени обезщетения ми прави впечатление фактът, че в графа "Дневен размер на обезщетението" не фигурира никаква сума. Да се притеснявам ли? Или предпразнично са им свършили паричките и ще си получа пълната сума по-нататък?
Благодаря предварително!

Пиши мейл до НОИ,което ти обработва документите.Ти останалите дни ще ги получиш със сигурност,но нека да проверят какво е смятано и ако имаш грешка ще я отстранят

# 659
Здравейте, Честита Коледа на всички, бъдете здрави и щастливи!
И малко неколеден въпрос, но виждам, че нои са въвели една нова онлайн справка за прогнозно майчинство.... та понеже се опулих и ще имам разправии  май с работодателя ми да питам предварително и тук --- така имам дете на 2години и съм била майчинство и ми предстои март месец да раждам пак... та въпроса ми е
по време на болничния през първата година и по време на майчинството през втората година работодателя каква сума трябва да подава като осигурителен доход? (независимо от това, че за този период внася само 20.16лв здравни за мен)
тъй като в справката ми от нап излиза едно, от нои излиза друго...

Общи условия

Активация на акаунт