Майчинството счетоводно-62

• 38 233
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, Честита Коледа на всички, бъдете здрави и щастливи!
И малко неколеден въпрос, но виждам, че нои са въвели една нова онлайн справка за прогнозно майчинство.... та понеже се опулих и ще имам разправии  май с работодателя ми да питам предварително и тук --- така имам дете на 2години и съм била майчинство и ми предстои март месец да раждам пак... та въпроса ми е
по време на болничния през първата година и по време на майчинството през втората година работодателя каква сума трябва да подава като осигурителен доход? (независимо от това, че за този период внася само 20.16лв здравни за мен)
тъй като в справката ми от нап излиза едно, от нои излиза друго...

За периода от 410 дни - доходът, от който е изчислено обезщетението.

За отпускът за гледане на дете до 2 год. възраст - МРЗ.

# 661
Здравейте, Честита Коледа на всички, бъдете здрави и щастливи!
И малко неколеден въпрос, но виждам, че нои са въвели една нова онлайн справка за прогнозно майчинство.... та понеже се опулих и ще имам разправии  май с работодателя ми да питам предварително и тук --- така имам дете на 2години и съм била майчинство и ми предстои март месец да раждам пак... та въпроса ми е
по време на болничния през първата година и по време на майчинството през втората година работодателя каква сума трябва да подава като осигурителен доход? (независимо от това, че за този период внася само 20.16лв здравни за мен)
тъй като в справката ми от нап излиза едно, от нои излиза друго...

За периода от 410 дни - доходът, от който е изчислено обезщетението.

За отпускът за гледане на дете до 2 год. възраст - МРЗ.

ок, ама той как да знае какво ми е обезщетението, като го смятат в нои и ми го пращат от там, без  той изобщо да знае каква е сумата
друг е въпроса, че ми е подавана за някои месеци сума 420лв, за други нула-това ми излиза от регистъра на нап като си чукна справка
не би ли било редно той да си подава сумата, която ми е по договор, независимо от това, че съм майчинство?

# 662
Женя, малка грешка имам - МРЗ е сумата, която би ти влезнала в бъдеща база, а самият осиг. доход е 0.00 - това за времето в отпуск за гледане на дете.

По отношение на 410 дни, явно не си забеляза, че съм писала, че осиг. доход е равен на доходът, от който е изчислено обезщетението, а не самото обезщетение, което изчислява и изплаща НОИ. Това е осредненият доход на база 18 месеца назад, преди излизане в отпуск за бременност и раждане.
Гледай си сумите в НОИ. Междувпрочем те не може да са различни в НАП, защото обр. 1 се подава еднократно от работодателя в НАП, а след това по служебен път в НОИ.

# 663
Lady Brinne, благодаря ти за специалното внимание  Hug ... обаче
да наистина осиг.доход за първата година е доходът, от който е изчислено обезщетението, не самото обезщетение, но нали и това го изчисляват в нои и той всеки месец е различен? и работодателят как да знае различната сума всеки месец? или трябва той да осредни заплатите ми за последните 18 месеца, ама ако сгреши и пак не съвпадне с данните от нои?
аз си гледам сумите, които излизат от справката в нои, но пък като направя справка в нап там излиза, че за втората година наистина ми е нула за всички месеци, но пък за първата година имам месеци с по 420лв имам и месеци с нула - така ли трябва да е, при положение, че преди това съм осигурявана по договор примерно на 800лв? да не би да е попълвано 420 лв за някои месеци, тъй като се внася само 20.16лв здравни за периода се чудя? не знам в пълен шах съм??
даже не знам дали в нои да ходя да се разправям, дали в нап, дали при работодателя и какво трябва да се направи? освен това трябва лида подава корекции и ако да - с ел.подпис за 2012 дали ще може?

# 664
  • София-Младост
Lady Brinne, благодаря ти за специалното внимание  Hug ... обаче
да наистина осиг.доход за първата година е доходът, от който е изчислено обезщетението, не самото обезщетение, но нали и това го изчисляват в нои и той всеки месец е различен? и работодателят как да знае различната сума всеки месец? или трябва той да осредни заплатите ми за последните 18 месеца, ама ако сгреши и пак не съвпадне с данните от нои?
аз си гледам сумите, които излизат от справката в нои, но пък като направя справка в нап там излиза, че за втората година наистина ми е нула за всички месеци, но пък за първата година имам месеци с по 420лв имам и месеци с нула - така ли трябва да е, при положение, че преди това съм осигурявана по договор примерно на 800лв? да не би да е попълвано 420 лв за някои месеци, тъй като се внася само 20.16лв здравни за периода се чудя? не знам в пълен шах съм??
даже не знам дали в нои да ходя да се разправям, дали в нап, дали при работодателя и какво трябва да се направи? освен това трябва лида подава корекции и ако да - с ел.подпис за 2012 дали ще може?

Защо смяташ, че това което виждаш като изчисления в НАП го калкулира работодателя? Обезщетението от НОИ се изчислява на дневна база и се смята на база работни дни за месеца. Работодателя изобщо не го интересува колко си получила. За месеца той подава инфо, че ти 20 работни дни си била в отпуск за бременост и раждане и за периода ти дължи 4.8 % здравна вноска...край. Точно тези месеци са  с 0.00, те се признават за стаж-трудов и осигурителен, без да се дължат и внасят осиг. вноски.

# 665
именно ... аз знам, че се изчисляват от нои и работодателят не знае всеки месец каква е сумата, от която е изчислено обезщетението ми, както и самото обезщетение
затова ми е чудно - да за втората година подава данни с 0.00 лв осиг.доход, но за първата година според мен сумата,която да вписва като осиг.доход не трябва да е нула и това питам - каква сума се вписва - иначе като отработени дни се пише нула

# 666
  • София-Младост
именно ... аз знам, че се изчисляват от нои и работодателят не знае всеки месец каква е сумата, от която е изчислено обезщетението ми, както и самото обезщетение
затова ми е чудно - да за втората година подава данни с 0.00 лв осиг.доход, но за първата година според мен сумата,която да вписва като осиг.доход не трябва да е нула и това питам - каква сума се вписва - иначе като отработени дни се пише нула

И за първата и за втората година работодателят сума не вписва. Отбелязват се дните в отпуск за бременост и раждане/майчинство. И 4.8% здравно осиг. на база 420лв.
За първата година Ldy Brinne е писала, сумата от която е изчислено обезщетението. Втората година-МРЗ за страната. Това обаче са данни, които НАП/НОИ си отбелязват, а неработодателя.

# 667
Женя, за доходът, от който е изчислено обезщетението виж какво е написала Ала-бала: изчислява се и се вписва по твоето ЕГН от НОИ. В НАП отбелязват само 420.00-те лева върху, които се дължи здравна вноска за периода в отпуск за бременност и раждане / 410 дни /. За втората година осигурителният доход е 0.00 лева, няма как да е друг - просто в бъдещи бази влиза с МРЗ. За този период също се дължи само здравна върху 420.00 лева.

# 668
  • София
Здравейте,

В момента съм в отпуска по майчинство. Обмислям да сменя работодателя и да започна нова работа преди детето ми да навърши годинка. Как стои въпрасът документално и от страна на обезщетениятя? Мога ли да прехвърля майченството на бащата?

Благодаря предварително
Весела Коледа на всички!
Аз да си пусна отново питането, че нещо се изгуби.

# 669
Здравейте,

В момента съм в отпуска по майчинство. Обмислям да сменя работодателя и да започна нова работа преди детето ми да навърши годинка. Как стои въпрасът документално - подаваш предизвестие и след изтичането му напускаш; то може да тече и по време на отпускът, който ползваш сега и от страна на обезщетениятя - ако започнеш отпускът за бременност и раждане може да бъде прехвърлен на бащата, ако детето е навършило 6 месеца? Мога ли да прехвърля майченството на бащата?

Благодаря предварително
Весела Коледа на всички!
Аз да си пусна отново питането, че нещо се изгуби.

# 670

ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ!    Искам да попитам пак за парички-тъй като покрай празниците те никога не стигат. След като ни преведоха майчинството за декември да считам ли ,че м .януари оставаме без нищо..Т.е ще има превод до 5 февруари за  м януари.От  1 месец получавам майчинство и не съм на ясно с този въпрос!

# 671
  • София-Младост

ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ!    Искам да попитам пак за парички-тъй като покрай празниците те никога не стигат. След като ни преведоха майчинството за декември да считам ли ,че м .януари оставаме без нищо..Т.е ще има превод до 5 февруари за  м януари.От  1 месец получавам майчинство и не съм на ясно с този въпрос!
Не оставате без пари реално, до 5.12 сте получили за ноември, в края на декември за януари, предвид това, че има повече почивни дни.

# 672
само да питам още нещо - като се подава декл.образец 1 за месец, в който детето навършва 2 години - там нали дните трябва да се разделят и да се отбележат за първата годинка като болничен и за втората останалия брой дни като майчинство?
след това по-нататък трябва ли самия месец да се раздели на подпериоди, примерно1-15 и 15-30, там където има графа за разделяне

# 673
  • София-Младост
само да питам още нещо - като се подава декл.образец 1 за месец, в който детето навършва 2 години - там нали дните трябва да се разделят и да се отбележат за първата годинка като болничен и за втората останалия брой дни като майчинство?
след това по-нататък трябва ли самия месец да се раздели на подпериоди, примерно1-15 и 15-30, там където има графа за разделяне
Няма подпериоди в декларация 1. В месец, в който навършва 2г. свършва отпуска за отгл. на малко дете, няма бременост и раждане...освен ако въпросът няма предистория.

# 674
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Леко празнично е прието официално, че изчисляването на майчинство се връща от 18 на 24 месеца.
За справка Държавен вестник Брой: 107, от дата 24.12.2014 г. (извънреден)
http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces

12. В чл. 49, ал. 1, изречение първо думи-
те „18 календарни месеца“ се заменят с „24
календарни месеца“.

Общи условия

Активация на акаунт