С какво ви дразнят свекървите- 37

• 50 715
  • 815
  •   1
Отговори
# 255
  • Tам през Атлантическия океан
Има една тема където прабабата гледа/помага за бебето , тябва да питаме авторката как се е справяла  Laughing  Съдейки по темата , добре тъй като мацката бе ужасена/уплашена че прабабата се 'оттегля'  и че няма да и помага  Laughing

# 256
  • Winterfell
То си е до човек понякога, не до набор. Моята майка е на 45г. и се изприщва от компютър. Нито смее да го пипне, нито иска. Да кажеш, че живее в накое селце, и по цял ден пасе кози  Rolling Eyes
Стана баба на 40г. и долетя за седмица да ми помага без да ме попита. Искаше да маринова бебето, не даваше да му режа ноктите и подобни отживелици, които са били актуални по нейно време. Не позволих нищо от това да се случи. С доста цупни от нейна страна, все пак си извоювах авторитета на родител. И това всъщност стана като и показах,че АЗ мога да го къпя сама, да го храня, обслужвам и преценявам сетуациите, вместо да стоя отстрани и да вдигам рамене. Също така и казах в прав текст,че ако не се съобразява с моите методи, просто детето няма да и гостува. На свекърва ми заявих същото за малкия ми син, и като се вземат внуците, се дават подробни инструкции. Преди тях за нещо ново, като АМ например винаги има показно.
Знам, че има и тежки случаи, дето уж не се разбират, но са редки и е по-безопасно да не се рискува с тях.Според мен повечето само си лаят. Свекърва ми примерно обича да натъртва „Е утепайте го са детето“. Давам пример: Малкия беше на месец, когато се задави от АМ и се стигна до болница. Не спря да ме сочи, а аз просто исках да си нахраня бебето за Бога!  ooooh! Нейният син също е лежал в болница като бебе- получил е алергия от АМ. Тя го е кърмила, но е била студентка и е искала да замести едно хранене вместо да се прибира до вкъщи. Не е, като да не знае какво е да ти се случи подобно нещо. Веднъж пък малкия тупна от леглото. На неговата възраст баща му също е паднал от спалнята, само че спейки, и се е търкулнял под спалнята. Изкара ли си акъла, че някой го е откраднал  Laughing
Та така, по-скоро да подразни си плямпа понякога. Да имаше ко да и се върже поне  Wink
Времето  е друго, обаче хората като цяло са си същите

# 257
  • при късмета
Ако сега са на 20+ да, аз визирах повечето пишещи тук и казах на 30+
Изобщо начина на гледане на бебе сега е много различен от преди 30 години и това няма кой да отрече.
А това е едно от нещата за които свекървите най-много се опитват да се налагат.
Като цяло разбира се, защото сега ще се започнат с едни примери, ама аз не съм, ама брат ми не е. Изключинията не променят правилото, а го потвърждават

Поради липса на Хумана на пазара изобщо, освен, че е била много скъпа, но това се преживява, майка ми е кърмила съседско бебе в продължение на 4 месеца, разликата м/у нас е била няколко дни.
Разбирам, че хората са се справяли според ситуацията и даже педиатрите са препоръчвали мазането с мас.
Въпроса е, че голяма част от днешните баби не спират да твърдят, че техния начин е правилния. А те са последна инстанция, която трябва да взима решения за бебето. Първия по важност по този въпрос е снахата

# 258
  • София
Скрит текст:
То си е до човек понякога, не до набор. Моята майка е на 45г. и се изприщва от компютър. Нито смее да го пипне, нито иска. Да кажеш, че живее в накое селце, и по цял ден пасе кози  Rolling Eyes
Стана баба на 40г. и долетя за седмица да ми помага без да ме попита. Искаше да маринова бебето, не даваше да му режа ноктите и подобни отживелици, които са били актуални по нейно време. Не позволих нищо от това да се случи. С доста цупни от нейна страна, все пак си извоювах авторитета на родител. И това всъщност стана като и показах,че АЗ мога да го къпя сама, да го храня, обслужвам и преценявам сетуациите, вместо да стоя отстрани и да вдигам рамене. Също така и казах в прав текст,че ако не се съобразява с моите методи, просто детето няма да и гостува. На свекърва ми заявих същото за малкия ми син, и като се вземат внуците, се дават подробни инструкции. Преди тях за нещо ново, като АМ например винаги има показно.
Знам, че има и тежки случаи, дето уж не се разбират, но са редки и е по-безопасно да не се рискува с тях.Според мен повечето само си лаят. Свекърва ми примерно обича да натъртва „Е утепайте го са детето“. Давам пример: Малкия беше на месец, когато се задави от АМ и се стигна до болница. Не спря да ме сочи, а аз просто исках да си нахраня бебето за Бога!  ooooh! Нейният син също е лежал в болница като бебе- получил е алергия от АМ. Тя го е кърмила, но е била студентка и е искала да замести едно хранене вместо да се прибира до вкъщи. Не е, като да не знае какво е да ти се случи подобно нещо. Веднъж пък малкия тупна от леглото. На неговата възраст баща му също е паднал от спалнята, само че спейки, и се е търкулнял под спалнята. Изкара ли си акъла, че някой го е откраднал  Laughing
Та така, по-скоро да подразни си плямпа понякога. Да имаше ко да и се върже поне  Wink
Времето  е друго, обаче хората като цяло са си същите

Зависи си и от младата майка. Някои са по-ориентирани и "ербап", други са плахи, по-неориентирани и имат нужда от помощ. Не бива да се генерализира. Зависи си от човека, от семейството и от взаимоотношенията в него.

П.С. ма ко, направо ме напушва смях като те чета.

# 259
  • до едно тепе
Зависи си и от младата майка. Някои са по-ориентирани и "ербап", други са плахи, по-неориентирани и имат нужда от помощ. Не бива да се генерализира. Зависи си от човека, от семейството и от взаимоотношенията в него.

Да права си, че зависи от младата майка. Колко ще позволи да и промият мозъка, че не знае и за нищо не става. Моята майка, повтарям МОЯТА се опита да го направи с мен. В момента, в който се опънах ми се каза открито в очите, че аз не мога да се справя. Ако зависеше от нея детето ми щеше да е на АМ(настояваше да го дохранвам с АМ докато на мен ми течеше кърмата по дрехите, а бебето не сучеше и се налагаше да цедя и да съхранявам във фризера), нямаше мъжа ми да го къпе и днес( не можел бил), а аз щях да се чудя откъде ме е застигнало. Показах и вратата, останах сама вкъщи с бебето, кърмех денонощно, и го възпитавам както аз преценя. И какво се оказва о чудо аз се справих без да ми висят със свеки на главата и да ми дават акъл кое как и да ме докарват до сълзи и до мисълта,че едно дете не мога да отгледам Peace

# 260
...

И мен  Laughing чак ходих да проверя в профила й да не е самата тя някоя свекърва, дори прасвекърва Mr. Green, защото от коментарите й за днешните свекърви, оставам с чувството, че впечатленията й са от началото на миналия век Grinning
Не е свекърва, младо момиче е, с малък син Peace Да се чудиш, какво търси в тази тема, щом и свекърва няма, както сподели наскоро.

Междудругото, имам около себе си доста млади майки, които по убеждения не използват памперси, а многократни пелени. И приучват бебета си на ЕБХ от ранна възраст, а не ги оставят да се напишкват и наакват в гащите до предучилищна. Просто си представям след 20+ години, вашите снахички какви ще ги приказват за вашия начин на отглеждане на бебе Mr. Green

Последна редакция: нд, 19 окт 2014, 00:21 от птица

# 261
  • при късмета
И снаха като имам птица, ще съм на мнение, че те със сина си решават как да си гледат бебето.
Аз като неопитна майка, бях решила за бебето да слушам само един и това да е педиатърката. Даже на майка ми не разреших да ми дава акъли. Разсърди ми се даже, че си изкъпахме бебето двамата с мъжа ми първата вечер вкъщи. Като дойде след изписването докторката всичко ни обясни. Не е трудно да го разбереш.

В темата съм доста преди теб, с пример на приятелка, чиято свекърва кръсти детето без да знаят родителите.

Къде точно пише, че трябва да имаш свекърва за да пишеш в темата? Или не може и теб да дразнят недомислиците на другите свекърви, ако не е твоя?

# 262
Е, все пак - нито със снахите снаха, нито със свекървите свекърва Wink

Хайде, лека, утре пак Grinning

# 263
И нужно ли беше това?

# 264
  • при късмета
Ооо, снаха съм, мъжа ми има сестра. Майка му беше душа човек. С него бяхме съученици и съседи така, че добре я помня. Сестра му обаче достойно я замества. Никой не ще да контактува с нея, нито той нито брат му, нито баща им. И понеже го знае е решила да "поддържа връзка" с мен и етървата  ooooh! Заради децата де, ама даже имената им бърка и на моя и на племеницата  ooooh!
Чак с наставления и решения за нашите деца се обажда, че и се сърди, че не е на нейната и по този повод отказва да присъства на празник. Тя няма деца още даже връзка не може да задържи, за повече от 6 месеца никой не я издържа
Замества ли достойно свекърва?
А свекърва ще стана някой ден

# 265
  • София
... Моята майка е на 45г. и се изприщва от компютър. Нито смее да го пипне, нито иска. Да кажеш, че живее в накое селце, и по цял ден пасе кози  Rolling Eyes
...Искаше да маринова бебето, не даваше да му режа ноктите и подобни отживелици, които са били актуални по нейно време...
Стига бе. Как ще са били актуални такива неща по "нейно време". Аз съм почти на нейната възраст и смея да твърдя, че нищо от горенаписаното не е типично за жените на тази възраст и не се е случвало в тяхното съвремие. Не говоря само за себе си, а и за всички, които познавам на тази възраст.
Явно е до човек, до среда, до семейни традиции, но в случая няма как да е от възрастта.

# 266
Искате да ми кажете, че сегашните 30 годишни и малко отгоре са отгледани с памперси ли?
Или не са захранвани с попара на 3 месеца?
Или не са мазани с мас?
И какво от това? Видно е, че са оцеляли, не им се е отразило пагубно.

# 267
  • при късмета
Искате да ми кажете, че сегашните 30 годишни и малко отгоре са отгледани с памперси ли?
Или не са захранвани с попара на 3 месеца?
Или не са мазани с мас?
И какво от това? Видно е, че са оцеляли, не им се е отразило пагубно.

Къде точно прочете, че им се е отразило пагубно?
Става дума за разликите и налагането на едното или другото. И сега има майки който си гледат бебетата по този начин. Няма правилно или грешно, важното е като хванеш една схема да се спазва само тя.
А най-вече става дума за това, че не свеки решава, а снахата. Тук свеки няма думата, колкото и да се тръшка. Ей, за това става дума.
Колкото и неопитна да е снахата, сама си знае как е най-добре да си гледа детето и дори да има нужда от помощ най-вероятно би я потърсила другаде, не при свекървата. Има си майка има и педиатри. Свекървата е последна инстнация що се отнася до решения за бебе, това твърдя

# 268
  • София
Има си майка има и педиатри. Свекървата е последна инстнация що се отнася до решения за бебе, това твърдя

А ако свекървата е педиатър? Thinking

П.С. Леле мале... Joy

# 269
Популе ,а ако не е педиатър или акушер и снахата не е на 21 като теб ,а на близо 30 и е специалист по детско развитие и детска психология и практика с деца над 9 години когато се е родило бебето?
А ако свекървата е имала само едно дете ,което на 3 месеца е дала на бабите и го е виждала уикенда и са го взели обратно когато е било готово за целодневна градина ,а снахата е гледала /отглеждала няколко чифта деца ,между които близнаци и тризнаци от 3 месечни до 3 годишни и е по наясно с нещата ? И как би го къпала тя примерно когато не го е правила никога за своето ? Кое я прави по запозната ?Тогава пак ли ще има думата свекървата за отглеждането ? Не ми отговаряй ,знам какво ще кажеш  Stop
Добре ,че моята свекърва не е като теб честно.  ooooh!

Иначе вече писах надълго и широко как ги разбирам аз нещата.
Нито майка ми ,нито свекървата са ми помагали за детето . Не пожелах и даже не исках след раждането да идват за изписването като за процесия и за гости. Дойдоха в болницата да видят бебето и след седмица и  нещо за ден .
Майка ми си дойде от чужбина ден след раждането ,защото родих ден по рано и дойдоха да видят детето за ден ,а свекърва ми колкото и да искаше да си навакса с гледането на бебе с нашето ,не й се получиха нещата . Опита се да наминава всяка вечер ,да предлага помощ с къпане и разходка докато ние излезем да напазаруваме ,но реално нямахме нужда повече от веднъж месечно максимум и то след годината на детето и много се огорчаваше ,че не се нуждаем от нея.
Не мога обаче да си кривя душата и да не кажа ,че се съобразяваше с мен за всичко свързано с детето когато е било при нея за няколко часа в месеца и носеше чинии с храна през ден .Оценявам помощта и съм била благодарна, но други постъпки накривиха хавата и обтегнаха отношенията ,които доведоха до преустановяване на контакта.
Вече Колкото сме си по далече един от друг  ,толкова сме си по драги със свекъра и свекървата.
Мъжа ми месец преди раждането си беше взел отпуска от работа за 7  месеца и прекрасно се оправяхме двамата. Той поемаше къпане, масажи и сутрешните смени, аз вечерните с храненето , много спокойно и усмихнато бебе и доволни ,наспани и весели родители   на разходки по цял ден и с  много приятни спомени .

Хм , в тази тема отново си в ролята си и е зловещо напомняне за феномена родителстване с цел.. ,когато хората се самозабравят и егоцентрират до степен на нетърпимост. Фактор, намеса, слушане , натъртване на Аза са всичко друго ,но не и нормално поведение на близо 50 годишен човек и то майка при това.
Настръхвам при всеки нов пост и съжалението в мен  към сина ти и  бъдещото момиче снаха в този дом нарастват.
Не виждам как можеш Популе да си толкова категорична и остра. Не знам на какво се базират тезите и опита ти ,но един отрезвителен курс от критика биха ти спомогнали неимоверно .
Не смятам ,че екстрите ,с които се прехвалваш са във форма на пари, защото богат човек не се диви на 2000 лева за диван от едноименнат ти тема.
Второ когато даваш дарение /подарък то е по подразбиране безвъзмездно и без условности. В българският закон има подарък тип дарение с тежест ,но то никога не е срещу гледане ,защото няма как да бъде ,а е примерно с права на доживотно ползване ,което също не е дар ,във фактологическия смисъл на думата.
И нека само вметна нещо лично ,което може и да проумееш ,а може и да подминеш удобно  .
 Има майки, които не разчитат на бабин дом да им гледа децата , на татко да им осигури дом и на баба и дядо да им пълни хладилника със зарзават от село.
Има хора ,които заради такива опити за намеси и дарения уж ,но не дефакто си получиха имота обзаведен и ремонтиран за хиляди Евро ,от които вземат добър наем ,но останаха сами с наемите , с имотите си, с чакане на обаждане и с липсата на близки хора около тях . Нямат контакти с внучката си ,която уж обичат повече от единствения си син , и горко се вайкат как не можаха да го пречупят да им върви до гайдата и да ги слуша. Или защо навремето не са си родили още едно дете ,та поне да имат шанса то да им е по модел и угода.
Ще си ползват случайни хора да ги гледат като остареят ,защото са доста имотни ,но обширното  им наследство никой не го иска, защото идва в комплект с тях. Една възпитана , добра и разбираща на външен вид , но хитра и манипулативна свекърва ,която е свикнала подмолно да командва парада и един избухлив свекър ,който е с твоите остарели архаични разбирания за наследства, слушане, имена, дълг и вмешателство.
Надявам се поуката от дългия ми пост да ти е от полза, но надали. Човек понякога иска да чува това ,което иска...но все пак за се замисли колко ще си щастлива ако имаш такова развитие на обстоятелствата , защото след това е късно да върнеш какъвто и да е контакт .

Последна редакция: нд, 19 окт 2014, 06:34 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт