С какво ви дразнят свекървите- 37

• 49 693
  • 815
  •   1
Отговори
# 345
Не е така, винаги се е почвало от дядото или най-големия брат на бащата, ако на дядото вече е подновено... Следващите деца може и на светци да са, особено ако са родени на църковен празник, но то като са раждали по 5-6 и повече деца, отде и да намерят толкова дядовци и баби Simple Smile

Аз пък харесвам мъжкото име да върви Иван или Петър, Димитър и пр. през поколение. Особено ако е хубаво, традиционно име.

Последна редакция: пн, 20 окт 2014, 19:25 от птица

# 346
  • Бургас
  Аз нямам нищо против детето да бъде кръстено на дядо/баба, но при условие че така го почустваш,

А къде останаха традициите? Thinking

А къде отиде уважението и зачитането на правото на собствените ти деца да си кръщават отрочетата както решат за добре. Звучи ми абсурдно, селско и манипулативно дори да правиш намеци пред детето си и половинката му да си кръщават детето на твоето име. На всеки родител ще му стане мило внучето да бъде кръстено на него, обаче да правиш панаири и да си тормозиш детето за едното тъпо име, е явно доказателство, че не заслужаваш името ти да бъде повторено. Не си заслужава за такива глупости да се развалят семейните отношения. За мен внуците ми ще бъдат едни от най-скъпите ми същества и дали ще носят моето име или нечие друго, това няма да промени обичта ми към тях. Ако някоя баба/дядо биха обичали внуците си повече затова, че носят техните имена, толкова по-зле за тях. Достойни са за моето съжаление и презрение.

# 347
Не е така, винаги се е почвало от дядото или най-големия брат, ако на дядото вече е подновено... Следващите деца може и на светци да са, особено ако са родени на църковен празник, но то като са раждали по 5-6 и повече деца, отде и да намерят толкова дядовци и баби Simple Smile

Аз пък харесвам мъжкото име да върви Иван или Петър, Димитър и пр. през поколение. Особено ако е хубаво, традиционно име.
Кога винаги? Изследвала съм този проблем специално. Възможно е в отделни части на България да е имало и такава традиция - да се кръщава на дядовци. Но категорично това не е характерно за цялото и дори за по-голямата част от българското землище.
Иначе кръщаването именно на мъртъв, а не на жив роднина също е било традиционно за някои части на България. Както и поставянето на така наречените предпазни имена в семейства, където бебетата са умирали.

Иначе аз кръстих първия си син на свекъра именно защото не са ме притискали да го правя.

Последна редакция: пн, 20 окт 2014, 19:56 от Ана2

# 348
  • Насред хаоса
  Аз нямам нищо против детето да бъде кръстено на дядо/баба, но при условие че така го почустваш,

А къде останаха традициите? Thinking
Там, където разбиранията за традиции се изродиха в опити и не само опити за груби намеси в отделно семейство било чрез откровена наглост и извиване на ръце, било чрез подмолни манипулации и изнудвания, било чрез чутовни скандали. Понеже с моя любим ( Mr. Green) свекър имах разправии преди десет години заради името на малката щерка, ми е напълно ясно защо повечето снахи се противопоставят на изискванията на възрастните, които в повечето случаи са си чиста проба инатлък и нищо повече. А, да, и да знаят хората, че внучето е на мен. Е, и кво стана, като не е на него? Светът още си съществува.

# 349
 На моя съседка дъщерята преди няколко дни кръсти сина си с името на свекъра - Карамфил ( Филчо)
Дядото е лекар и не харесвал името си, обаче на младите родители им харесало......

# 350
  • София
На моя съседка дъщерята преди няколко дни кръсти сина си с името на свекъра - Карамфил ( Филчо)
Дядото е лекар и не харесвал името си, обаче на младите родители им харесало......

Е, това вече е брутално doh

# 351
  • София
Ако някоя баба/дядо биха обичали внуците си повече затова, че носят техните имена, толкова по-зле за тях. Достойни са за моето съжаление и презрение.

Ами ето ти сега - хипотетична дилема:
Едното дете решило, че няма да кръсти дете на родителите си, щото така.
Другото дете обаче решило да кръсти дете на родителите - защото ги уважава и иска така.
Кое внуче ще обичат родителите повече? Thinking

Последна редакция: пн, 20 окт 2014, 20:20 от Popule

# 352
Е как кое?!?И двете, разбира се

# 353
  • София
Е как кое?!?И двете, разбира се

Сигурна ли си?
Една малка Веселка и една малка...Галя.
Малката Веселка тооолкова много прилича на теб...а Галя - не. Wink
Хм, хм.... newsm78

# 354
Е, не, стига де, не може да го мислиш.Човек е много повече от ефно име. Не бих делила нито деца, нито внуци

# 355
  • София
Е, не, стига де, не може да го мислиш.Човек е много повече от ефно име. Не бих делила нито деца, нито внуци

А повече ли е?
Чувала ли си изразът - "човек за едното си име живее" и знаеш ли какво означава?

# 356
  • София
Популе счупи тъпомера.

# 357
Абе, Popule, ти си трол, нали?  rotfImbo Не може да има такъв човек for real.  rotfImao rotfImao

# 358
  • София
Популе счупи тъпомера.

Бърди, кажи сега, мила, обиждала ли съм те някога?

Абе, Popule, ти си трол, нали?  rotfImbo Не може да има такъв човек for real.  rotfImao rotfImao

Не, адвокат на дявола съм. Wink

# 359
Името се гради с постъпките.Сега като се замисля, и според мен е трол, не е възможно сравнително млада жена и то от София да мисли така

Общи условия

Активация на акаунт