С какво ви дразнят свекървите- 37

• 49 642
  • 815
  •   1
Отговори
# 405
Родословието няма нищо общо с даването на лично име. Има си фамилни имена, въпреки че наследниците на известни родове от страна на майката са ощетени.
Ясно е, че името е значещо и то не просто показва родова принадлежност, показва и индивидуалност. Показва и чувството за естетика на родителите, и нагласата им.
Има достатъчно лексикографски и етнографски данни за различните традиции за даване на лично име по българските земи. Затова не съм склонна да приема, че сравнително скорошна традиция трябва да се смята за единствен и неотменим вариант.
Джули, аз пък женски имена бях намислила, ама две момчета родих.

# 406
Ей, полудях! Това са хора, които са свикнали само да реват, да реват и да реват, но не и да решават проблемите си...Всички са им длъжни... Като им кажеш какви са вариантите, еййй, пак не става... Трябва да отидеш и да им решиш проблема...Ако не го направиш, си виновен...Не се търпят...

# 407
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Ей, полудях! Това са хора, които са свикнали само да реват, да реват и да реват, но не и да решават проблемите си...Всички са им длъжни... Като им кажеш какви са вариантите, еййй, пак не става... Трябва да отидеш и да им решиш проблема...Ако не го направиш, си виновен...Не се търпят...

Ти пък що не "оглушееш" Simple SmileЯвно са научени , като писнат, някой  да  им се  строи  под бойните знамена...
А пък  вината е  субективно  чувство- никой не може  да ти я вмени, ако  ти  не се чувстваш виновен  bouquet

# 408
Редактирах се. Peace

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 12:44 от Шушулче

# 409
  • София
Ами като отказва да го кръсти на свекър, което е нейно абсолютно право, не би трябвало да го кръщава и на тъст. Не е много честно така. В случай постъпката й не е много по-различна от тази на мъжа й.

# 410
...

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 12:44 от Шушулче

# 411
  • София
Да не кръсти първородно дете на починал човек е едно. Да го кръсти на тъст е съвсем друго. Второ е можела да не го прави, нали? Можела е да избере неутрално име.

# 412
Т. е. за теб е напълно в реда на нещата бащата да поиска да се разведе с майката, защото мъжката рожба не е кръстена на баща му, въпреки че момичето е, така ли?

# 413
Според мен това е абсолютно неоснивателна причина за разво

# 414
  • София
За мен бащата е загубеняк. Пълен. Нейната постъпка, обаче, не е по-добра от неговата. И двамата тропат с краче и се опитват да се наложат.

# 415
      Женят се Муньо и Муня, после свекърви и тъщи били виновни.
      Защо дамата не е кръстила момчето на свекървата, а момичето на някой от родителите си, ако толкова са държали да уважат баби и дядовци? Така и двете семейства ще се радват на име.  Wink
       ПП Това е една от най-глупавите причини за развод. Не съм се сблъсквала с такава повече от десет години. А и да се прибереш при мама, само защото съпругът се обидил не показва особена зрялост у жената.

# 416
  • Бургас
Само да вметна, че познавам жена с близнаци, разнополови. таткото тропаше с крак момчето да е на свекъра. Момчето носи името на тъста, момичето е кръстено на починали свекър. Обосновала се, че не искала първородното ѝ дете (момчето) да носи името на умрял човек.
Почти веднага след раждането майката с близнаците се прибира при родителите си, защото муньо обиден. Сега са разведени. Децата са на 2 години...

То ако не беше за името, щяха да се разведат за нещо друго.
Тя пък тая жена не е ли надушила муньовщината на мъжа си по-отрано.

# 417
По повод имената - в рода на мъж ми са се въртели от поколения две имена. Свекър ми е първото нарушение на реда, мъжа ми - второто, но и двамата със запазена начална буква. Когато сме си говорили за имена /доста преди да се замислим да си правим дете в интерес на истината/, мъжа ми е споделял, че му се иска да е първият, който ще наруши традицията и да си кръсти детето съвсем различно. То пък и детето си дойде с името и по-добре, че бяхме измислили само женски имена /лекарите бяха категорични, че е момиче/ и щеше да се наложи бързо да мислим мъжко име, ако не беше така.

# 418
И двамата са идиоти. Първородното не можело да е на починал човек, а второто, дето са го извадили 1 минута по-късно, може. Другият пък се развел заради тази глупост.

# 419
  • при късмета
Около 70 те и 80те години, наистина започва да се кръщава повече на баби и дядовци и кръстниците (кумовете) имат много по-малко думата за имената на децата.
Има и друга причина. Имаше списък с имена от който да си избираш името. Другите не може.  
На нашите не се дали от общината да  запишат сестра ми както са искали, защото било немско името.
Те се запънали, че ще е както те искат, от общината казват "Няма да ви издадем акт за раждане. Ето ви списък изберете си име". Нашите "ами тогава няма да я запишем" и си тръгнали. Запънали се и наистина не се върнали да я запишат. След 2 месеца дошло предупреждение, че до седмица, ако не я запишат и да й извадят акта, ще ги дадат на прокурор. Записали я другояче, принудили ги
milenaka, за първи път не съм съгласна с теб.
Да не кръстиш на починал човек е по-основателна причина и довода на момичето е по-аргументиран. На мъжа й е просто запъване. Близнаци са все пак, нали има името на баща му, като му е толкова важно. А момчето е кръстено на другия си дядо, все пак човека си е бил жив. Като имат единодушие да се кръщава на дядовци, неутралното име пак нямаше да накара муньото да миряса
Хърмаяни, ама вярно ли си попадала на такава причина за развод. Имам предвид в исковата молба това да е причината  Shocked Могат ли изобщо по такъв повод да стъпят на член в закона?
Иначе ми е ясно, че и това да е причината черно на бяло ще пише 100 други неща

Общи условия

Активация на акаунт