Дете на 5 г. и половина не иска да ходи на градина

• 3 981
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте на всички във форума
Благодаря ви предварително, че ще отделите време да изкажете мнение по въпроса ми. Писах и в темата "консултации с психолог", но за сега нямам отговор там
Дъщеря ми е на 5 г. и 7 месеца. До скоро посещаваше детската градина с голямо желание, не е боледувала, госпожите бяха много доволно от нея, видимо и беше интересно там. Обаче след като свърши ваканцията ни - края на август, началото на септември се появи проблем, който имам чувството, че се задълбочава. ежедневно сутрин в градината плаче, не ме пуска да тръгна и постоянно ми обяснява колко ще и липсвам. Случвало се е и по 20 минути да не можем да се разделим. Много ми е мъчно от създалата се ситуация и съответно не съм спокойна на работа. Опитвала съм се да говоря с нея какъв е проблема, но тя винаги казва различни неща (липсваш ми, мамо, яденето е гадно, скучно ми е, госпожата ми направи забележка и. т. н.) Опитвала съм с добро - обещавам, че след работа/градина ще отидем да се почерпим, ако е добра, купувам дребни подаръчета, обаче на другата сутрин отново е същото. Опитвала съм се и да бъда строга - казвала съм и как се държи като бебе, как не мога да работя спокойно, според мен съм опитала всичко, което ми дойде наум. Днес опитахме да я заведе баща и  - резултата беше отново същия а той излезе от градината със сълзи на очите.
Когато отида да я взема от градина се опитвам в първия момент като пристигна да не ме види, за да мога да я наблюдавам какво прави - това, което виждам, че че е спокойна и си играе с децата. Учителките казват, че през деня се успокоява  и участва в дейностите, обаче на моменти е тъжна. След градина и в почините дни детето е спокойно и си е моето дете - такова, каквото беше, весело, щастливо игриво..Това, което се е променило в ежедневието и е, че нейната най - добра приятелка с която постоянно играеха в градината я преместиха в друга група/защото е родена 2008 г и трябва да си е с набора/. С това дете са заедно от яслата, т. е от 4 години и бяха много близки. Възможно ли е това да е причината, за да реагира така бурно? Има и други приятелчета в градината, но не са толкова близки. Работата ми е такава, че ми позволява да я водя сравнително късно/8 45/ и да я взимам една от първите/около 17 часа/.
В къщи обстановката мога да кажа, че е спокойна - живеем тримата. Таткото винаги се е включвал активно в заниманията с нея, имат си техните моменти и игри. И той е с нормално работно време /работи до 18 часа/ Моля Ви за насоки - как да помогна на детето си

# 1
Все едно ми говориш за моето дете преди година.
Тя е ходила две години на ясла, след това 1ва и втора група в градината и като почна трета група, нещо ѝ стана. Рев, истерии. Мислих на психолог да я водя, но преодолях сама тия истерии.
Паралелно с хомеопатия и много говорене.
Разбрах че причината е някъде навън.
Прекалено внимание. Някаква промяна в семейството. Безпокойство.
Наблюдавай я, наблюдавай и себе си и търси причината.
Имай търпение.
Успех!

# 2
Много благодаря за отговора, даваш ми надежда Wink. Наистина и аз съм изнервена около тези събития, едновременно с това съм притеснена. В градината има детски психолог, който идва два пъти седмично - помолих госпожите като идва следващия път да поговорят, като и аз мисля да се срещна с психоложката. Направо не съм на себе си. Освен, че закъснявам почти всяка сутрин, сърцето ми се къса като я гледам как страда. Вниманието към нея си е все същото, както и нищо не се е променило в семейството.
Благодаря още веднъж

# 3
Заради приятелката е.Според мен де.Говори с нея за това.
Може да е тъпо ,но моя в яслата на 2г рева цяло лято /3 месеца/ за 2 изписани деца.Направиха 3 г май месец и ги преместиха в градината.И той все имената им повтаряше и плачеше за тях.

# 4
  • Canada
Може да е просто някакъв период, макар че  испоред мен е много вероятно да е заради приятелката й.
Но не го приемай прекалено драматично. Щом през деня се успокоява и участва активно в заниманията, а и вечер си е твоето дете, то значи не е сериозен проблема.
Имай предвид, че има деца, които дълго време плачат или тъжат за мама. Синът ми ходеше на ясла година и половина, на градина две години, а сега вече и на училище. Повярвай, всяка сутрин ревеше и така и не намерихме начин да го успокоим. Сега в училище поне го убедихме само да се цупи, но да не вдига шум. Тук учителката ми каза да му дам моя снимка, за да се успокоява през деня. Не знам дали това помага, но поне от около седмица не плаче с глас.
Другото, което би могла да направиш е да я срещаш с приятелката й от време на време след градина. Ако си липсват, така поне малко ще се компенсира тъгата.

# 5
Момичета, благодаря ви за подкрепата! Дъщеря ми си казва, че е заради приятелката, но се чудя дали е възможно само заради това да страда толкова. С приятелката я срещахме в неделя. Играха заедно на една площадка. Днес отидох в 16 45 в градината и стоях там до 17 30,докато дъщеря ми си играеше с децата. Ами изглеждаше си съвсем добре, тичаха, смееха се и тя не бързаше да си ходим. Говорих и с госпожата-всичко е било наред през деня. Утре ще я води баща и, имаме обещание, че няма да плаче пък да видим. Знам, че сте прави да не го приемам толкова драматично, обаче ми е много трудно след сутрешните истерии.До края на седмицата ще идва детската психоложка в градината, да видим тя какво ще каже. Още веднъж благодаря за подкрепата

# 6
Според мен поведението на детенцето е напълно нормално, пробва как може да привлича внимание и съчувствие, до колко може да управлява събитията и т.н. Всяко дете си има няколко такива периода. Пробвайте да кажете твърдо не на лигавщините, какви са правилата и да и казвате, колко е готина, когато не плаче, колко ви е приятно с нея, когато не се лигави и така ... вместо да коментирате плача, да поощрявате "зряло" и нормално поведение Simple Smile

# 7
И в последния съвет има логика. Иска или не-ходи на градина(реално няма и друга възможност). Спряла съм с дребните подаръци, единствено и разпечатвам картинки за оцветяване. Тя е напълно наясно, че работим с баща и, ходила е и на нвговата работа, и в моя офис. Ще пиша за развитието

# 8
Според мен поведението на детенцето е напълно нормално, пробва как може да привлича внимание и съчувствие, до колко може да управлява събитията и т.н. Всяко дете си има няколко такива периода. Пробвайте да кажете твърдо не на лигавщините, какви са правилата и да и казвате, колко е готина, когато не плаче, колко ви е приятно с нея, когато не се лигави и така ... вместо да коментирате плача, да поощрявате "зряло" и нормално поведение Simple Smile
А моето дете в този случай се отдръпва и спира да споделя.До момент в който усещам ,че има нещо и
го притисна да каже и той избухва в плач.
Чувствата на детето са реални и нормални за него.От нас зависи да обясняваме,успокояваме,съчувстваме.
Когато моето дете е тъжно му казвам ,че в тази ситуация и аз бих била тъжна/или не/ защото еди какво си..
и ме прави весела еди какво си...а него какво би го утешило.

Ако носи смимка на приятелката си дали ще е по спокойна..

# 9
Пробвай разни варианти и кажи кое е подействало, че тепърва ни чакат още такива кризи, като дойде и тинейджърската възраст, хубаво е да е пълен чувала с реакции Simple Smile

# 10
Да се похваля - днес завеждането на градина е минало добре - без реване и истерии Grinning. Снощи я сложих да си легне рано - още в 9 30, опитах се и аз да се успокоя, за да не излъчвам напрежение. Сутринта се разбрахме баща и да я заведе, като казах, че трябва да съм по - рано на работа и ме оставиха с колата малко преди градината. Като са пристигнали е направила физиономия готова да се разплаче, обаче госпожата и е привлякла вниманието , като я е извикала да излязат на двора да съберат есенни листа за днешната задача, казали са си "чао" набързо с таткото и той си е тръгнал. Та така,  днешния ден мина успешно - ще продължим с ранното лягане и за сега баща и ще я води, докато се успокои трайно

# 11
Браво! Днес как беше? Дано мине това, много е неприятно наистина, сърцето ти е свито на топка.
А с приятелката защо не ги събирате след градина да си играят, за да не си липсват?

# 12
Да не избързвам със заключенията, но мисля че решихме проблема.След почти три седмици истерии и днес завеждането е минало повече от добре.Все още баща и я води. Снощи к и казах колко много се гордея с нея че не плаче и как тя е нашето голямо момиче.Тя беше много доволна да го чуе.И госпожите и казаха колко са доволни че се държи като голяма.. Днес са имали есенно тържество и дъщеря ми беше много впечетлена. Мисля поне още седмица да я води баща и, според мен може да се каже, че сме решили проблема.Благодаря ви момичета!

# 13
  • София
Моят син е на 6 г. И имам същия проблем. Сутрин прави сцени, симулира че го боли стомаха и повръщане. Всяка сутрин иска да му чета менюто и започва да се пязари, че не може да яде. Никой не го кара на сила, но той си турси причини. Иначе през деня си играе, вечер е усмихнат и спокоен, но сутрините са кошмар. Вече мисля да се консулъирам с психолог....

# 14
Ние решихме още тогава проблема. Явно е бил някакъв период. Всичко продължи около 3 седмици. Сега дъщеря ми ходи на градина с широка усмивка, както е било и преди. Успех на всички с подобни проблеми  Hug

Общи условия

Активация на акаунт