Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви документи трябва да представя на работодателя, за да бъда защитен от уволнение по време на бременност?
Какво да правя, ако работодателят не знае, че съм бременна и търси някой да ме замести?
Какви са правата ми, ако съм на постоянен трудов договор и бременна?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви документи трябва да представя на работодателя, за да бъда защитен от уволнение по време на бременност?
За да бъдете защитени от уволнение, е необходимо да предоставите документ, удостоверяващ бременността. Този документ може да бъде амбулаторен лист или медицинска бележка, издадена от вашия лекар, посочваща вашето състояние. Документът трябва да бъде подписан и подпечатан от компетентно медицинско лице. Важно е да предадете документа на работодателя и да получите входящ номер, за да можете да докажете, че работодателят е запознат с вашата бременност.
-
Какво да правя, ако работодателят не знае, че съм бременна и търси някой да ме замести?
Ако работодателят не е наясно с бременността ви, важно е незабавно да го информирате и да представите необходимите документи. Ако имате защита по силата на Бременност и майчинство (BAM), работодателят не може да ви уволни без разрешение от Инспекцията по труда. Препоръчително е да предприемете действия преди назначаването на нов служител, който да ви замести.
-
Какви са правата ми, ако съм на постоянен трудов договор и бременна?
Като бременна работничка на постоянен трудов договор, вие имате защита от уволнение. Законът изисква работодателят ви да получи разрешение от Инспекцията по труда преди да прекрати вашия трудов договор, освен в изчерпателно изброени случаи, като например ликвидация на предприятието. С представянето на документ за бременност вие се ползвате с права, които ви защитават от неправомерно уволнение.
-
Какво да правя, ако съм на изпитателен срок и разбера, че съм бременна?
-
Какви обезщетения мога да получа, ако бъда уволнена или компанията фалира по време на бременност?

Благодаря момичета за отговорите , но не разбрах точно каква е бележка ,която трябва да представя-амбулаторен лист,медицинско или бележка свободен текст подписана от лекаря. Иначе бременността е установена. Но ме мн притесни това че търсят др човек. Ако дам бележката и я представя където трябва и започна да си взимам болничен има ли някакъв вариант да ми прекратят договора.