Професия ИТ специалист

• 207 736
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 170
Хора, къде нарастват тия съкращения в ИТ сектора, все едно живея в паралелна вселена. Всички фирми около мен наемат като бесни и постоянно търсят хора. В LinkedIn също рекрутърите си ме контактват редовно. Не са толкова дашни на заплата и условия повечето като преди няколко години, но търсят и наемат.

# 1 171
NoLuck, въобще не чакай Септември месец за да почнеш с ученето. Почвай от сега с безбройните въвеждащи курсове по програмиране. Препоръчвам това: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/Getting_started_with_the_web

Освен това, гледай обяснителни видеа в youtube, за да чуеш и свикнеш с терминолагията. ИТ сферата е занаят, в който можеш да напреднеш само, ако вложиш многовреме и усърдие. Така че, започвай, нито за миг не се съмнявай в себе си, мисли и учи. От всевъзможни хора станаха Senior QA специалисти, ти можеш също.

# 1 172
  • Sofia
Хора, къде нарастват тия съкращения в ИТ сектора, все едно живея в паралелна вселена. Всички фирми около мен наемат като бесни и постоянно търсят хора. В LinkedIn също рекрутърите си ме контактват редовно. Не са толкова дашни на заплата и условия повечето като преди няколко години, но търсят и наемат.
Аз говоря от реални наблюдения от процеси дори и във фирмата, в която работя. Явно само обяви виждате, колко кандидатури имате, на колко интервюта сте била и колко оферти получихте. Сега есента като съкратят и от Вмуер и няколко други голям брой хора съвсем ще е зле на Българския пазар. След като следите и Линкедин не виждате ли че проблема е сериозен глобално. Не виждате ли колко месеца опитни ИТ специалисти не си намират работа?

# 1 173
Вие защо решихте, че гледам само обяви? В старата ми фирма наеха 50 човека за последните 6 месеца и продължават да наемат, в сегашната ми фирма и дъщерните ù също постоянни вземаме нови хора, получавам оферти, да, и от стартъпи, и от големи компании, пазарът много отдавна не е само VMWare, много патос, много нещо. Контактувам с бивши колеги и ЧР в няколко фирми, еми масово търсят специалисти. Стартъпите също масово са в подем.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 00:01 от Melusine

# 1 174
  • Sofia
Вие защо решихте, че гледам само обяви? В старата ми фирма наеха 50 човека за последните 6 месеца и продължават да наемат, в сегашната ми фирма и дъщерните ù също постоянни вземаме нови хора, получавам оферти, да, и от стартъпи, и от големи компании, пазарът много отдавна не е само VMWare, много патос, много нещо.
VMware просто предстоят и ще уволнят много хора. В моята фирма уволненията са факт сега а няма такива практики и в най-големите кризи. Доста фирми в които работят познати се случва същото. Също пазара не е и само Вашата фирма която сега наема хора т.е зависи и колко наема ...

# 1 175
Мнозина ще ви казват, че е трудно,чак невъзможно,но всеки е започнал с курс все пак и никой не се е родил научен!
Много хора всъщност са започнали с университет, което е различно.
еми масово търсят специалисти.
Да не се обижда питащия, ама само със средно и един курс не се става специалист.

# 1 176
  • София
Покрай мен и познати в различни фирми - много съкращения + hiring freeze за неопределено време. Не е топ оферта в момента преквалификацията, ако се погледне цялостно ситуацията в България. А фирмите дето сега наемат много хора скоро ще трябва да оправят годишния бюджет…

# 1 177
Оставям това тук. Публикацията е от вчера. Никого в нищо не искам да убедя, но както вече писах, не съм съгласна с тези апокалиптични сценарии, които се пишат тук. Зависи от фирмата майка, от вида проекти, от вида клиенти. Сферата винаги е била динамична и всъщност тепърва започва да се саморегулира. Freeze и заплахи как ще ни освободят всички от работа, начело с цялата администрация, преживях от първо лице още през 2012-а, еми фирмата още е на пазара, даже беше придобита от още по-голяма преди няколко години. Никой никого не изгони, имаше напускащи в търсене на по-добри условия. Просто вече не се наемат хора на кг.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 09:21 от Melusine

# 1 178
Според мен човек който пита дали да не си спести 500 лв за даден курс, не е за професията, която ще изучава. То ако ти се работи даденото нещо, винаги ще намериш начин да ги дадеш тези 500 лв, дори и да си мислиш, че няма да си намериш работа. Просто защото ще искаш да го научиш.

# 1 179
  • Sofia
Според мен човек който пита дали да не си спести 500 лв за даден курс, не е за професията, която ще изучава. То ако ти се работи даденото нещо, винаги ще намериш начин да ги дадеш тези 500 лв, дори и да си мислиш, че няма да си намериш работа. Просто защото ще искаш да го научиш.

Нека да го обясня малко по-дирекно. Който и самостоятелен курс да запишете - в момента доста трудно ще си намерите работа. С какво ще ви помогне курс за тестинг? По-скоро ще получите някаква базова информация за това как се тества manually което вече почти не се практикува в компаниите. Ще получите ли обаче знания за бази данни, shell scripting, UI/UX специфики и какво е важно да знаете като база, ще получите ли информация за тестване на интеграции, ще получите ли информация за backend тестинг. По-скоро отговора е не. Ще знаете нещо малко , което няма да е достатъчно дори за junior роля. През годините наемахме хора от академии и курсове и работят средно 2-3 месеца. Няма генерално разбиране за софтуер и хардуер, няма познание и разбиране за основни неща. Това мога да кажа от моя опит.

# 1 180
Абсолютно се подписвам под горното мнение, всичко казано покрива на 100% и моите впечатления и опит. Фирмите вече не наемат на кг, както казах, подборът е все по-стриктен, нуждата от специалисти все по-изявена, изискванията - все по-големи.

# 1 181
Абе аз искам, ама положението ми в момента не е особено цветущо и 500 лв са си пари за мен. Плюс фактът, че нямам никакво висше и това, че не съм първа младост и не знам дали няма да ме пренебрегнат заради това... Мисля, че е разбираемо да се чудя. Аз ще го запиша все пак.

# 1 182
  • София
Аз същия референ, досадих на форума, но почвам отново:
- Желаещата да се преквалифицира знае ли защо иска да се преквалифицира? Заплатите ли са основното, което я води, в коя област иска да се развива - web, автомобилна индустрия, самолетна индустрия, различни бизнес софтуери, мобилни приложения,? От там съответно и съветите могат да са различни как да се започне, какво да се прави.
- Ако говорим за ръчно тестване - което в 90% от случаите е искането на преквалифициращите се, да кажа, че има сериозен спад в търсенето. Масово се минава към автоматизация, а има и цели индустрии, в които такова тестване изобщо няма от години.
- Средно образование е проблем за доста фирми. С един курс и средно образование са доста ограничени възможностите за пробив, а като добавим и възрастта - защото за junior роля вече почти навсякъде искат минимум 1 година стаж, то означава, че сме в конкуренция с 22-23 годишни студенти от ТУ и ФМИ и липсата на университет вече играе. Един курс по тестване не те прави специалист.
- Има ли кой да те издържа, докато си посветена на преквалификацията си? А ако се окаже, че това не го можеш, не е твоето, нямаш мисленето, имаш ли план Б?
- Готова ли си да се сблъскаш с реалност, в която тийм лидера да се окаже, че може да ти е син или дъщеря? Ще възприемаш ли такъв човек насериозно? Как би се отразило това на егото ти?
- В момента света е в рецесия, скоро се очаква и да е в криза. Първото, което се реже от назначенията са контракторите, второто - стажанти и младши специалисти. С други думи - доста си закъсняла, а пробивът в близките 3 години ще е много труден. В момента фокуса на повечето фирми е мид или синиор ниво, за такива специалисти наистина има глад, но с джуниори и стажанти се е напълнило на пазара, основно от академии.

Не искам да те отказвам, но ми се иска да знаеш с какво се сблъскваш. Казвам това и със загриженост, защото на 36, предполагам, имаш семейство и задължения и да не се окаже, че вместо да помагаш да си в тежест.

# 1 183
Аз същия референ, досадих на форума, но почвам отново:
- Желаещата да се преквалифицира знае ли защо иска да се преквалифицира? Заплатите ли са основното, което я води, в коя област иска да се развива - web, автомобилна индустрия, самолетна индустрия, различни бизнес софтуери, мобилни приложения,? От там съответно и съветите могат да са различни как да се започне, какво да се прави.
- Ако говорим за ръчно тестване - което в 90% от случаите е искането на преквалифициращите се, да каж
а, че има сериозен спад в търсенето. Масово се минава към автоматизация, а има и цели индустрии, в които такова тестване изобщо няма от години.
- Средно образование е проблем за доста фирми. С един курс и средно образование са доста ограничени възможностите за пробив, а като добавим и възрастта - защото за junior роля вече почти навсякъде искат минимум 1 година стаж, то означава, че сме в конкуренция с 22-23 годишни студенти от ТУ и ФМИ и липсата на университет вече играе. Един курс по тестване не те прави специалист.
- Има ли кой да те издържа, докато си посветена на преквалификацията си? А ако се окаже, че това не го можеш, не е твоето, нямаш мисленето, имаш ли план Б?
- Готова ли си да се сблъскаш с реалност, в която тийм лидера да се окаже, че може да ти е син или дъщеря? Ще възприемаш ли такъв човек насериозно? Как би се отразило това на егото ти?
- В момента света е в рецесия, скоро се очаква и да е в криза. Първото, което се реже от назначенията са контракторите, второто - стажанти и младши специалисти. С други думи - доста си закъсняла, а пробивът в близките 3 години ще е много труден. В момента фокуса на повечето фирми е мид или синиор ниво, за такива специалисти наистина има глад, но с джуниори и стажанти се е напълнило на пазара, основно от академии.

Не искам да те отказвам, но ми се иска да знаеш с какво се сблъскваш. Казвам това и със загриженост, защото на 36, предполагам, имаш семейство и задължения и да не се окаже, че вместо да помагаш да си в тежест.
Искам по-стабилна професия.
Не съм се ориентирала натам само заради заплатите и нямам проблем в началото(може и да е дълго начало) да взимам минимална заплата. По-скоро си мисля за web тестване. На въпросите за егото не мога да отговоря, а с издръжката ще се справя сама.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 14:46 от Анонимен

# 1 184
  • София
Чудесно, там са и най-големите (според мен) шансове за пробив. Желая ти успех от все сърце Simple Smile

Надявам се, че разбираш, че не се заяждам, а давам просто друга гледна точка. Ще се радвам да прочета, че си изкарала курса и си започнала работа и си щастлива Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт