Професия ИТ специалист

• 207 705
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 215
Ааа, наскоро се запознах със студент в технически университет, който не беше чувал за GitHub!
Успя ли да му обясниш как ще му вземеш хляба и едновременно с това ще му станеш шеф, защото си супер кадърна?
Не знах, че в софтуни вече ви учат да играете ролеви игри за да се запознавате помежду си. Ама то е логично продължение на курсовете "как се свалят жени с NLP", които Наков започна още преди 7-8 години. Добре че истинските университети са толкова изостанали, че ги нямат тия новости Joy

# 1 216
Ааа, не, шеф не искам да ставам, нито пък искам да взема нечий хляб, а още по-малко искам да свалям жени! Аз искам да ме оставят само да правя това, което обичам - да кодя!

А за твое собствено удовлетворение ще вметна само, ч висша математика и информатика в университета си ги взех с отличен, както и изпитите в академията до сега!

# 1 217
А за твое собствено удовлетворение ще вметна само, ч висша математика и информатика в университета си ги взех с отличен, както и изпитите в академията до сега!
Без преписване/зубрене ли?

Споменавам го, защото колкото и да не е за вярване знам за хора, зубрещи математиката и информатиката и отличници, но после не могат да свършат реална работа с нея. Не казвам, че твоя случай е такъв, но го споделям като реалност, затова дори и дипломите не са гаранция за качество. И на интервю това даже ще доведе до повече въпроси, тип "я да видим този дали наистина ги знае всички тия неща".

# 1 218
  • sofia
Ох, аз съм чувала за gitHub, ама по неволя 😂 Там им пиша на нашите пишман програмисти какво не работи по платформата, която ползваме и те "усъвършенстват"- ръчен тестер в действие 🤣.....колежката само им се дразни колко са некадърни, щото преди е работила с кадърни такива и явно прави съпоставка.
Ама явно фирмата, такива кадри може да си позволи.
А в ТУ не учат само за програмисти, все пак.

# 1 219
  • София
Сиси, един много приятелски съвет ще ти дам, пък ти си реши дали да го ползваш.

Както и по-горе написах, за всеки има място под слънцето. Но някак си ми прави впечатление, че темата как да пробия след преквалификация е най-често дискутираната. И масовата мантра е - светът не ме обича, а аз съм супер кадърерн и образован с академия и съм роден да вземам много пари.

Освен техническите знания и умения, които не се съмнявам, че под някаква форма си придобила в академията, има и още едно нещо, а именно човек да пасне в даден екип. Все пак, имай предвид, че освен всичко друго, мениджърите в ИТ компаниите също са хора и искат да си направят живота лесен и да си решат проблемите, а не да влизат в ежедневни дискусии кой е по-по-най. Нито в ежемесечни пазарлъци за корекции на заплата.

Ти казваш, че искаш да те оставят да правиш това, което обичаш - да кодиш. А знаеш ли, че в много случаи, коденето е не повече от 20% от работата? И че майсторлъка идва именно да можеш да хванеш проблем на код генериран от програма или писан от друг човек, неясно кога и по какви правила. А документацията, която апропо е рЕдка досада, също трябва да се подготви и отнема близо 30-40% от времето?

Бъди малко по-смирена, поне докато успееш да пробиеш. След това, когато вече имаш 3-4 години опит зад гърба си е съвсем друго. И остави хората да преценят дали им трябва човек с академия или човек с университет, защото двата профила са много различни.

Аз лично ти желая от все сърце успех. Силно се надявам да прочета, че си си намерила прекрасна работа и си получила онова, което искаш: да кодиш, да си удовлетворена от това, което правиш като проекти и продукти и че си удовлетвояряващо заплатена за труда си.

# 1 220
Нека да продължим коментарите все пак, че да не вземе да се затрие тая тема Grinning

Защото някои хора знаем какво се учи в университет и какво се учи в академия. Човек с една академия и без друг ИТ бекграунд научава само как се правят някакви неща, а другия знае едни основи, които са от голяма помощ да разбира същиността на нещата.
Имам колеги в академията, които са завършили технически университет и си нямат идея как всъщност да направят нещата ! Това, че разбират същността не им помага особено май! Нека не се заблуждаваме взаимно, защото всички знаем за качеството на образованието в българските университети ! Знаем също , и че ако не се разровиш сам в тази професия нищо няма да научиш!

Аз нямам представа как се справят с работата едните или другите като цяло. Впечатленията са ми само от обученията. Аз имах най-добрия учител в университета, който обучава световни шампиони по програмиране. Не ми е липсвало нищо в обучението там. Тогава нямаше къде толкова да се ровиш. Беше преди много години.

# 1 221
Ааа, не, шеф не искам да ставам, нито пък искам да взема нечий хляб, а още по-малко искам да свалям жени! Аз искам да ме оставят само да правя това, което обичам - да кодя!

На мен лично ми е най-забавно, че почти всички с висок успех в академиите, които знам, хвалещи ги колко добри са тази академии и как нямало нужда от университет, всъщност учат И в университет. В това число и самият Наков, който има даже докторска степен и голяма част по-добрите им преподаватели.

Аз съм последна година в университет и съм карал някои курсове на СофтУни и определено има разлика в обучението, но основно зависи кой ти преподава. СофтУни за мен по-скоро се доближава до udemy курс, отколкото до университет и по-скоро бих си взел някой курс от там като са с намаление по 25 лева някъде. Не казвам, че са зле, ама не си заслужава парите, които даваш защото на курс с 500+ човека няма да ти обърнат особено индивидуално внимание. Освен, ако не ти трябва чак толкова сертификат от тях.

Да си кажа, че и аз няма да ви изям хляба. От няколко месеца не ям хляб. Преносно също няма.

# 1 222
Софтуни са много далече от Удеми, защото имат голяма база с упражнения и автоматична система за проверка и оценяване.

# 1 223
  • София
В тази тема май професията ИТ се изчерпва с програмиране и QA? Съпругът ми се преквалифицира от инженер /софтуерен, но не програмист/ в сферата на cybersecurity. Учи се, има задължителни редовни сертификационни изпити, но за него е интересно. Има дефицит на кадри в тази сфера, затова се включвам. Търсят хора и няма. Но не е лесна, за мен /финансист/ е направо невъзможна. Който има обаче техническа основа, желание и мотивация ще се справи и ще е доволен.

# 1 224
В тази тема май професията ИТ се изчерпва с програмиране и QA? Съпругът ми се преквалифицира от инженер /софтуерен, но не програмист/ в сферата на cybersecurity. Учи се, има задължителни редовни сертификационни изпити, но за него е интересно. Има дефицит на кадри в тази сфера, затова се включвам. Търсят хора и няма. Но не е лесна, за мен /финансист/ е направо невъзможна. Който има обаче техническа основа, желание и мотивация ще се справи и ще е доволен.
Къде учи съпругът Ви?

# 1 225
  • Berlin
Просто за това се пита най-вече тук (QA). Аз съм например front end developer и съм далеч от програмирането, но пак съм ИТ.😂  То и други неща има, не е само QA (в предни теми/постове сме писали какви други възможности има да се започне в ИТ компания), но явно това е най-лесно за започване.

# 1 226
  • Sofia
Просто за това се пита най-вече тук (QA). Аз съм например front end developer и съм далеч от програмирането, но пак съм ИТ.😂  То и други неща има, не е само QA (в предни теми/постове сме писали какви други възможности има да се започне в ИТ компания), но явно това е най-лесно за започване.

Само да уточним - има роли, които не са свързани с програмиране, но успешните колеги на такива позиции имат технически бекраунд или технически познания и то сериозни. Вече не минава номер-а за Мениджър проекти, който не трябва да познава бизнеса... - трябва да го познава и то доста добре ако цели да има работа по-продължителна от 1-3 месеца.

# 1 227
  • Berlin
Това е вярно, но нямах предвид само такива позиции (за които не се изискват техн. познания, например счетоводител или HR), но например technical writer, маркетинг/seo (martech developer видях, че се води някъде дори като наименование) business analyst и т.н., за които си трябват познания, къде повече, къде по-малко. Още повече, че човек в такова положение със сигурно има опит в работна среда и може да наблегне и на вече придобити умения (т. нар. transferable skills), но това вече при кандидатстване за работа. Ама това вече е за друга тема.
За мениджър проект, който не познава бизнеса и не е наясно с проекта, няма да е виновен той, ами този, който го е наел.😂 Още повече, че тенденцията е инженери да се преориентират към мениджърските позиции след едно време (ако им е писнало от кодене и се интересуват от мениджмънт). Не да се наеме някой случаен и да се сложи да води проект/екип.

# 1 228
Просто за това се пита най-вече тук (QA). Аз съм например front end developer и съм далеч от програмирането, но пак съм ИТ.😂 
Извинявай, а защо? UX/UI ли си в такъв случай, как така далеч от програмирането?
Питам от любопитство и сверяване на часовника, не питам за провокация. Hands V
Ако имаш желание, обясни повече каква среда ползваш.

# 1 229
  • Berlin
Не, точно front end правя, React, TypeScript, Qwik… ама за много developers това не е програмиране.😀 Което пък винаги ме води към мисълта какво точно те имат предвид. Предполагам някакви сложни програми и системи, ала бала, съвсем далеч от моите интереси.

Общи условия

Активация на акаунт