Професия ИТ специалист

• 207 515
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 440
  • София
Може и така да е Бойко, но като гледам как някои крайно буржоазно, защитават ФМИ май не съм.
Интервютата съм ги правила преди да се прехвърля на сегашната си роля.
Тоест ти без техническо образование и опит си се опитвала да оцениш техническите познания на хора завършили съответната специалност в университет? И това 500 пъти, уж, макар със сигурност да преувеличаваш. И на база на това си позволяваш да правиш обобщение за абсолютно всички завършили съответния университет? Че и да сипеш епитети по пишещите тук?!?
А кандидатите ти били високомерни...
Явно си в някаква огромна самозаблуда, ама няма как цивилизовано да ти се обясни това, така че да го разбереш.

Намери се кой да го каже в прав текст това, което ми е на езика Wink

# 1 441
bboiko според мен по-лека с момичето. Важно е че има желание и амбиция и ако е на място , на което върши работа  - нека върши! НЕ всеки умира да работи.

скаридка и ето как стигаме до съвсем другите области . На предната страница чак ме осудиха коментарите.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 17:11 от bella-ciao

# 1 442
bboiko според мен по-лека с момичето. Важно е че има желание и амбиция и ако е на място , на което върши работа  - нека върши! НЕ всеки умира да работи.

скаридка и ето как стигаме до съвсем другите области . На предната страница чак ме осудиха коментарите.

Кои съвсем други области, мислиш че можеш САМО с ИУ да управляваш ИТ фирма? Сигурно можеш, ако някой има пари да ги губи..

Ние наемаме консултанти, специалисти в дадена бизнессфера, за която се работи софтуера. Но тези хора не са ИТ специалисти, те само описват изискванията, след това правят бележки по функционалността. Любимата ми е - ама то защо смята така бавно? Ето тогава идват тия с богатия математически апарат и търсят как да го "забързат", другите с  опит с паралелни процеси пък вземат, че напускат нишки .., и си стиснем ръцете между бавната и супер бързата работа.

# 1 443
  • София
Може ли някой да ми обясни, как може да се управляват ИТ продукти/проекти, ако човек не разбира от материята? То може, ама после си говорим за текучество над средното на пазара.
Не е само икономиката, а усет и придобит опит. Имам ужасен опит с т.нар. Soft Skills мениджъри. Изобщо не разбират какво правят, ръсят мъдрост наред и дават идеи, които ама наистина няма как да сработят.

Като всяко нещо на тоя свят и ИТ сферата си има своя специфика и динамика.

Ей това лилавото е един от най-сериозните проблеми на ИТ-сферата.

# 1 444
Абе едно време Soft Skills имахме всички и без да са ни учили, викахме му добро възпитание, чувство за дълг и колегиалност Simple Smile. А сега си умират за едно закъснение да се накиснат.

Как да вземеш платен стажант като не е достатъчно да му дадеш задача, да му дадеш срок за изпълнение и да му кажеш като възникнат въпроси идваш и питаш.. Така обаче младежът отседява 1м пред бюрото, всяка седмица ти докладва напредък и като дойде ред да видиш говория продукт и му "изскачат" въпросите. След 2 лета с такива стажанти  вече търсиш някой, който или е работил в друга фирма или е готов да стажува поне 3м без заплащане, че да му видиш желанието за работа.
ММ работи в съвсем друга сфера  и пускат обява за общ работник, изисквания основно образование. След 1 ден работа напускат, защото трябвало да носят работно облекло и да почистват с метла и лопата склада Simple Smile Та това е явно маниер на поколението, а не на ИТтата

# 1 445
Всеки ден ми е било полезно всичко това, да. Решавам проблеми много по-бързо от много други хора ( естествено и от мен има по-добри ). Върша си работата с лекота и удоволствие най-вече.
+1
Може и така да е Бойко, но като гледам как някои крайно буржоазно, защитават ФМИ май не съм.
Интервютата съм ги правила преди да се прехвърля на сегашната си роля.

Това второто обяснява разминаванията в мненията. Добрите студенти от ФМИ дори не си помислят да стават QA. QA е резервният вариант на слабите студенти защото изискваните знания са по-малко. Та сте попаднали просто на най-лошата извадка, а не на представителна такава.

Кога намерихте време за 500 интервюта за "година и нещо" обаче не мога да си го обясня. Нито пък кой пуска прясно преквалифицирал се човек да се занимава изключително с интервюиране на кандидати.
---
Затова има летни стажове, курсови проекти и open source проекти по които може да се трупа опит. В чужбина много често това е задължително за да се дипломираш в специалностите с инженерна насоченост.
Погрешна е представата, че фирмата трябва да обучава на всичко. Фирмата обучава на спецификите на техните проекти. За останалото има университети и техникуми.
Налагало ми се е да интервюирам прясно завършили хора, без нито един стаж. Тъжна картинка е. Дори само на culture fit интервюто - питаш ги нещо за работа в екип и единственият отговор е, че никога не са работили в екип... Е как да ги оцениш?!
+1

За софтуерен архитект без базовите дисциплини от унитата можете само да мечтаете. Няма нищо общо с това, което се преподава в академиите.
+1

Тези хора казват истината.
Относно сектора, въпреки по-намаленото търсене, нуждата от качествени кадри от джуниър до синиър ниво си остава, та който учи яко и умее нещата ще си намери работа.

# 1 446
  • Somewhere far away
е много се радвам, за който е завършил ФМИ. браво на вас. ама не всички са вас нали разбирате.
стана ми смешно даже как се възмущава един потребител по -горе- тъжна картинка били.
дааа,
толкова тъжна че чак смешна, ама ми става смешно от такива коментари. ми какво да каже човек , който няма стаж? че е работил в екип ли, че всичко знае и всичко може ? да излъже, да ви манипулира там - това е по  -добре според теб така ли? явно много обичате да ви лъжат в тая сфера / или във вашата фирма така са свикнали/. Grinning въййй.. точно на това меме ми напомни.

# 1 447
е много се радвам, за който е завършил ФМИ. браво на вас. ама не всички са вас нали разбирате.
стана ми смешно даже как се възмущава един потребител по -горе- тъжна картинка били.
дааа,
толкова тъжна че чак смешна, ама ми става смешно от такива коментари. ми какво да каже човек , който няма стаж? че е работил в екип ли, че всичко знае и всичко може ? да излъже, да ви манипулира там - това е по  -добре според теб така ли? явно много обичате да ви лъжат в тая сфера / или във вашата фирма така са свикнали/. Grinning въййй.. точно на това меме ми напомни.
Като нямаш стаж:
Затова има летни стажове, курсови проекти и open source проекти по които може да се трупа опит. В чужбина много често това е задължително за да се дипломираш в специалностите с инженерна насоченост.
Погрешна е представата, че фирмата трябва да обучава на всичко. Фирмата обучава на спецификите на техните проекти. За останалото има университети и техникуми.

Така става в повечето професии - образование, стаж, работа. Имаше един период - аномалия, в който масово се наемаше, и хората се заблудиха, че фирмите вечно са длъжни да дават шанс на всеки дето може да стои седнал на компютър.

# 1 448
Никак не е смешно, ами си е много тъжъно, когато се сблъскаш с човек на 23-25 години, който никога не е работил съвместно с други човешки същества по каквото и да е. Казвам каквото и да е, защото вече написах, че не изискваме конкретно професионален опит, а признаваме работа по open-source проекти, доброволчество, екипни курсови работи и т.н. Искаме да видим работа в екип. Ама когато до такава възраст единственият коректив на поведението ти са били мама и тати, това води до много неприятни поведенчески особености.
Не е проблема в моето мнение за тях, а в липсата на умения за професионална комуникация. Моята работа както интервюиращ е да се уверя, че те покриват определени минимални изисквания. Ако те са неспособни да го покажат това, и гении да са, аз съм длъжен да кажа не. Същото е и в реалните работни задачи - ако те не са свършени, няма значение дали си гении.

При нас се очаква начинаещите да се заемат с по-прости и кратки задачи, но не се очаква да ги учиш на отговорност, екипност и уважение към колегите. Избор от кандидати имаме предостатъчен за да може да изискваме ниво.
Няма как до сега да си правил само отделни учебни задачки и изведнъж да се хвърлиш на система с код от хиляди програмисти и десетки милиони потребители. Това просто не работи добре.
За хората без опит предлагаме стажове, платени и то добре. Но те са ориентирани към студенти - летни, 3-месечни и после се връщаш към ученето.

Никъде не съм писал, че всеки трябва да е завършил ФМИ, чети по-внимателно и не изопачавай. За лъженето, точно в контекста на "академийките" по-добре да не си говорим.

# 1 449
Не се ли забелязвате , че искате да могат всичко, да са се съдрали от учене, да са супер гениални, да ви отговарят на аурата и на тази на тима и на фирмата ви и т.н. , да има софт,хард, зен, фъншуи и незнам какви си скилс , практика до 9 то коляно назад и т.н. и ... да сядат чинно да ви се занимават по проектите без да се разсейват по 7х24 ... иначе не са герои и никакви информатици.
И ако ви теглят една майна на претенциите , описах ви един случай, и си разрешат нещата перфектно и без великото програмист .... ами ох , горикя. Горкия друг път Simple Smile
Това , че тези са раб. места в момента в бг и няма кой знае какъв избор на раб. места , не значи че сте прави.
Практиканта ако задава въпроси от началото е некадърник, ако не задава въпроси и накрая нищо пак е некадърник ... и изобщо няма никой кадърен освен вас.
Аз затова зададох няколко въпроса преди малко за лидери, мениджъри на хора и пр. Защото не само подчинените трябва да имат скилс. Не може да не можеш да работиш с хора и да искаш да имаш мотивиран и ефективен екип.
Във футбола кой е капитан на отбора? Не е най-добрия , а когото следват . Ама постфактум изкарвали икономически бля , бля и ставали мениджр ... едната дама говори за данъци и пазари, другата за хора и софт скилс ... и все мениджър. Но това не е един и същи вид мениджър.

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 01:54 от bella-ciao

# 1 450
  • София
Не се ли забелязвате , че искате да могат всичко, да са се съдрали от учене, да са супер гениални, да ви отговарят на аурата и на тази на тима и на фирмата ви и т.н. , да има софт,хард, зен, фъншуи и незнам какви си скилс , практика до 9 то коляно назад и т.н. и ... да сядат чинно да ви се занимават по проектите без да се разсейват по 7х24 ... иначе не са герои и никакви информатици.
И ако ви теглят една майна на претенциите , описах ви един случай, и си разрешат нещата перфектно и без великото програмист .... ами ох , горикя. Горкия друг път Simple Smile
Това , че тези са раб. места в момента в бг и няма кой знае какъв избор на раб. места , не значи че сте прави.
Практиканта ако задава въпроси от началото е некадърник, ако не задава въпроси и накрая нищо пак е некадърник ... и изобщо няма никой кадърен освен вас.
Аз затова зададох няколко въпроса преди малко за лидери, мениджъри на хора и пр. Защото не само подчинените трябва да имат скилс. Не може да не можеш да работиш с хора и да искаш да имаш мотивиран и ефективен екип.
Във футбола кой е капитан на отбора? Не е най-добрия , а когото следват . Ама постфактум изкарвали икономически бля , бля и ставали мениджр ... едната дама говори за данъци и пазари, другата за хора и софт скилс ... и все мениджър. Но това не е един и същи вид мениджър.

Бела, аз нищо такова не съм казала, напротив, мисля, че отговорих на всичките ти въпроси.
Аз самата не съм завършила ФМИ, а ТУ. Но имам много други качества, които ми помагат да се адаптирам и да уча. Самата аз участвам във фирмената академия. В момента имам 3 стажанти.
И не, не искам стажантите да знаят вся и всьо. Искам да са мотивирани и възпитани млади хора, които да осъзнават къде се намират и че сега започват кариерния си път. Че имат много да учат и да оценяват факта, че съм им осигурила ментори, хора, които да питат и да ги водят.

Да, определно искам софт скилс - да са адаптивни, да имат желание да учат и да опитват нови неща, да са старателни в работата си, да внимават с детайлите и да искат да си изпипват задачите. Такава е сферата при нас, това е много, много важно. Освен това ми трябва да могат да виждат голямата картинка, да имат изградено малко по-системно мислене а не фокусирано в някакъв много частен случай. Това последното, за съжаление, се учи само в университет, а при хората от академии никога не съм го срещала и виждала. Което, обаче, не прави хората от академии лоши, а неподходящи за нуждите, които моите проекти имат. Нищо лично, умни хора има навсякъде.

Аз не харесвам хора, за които само парите са ценност. Да, всеки един от нас основно ходи на работа за пари и иска да е оценен и добре платен, това го разбирам и осъзнавам. Но има и други неща, които да водят един човек - интерес, желание за учене и персонално развитие в смисъла на разширяване на кръгозор. Няма как да се увеличават заплатите на 2-3 месеца, нито позициите да се променят на 6. Това се случва когато се покрият критериите. За съжаление, поколение Z иска всичко тук и сега, както и живее с усещане, че някой нещо му дължи. Та това са част от проблемите, които се появават и чисто поколенчески. При екип 40+, един такъв млад човек е почти невъзможно да се впише, а ако случайно му се даде шанс, няма да издържи дълго.
Ако решат да ми теглят майна с претенциите ми - които не са кой знае какви, според мен, да са живи и здрави. Сферата е достатъчно голяма, могат спокойно да си търсят късмета другаде - в друг домейн или в друга сфера.

Аз лично желая успех на всички. Както и вярвам, че за всеки има място под слънцето. Остава само да си го намери. Simple Smile

# 1 451
slanchezara не знам защо ме цитираш само мен. Тук ти пишеш нещо, но останалите написаха друго. Аз коментирах всички мнения.
Също ако мога да кажа за т. нар. и нарочена ген. Z . Понеже имам 2 момчета , едното в момента е в университета и другото в гимназия. Ами не е вярно че нямат желание за работа, за учене, че нямат интереси и т.н. Аз ги гледам , гледам от години децата с които учат . Ами това са страшно умни и симпатично млади хора. Те се интересуват, информират, учат и участват в проекти. Каквито бяхме и ние . Но т.нарочените ген Z може би просто откликва на очакванията ни за тях. Т.е. ако и без това ще ги наричаме несхващащи и мързеливи тъпирчета без софтскилс ... ами те може би просто си се държат така. Младите предизвикват.
Също така не може да се лъжем, че има у по-възрастните служители страх от младите . Винаги го е имало.
В същност просто се опитах да дам малко друга гледна точка . Защото чета в темата и виждам доста крайни мнения. И за тази професия се пише така , сякаш е нещо невероятно. А то е просто една обикн. професия. Само в бг дава възможности понеже други толкова там няма .
Не съм искала да ти противореча. И ти и скаридата и всички пишете ок и важни неща. Според мен на питащите в темата ще са им много полезни. Прото дадох няколко аспекта за няколко неща, които ми направиха впечатление.

# 1 452
  • София
Да, има много умни и симпатични млади хора, факт. Но има и доста нагли, арогантни, нахални и ...  като при хората 40+ Simple Smile Мога да напиша многотомник с избрани тъпотии от интервюта, ама няма смисъл.
Всичко е важно, а малко смирение в младите не вреди Simple Smile

А колкото до старите - обожавам да работя с млади хора. Зареждат ме с енергия и ентусиазъм, затова и се радвам да работя с тях. Вярвам в конкуренцията - който е по-добър - нека ме измести.

Аз имам 2 момичета и също - едната е в гимназия, другата в универеситет. А работя и доста тясно с образователни институции. Има страхотни деца, но има и такива, дето всякакъв скилс им липсва. Като във всички поколения, впрочем.

ИТ сферата не е някакво извънземно, професия като всяка друга. Понеже се работи основно с чужди компании, заплащането е прилично и много хора се опитват да се реализират там. Което е чудесно. Лошото става, когато хора със съмнителна квалификация се оплакват колко са недооценени, а са вложили толкова много пари в курсове. Виждала съм преквалифицирани журналисти, зъболекари и лекари (те заради отличните навици за учене от медицинска академия доста добре се справят), имам даже преквалифициран футболист (последното беше много предизвикателно, трудна задача, но завършила успешно, с която много се гордея).

# 1 453
slanchezara ами можеш да се опиташ да си представиш, че когато някой е свръх нахален или нагъл и несимпатичен , то той може би има някакъв друг проблем. Може би не очаква добро отношение или и аз не знам какво става. Разбира се , никой не е длъжен да го търпи това, но не е ген. Z . По-скоро дефицити у хора. Причини много .
И според мен е грешно да се мисли за изместване и конкуренция - по-добрия да ме измести. По- добре е  дай да работим заедно.
Но аз също така си мисля , че въпреки думите тук все пак всеки в реалността постъпва правилно. Защото иначе няма да може самият той да работи добре. Simple Smile Затова май всички си пишем тук да си обясняваме на себе си и да си изчистваме неща, които си мислим Simple Smile
Дано сме били полезни на начинаещите по пътеката .

# 1 454
Споделете стажове за начинаещи, моля!

Общи условия

Активация на акаунт