Професия ИТ специалист

• 206 603
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 470
Това няма нищо общо според мен с горното обсъждане. Което не значи обаче , че е била подходяща. Т.е. вие си преценявате хората . Само заключенията е добре да оправиш.
Не е спала , защото е била на дискотека до късно е различно от  Няма базови знания
Но пък - не направи задачата и затова не издържа теста и отпадна  - си е съвсем легитимно според мен Simple Smile
Хората са си хора . Успех.

# 1 471
  • София
Това няма нищо общо според мен с горното обсъждане. Което не значи обаче , че е била подходяща. Т.е. вие си преценявате хората . Само заключенията е добре да оправиш.
Не е спала , защото е била на дискотека до късно е различно от  Няма базови знания
Но пък - не направи задачата и затова не издържа теста и отпадна  - си е съвсем легитимно според мен Simple Smile
Хората са си хора . Успех.

Е не, мацката си и нямаше базови познания Wink Определено си беше наблегнала на дискотеките

# 1 472
  • София
Ооо, Бела, прав е Симеон Попов.
Не можеш да си представиш какво чудо е по интеревютата. Може да се искат базови познания, но се явяват хора, които са напълно излъгали в CV-то, а в същото време са с огромни претенции откъм баланс работа-личен живот или за заплащане.

Не базови, никакви познания доста често няма. Нивото е паднало ужасно много. Да не говорим, че думички като мотивация, ангажираност и от сорта съвсем липсват. Достатъчно е да се отвори нещо от типа на Дев Бг - пред ден има постове от типа - записах еди си какъв си курс, търся стаж или джуниор, за предпочитане ремоут. И 2 дена по-късно - аз за какво давам пари за курсове, като няма шанс за пробив. А то няма, защото се бърза и много неща не се знаят, не само базовите познания по ООП.

# 1 473
Наистина много ме учудвате. При толкова много специалности по университетите и толкова студенти? Всички ли емигрират ? Къде отиват тези хора?
Чета тук из форума, че напоследък много се връщат в страната? Може да се връщат и висококва;ифицирани и с добри навици?
А иначе за мотивация и пр. напоследък според мен много не се говори, защото се върнаха нещата години назад... когато важеше - всеки сам за себе си,  всеки се спасява сам както може и ти ми плащаш ... аз работя колкото да не заспя. Т.е. криза. Но не е само у нас.

# 1 474
Студенти има, колко учат и колко научават е друг въпрос...
Аз също съм на мнение, че академиите привличат много хора, защото е много готино да чуеш, че не е нужно да учиш 4 години, за да работиш. После се оказва, че шест месеца не стигат,а минимум година и половина и са недоволни...

# 1 475
Студенти има, колко учат и колко научават е друг въпрос...
Мен спец. подобни изказвания биха ме демотивирали много. Изобщо не са лесни специалностите за да се омаловажава труда на младите хора по такъв начин. Също доколкото знам много се втурват да работят още в 1 и 2 ри курс за да си финансират живота. За родителите също наеми в града и издръжка е много скъпо. Това не може да се счита за некадърност, немотивираност и пр. . Дали фирмите имат добри програми за различните категории кандидати? Т.е. студенти без опит и много познания, но с необходимост да работят и желание да научат може би могат да бъдат привличани и подкрепяни по подходящи за положението им програми.
Не съм много сигурна дали само кадидатите са дървени или и фирмите са доста схванати в разработката на подходящи за тях кадри и лов на таланти.
Но това само ми хрумва при прочита тук Не казвам че разбирам нещо от нещата. Много съм далеч от проблематиката ви на практика.
Обаче и на двете ми деца съм дала съвет от мен (само съвет) да не учат -  медицинските, икономика и информатика . Голямото си избра различна специалност. Но голямо избиране падна, защото го приеха на всякъде където кандидатства. При малкото да видим какво ще избере, но аз предполагам. че и при него ще е друго.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 10:34 от bella-ciao

# 1 476
Учудвам се, че още има фирми, които не слагат първи филтър виШУ в ИТ специалност или математика.. Мина времето за хора с курсове и курсченца, за 6м и дори за 1,5г не могат да придобият поглед над технологиите, забиват само в една и то не могат да се развият на добро ниво, точно защото им липсва общия поглед.

Не случайно кризата на пазара изхвърли зад борда точно тези хора, а и мениджърите и разни други непроизводителни длъжности

Офф, и аз се надявах моето хайванче да хване пътя на баща си, но се заинати и ще е нещо с ИТ. Натискам да не е чисто ИТ, а повече електроника и комуникации

# 1 477
Настояват, защото си мислят, че всичко зависи от тях. Също динамиката е такава и лустрото. И нямат никаква представа, че в цялата работа са намесени много хора с всичко човешко в тях. Гледай само в тази тема отношението към начинаещите .
Според мен в училищата липсват предмети като психология , работа с хора и подобни . Също липсват разни общи работи и проекти с оценки!  за да се научат от училище още колко са зависими от останалите в екипа каквито и качества да имат или нямат те.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 11:30 от bella-ciao

# 1 478
Защо да е демотивиращо? Който се труди и научава, намира работа, оправя се, който не му се учи - фирмите и академиите виновни.

# 1 479
  • Sofia
Истината е, че на GenZ не им се работи изобщо. Модерно е да си инфлуенсър, всеки търси бързи пари ако може без да работи и не се мисли за утре изобщо.

# 1 480
И на мен ми прави впечатление, че става все по-разпространено, особено сред младите хора, желанието за моментални резултати. Научил съм нещо ново на работа - искам веднага повишение. Работил съм 6 месеца - хоп, готов съм за мениджър. Пуснал съм две реклами във фейсбук - вече съм маркетинг гуру. Затова е пълно с "мениджъри които не правят нищо" и с не добре подготвени специалисти. Умение се гради с опит, знания се поддържат с учене, за някои неща няма кратък път.

# 1 481
И какво излиза - ние ги мислим за мързеливи некадърници, а те нас за злобни и заядливи изкуфелници ...
Както казах липват разни неща в училище и те не са математика и английски. По-скоро комуникация, психология , работа с различни хора и пр. Може пък ако има диалог - не на бойна нога и без фингърпоинтинг и страх за раб. място - да се разберат поколенията. Simple Smile  Как не си изпълвам намеренията да не се бъркам Simple Smile

# 1 482
Ако беше толкова лесно това да се научи и да се измери наученото, за да се постави оценка, щеше да е заложено в програмата. Да, много неща би било прекрасно да се учат, но знанията няма как да бъдат измерени.

А и като гледам колко много математика се учи и пак масово не се знае дори таблицата, колко много хора дори не могат да четат гладко, как ще усвоят едно меко умение за три пъти по-малко учебни часове?

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 14:58 от Little Queen

# 1 483
  • София
Бела,
Хайде малко от другата страна.
Жал ми е да гледам деца, дошли уж да учат в София висше, които не излизат от дискотеките. Деца, които не правят разлика между напрежение и ток, ако и това да се учи в 7 клас по физика; деца които не смятат за нужно да "си губят времето в университета, защото нищп нямало да научат там"; да процъфтявя бизнеса с писане на курсови работи и правене на проекти срещу заплащане. Да, тези деца няма да се реализират, независимо какво учат.
Колкото до фирмите - не, те не са магьосници. Старите хора са казали, че занаят не се учи, а занаят се краде. Обожавам да работя със стажанти, даже в момента имам 2 дами, които обаче докато намеря, побелях многократно. Има пропаст между университета и бизнеса, от една страна - закостенели преподаватели, които не искат да наваксват новости, от друга - не особено мотивирана маса от млади хора. Разбира се, далеч съм от мисълта да слагам всички деца под общ знаменател, има прекрасни, умни, възпотани деца, с огромно желание и мотивация да учат и да се развиват.
Голям проблем, по мое мнение, са академиите, които пропагандират, че за 3 месеца от теб излиза чуден ИТ специалист и няма нужда от висше образование. И че фирмите ще се избят за тях, че под 3000 лв заплата не бива в никакъв случай да се съгласяват, учат ги и как да лъжат в сиви-тата и още и още.
Има една стара приказка, че който плаща - той поръчва музиката. Грам не ме вълнува за каква ме мислят, но фирмите НЕ СА слоциални организации, нито учебни центрове. Трябва да има някакво ниво, над което може да се обучава и надгражда даден човек. Иначе - не става. Не мога да обяснявам какво е функция, какво е средно ариетметично, нито как се смята процент от число. И не говорим за висша математика, хич не.
Макар че, фирмите правят много, за да де даде шанс на младите хора. Има фирмени академии - ще кажете с подбор - разбира се, че с подбор, компаниите не могат да си губят времето с хора, които просто идват да вземат големите пари, щото са супер - дупер и им се полага по право. В университетите се създадоха от фирми специалности, които са с по-осъвременена програма обзаведоха се лаборатории, ревюира се учебното съдържание. Изхвърля се много излишна или остаряла материя, която се заменя с нужна. Но няма кой да иска да я научи - ден да мине, друг да дойде и минимум 6000 лв за старт, щото сега са млади и сега им се живее, на 40 ли да ги вземат (реален коментар от интервю). Искали са ми и на интервюто да направя план за мениджърска позиция, защото те това искат. Само искания... за мен е мега странно човек на 23-24 години да ми говори за баланс на работа и личен живот. Не ме разбирай погрешно, но кога, ако не във времето, в което си максимално свободен и без ангажименти да не напредваш? Като се родят 2 деца, после става още по-трудно да се учи и напредва.
И не, не ме разбирай погрешно - катогорично против съм денонощната работа, ама искам много пари, гледам стриктно да не се мина, на мен ми се полага по право, ама старшия да свърши работа и от сорта ми идва прекалено много.
Отново да кажа - обожавам да работя с млади хора, зареждат ме с енергия. Рядко, но има умни, интелигентни, свестни и добре възпитани деца. На тях се радвам, помагам им с какво то мога. НО светът е жесток, комнкуренцията - убйствена и оцелявяат най-приспособимите.
По времето на бурния растеж преди Ковида - кандидатите диктуваха пазара и затова малко се пообъркаха. Да, ама пазарът жестоко стагнира и сега фирмите диктуват. Така че, ще оцелеят не онези, които казват, че сме злобни лелки и чичаци, а онези, които успеят да ни убедят, че имат потенциал, които да бъде развиван.
Толкова от мен, нека хейтът започне ... сега Simple Smile

# 1 484
За мен също е интересна връзката висше  образование в областта на ИТ и последваща реализация. ИТ индустрията имаше няколко свивания и през всяко от тях се намалява доверието в бранша. Напоследък обмислям  тази стара статия за влиянието на кризите върху висшето образование и избора на специалност
 https://cs.stanford.edu/people/eroberts/CSCapacity/CSCapacity-History2000s.html  
С тревога мисля, че и тук ще има нещо подобно - гледах план приема преди година и имаше много места за студенти с думата "информационни", а вече се задава стагнация в ИТ бранша. Но ще видим какви услуги ще привлечем - дано не са разработки на границата на приемливото.

Общи условия

Активация на акаунт