Истанбул есен-зима 2014 [тема 34]

• 66 542
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Сега чета една по стара тема и там се споменава за някакви червени автобуси те какви са ?
Гледам и прогнозата на времето и се ядосвам , а и казаха , че било мъгливо за Сапфир . Sad

Предполагам, че това са туристическите автобуси, които обикалят забележителностите. Ако искаш дай линк, за да видим.  

Вечер се изяснява. Миналата година целият ден беше мъглив, а вечерта за празника (29.10) мъглата се вдигна и фойерверките се виждаха прекрасно. Може би и от Сапфир на тъмно ще се вижда по-добре. Дори и лятото през деня е някак сиво и не е кристално ясно. А вечер е прекрасно! Май най-добре е да се отиде малко преди залез.

Сега видях, че днес е 29-ти. Ако хващате турски телевизии, сигурно около 19 часа ще дадат зарята за празника. А може би са пуснали и отсечката Аксарай- Йеникапъ.  newsm78
Точно това е проблема , че  се споменава за тях и че линка не работел и се вайкат , а какви са туристически автобуси от къде се хващат и на каква цена .
А и какви са тези коръбчета за разходка ?

# 166
Да се включа и аз Simple Smile

Много го обичам този град.Плануваме да водим щерката на Виаленд и сега разучавам.Който е ходил на Моол Истанбул и на Виаленд моля да сподели разликата в атракционите.Това което виждам може би Виаленд е много по голям от атракциона в мола.
Другото което ме притеснява и ,че РД на малката е в края на декември ,та незнам колко е удачно по това време да се ходи на Виаленд.Много въпросителни,но сега се връщам пак да чета темите.

Yesilpinar Mahallesi
Girne Caddesi 34065
Eyüp / Istanbul
Този квартал как се чете?

# 167
Йешилпънар е квартала. По-точно е махала в квартал Еюп. В Истанбул са с различна от нашата система с кварталите.

# 168
  • София
dudada, туристическите автобуси са скъпи. Иначе началната им спирка е близо до шадравана между Синята джамия и Света София. От постоянно пишещите в темата няма такива, които са ги ползвали. Предполагам, че определяща е цената.  Wink

Корабчетата за разхода по Босфора тръгват от Еминьоню и Кабаташ. Има корабчета както на официалните фериботни фирми, така и частни. За първите се знае точен маршрут и цена (12 лири), а при частните цената е с пазарене, а маршрутът - неизвестен. За да привлекат клиенти обещават много, а всъщност не винаги го изпълняват. Стандартния маршрут е Еминьоню - втория мост над Босфора и обратно. Времето е между 1,30-2 часа. Има и дълъг целодневен тур почти до Черно море, но не е препоръчителен при първо посещение. Докато късата разходка не е за пропускане. Grinning Но духа много и трябва да се облечете добре.

Ето единственият кораб на Sehir hatlari - http://www.sehirhatlari.com.tr/tr/seferler/kisa-bogaz-turu-363.html - до 2.11 е всеки ден, после - само по празници. На сайта на Turyol са написали само цената, но поне през лятото имат корабчета на всеки час. Със сигурност сега са по-малко, но няма да е едно на ден. Терминалите са съответно първият в дясно(Sehir hatlari) и първият в ляво(Turyol) от моста Галата ако си с гръб към Египетския пазар. Корабчетата на Turyol могат да се хванат и от Юскюдар за 10 лири. Слизането е по желание - Юскюдар или Еминьоню. Не си спомням името на редовната линия от Кабаташ, но миналата зима нямаха корабчета. Пуснаха ги през пролетта. Частни сигурни има.

Утре ли заминаваш? Ако е така - приятно пътуване и хубаво време! А ако си съставила нещо като план го покажи, за да ти помогнем докато е време.  Wink

# 169
  • Стара Загора
Съветвам, който ходи до Пиер Лоти да надникне и в джамията Еюп. Доколкото знам е най-свещеното за мюсюлманите място в Истанбул. В нея е тюрбето на Еюп Енсари, приятел и знаменосец на пророка Мохамед. В самото тюрбе не успяхме да влезем, защото опашките са големи, но джамия е интересна. А квартала наоколо е по-различен от всички места, които съм виждала в Истанбул. Хората също са по-различни.

И аз с това впечатление останах. До джамията не стигнахме, но се разходихме по уличката със сергиите, като свърши слезнахме на пътя и се огледах за минута. Направих и една снимка.

http://prikachi.com/images/693/7692693L.jpg

Gozleme-то не беше лошо там. Точно над кафето отляво продаваше един мъж. Пече го пред вас. Ние опитахме. Струваше 7 лири.

Скрит текст:

Пишейки това, се сещам да питам нещо, което отдавна исках да направя, но сега ми дойде на ума. Защо почти всички коли са бели и тук там черна/сива? Rolling Eyes Питах последният екскурзовод, докато бяхме в Миниатюрк, но той ме смота и не разбрах отново. Каза ми, че имало всякакви и така ми се е сторило. ooooh! ooooh!

Да ви почерпя и виртуално с това кюнефе, което видях преди дни.... не бях виждала досега шоколадово. И се чудя защо на нас не не го сервираха така с това сиренце отгоре? Mr. Green

http://prikachi.com/images/708/7692708K.png

Вижда се и името на заведението http://www.durumcubaba.com.tr/menu.php?kategori=13 Laughing

# 170
Скрит текст:
dudada, туристическите автобуси са скъпи. Иначе началната им спирка е близо до шадравана между Синята джамия и Света София. От постоянно пишещите в темата няма такива, които са ги ползвали. Предполагам, че определяща е цената.  Wink

Корабчетата за разхода по Босфора тръгват от Еминьоню и Кабаташ. Има корабчета както на официалните фериботни фирми, така и частни. За първите се знае точен маршрут и цена (12 лири), а при частните цената е с пазарене, а маршрутът - неизвестен. За да привлекат клиенти обещават много, а всъщност не винаги го изпълняват. Стандартния маршрут е Еминьоню - втория мост над Босфора и обратно. Времето е между 1,30-2 часа. Има и дълъг целодневен тур почти до Черно море, но не е препоръчителен при първо посещение. Докато късата разходка не е за пропускане. Grinning Но духа много и трябва да се облечете добре.

Ето единственият кораб на Sehir hatlari - http://www.sehirhatlari.com.tr/tr/seferler/kisa-bogaz-turu-363.html - до 2.11 е всеки ден, после - само по празници. На сайта на Turyol са написали само цената, но поне през лятото имат корабчета на всеки час. Със сигурност сега са по-малко, но няма да е едно на ден. Терминалите са съответно първият в дясно(Sehir hatlari) и първият в ляво(Turyol) от моста Галата ако си с гръб към Египетския пазар. Корабчетата на Turyol могат да се хванат и от Юскюдар за 10 лири. Слизането е по желание - Юскюдар или Еминьоню. Не си спомням името на редовната линия от Кабаташ, но миналата зима нямаха корабчета. Пуснаха ги през пролетта. Частни сигурни има.

Утре ли заминаваш? Ако е така - приятно пътуване и хубаво време! А ако си съставила нещо като план го покажи, за да ти помогнем докато е време.  Wink
Благодаря за всичката полезна информация . За съжаление се чувствам доста объркана и притеснена да не се загубим , че знаем само бг и десетопръстната  Joy

Да утре пътуваме в 22 часа от София .
Точно програма нямам , а имам много набелязани места и ми се иска да ги видя , а три от тях на залез слънце , но имам само два дни , та че трябва да реша къде искам да успея да видя залеза .

А набелязаните места са .

Пиер Лоти - е първо място за залез слънце
Миниатюрите
Парка Емиргян
парк RÖNEPARK'
Девичата кула - е второто  място за залез слънце
Сапфир -е третото  място за залез слънце
Ортакьой - сега като се замислих и там ще е красиво небето на залез .
Разходката по Босфора

Ами май това бяха
Е и осветената през нощта св. София

Отделно това искам и да потърся магазин за платове или пердета и места на който се продават тези гипсовите фигури за градина където се водят 

Последна редакция: ср, 29 окт 2014, 22:41 от dudada

# 171
  • Стара Загора
Аз бих отишла и в Долмабахче, а Миниатюрите ще пропусна. След двореца Таксим, френч сокак, Галата и Египетския. Laughing

# 172
  • София
Честно казано, вижда ми се малко странен подбора на обектите като за първо посещение. Съгласна съм напълно с Ивето, че Миниатюрк не е най-интересното място в Истанбул. Аз лично го видях на 6-7 посещение. Приятно място за запълване на времето.  Wink Освен това е хубаво преди това да се познават истинските обекти. Иначе гледаш само макети. Парк Емиргян е оправдан при първо посещение само ако е по време на лалетата. Иначе си е просто един парк. Да, хубаво е оформен, но не е нещо уникално. А за него ще отиде половин ден със сигурност. Могат да се погледнат парковете Гюлхане и Йълдъз, които са много по-наблизо и също са добре оформени. Не съм посещавала другия парк от списъка и не знам как е.

Мога да ти предложа да съчетаеш разходката по Босфора с Момината кула (не по залез) и Пиер Лоти. Ако се хване корабче на Turyol около 12,30 - 13 часа, може да се слезе на Юскюдар на връщане, там да се разходите до кафенетата с шарените възглавници, после се връщате на пристанището и хващате ферибота за Еюп/Пиер Лоти в 15,30 часа. Залезът мисля, че вече е около 17,30 часа и биха се навързали нещата.  Но се подготви психически, че ако има опашка на лифта, ще трябва да се качите пеша до горе. Иначе залезът ще го посрещнете на опашката.  Wink  Или първо да отидете до Юскюдар (ферибот или Мармарай), вижте кулата, после разходка за 10 лири (с 2-те лири за ферибота преди това се получава същата цена  Grinning), слизане отново на Юскюдар и ферибот за Еюп. На терминала за този ферибот трябва да пише Халич (Златен рог) и мисля, че е първият от страната на кулата. През един час е и е добре да сте видели още при пристигането на Юскюдар къде точно се намира. Ето ти разписанието - http://www.sehirhatlari.com.tr/tr/seferler/halic-hatti-361.html  Може това да ви е програмата за петък като преди обяд разгледате отвън Синята джамия, Света София, Хиподрума, първия двор на Топкапъ и да слезете надолу към Еминьоню. А ако се решите, може да влезете в един от тях - Света София например, защото за двореца трябва много повече време. Или Водохранилището - много впечатляващо място с малко чакане и малко по-евтин билет. Имай предвид, че след нощния преход силите ще са по-малко и возенето на корабче и ферибот ще ви подействат ободряващо.

За магазините не мога да помогна. Но при тях има и друго - трябва да се посетят в работно време и след това или трябва да се върнете в хотела и да загубите доста време, или да разнасяте с вас покупките до вечерта.

# 173
  • София
Момичета, поразтърсих се да видя що е то Бахчелиевлер Simple Smile и ето ви пътеписи. Може и да са публикувани тук, но май не са ми попадали досега:

Моят Истанбул- 1 част

Моят Истанбул- 2 част

Едва сега успях да прочета пътеписите. Неолита, твои ли са? Има ли продължение? Открих само 3 части.  newsm78

# 174
  • София, Хаджи Димитър
Аз не откривам трета част, помощ..... Praynig

# 175
Зарята на Босфора по случай 91-годишнината от основаването на Република Турция бе отменена заради инцидента в мина в провинция Караман. Вероятно по същата причина отсечката на метрото Аксарай-Йеникапъ също не бе пусната в експлоатация.

# 176
Май не беше много трудно да ме хванете.  Embarassed
rumbich, няма трета част. Спрях писането в блога.

# 177

Eee, поне ще пишеш при нас, нали?   bouquet

# 178
Е, как няма. Аз съм леко обсебена от тази тема вече почти две години.
Без вас не мога!  bouquet Hug

# 179
  • София

Е, аз ли да ти казвам, че има трета част?  newsm78  Ето я.  Grinning  Но си написала, че има следваща и затова попитах.  Wink

Зарята на Босфора по случай 91-годишнината от основаването на Република Турция бе отменена заради инцидента в мина в провинция Караман. Вероятно по същата причина отсечката на метрото Аксарай-Йеникапъ също не бе пусната в експлоатация.

Жалко за инцидента, но за метрото не им вярвам. Сигурно пак не е било готово. По този случай се сетих и за подлеза под Таксим - довършиха ли го най-после? Имаше гръмко откриване, а като минахме месеци по-късно беше нещо като строителна площадка. Функционираше, но имаше куп зарязани довършителни работи със заграждения и купчини строителни материали. 

Общи условия

Активация на акаунт