ПЪРВИ клас - 3 тема

• 54 615
  • 738
  •   1
Отговори
# 135

Цитат
преди да почне първи клас не е писал дори и една черта

добре де, а в подготвителни класове (групи) не сте ли били? нали е задължително уж?

Скрит текст:
Tired сега разбирам как едни пишат и смятат, а други не могат да направят права черта  Tired
все се чудих как се е получило така, че в нашия клас има две-три такива деца.
 заради тях в началото нямаха физическо - седяха в стаята и писаха чертички и ченгелчета.

Ходил е в подготвителна в градината.Явно не е било достатъчно.И никой не стои заради него да пише вместо да има физическо.Така че децата не са ощитени по никакъв начин.Има час един път в седмицата, когато децата имат други занимания, а той е на индивидуална подготовка с госпожата.

# 136
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не обвинявам родителите на децата или теб, не го приемай така  Hug

при нас учителките точно така разрешиха "проблема" и с тези деца оправдаха неизлизането навън по цял ден.
след няколко запитвания се оказа, че може да се предупредят родителите и да се отдели време за повече занимания с тях, без да се затварят другите деца.
и на моя въпрос ще подадат ли сигнал, че колежките им от някоя от трите градини не са си свършили работата, ми отговориха, че няма такава практика  Tired
значи след 4 години пак ще имат такива деца.

# 137
st. Dobri не го приемам лично.Децата са различнии напредват различно.Не ми се искаше да го осъзнавам, но е така.Едни напредват бързо други не.Повярвай тормозя се всеки ден дали не сбърках като реших, че той трябва да играе до последно, защото после игрите ще са много по-малко.Всички предишни опити което съм правила като това да кара колело без помощни, защото вече му е време, да реди пъзели защото трябва да реди не се получават.Прави когато се чувства готов да го направи.Нямам претенции да разбирам детската психика, но правя опити да разбирам детето си.Водих го и на психолог, защото стигнах до там да го сравнявам с другите и да мисля че нещо му има.Ами няма му нищо просто има характер детето.Интересува се от други неща и е доста добър в тях.Дано не съм досадила със словоизлиянията си.Имах нужда и от друго мнение затова писах.

# 138
След като крайния резултат е ясен и четлив, какво значение има в какъв ред е изписването  ooooh!
И аз така смятам, така че детето да си прецени как му е по-удобно, особено като е левичар.
Жасмин, много красиви неща си показала, ние днес тъкмо събирахме листа на разходката, за да направи нещо госпожицата - по нейно желание разбира се.
Узи, много неприятно с въшките, дано вземат мерки.

# 139
...Водих го и на психолог, защото стигнах до там да го сравнявам с другите и да мисля че нещо му има. ...Дано не съм досадила със словоизлиянията си.Имах нужда и от друго мнение затова писах.

не си досадила Simple Smile всеки има нужда понякога да "свери часовника" Simple Smile
и добре си го водила на психолог - за твое успокоение Simple Smile
на мен винаги ми е било странно това "трябва".
нашия не иска да оцветява. предпочита да рисува. оцветява на две-на три, за да се отърве и даже не поглежда какви ги е сътворил. в градинката често казваха да го "натискам" да оцветява, защото развивало фината моторика  Rolling Eyes той сглобява деликатни машинки с часовникарски отвертки и малки ключета и определено нищо му няма на фината моторика, но не искаха да ме чуят.
пъзели не реди от тригодишен - не му харесва, не го и карам
видя как едно дете падна с колело и близо година не искаше да се качи даже с помощни. изчакахме го и тази пролет каза, че иска и иска да му махнем помощните - тръгна така, сякаш цял живот е карал колело.

Скрит текст:
понякога ми тежи да водя битки с учителите и понякога с баща му. всеки смята, че знае по-добре от него от какво има нужда и какво и как трябва да направи  Confused

# 140
  • София
Една приятелка ми каза, че с вода за уста Листерин се изтрепвали много бързо (въшките).
Ще споделиш ли рецептата?

Определено пороблема е в фината моторика
Това е проблем на 98% от момчетата, така че не сте сами.  Peace

Едит: Момичета, тук има полезно инфо за силанизирането

Последна редакция: нд, 19 окт 2014, 18:11 от Узи

# 141
  • София
Това с Лустерина, направо кърти. Не се учудвам защо в къщи никой не го хареса. Laughing

Определено децата са различни и в това няма нищо лошо. И на мен това, което не ми харесва е, че образованието цели да стават еднакво тъпи. И се пречи на развитието на индивидуалността. Определено не е нормално един човек да е еднакво добър във всичко.

Така като се замисля и в нашата градина не са писали чертички. Повечето умения са придобити в къщи, защото му е било интересно и е питал.

# 142
при нас писаха чертички, хоризонтални и вертикални, елементи от букви, цифри, смятаха до 5 или 6...

имаше деца, които само се водеха на градинка, но реално не са присъствали. не сме с тях сега и не знам как се справят. имам предвид с разделянето с родителите повече, отколкото как се справят с писането.

в нашия клас има две деца, които плачат от първия ден  Confused и по цял ден.
не е моя работа да преценявам дали е защото не са готови за училище (едното започва преди набора си) или има друго, но последния петък сутрин раздялата беше по-дълга. и не само моята.

# 143
milimi, аз също не съм давала нищо за писане на сина ми, ни чертичка , ни точка.
В подготвителна група не бих казала, че учителките също са го упражнявали много, в края на годината ни върнаха учебните помагала и имаше безброй пропуснати страници, около 60 % от материала. Аз наблягах повече на ходене на театър, симфоничен концерт, музеи, изложби, оперети. Имахме си програма за всяка събота, а в неделя винаги режехме, лепяхме и прегъвахме, оцветяване. Мисля, че именно тези дейности най- добре развиват/ подготвят ръката за писане. За сега мога да кажа, че има завиден краснопис, пише с нормално темпо.
Определено всяко дете е индивидуалност и като такова се развива с различен темп.

st. Dobri, и при нас така се получи с колелото . На 3 г. падна от детско колело, не се удари, но се уплаши. Едва преди месец се престраши да се качи на колелото на съседско момиченце, направи 2 обиколки, но се чувстваше притеснен и каза, че другото лято можел да се качи пак на колело. А с пъзелите беше мъка- аз редя, той ме гледа и нервничи да свършвам по- бързо. От миналата година е фен на пъзелите, даже вчера ме изнуди да му купя поредния. Laughing

Жасмин, идеите са страхотни!  HugЕдна от тях наскоро синът ми прави, другите ще му ги покажа, да видим какво ще си избере да сътвори!

# 144
  • София
Нямам оплакване от градината, определено си взеха целия материал по тетрадките. Дадоха и една за лятната ваканцията, която съвестно попълни. Имаше смятане, имаше разпознаване на цифрите (дали е правилно написана или с главата надолу). Разказ по картинка.

В градината играеха с коя буква почва думата, но не са писали.

Ето това ми е любимата картина от градината, част от материала. Показали са им Народната библиотека и храм- паметник Алексанъдр Невски и всеки да нарисува, което повече му допада.

Скрит текст:

И все пак явно са различни уменията на които са ги научили.

# 145
  • Sofia
...
Определено децата са различни и в това няма нищо лошо. И на мен това, което не ми харесва е, че образованието цели да стават еднакво тъпи. И се пречи на развитието на индивидуалността. Определено не е нормално един човек да е еднакво добър във всичко.

Аха... на мойта вълна.  Sad

Скрит текст:

Много хубав храмът Невски!  smile3501

Нашите в ПГ работеха по Моливко, общо взето са попълнени.  Само дето под давление на някои амбициозни родители над госпожата, бяха започнали да пишат и то за домашно, ръкописните букви.  Close
Моята не е писала такива.  Crossing Arms
Гушкан до неотдавна решаваше и задачките в сп. Бърборино. Дълго време го купувахме - 2-3 години.

# 146
С повече упражнения, проблема с финната моторика се решава. Проблемът при нас е пък, че гледа бързичко да приключи и от там писането е ужасно грозно, а като пише по-бавно е съвсем различно. Всяка вечер го карам да пише наново драсканиците от занималнята. Все още пишат с молив, трия всичко и го написва наново. И е значително по-добре от занималнята.
Огромния проблем ни е, че всичко върши механично без да вкарва много мисъл. Като оцветяването на гласен съгласен звук в буквара - син, червен, син червен и ако са два съгласи звука въобще не го отразява. първо оцветява и след това преценява кой е звука. От ученическите години съм останала със спомена, че всички бързахме и от там идва тая механичност и не влагане на мисъл

# 147
Нашето момче също бърза и тогава не му се получават особено красиви буквите, но пък иначе ги прави безгрешно - с извивки, спазва посока на изписване и т.н. За мен това е важното - да е вярно. Иначе, днес цял ден пише домашни и наваксва от трите дни болнични, но много се размотава...Можеше да приключи за час максимум, но се разсейва, чуди се с какво друго да се занимава само да не е "скучното домашно". Няколко поста напред прочетох за един забраванко - все едно нашия младеж е описан...Вече трета гума му слагам, защото другите загуби+линия+тиксо, а забравих да проверя моливите и флумастерите дали са пълен комплект.
Успешна седмица ви желая и здрави деца! Hug

# 148
На Гатоу книгата я имам тхт и пдф вариант. Ако някой я иска, мога да му я пратя.

Узи, ще питам утре жената и пак ще пиша. Знам, че тя се беше видяла в чудо.

И моята днес цял ден се размотава. Стигнахме до там, че на вечеря вика: "кое да пиша домашното или да вечерям. Ами, щом искаш да пиша домашното, няма да вечерям, добре, няма проблем."
Тънко, тънко се опита да ме изманипулира, ама не мина номера.

Последна редакция: нд, 19 окт 2014, 21:32 от Пролетен дъждец

# 149
Ние имахме литературна вечеринка - малкият си свири упражненията на пианото, кака му декламира  "На прощаване", че трябва да го знае за утре.  Laughing
Домашните той ги написа по следния начин - математика 10 минути, английски 15 минути, БЕЛ - 1 час и повече...

Общи условия

Активация на акаунт