ПЪРВИ клас - 3 тема

• 54 552
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
marina_vladi , родителите на другото дете не върнаха ли 5- те лева?
Благодаря, че сподели, това ми напомня да поговоря със сина ми.

По повод удареното БЦЖ- говорих с личната лекарка. Кислородна водичка и пудричка отгоре.

# 301
Темата с парите не е за пренебрегване и е хубаво всеки родител да отдели време за това.

Миналата седмица, една от приятелките на Калина (Калина ми го разказва) и предложила 2лв., за да са пак приятелки. Simple Smile
Калина и се разсърдила, че ходи да се бие с едно момче и казала, че не иска такава приятелка побойничка.
Аз се пошегувах, че е трябвало да и поиска 5лв. и да и е приятелка цяла седмица. Simple Smile
После на дълго и широко обяснихме, че приятелството не струва пари и не може да се "купува" когато и както му хрумне на някого.

Калина я изпращам с максимум 1.50лв. на училище. Купува си боклуци и аз се дразня...но и ми е съвестно да я оставя без пари.
Понякога брат и вади водата от чантата и тя си купува мин. вода, която струва 80ст. в лавката.
Друг път и свършат носните кърпички...и така.
Явно ще трябва да преживея шоколадовите солети, "възглавничките" на Озмо и др.- такива.

# 302
По отношение на паричките, Ангел знае кое колко струва, знае и какво ресто да очаква. От петгодишен плаща сметките в магазина под наш контрол, знае и как се заработват, лятото това го упражнихме с определени задачи срещу заплащане, но в този случай въобще не е проумял , че парите не са разменна стойност, като чиповете например,  дори беше щастлив от размяната, сметнал го е за нещо нормално, сякаш е разменил предмети.
Затова и сега водим разговор на тази тема, аз лично не съм допускала такава случка, а явно съм забавила това обяснение, подценявайки изобретателността и напредналостта на децата!

За миенето на ръце- в училището ни  има само студена вода в тоалетните, няма сапун. Предвид това смятам, че е по- практично гел, който слагах първата седмица, но той не го използва. Сега е с мокри кърпички, с които е свикнал и ги ползва преди голямото междучасие и при нужда, по- удобни са му и ги възприема като миене, а за гелчето води оспорван диалог  с мен, че щом не го измива мръсотията оставала по ръцете му.

# 303
На Калина също понятието размяна не и е съвсем ясно. Simple Smile
Със Стикитата я наблюдавах какво прави. Има повтарящи се и ще разменя....но хоп, тя дава едно стики на някое дете, защото и се повтаряло. Но не очаква в замяна друго.
Трябваше да обясняваме какво е размяна.

# 304
Децата са толкова чисти и невинни, чета последните постове и се убеждавам в това.

И моят така раздава и подарява, хич не се стиска за нищо.

# 305
  • Перник
Мирама, шоколадовите солети са на почит и у нас. Вчера Калоян си купил и запазил по 1 за мама и тати. Ама ми я даде с думите "ако не я искаш само си отхапи и ми я върни, че на мен ми се яде"  Laughing

# 306
Светла, голям сладур твоя син Simple Smile

Разбрах, че кампанията със стикитата свършила. Голяма драма, не можа да ги събере.

# 307
  • СОФИЯ
При нас също на дневен ред са "парите". 
Първите дни дъщеря ми си подари левчето на дете, което дори не се поинтересувах кое е, защото не знаела къде е лавката и не и трябвало. Обясних, че пари не се подаряват и е трябвало да го запази за по-късно.
В кварталната градинка деца продаваха гривни, изплетени от ластици. Пожела да си купи за 1.50, но аз обясних,че за левче ще купим пакетче ластици,с които ще изплате няколко гривни и така ще има повече от една гривна.
В училище носила от въпросните гривни и децата и искали - на някои подарявала, на други продавала -  прибра се със стотинки в портмонето, а ние този ден не бяхме и дали джобни.В последствие ми разказа как ги е "спечелила" и как майката на едно от децата му се скарала,че си давало парите за глупости. Първоначално много и се ядосах и притесних от случката, скарах се, казах и че в училище отива да учи, а не да продава и който иска да продава си открива магазин... Разбрахме се на другия ден да върне паричките и да се извини на детето.
Сега съм по-спокойна и осъзнавам, че ще имаме още много деликатни ситуации, които са нещо нормално в израстването на детето и да не съм толкова критична и остра  Rolling Eyes

# 308
  • Sofia
Тия стикита, както казвах не са на мода в нашия клас. Наскоро и' подари касиерката на Гушкан едно и щерката изобщо не е впечатлена.

Светла, и мен ме разсмя твоя син.  Laughing

За парите още не се се наложило да говорим, тъкмо ще е по-разумна като се наложи. Пазаруваме в големите маркети, а в кварталните две магазинчета не е изявила желание да ходи сама. Едното е от нашата старана на улицата, но пък се пресича една пресечка, другото е на отсрещната страна на нашата улица, но пък тя е по-натоварена.
За размяната говорихме по времето на ПГ покрай стикерите за албумите на Била. Не съм сигурна, че е много наясно. Имаше деца, които и' даваха безвъзмездно от своите, защото си бяха запълнили албумите.  Simple Smile

# 309
По отношение на пазаруването за сега не сме имали " ситуации". Има си пари винаги в него. Носи 0,5л. вода, но понякога не му стига и си купува + солети...В общи линии , като закуси в къщи, няма как да е гладен в училище.Вчера брат му се прибра и от вратата сподели, че е излязла нова книга от поредицата, която чете. Калоян и той се присети, че е видял нова книга от неговата си поредица и двамата се хванаха за ръчичка и отидоха до книжарницата в близкия МОЛ да си купят според интересите. Всеки си купи с пари от собственото портмоне.
Случката с 5- те лева обаче ми направи силно впечатление.

# 310
Ох, много ме разсмяхте, големи сладури се тези деца  Simple Smile
В нашето училище първолаците не ходят в лавката и съм много доволна от този факт. Съответно и пари не й даваме, защото не й трябват. Виж, храната от кутията за обяд се разменя/ споделя/ подарява, спрямо това кой какво носи  Crazy
Ние също се образоваме за парите, че и тя обича да ги подарява на приятелки. Трудно ми е да обясня защо е прието да подари гривничка, но 2 лв. - не.
За математиката - моята смята. Прости сметки с плюс и минус може да прави до 100. Обаче понякога не разбира "условията" на задачите или по-скоро ги тълкува по свой си начин. То и на мен ми е трудно да разбера понякога какво се иска от децата в някоя задача. Разпечатала съм задачките от линковете на Жас и ще я пробвам през уикенда.
За 31 октомври - при нас се празнува Simple Smile Имаме вещерски костюм, шапка и метла и ще ходим на парти.
За 1-ви ноември съм купила една тематична книжка засега, стихотворения за деца на Иван Вазов. Ще измисля още нещо.
Поздрави и хубав петък  Hug

# 311
  • София

Герка, не зная дали родителите на другото дете (момченце също) са разбрали. Както веднъж споменах, нашият не споделя много-много. Но ми направи впечатление, че в портмонето 5-те лева са изчезнали. Питам го какво си купи за тези пари, той си направи оглушки, пак го попитах,  започна да мрънка нещо и не казва. Притиснахме го у дома и  тогава разказа за случая. Явно обаче е разбрал, че е сбъркал, защото този ден отказа да си вземе портмонето с парите за деня. Остави го у дома. Та, решихме  на първо време да  го оставим да се оправи сам с момчето - да се разберат двама, че са сбъркали. Той обеща, говорили са, онзи му обещал да върне парите. После нашият отсъства 3 дни. И днес ще разбера дали има развитие.

В интерес на истината ние не понаваме детето. Нямаме достъп до сградата, като ги вземаме те хукват към родителите. Решили сме да видим какво са се уточнили и да разговаряме с госпожата или с родителя, който го взема. Нямаме намерение да водим разговор с момченцето. Може да го притесним по някакъв начин. И вероятно, родителите му не знаят за случая.

Влади си носи вода, слагам му в кутията храна, която понякога и не изяжда. На обяд е на стол, отделно им дават закуски, след обяд и някакъв плод. Далеч съм от мисълта, че изяжда всичко, пък и като го знам какъв е злояд и не яде нещо, дето не е опитал у дома... Но в лавката ги пускат... И там всеки си купува каквото иска - солетки, боклучки общо взето, дето после ги виждам зарязани в чантичката за храна. Ама, да иде и  той и да пазарува.

Иначе стикетата приключиха. Няма ги вече в Лидл, пък и той разбра твърде късно за тях. Въпреки това имаше повтарящи се и ги подари в училище. Гривни се научи тези дни да плете (то е прекрасно за моториката), явно пак въздействие от училище, но тях не подарява. Оплете една за себе си, за хореографката и за мама. Има оплетени още 3, но не ги дава никому.  Mr. Green

Учат се в движение децата.

Радвам се на вашите математичета-умничета. Приятелка, чието внуче е на 5 ме впечатли онзи ден със сметките си наум. Дели и умножама до сто наум. За събирането и изваждането да не говорим. И има неоспорима логика. Направо ми обра точките с  отговора но този въпрос: Колко капки вода стават, ако към една прибавиш още една? - Една. Защото двете капки ще се слепят.

Та им рекох да го записват направо в училище за математици. Момичета, освен "Питагор" има ли друго подобно, дето започва с усилено обучение по математика от първи клас?

# 312
Момичета, благодаря , че споделяте по темата за паричките!
Сверих си часовника, а и ми дадохте варианти за неразмяна на парички- теми, които трябва да обсъдим с Ангел!
За 31.10 - вече сме готови- детето с костюм на нинджа, аз с шапка тип " Мортиша" и черна роза в ръка / от розата се показват кости на ръка/, таткото с маска, като добавка взехме и черна торбичка с висящи черепи, кости за събиране на лакомства.
Сбирка в 19,30 пред блока със 7 съседски семейства, всички с фенерчета за ефект.
 Вече трета година се събираме на този ден, родителите раздаваме сладкиши, бонбончета, а за децата измисляме кратка игра, в рамките на 10 мин. Миналата година вадиха ябълки от леген по идея от книжките за Франклин.
Тази година ще окачим бонбони с конец на клоните на едно ниско дърво и с подскок с уста да си хванат бонбонче, а после който желае ще дефилира и представи костюма си. Аз ще съм в ролята на водещ по предложение на дом- съвета Simple Smile, а мъжа ми  ще отговаря за озвучаването . Решиха да има звуци от барабан, в случая ще бъде тъпан, че да смесим малко празника с наша традиция.
Горките ни съседи  Laughing

# 313
Разбрах, че кампанията със стикитата свършила. Голяма драма, не можа да ги събере.
В продавалник се продават, нашите ги купих от там.

# 314
  • Перник
В продавалник се продават, нашите ги купих от там.

Има близалки със стикита - на Chupa Chups. В нашия магазин са по 1,56 лв. Как ги надуши Калоян, значи  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт