Мароко - мнения и препоръки относно държавата, хотели и забележителности

• 123 756
  • 581
  •   1
Отговори
# 480
  • ново
Мога да отговоря само на част от въпросите.
Вземете си дирхами. Не навсякъде се плаща с карта. Долари носехме, с тях платихме една екскурзия с местен екскурзовод, но коя емисия са били не помня. На площада в Маракеш медина сме плащали само в брой. Градините Мажорел на нас много ни харесаха, заслужават си. По отношение на облеклото не съм забелязала да има ограничения, но не бих тръгнала по шорти например. Опитайте тажин, предлага се навсякъде в различни варианти, кус кус, леща. Сядайте там където ядат местните. Ако посетите някоя местна фабрика за арганово масло си купете от там.

# 481
Отдавна сме били в Мароко, но мисля че е добре да имате дирхами в себе си. Спомням си, че не можехме да си купим вода за пиене, защото нямахме и екскурзовода ни даде за момента. Мисля, че тогава /може и сега да е така, може и да е променено/, но май местните нямаха право да взимат чужда валута. Не знам как е по медините и суковете. Там плащахме в дирхами определено. При организираните екскурзии обикновено водят групите в магазини, където май можеше да се плаща и в евро, не помня да сме ползвали карта, а платихме кеш - в магазин/фабрика за козметика, мисля в някаква арт галерия или нещо свързано с керамиката - ние си купихме интересна купа в берберски стил и малко сребърен обков, метална чинийка, много красива, мисля пак платихме в евро. Градините Мажарел са прекрасни. Облеклото - аз носех бермуди до коленете и тениски. Доста са ми смътни спомените, може в темата да има по-актуална информация.

# 482
Здравейте! Можете ли да порепоръчате добра обиколна програма на агенция за Нова година в Мароко?

# 483
  • Beyond the Frontiers
Здравейте! Можете ли да порепоръчате добра обиколна програма на агенция за Нова година в Мароко?
Няма такива програми за сега.

# 484
Няма такива програми за сега.

В какъв смисъл? Очаква се скоро да бъдат пуснати по агенциите или по принцип не се организират такива от никой?

# 485
  • Beyond the Frontiers
Няма програми за Нова Година за Мароко от България.
Евентуално ако пуснат чартър Абакс или Емералд ще има. За сега не.
Или с прекачване през Испания + Уелкъм/Екзотик.

# 486
  • Хасково
Здравейте! Ще посетя Мароко с организорана екскурзия и имам следните въпроси:
1. Необходимо ли е да обменя дирхами, или може да използвам американски долари и евро? Ако да, доларите тези след 2009-та ли са? На повечето места може ли да се плаща с карта?
2. Бихте ли препоръчали "Анима гардън" или градините "Мажорел", струва ли си посещението? Ако сте ходили до водопадите Узуд, харесало ли Ви е и бихте ли споделили впечатления?
3. "Menara mall" струва ли си да се посети за сувенири, дрешки, шопинг?
4. Има ли какво да се види в парк "Menara gardens"?
5. По отношение на облеклото - има ли някакви забрани? Естествено, нямам намерение да ходя с минижуп, но потници/къси гащи не би трябвало да са проблем за туристите, нали?
6. Какво бихте препоръчали за подарък и за сувенири? Спряла съм се на арганово масло, но не знам на коя марка, както и подправки ( рас ел ханут). Скъпи ли са глинените съдове?
7. Какво задължително бихте пречоръчали да се пробва от мароканската кухня?
8. Предвид миналогодишното земетресение, има ли обекти, което не могат да бъдат посетени или са разрушени?

Извинявам се за дългия пост, но ми изникват нови и нови въпроси в главата и ми е хаос, та отговорите не биха ми били излишни. Част от нещата са обсъждани, но бих била благодарна на актуална информация.
Вълнувам се от същите въпроси и също и как е с уличната храна, тъй като в програмата няма включен обяд. Ще трябва да си го осигуряваме -ценни ще бъдат  всички съвети и препоръки. В Египет например  в темите пишеха, че при проблем със ентеровируси там действат само лекарства които се предлагат там (не ни се наложи но това е важно)

# 487
Здравейте! Ще посетя Мароко с организорана екскурзия и имам следните въпроси:............
1. Необходимо ли е да обменя дирхами, или може да използвам американски долари и евро? Ако да, доларите тези след 2009-та ли са? На повечето места може ли да се плаща с карта?
- Няма как да не купувате от улични търговци - по-добре да имате дирхами, поне ще ви е по ясно колко точно плащате. Ние си бяхме обменили 200 лева. Бюро Тавекс изпращат и с куриер до други градове.
Влизахме в МОЛ във Фес, за да си търсим чадъри. Могат да се купят и други неща, но чак пък на всяка цена от Мароко...Там дрехите са съобразени с това, че се продават за този регион. Не мисля, че чак толкова ще ви харесат.Уличните търговци продаваха едни много големи и много скъпи чадъри. И наистина прогозата за валеж се сбъдна, добре, че си намерихме още вечерта. Колкото да не вали в Мароко за 8 дни имахме половин доста дъждовен ден. Не е зле да си имате чадърчета.
5. По отношение на облеклото - има ли някакви забрани? Естествено, нямам намерение да ходя с минижуп, но потници/къси гащи не би трябвало да са проблем за туристите, нали?
-Няма никакви забрани, но с всяко по-предизвикателно облекло просто ще ви оглеждат и цъкат. Но само толкова, те в по-голямата си част са много мили хора. В храмовете не може, но там раздават едни шалове за туристите, за да няма голи крака и ръце. Не се отклонявайте от главните булеварди и алеи, които са ви препоръчали гидовете и няма да имате проблеми. Ние за малко се отклонихме и ни налазиха някакви да ни предлагат наркотици. Но нищо повече, само предлагат, като не искаш те оставят на мира.
6. Какво бихте препоръчали за подарък и за сувенири? Спряла съм се на арганово масло, но не знам на коя марка, както и подправки ( рас ел ханут). Скъпи ли са глинените съдове?
Арганово масло - разбира се. Гидовете ще ви препоръчват местата, където те ви водят, вие си решете. Може би е по-добре, но е по-слъпо.
НЕ СИ КУПУВАЙТЕ подправки, ако не сте ги опитали. При нас всички, които купиха съжалиха. Вкуса е ужасен. Поне това по мнения на 30човека от нашата група, само няколко твърдяха, че били супер.
Ами тази прословута тяхна подправка просто разваля всяко ядене, всичко мирише на едно и също... дори кускуса със зеленчуци, който изглежда невероятно като го опиташ и се отказваш. Една вечер в ресторанта на хотела открих само пюре от тиква, което беше подправено само с канела и беше най-вкусното нещо и това вечерях Simple SmileЯдохме страхотен тажин в Казабланка, той не беше с тази гадната подправка. Аз лично опитах много неща на улицата - белиха ми кактусови смокини, ядки, сок от нар, опитах и още поне 7-8 вида плодчета по сергиите, не им помня имената дори. Всичко това ти го подават с ръка, просто си е обичай, жест. Ако не сте склонни да ядете такива неща от чужди ръци не се заглеждайте много, за да не ви предлагат. Дори локумче не подават с щипка, а имат. Не пропускайте никъде ментовия чай!! Запазена марка:-)
Завършека на пътуването: още в самолета започна да ме втриса, стюрдесите ми правиха чай и ми търсиха с какво да се завия, че треперех от студ. В София вече с висока температура и така 2-3 дни... Но аз съм убедена, че това не е толкова от уличната храна, колкото от феробота, където толкова много духаше, защото той се движи много бързо, вярно, че беше горещ вятър, но то точно така не се разбира, уж ти е добре, а накрая яко си простинал. И с това внимавайте, ако имате ферибот.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 16:40 от Анонимен

# 488
  • Хасково
Здравейте! Ще посетя Мароко с организорана екскурзия и имам следните въпроси:............
- Няма как да не купувате от улични търговци - по-добре да имате дирхами, поне ще ви е по ясно колко точно плащате. Ние си бяхме обменили 200 лева. Бюро Тавекс изпращат и с куриер до други градове.
Влизахме в МОЛ във Фес, за да си търсим чадъри. Могат да се купят и други неща, но чак пък на всяка цена от Мароко...Там дрехите са съобразени с това, че се продават за този регион. Не мисля, че чак толкова ще ви харесат.Уличните търговци продаваха едни много големи и много скъпи чадъри. И наистина прогозата за валеж се сбъдна, добре, че си намерихме още вечерта. Колкото да не вали в Мароко за 8 дни имахме половин доста дъждовен ден. Не е зле да си имате чадърчета.
-Няма никакви забрани, но с всяко по-предизвикателно облекло просто ще ви оглеждат и цъкат. Но само толкова, те в по-голямата си част са много мили хора. В храмовете не може, но там раздават едни шалове за туристите, за да няма голи крака и ръце. Не се отклонявайте от главните булеварди и алеи, които са ви препоръчали гидовете и няма да имате проблеми. Ние за малко се отклонихме и ни налазиха някакви да ни предлагат наркотици. Но нищо повече, само предлагат, като не искаш те оставят на мира.
Арганово масло - разбира се. Гидовете ще ви препоръчват местата, където те ви водят, вие си решете. Може би е по-добре, но е по-слъпо.
НЕ СИ КУПУВАЙТЕ подправки, ако не сте ги опитали. При нас всички, които купиха съжалиха. Вкуса е ужасен. Поне това по мнения на 30човека от нашата група, само няколко твърдяха, че били супер.
Ами тази прословута тяхна подправка просто разваля всяко ядене, всичко мирише на едно и също... дори кускуса със зеленчуци, който изглежда невероятно като го опиташ и се отказваш. Една вечер в ресторанта на хотела открих само пюре от тиква, което беше подправено само с канела и беше най-вкусното нещо и това вечерях Simple SmileЯдохме страхотен тажин в Казабланка, той не беше с тази гадната подправка. Аз лично опитах много неща на улицата - белиха ми кактусови смокини, ядки, сок от нар, опитах и още поне 7-8 вида плодчета по сергиите, не им помня имената дори. Всичко това ти го подават с ръка, просто си е обичай, жест. Ако не сте склонни да ядете такива неща от чужди ръци не се заглеждайте много, за да не ви предлагат. Дори локумче не подават с щипка, а имат. Не пропускайте никъде ментовия чай!! Запазена марка:-)
Завършека на пътуването: още в самолета започна да ме втриса, стюрдесите ми правиха чай и ми търсиха с какво да се завия, че треперех от студ. В София вече с висока температура и така 2-3 дни... Но аз съм убедена, че това не е толкова от уличната храна, колкото от феробота, където толкова много духаше, защото той се движи много бързо, вярно, че беше горещ вятър, но то точно така не се разбира, уж ти е добре, а накрая яко си простинал. И с това внимавайте, ако имате ферибот.
Благодаря! Може ли да споделиш с коя агенция ходихте, по кое време на годината /може и на лични/.

# 489
Гадна подправка в Мароко.. звучи като оксиморон. Да не е рас ел ханут? Помня, че храната беше невероятно вкусна и си накупих много подправки от там.

# 490
Рас ел Ханут изобщо не е "гадна" подправка на вкус. Аз все още имам от нея, и за мен е много добра, но все пак я използвам в разумни количества, или слагам малко, опитвам, след това добавям още, ако е необходимо. Не мога да определя точно вкуса, ако си намокря пръста и с него я опитам, а не в яденето. Малко ми прилича на нашата "шарена" сол, но има и други добавки към нея - кориандър, чесън, джинджифил, куркума и други, но всички са в минимални пропорции и дават общ вкус на ястието, без да се "бият" помежду си.

# 491
  • София
Здравейте, планувам кратък престой в Мароко, полет с прекачване в Лондон,но на две различни летища. Може ли някой ако е правил същото да каже с какво се е придвижил от Лутън до Гетуик? Благодаря!

# 492
  • Beyond the Frontiers
Здравейте, планувам кратък престой в Мароко, полет с прекачване в Лондон,но на две различни летища. Може ли някой ако е правил същото да каже с какво се е придвижил от Лутън до Гетуик? Благодаря!
Той въпросът не е за Мароко. Може би в темата за Лондон ще са ви полезни.

# 493
  • София
Galactic Voyager да, зададох го там вече, но ако някой и тук има опит няма да ми е излишен Simple Smile Сега ще чета темата и сигурно още въпроси ще задавам, благодаря!

# 494
Здравейте, отвори ни се възможност от 12 или 13 октомври да излезем в отпуска. Много искам да го посетим това Мароко, но към този момент в агенциите, с които бях набелязала да пътуваме, естествено, вече всичко е разпродадено. Знам, че е много късно, но ако все пак има възможност, споделете изпробвани агенции за пътуване с добра програма.

Общи условия

Активация на акаунт