Не стига, че

• 40 009
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
Е нямам рецепта за такъв случай, но честно казано, не смятам, че можеш насила да накараш някой да учи. Но и не мога да си представя дете, отгледано в семейство, в което образованието е ценност, да се запъне по този начин. Те някак си израстват с идеята, че така се случват нещата училище-гимназия-университет.

Всичко е превенция при пуберите, каквото си посял дотук, това ще жънеш.

# 1 126
  • София
Аз мисля, че на Чек козметиката не й е драма, напротив, забавно й е. Sunglasses

# 1 127
  • Куциндрел
И така, ако например детето ви не иска да ходи на училище отвъд задължителния минимум? Ей така, запре се като магаре на мост и не ще. Вие какво? Никаква реакция? Нищо? Съмнява ме.
Ти кажи какво ще направиш?
Аз не си фантазирам какво ще стане след на n брой години. Нито пък бутам моите теории на други като най-правилните.

# 1 128
Тук се опитваха да ме убедят, че няма много значение какво си посял, през пубертета може всичко да се развали.

Сега, кое от двете е: има значение как възпитавам, или изведнъж щрак- и става друг човек, без надежда за контрол...

Цеца, вече обясних. Има неща като скаутски лагери, програми за момчета, ментори- всичко това са възможности. Не знам дали са най-добрите, но е по-добре от това да плачеш от безсилие.

# 1 129
  • София
То не пречи да възпитаваш, но не е изключена и възможността тийнът да изхвърчи от елитната гимназия заради някоя фалшива бележка, някое друго неизвинено или пушене на трева и да доучва в някое квартално училище.

# 1 130
Те елитните гимназии ако гонеха за трева толкова прилежно, сигурно нямаше да имат ученици:)

А като бивш възпитаник на "елитна гимназия"- айде стига бе...елитна.

# 1 131
  • София
И двете, Мамасита, и двете. Хем е важно какво си посял, хем детето се превръща в друг индивид.
'Без надежда за контрол' не мисля, че е казал някой обаче. Напротив, всички споделихме, че контролираме. Само че между контрола и чувала на главата има океан разстояние.

# 1 132
  • Куциндрел
Цеца, вече обясних. Има неща като скаутски лагери, програми за момчета, ментори- всичко това са възможности. Не знам дали са най-добрите, но е по-добре от това да плачеш от безсилие.
А за момичета?!? Или ти само за момчето си мислиш.
Нещо като военно училище викаш...
Продължаваш да си фантазираш.

# 1 133
Тук споделените начини на контрол даже са доста строги, бих казала.

За момичета също има скаутски лагер. И не мисля, че е в сферата на фантазията. Даже си е доста достъпна реалност. Фантазия е това неопределено "ти ще видиш". Аз си говоря конкретни неща. Да сте чували за "червената палатка" и други женски глезотии с венци на главата, боси крака и голи танци на лунна светлина?

Между другото и с малкото дете си имах някои предварителни очаквания, които не се разбиха на пух и прах от реалността. Така че понякога човек може да е подготвен за бъдещето и да си има план на действие. Не план за резултата, но план за действие, в който не фигурира "плач от безсилие". Винаги има нещо конкретно и физическо, което може да се направи.

Освен това аз не смятам да контролирам. Смятам да правя неща, които променят човека. Едно време на 14 са ги пращали "в търсене на видение", за да претърпят вътрешна промяна. Има си начини да се катализира тази промяна. Има си ритуали за пубертети. Щом диваците в джунглата го могат, и аз го мога.

# 1 134
  • София
Те елитните гимназии ако гонеха за трева толкова прилежно, сигурно нямаше да имат ученици:)

А като бивш възпитаник на "елитна гимназия"- айде стига бе...елитна.

Егати латерната... Все за нещо може да го изгонят. Или не е възможно според теб? То твоето може и да не стигне до елитна де...
Можеш да пробваш да умориш тийновете с досада Flutter

# 1 135
Да сте чували за "червената палатка" и други женски глезотии с венци на главата, боси крака и голи танци на лунна светлина?

Аз не съм чувала. Какво е това?

# 1 136
Да ме простите, че се меся, но прочетох в някой от горните постове, че може да шофираш с придружител, ако караш курс в момента. Това в кой нормативен акт го пише? Детето изкара курса и си взе изпитите, но не и е готова още книжката. Не ни се плащаше за бърза поръчка. Та питам, защото ми се струва голяма глупост.
Не мога да намеря поста, да не съм си го измислила. Като чета без очила , тъй ще е Simple Smile

Последна редакция: ср, 29 окт 2014, 14:38 от Desi.67

# 1 137
Сетих се, че във форума има дами, които ходят на курсове за бъдещи майки, рисуват си корема, тренират дишане. Всичко това- защото майчинството било трансформация.

"Червената палатка" е нещо като курс за женски пубертет. Събират се момичета, които скоро са преживели менархе, хилят се, пият сангрия, пушат пури и си говорят за женски неща без цензура. Ако в такава среда сложиш една по-мъдра стара жена, може да си спестиш доста главоболия, а и да е забавно.

Та наистина е странно защо за раждането на едно бебе трябват курсове, салтанати, йоги- обаче за съзряването следва да се случи както падне.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Red_Tent

Саут Парк имаха пародия по въпроса.

# 1 138
Дреболии. Купи й кремове и козметика, подходящи за възрастта и й кажи, че си вреди с твоите кремове. Купи й неин собствен аромат.

Всичко й е купено, но сега е във фаза "Те на мене ли ще кажат с какво да се мажа/пръскам, като аз съм къде по-умна от тях?".

# 1 139
  • Куциндрел
Що ми се струва, че тази "палатка" ще завърши с лека оргийка, невинна такава.
То не може децата само по лагери да се държат.
Мамасита, някои дават примерни с техните тинейджъри нещо, което преживяват или са преживели.
Ти си дрънкаш за общото настроение. И повечето неща, които пишеш попадат в категорията - фантастика.

Общи условия

Активация на акаунт