Какво трябва да знам преди да дам на кърменото си бебе биберон-залъгалка?


Кога мога да започна да давам залъгалка
Препоръчва се биберони-залъгалки, както и другите биберони да се избягват поне през първите 3-4 седмици от живота на бебето. Аз лично препоръчвам за кърмените бебета , ако изобщо им се даде биберон, това да стане след като кърмата на майката е добре установена и регулирана ( обикн. 6-8 седмици) и след като фазата на бърз растеж, характерна за 6-седмичните бебета е приключила. По този начин вие ще имате установена добре лактация и няма да изпуснете някоя много необходима стимулация на гърдите, заменена от залъгалката.

Какво трябва да имам предвид преди да дам залъгалката
След първите седмици е по-малко вероятно да възникнат проблеми от ползването на  залъгалка, ако вземете предвид следното:
    •   Никога не използвайте залъгалката като заместител на хранене или с цел да удължите времето между храненията. (виж
Should baby be on a schedule?)
•   Има изследвания, които сочат, че бебетата, които ползват залъгалка, се отбиват по-рано от тези, които не ползват. Най-вероятно това е така, защото когато бебето е вече по-голямо и яде твърда храна, само желанието му да суче е това, което го кара да търси гърдата често. Бебетата, които ползват залъгалка, задоволяват тази си потребност с нея, вместо с гърдата и затова могат да решат да откажат гърдата по-скоро от тези бебета, които не ползват залъгалка.
•   Някои бебета, които ползват залъгалка са по-склонни към орални гъбични инфекции, които могат да се предадат на зърната на майката.
•   Някои изследвания сочат за връзка между употребата на залъгалка и увеличен брой  случаи на ушни инфекции
•   Залъгалките могат да предизвикат задавяне или задушаване, ако залъгалката се скъса или е завързана около вратлето на бебето ( което никога не би трябвало да се прави ). Следвайте всички инструкции за безопасност и следете за всякакви нови забележки по отношение на безопасността. Също така имайте предвид, че алергията към латекса се превръща в все по-често срещан проблем – вземете силиконов биберон, вместо латексов.
•   Дългата употреба на залъгалка може да доведе до неправилно подреждане на зъбите и понякога до промяна на формата на мекото небце и говорни проблеми.
•   Даването на залъгалка увеличава при майката шансовете за възстановяване на месечния цикъл. Изключителното кърмене, в зависимост от честотата на кърмене и други фактори, е метод за предпазване от забременяване, който може да бъде повече от 98% ефективен през 1-те 6 месеца и 94% през 2-те 6 месеца след раждането. Чрез удовлетворяване на всички сукателни нужди на бебето от гърдата, се увеличава ефективността на този метод за контрацепция.[/list:u]

 Кога да се избягва залъгалката
Ако забележите някои от по-долу изброените проблеми, е добре да спрете даването на залъгалка, поне докато проблемът се разреши:  
    •   Използването на залъгалка води до по-малко на брой или по-кратки кърмения ( Новородените би трябвало да сучат поне 8-12 пъти в денонощие)
    •   Бебето изпитва
затруднения да суче добре (може да е заради объркване на зърното).
•   Бебето има проблеми с наддаването (в който случай бебето има нужда да суче колкото е възможно по-често)
•   Майката има проблеми с разраняване на зърната (бебето може да предизвиква това поради бъркване начина на сукане на гърдата и залъгалката, т.н. объркване на зърното)
•   Майката има проблем с недостиг на кърмата ( в който случай тя се трябва да поставя бебето на гърдата, без да му давя залъгалка, при всеки удобен случай с цел кърмата да се увеличи).
•   Майката и/или бебето имат гъбична инфекция млечница (соор), особено ако им е трудно да я излекуват или се повтаря.
•   Бебето има повтарящи се ушни инфекции (повтарящи се случаи на ушни инфекции се свързва с ползването на залъгалка)[/list:u]

Може ли залагалката да предотврати Синдрома на Внезапната Детска Смърт (СВДС)
Чули ли сте в новините, че употребата на залъгалка може да предотврати Синдрома на Внезапната Детска Смърт? Ето какво казва за това Американската педиатрична асоциация в изявлението си от март, 2000г. Промяна в концепциите за СВДС: Заключение за обстановката и поза … на сън на бебето:
Напоследък 4 различни изследвания сочат доказано по-малък брой на инциденти на СВДС при бебета, които използват биберони, в сравнение с тези, които не ползват. Въпреки, че тази връзка е силна и значима, тя все пак не доказва, че залъгалката може да предпази от СВДС. Предложени с и механизми, чрез които това да се осъществява, например, като ограничава горния въздушен поток, но липсват данни, които да демонстрират, че тези механизми имат връзка със СВДС. Обратно, други изследвания сочат намалена продължителност на кърменето, увеличени случаи на отити и зъбни проблеми. Считаме, че е необходимо да се проведът допълнителни изследвания, преди да дадем конкретни препоръки за залъгалката

В заключение...

Като имате предвид горното и използвате залъгалката умерено, от вас зависи дали и кога ще решите да успокоите бебето си чрез гърда или залъгалка. Каквото и да решите, имайе предвид, че няма научни доказателства, които да сочат, че бебето има нужда да суче независимо от нуждата му от храна. Когато бебето показва, че се нуждае да суче, общо казано най-добре е да суче от гърдата, особено ако има проблем с наддаването на тегло. Гърдата е първата залъгалка и в повечето случаи остава най-добрата.


преведе Iva_D от www.kellymom.com