Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 окт. 2014, 21:51 ч.

Мариноване на сафрид

  • 18 132
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 22 578
Олиото или се запържва или бурканите се държат на студено. Иначе "глупостите" си ги яжте виеа, който иска да яде и сурова риба. Честно казано по готварски сайтове чета напълно абсурдни технологични бъркочи, иначе написани със самочувствие. Има си учебници по технология на храната, който не му е ясно да ходи да чете там, а не да се прави на кулинарен гуро из интенрт и приключвам по темата.
Аз съм много далеч от претенцията за кулинарен гуру, но предполагам, си чувала за мексиканското севиче, което е прясна риба, маринована в лимонов сок за няколко часа само. http://www.menumag.bg/recepta/seviche
Японците правят карпачо от прясна риба тон, която е сурова и се реже на прозрачни тънки резенчета.
Няма нужда от караници- нали обменяме идеи. Винаги има какво да се научи.

# 16
  • София, London
  • Мнения: 15 982
Моля, нека някой даде простичка рецепта за маринована скумрия.
Опитвам се да си спомня или намеря загубената рецепта на баба.
Спомням си че имаше части оцет, части олио, вода , бахар, сол, дафинов лист.
Нямаше термична обработка на марината.
Не съм сигурна за пропорциите.

Рибата беше нарязана на колелца, нареждаше се в буркан, заливаше се с марината, престояваше в хладилник и след един ден се ядеше.

# 17
  • Мнения: 1
Олиото или се запържва или бурканите се държат на студено. Иначе "глупостите" си ги яжте виеа, който иска да яде и сурова риба. Ние си чакаме рибата да узрее, има съвсем друг вкус. А за издържането, в хладилника издържа и до другата есен. Честно казано по готварски сайтове чета напълно абсурдни технологични бъркочи, иначе написани със самочувствие. Има си учебници по технология на храната, който не му е ясно да ходи да чете там, а не да се прави на кулинарен гуро из интенрт и приключвам по темата.

Съжалявам, но това са пълни глупости и ще се радвам да видя информацията от учебниците, които твърдите, че сте чела. Това не е веяна риба, че да зрее 45 дни, а МАРИНОВАНА. Рибата е безопасна за консумация ВЕДНАГА, а зреенето не продължава повече от 20 дни. Сравнението на сафрид със свинско месо е изключително неадекватно, да не говорим, че луканките се СУШАТ, а не мариноват. Освен това олиото се запържва не за да не се държи буркана в хладилник, а за да се премахне всякаква киселинност и вода, които са предпоставки за оксидация и потъмняване на месото. Дори и тогава маринованата риба трябва да се държи на студено, най-добре в хладилник.
Моля не разпространявайте погрешна информация твърдейки едва ли не, че това е някаква професионална технология от учебниците, защото в учебниците думи като "скелитки" и "гуро" не съществуват.

# 18
  • varna
  • Мнения: 4 342
 Хмммммм свекър ми е рибар,мъжът ми също,живеем във Варна и риба се яде целогодишно във всичките и варианти. Мариновам по първата рецепта всякаква риба като заливам с препържено олио охладено и прибирам в хладилника. След 3-4 дни рибата е готова за консумация и супер вкусна. Не сме канибали в никакъв случай и никой в семейството не е фен на сушито  Laughing. За 25г. никой не се е тръшнал,а бога ми тонове риба сме изяли сигурно.

# 19
  • Пловдив
  • Мнения: 2 210
Аз не съм от морето,но обожавам риба, и правя паламуд и скумрия по следната рецепта.Режа рибата на колелца,и слагам ред морска сол,ред риба за около 4 часа.После почиствам добре рибата от солта,нареждам я на дом хартия ,ако някъде съм я намокрила.Нареждам в буркани и слагам резенчета лимон,зърна черен пипер,дафинов лист ,може и кориандър въпрос на вкус.Аз обожавам риба с копър и слагам копър.Заливам със хубав зехтин и слагам в хладилника.След 4-5 дена е готова.
Никой корем не го е болял,и от нищо не се е оплакал.Рецептата ми е от стар рибар в Царево.

# 20
  • Мнения: 145
Моята рецепта е следната. Почистената скумрия се нарязва на шайби,около 2 см широки, и се покрива от всички страни с едра сол. Обикновено насипвам дъното на тава или кутия, нареждам рибата, и посипвам и отгоре и между парчетата едра сол. Стои така 12 часа, след което се изтърсва от солта, не се мие, и се залива с ябълков оцет. Следват нови 12 часа с оцета. След това се подрежда в буркани, като между тях се слага чер пипер, дафинов лист и бахар, ако обичате. Може и лимон на парчета да се сложи. Това като екстра. След като я наредим в бурканите, се залива с пържено, но изстинало олио. Прибира се в хладилника да постои няколко дни, но в никакъв случай не са 45 дни.    7-8 са достатъчни. Сега съм направила паламуд по тази рецепта, пак стана, но скумрията е по- достъпна

# 21
  • Мнения: 2 676
харесва ми рецептата ти Алексия, спомням си ,че така правихме с татко преди години, един въпрос, скумрията може ли да е замразена , да се размрази , да се почисти и да се действа , или само с прясна риба 

# 22
  • Мнения: 145
харесва ми рецептата ти Алексия, спомням си ,че така правихме с татко преди години, един въпрос, скумрията може ли да е замразена , да се размрази , да се почисти и да се действа , или само с прясна риба 


Да, аз не съм я правила с прясна. Просто не ми е попадала прясна скумрия. Сигурно би било по-хубаво,ама...

# 23
  • Мнения: 2 676
благодаря, правила съм само с цаца и сафрид пресни, за това питам за скумрията дали е проблем, че е замразена, отново благодаря  bouquet

# 24
  • Мнения: 145
Ами предполагам, че щв стане и с друга риба. Но понеже я купувам оъ магазина, предпочитам да е скумрия, че лесно се почиства. Хубав ден желая

# 25
  • Враца
  • Мнения: 1 442
А изчезват ли костите при така направеното мариноване?
Попадна ми филе от таранка, много вкусно, но много костеливо.
Ще ми се да затворя няколко буркана, но само ако съм сигурна, че костите ще се стопят.  newsm78

# 26
  • Мнения: 22 578
За да се стопят костите, трябва оцет и топло мариноване. http://www.vkusotia.com/?s=recipes&p=recipe&rid=843

# 27
  • София, London
  • Мнения: 15 982
Таранката, май, не е добра за мариноване. И топлото мариноване няма да помогне за костичките.

# 28
  • Мнения: 22 578
Таранката, май, не е добра за мариноване. И топлото мариноване няма да помогне за костичките.
Не, помага. Престоят в оцет ги стопява. Затова не се консумира веднага, а след престой в хладилника поне 3-4 дена.

# 29
  • Мнения: 488
здравейте, да се включа и аз имам таранка или платика/ и аз незнам каква е речна и дребна е / замразена е изчистена, някакви идеи за мариноване или въобще приготвяне около 3-4 кг е.

Общи условия

Активация на акаунт