Истории от комунистическа България

• 157 986
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 060
  • София
jam, може и да сте си слушали, ама скътани някъде на сигурно място ...  Flutter
Имах една грамофонна плоча "Музикална стълбица" от 1984, която си беше съвсем легална. С тогавашни хитове като "Highway Star" "I wanna know what love is", помня, че Си Си Кеч и Мадона излязоха някъде 84-86.
45 години не всичко е било еднакво през цялото време. Социализмът от 50-те и 80-те съвсем не е едно и също. Нито пък за всекиго е еднозначно. Майка ми родена 1936 г. е казвала по друг повод "Аз имах чудесна младост". Не е дете на враг на народа, нито е от видно комунистическо семейство, но поне работническо. Живяла е в къщурка с 2 стаи в "Надежда", но е имала късмета да хване безплатно висше образование, което пък впоследствие се плащаше мизерно - зъболекар.
Същевременно Георги Марков, пише, че няма нито един светъл спомен от следването си. Всеки със своята истина, особено когато вече живее от другата страна на Завесата.

И не зная дали помните - имаше време, в което в дискотеките до полунощ се пускаше Лили Иванова, а след това - нормалната музика, но в дискотека се ходеше рано, за да си запазиш място. И днес, когато чуя за Н-ти на Н-та степен път дитирамби за ЛИ - винаги го споменавам.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 12:52 от Cuckoo

# 3 061
 Вижте, ето тук пише, много е интересно.

http://www.monitor.bg/article?id=62789

Тук е вероятно мястото да благодаря доживотно на Тома Спространов. Колко съм го слушала по нощите...  Laughing

# 3 062
Обаче ще изнамеря следобед на другия компютър един СССР комсомолски документ, в който Блек Сабат се обвиняват в сатанизъм и т.н. Grinning То си е хумор, сатира и забава.
хахаха, а спомняш ли си какво разказваха тогава за KISS, не е истина просто  Joy

# 3 063
Върти ми се нещо, че клали и изкормвали хора на сцената, това 84, ние 7клас и треперехме от ужас

# 3 064
О, скъпи бяха много касетофоните. Ние сме се събирали специално у дете, което има касетофон, та да слушаме разни неща, и то неиздавани, разбира се, а донесени от някого - тираджия, дете на някого. Къде ще има да се продават свободно записи на Пърпъл, ЕйСи ДиСи, Кис - за тия разправяха че били есесовци Grinning и т.н.

Точно така, и както казва Параход, имаше само полски Грундиг и цената му беше май колкото три заплати на майка ми. Ми нямах касетофон. И ние се събирахме в един съученик да слушаме Пърпъл и Ей Си Ди Си, той имаше касетофон от Короком за 320 долара. Това бяха страшни пари тогава, 300 долара, реално доларът вървеше по 3,50 при 150лв заплати. А такива уредби само ги гледахме в Корекомите като нещо абсолютно недостъпно и невъзможно. Ми то касетите за касетофон струваха над 10лв едната, празни, и то ги нямаше в магазините.

Слушали сме, но не се продаваха такива плочи, нито касети.

# 3 065
   И една нощ ни събудиха на тревога, че ни нападали американците... Абе нещо му хлопаше на тоя човек.

Това беше част от атракцията. 

# 3 066
Чак не мога да повярвам, че свободата на избора, който сте имали се защитава с наличността на Си Си Кеч, Бони М и подобни бози през 80те. Ди Пърпъл и подобни можеха да се открият само апокрифно, а и малко хора имаха касетофони.
Балкан Тон е издавал Битълс, но за кратко и в много ограничен тираж.
86-88ма се събирахме и свирехме на китари Стълба към небето и др. Тогава вече беше много по-леко де, излизаха разни филми, като Вчера, по-късно Маргарит и Маргарита и така.
Няма как да има хубави спомени за подобен режим, освен за възползвалите се от него, а те, при всеки режим са малцинство.

# 3 067
Върти ми се нещо, че клали и изкормвали хора на сцената, това 84, ние 7клас и треперехме от ужас

Това е най-любимата ми група на всички времена.

Разправяха, че SS идвало от есесовците, нали, и че ядяли живи пилета на сцената, сигурно някое дете на другар е видяло на концерт как Джийн Симънс плюе кръв.

Като дете никога не съм си представяла, че ще мога да ги видя на живо, но доживях Laughing

# 3 068
Ааа, а ние ходехме с противогази из селото, че били уж обгазени
Ама там селяните бяха свикнали на военните простотии, и те и ние добре се посмяхме

# 3 069
Нашия касетофон го купихме в края на 80-те за 95 долара, беше в периода, когато почнаха да издават задгранични паспорти и на всеки се "полагаха" по 30 долара на приличен курс... или нещо такова беше. Взехме 4-мата вкъщи доларите и купихме касетофона и някакви шоколадови яйца, японски уискита Suntory и други тъпотии. Еднокасетъчна "Тошиба".

През 1990-а сестра ми се омъжи за момче, чийто баща беше дребно ченге и тогава за пръв път видях истинска уредба - две касетъчни гнезда, грамофон, големи тонколони... това ми изглеждаше като рая на земята.
А па за мърлявите презаписани касетки на Пинк Флойд и Дайър Стрейтс, които притежаваше, да не говорим - все едно пипах диаманти.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 13:02 от Параход

# 3 070
Sanyo, с две гнезда, края на 80-те. И празни касетки TDK. Класика.

Някой помни ли дали дъвките с карти за игра с футболисти и певци бяха само корекомски или и другаде ги продаваха?

# 3 071
  • София
На Тома Спространив беше Пулсиращи ноти, Музикална стълбица на Данчо Стълбицата

# 3 072
Татко Мецан, тогава хората, които работеха в чужбина и имаха валута от заплати можеха да пазаруват в Кореком, само че като идеха в банката да си ги изтеглят им даваха едни бонове, които представляваха буквално едни хартийки и с тях се пазаруваше тогава в Кореком. Естествено можеше да се пазарува и с истински долари или дойче марки.

Да, както и че пиели детска кръв и все такива небивалици.
Преди 10-ина години гледах един документален филм точно за KISS и разбрах, че цял живот са били вегетарианци, а Пол Стенли даже и не е близвал алкохол.
И аз съм ги гледала 2 пъти на живо, единият от които 2008 в София на стадион Академик. Оттам  си купих и една черна дамска тениска с техен надпис, която още си я имам и даже чат пат я обличам   superuu

# 3 073
Продаваха ги по стрелбищата. Скъпички бяха обаче.
Като найлоновите торбички с капиталистически щампи по 3 лв. Grinning

Дъвките примерно бяха 50 ст. или левче срещу 10 ст. за "Идеал"-ка.

На Тома Спространив беше Пулсиращи ноти, Музикална стълбица на Данчо Стълбицата
Права си.

# 3 074
Продаваха ги по стрелбищата. Скъпички бяха обаче.
Като найлоновите торбички с капиталистически щампи по 3 лв. Grinning

Дъвките примерно бяха 50 ст. или левче срещу 10 ст. за "Идеал"-ка.

Дайър Стрейтс бяха двойка пика, разделих се с Онзи Плакат С Тенис Момичето за да завърша колекцията. И после ми станаха любима банда.

Общи условия

Активация на акаунт