Писанието на Cuckoo е твърде несвързано и неподредено, но от цялата бъркотия горният цитат ми направи впечатление. Според мен той в пълна степен изразява щетите, които комунистическият мироглед причинява; денонсирането на морала, на християнските ценности, отказът от всякакво задълбочаване, съчувствие към другия.
"Аз пък не чувствам вина" - казва комунистическата идеология. А християнската позиция е: "Всеки от нас пред всички е виновен за всичко, а аз най-много от всички".
И не е важно, че ти конкретно си нямала проблеми. Не е важно, че родителите ти са нямали. "Благонадеждните", статуквонистите, подлизурковците, разбира се, че не биха имали проблем. В никоя епоха. Мислиш ли, тук перифразирам Г. Марков - че Ботев би имал проблем, ако беше "верен камериер на Митхад паша"? Разбира се, че нямаше да има.
Важното е, че други хора са имали проблеми; и една-едничка жертва на режима да има (а те са хиляди), пак заслужава почит и емпатия. А отвъд физическото жертване, отвъд буквалните убийства, ние всички сме духовни жертви на тази епоха, щом търпим последствията ѝ досега. Част от последствията са тъкмо такива егоистични и плитки "умозаключения" като на цитираната от мен потребителка.