Веганството - да споделим опит - тема 15

• 40 393
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
На пазара в Младост има и разни търговци, които въртят номера, но нали съм редовна на пазара и си знам, на коя сергия точно да отида. Има една баба с домати от оранжерия "Росела", има една жена с малини и боровинки лятото, ябълките също ги купувам от една друга жена, тя е прекупвач, но е точна. Тикви също от друго място. Зимата повече от магазини, заради замръзналите стоки на пазара.
Иначе на женския не ми допада и самата среда и стоките. Все искат да ми продадат нелегално цигари и т.н.

Следващият път ги снимай тези баби и ние да ги знаем:) иначе има една жена 2-рата сергия до печените тикви/царевица....там плодовете не са лоши, понякога има и по-евтини зеленчуци(прекупвач е)...сега до нея направиха дървен павилион за ядки...много яки фурми в кутия за 3 лв.

# 691
Аз пазарувам от магазинчето за ядки точно срещу дървения павилион. От там вземам ядки понякога, ако ми се доядат, но най-вече тахан само от там вземам. Иначе има и малко магазинче за диабетици на пазарчето, пак в тези едноетажни постройки до пазара от страната противоположна на булеварда. Там се имам с продавачката и от там вземам ориз, леща, боб, овесени ядки, чай понякога, основно варивата са ми от там.

# 692

Сестра ми се премести в Люлин и се прероди. Прекрасно място!  Добра инфраструктура, просторно, чист въздух.

да, ако ще се живее в гнусната София, то Люлин е мястото, наистина!
просторно, диша се, има много полета и незастроени поляни, изобщо - чувстваш се като на село, където би следвало да живее всеки, който иска да живее истински!   Mr. Green

# 693
  • София
По призива ми Всичко с авокадо Simple Smile
да ви кажа къде е най-читавото авокадо - необлъчено (от Гърция), правилно омекващо (без почерняване) и мнооого евтино.
В магазин  Хранс Комерс (нищо друго не препоръчвам оттам).

# 694
По призива ми Всичко с авокадо Simple Smile
да ви кажа къде е най-читавото авокадо - необлъчено (от Гърция), правилно омекващо (без почерняване) и мнооого евтино.
В магазин  Хранс Комерс (нищо друго не препоръчвам оттам).

На Хранкомерс всички зеленчуци и плодове са ок и са евтини...е нямат много търговски вид, но са хубави. Сестра ми в Люлин на пазара откри едно неугледно магазинче( до маслините) и от там редовно си пазарува киви, авокадо, чушки, домати....авокадото беше нещо от сорта на 2.40 лв/КГ

# 695
  • София
Допълвам- лимони също съм купувала, идеални са - всякакъв размер и сорт  Joy на минимална цена.
Авокадото от месеци е около 3.50.

# 696

В магазин  Хранс Комерс (нищо друго не препоръчвам оттам).

че защо?
имат хубави портоколи понякога, киви и други неща. 

# 697
Допълвам- лимони също съм купувала, идеални са - всякакъв размер и сорт  Joy на минимална цена.
Авокадото от месеци е около 3.50.
а, да, лимоните ги забравих, много са добри малките, супер натурални.
не знам, явно някакви връзки имат тия пенсионерски магазини с Гърция, та така евтино ги дават цитрусите.

# 698
Може и да бъркам, но не беше ли точно тази верига за стоки от производители?

# 699
Sahasrara,
Скрит текст:
живях на Ев. Георгиев, срещу техникума Хр Ботев , веднага след пресечката с Графа. Сега съм в Германия и се връщам само по задачи или ангажименти. Ще се радвам, ако можем да се видим, аз се бях пробвала при едно мое идване да се организираме и бях писала в темата, но за съжаление, така и не успях, защото бях претрупана и беше много студено....
моето авокадо редовно почернява, без значение дали е био или не. Отвътре потъмнява, изкуфява....абе, ужасно се променя, понякога дори замирисва и го хвърлям. Омръзна ми да хвърлям храна. Все нещо мухлясва, изгнива......Съхранявам по всички правила, на хладно, в касетката на хладилника, или на балкона, купувам уж прясно, добре подбрано. Минат два - три дена и не се знае какво ще ме изненада за пореден път. Най- често цитрусовите ми правят поразии, но онзи ден и една тиквичка беше се скапала. Краставици, моркови, чушки също....

# 700
take a smile, ако така ще се почувстваш по-добре и имаш възможност, "изхвърли" тези презрели плодове сред природата, където ще наторят и ще са полезни. И най-вече няма да отидат на сметището. Ясно е, че и пари си давала и си му се точила да го ядеш нещото, но все пак.. при мен помага да се чувствам по-добре.

# 701
За Хранкомерс не знам как купуват плодовете, но знам че Промаркет имат хора, които обикалят Гърция и се договарят директно с фермерите и производителите.
Знам, че ако минеш през нормалните фирми и поръчваш от Гърция се бавят много и има разправии, затова те на място се договарят. Нямам представа на какви цени продават в магазините си цитрусите

# 702
За Хранкомерс не знам как купуват плодовете, но знам че Промаркет имат хора, които обикалят Гърция и се договарят директно с фермерите и производителите.
Знам, че ако минеш през нормалните фирми и поръчваш от Гърция се бавят много и има разправии, затова те на място се договарят. Нямам представа на какви цени продават в магазините си цитрусите

В Гърция имат квоти и им се плаща на земемделците, имат чудни плодове и зеленчуци и са евтини. За 10 евро, в събота, в квартала ни имаше пазар, сме купували плодове и зеленчуци за цяла седмица за 4 човека, за готвене, салати, фреш на корем. Малко преди кризата съм била там, преди е било и по-евтино, сега знам е по-скъпо. Имат екологично чист район, където всичко се гледа като от преди 100 години, това е Пелопонес. Има маслини и прочее, европейски съюз са им го изкупували по 16 евро литъра. На дребно същия този зехтин един холандец ми беше казал, че и по 2 евро ли нещо от сотра вземал, и печалба направил като го продал за 4, това по негови думи, а колко е вярно не знам. Иначе садели за продаване, и за ядене от тях отделно, имало разлика, сещате се каква.  Wink

За маслини има и албаснки. Не е изключено да купят, маслини, сирене и тн. и да го продават за гръцко, а то да не вирее там, или да не е. По лични наблюдения, гръцките цитруси и зарзави са по-хубави то турските. В Турция ГМО не е забранено.

Последна редакция: пт, 13 фев 2015, 13:05 от adelinda

# 703
  • на острова на мечтите
Моето авокадо е от Южна Африка и потъмнава след като го разрежа и престои 4-5 дни в хладилника. Купувам само по едно,за да го изям. Веднъж на пазара намерих едни местни производители, откъм морето, там климатът е по-мек и виреят дръвчетата на aвокадото, и те ми се запазиха за по-дълго. Но вече нямам възможност да ходя на пазара, защото съм на работа по същото време Crossing Arms

Последна редакция: пт, 13 фев 2015, 18:15 от danilu

# 704
  • София
Ние се стараем да не остава разрязано, а ако остане, го покривам с обелките на вече изяденото. Така не почернява.

Като говорех за почерняване, имах предвид тайното почерняване, за което не знаеш преди да разрежеш плода. И хвърляш поне половината.

Такива хамбургерчета си направи детето, прояде суров спанак !

Общи условия

Активация на акаунт