МАШИНА ЗА ХЛЯБ-57-ма тема

  • 51 548
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 8 493
Много моля онези, които имат хлебопекарни Мулинекс и си пазят книжките с рецепти да видят дали имат рецептата за шоколадовия кекс (в него се слагат парченца кекс). Ако я имат нека да ми я пратят на лични, че искам да я адаптирам за мъфини.

Благодаря предварително за съдействието !

# 721
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 370
От вчера имам хлебопекарна и правих 2 хляба. Вчерашният не ми допадна изобщо /ронлив, твърда кора и не до там вкусен/ беше с к.мляко в рецептата.

Но днешният направо ме разби от кеф... Доматен хляб с маслини и чубрица, тънка коричка направо незабележима  Simple Smile




# 722
  • Мнения: 738
С опита идва успехът  Simple Smile , честито хлебче!

# 723
  • Мнения: X
Може ли да споделиш рецептата моля !? Благодаря.

# 724
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 370
Мерси  Simple Smile

# 725
  • Мнения: X
За ронливостта  на хляба една от основните причини е качеството на брашното, следващата по важност причина е прекаленото количество мая.

# 726
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 370
Може ли да споделиш рецептата моля !? Благодаря.



Доматен хляб с маслини и чубрица

150 мл. - вода
200 мл. - доматено пюре или доматен сок или млени домати / аз сложих домашен доматен сок /
2-3 с.л - олио /аз сложих 2 1/2 /
450 гр. - брашно /аз сложих доста повече, след като тестото ми лепнеше при месенето/
1 1/2 с.л - суха мая
1 ч.л - сол
1 ч.л - захар
1 1/2 ч.л - чубрица /ронена/
около 10 - маслини / накълцани на ситно и оваляни в брашно /

# 727
  • Мнения: X
Много важно нещо, за мене, научих в тази тема - когато изпълнявам нова рецепта, умножавам количеството на брашното по 0,6 и така получавам ориентировъчно количеството на водата (в случая плюс доматения сок), т.е. за тази рецепта бих сипала доматения сок и половината от водата. При месенето, ако е сухо, ще добавя още малко вода. А мая на 450 г брашно слагам около 3/4 ч.л. Simple Smile.

# 728
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 370
За ронливостта  на хляба една от основните причини е качеството на брашното, следващата по важност причина е прекаленото количество мая.

На София Мел ми е брашното.
Благодаря за съвета  Hug , ще свикна...явно си трябва опит в таз работа  Simple Smile

# 729
  • Мнения: X
  bouquet Благодаря Донибони   bouquet
Хляба изглежда прекрасно първо ще пробвам по твоята рецепта и после ще умножавам.
 А пък и си зависи от брашното колко течност ще поеме - има известни отклонения по мои си наблюдения .

# 730
  • Мнения: X
На София Мел ми е брашното.


Техните са качествени, по моя преценка Simple Smile. Бях взела някакво друго и някои партиди бяха добри, докато в един момент започна да се рони хлябът и отново започнах да правя хляб с брашното на София Мел. При превтасване, мисля, че пак се рони хлябът. Сигурно и други фактори са от значение. Сега правя най-обикновен хляб с добавка на олио, машината ми е Панасоник и прави чудесен хляб. Преди с Мулинекса все добавях яйце, мляко, за да го докарам на вкус.

# 731
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 370
 bouquet Благодаря Донибони   bouquet
Хляба изглежда прекрасно първо ще пробвам по твоята рецепта и после ще умножавам.
 А пък и си зависи от брашното колко течност ще поеме - има известни отклонения по мои си наблюдения .


Определено брашното е малко за толкова течност, трябва да се добавя и то не малко. Аз като лаик в тази област не знаех това, та се наложи да добавя доста брашно.
Следващият път ще измеря точно колко брашно ще ми поеме и ще пиша пак  Simple Smile

Между другото, хляба има много изразен доматен вкус и трябва да се комбинира с ястие, което си е подходящо за такъв тип хляб.
Да го имаш в предвид, де  Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 яну 2015, 21:17 от doniboni

# 732
  • Мнения: 4 660
 atwork
Вземах от магазина мая 500 гр защото е по евтина сега как се чудя с какво да го меря . Thinking
Пробвах на око понякога става понякога не. Confused

# 733
  • Мнения: 7 779
трябваше да си зададеш този въпрос преди да купиш маята  Laughing  за каква мая говорим ?

# 734
  • София
  • Мнения: 10 611
Освен с чубрица - какви други подправки вървят на хляба?

При мен не се получава отгоре загар, а стои безцветно и недопечено, на Medium съм настроил загара, ще пробвам на Dark и ще снимам.  Peace

Кексове правите ли?

Общи условия

Активация на акаунт