Покачване на хемоглобин

• 6 809
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте,

Преди един ден отидох да дарявам кръв и ми казаха, че хемоглобина ми е много нисък за даряване: 132 g/L. Съотвено ми казаха да консумирам месо, цвекло, стафиди и тн.

Казаха че долната граница е 140 g/L и под нея не пускат.

Въпросът ми е колко време би отнело да си кача хемоглобина до 140 g/L?

Седмица, седмици, месеци?

Има ли смисъл да ходя пак след 1 седмица или е прекалено рано?

Благодаря за отделеното време.

# 1
Смисъл има, доколкото са възможни леки различия в измерванията и следващия път да покаже малко по-високи стойности. Иначе ако една седмица ядете само дроб, сигурно ще се покачи сравнително бързо хемоглобинът, но не съм убедена, че е най-здравословното решение.
Добре е храните, съдържащи повече желязо и протеини (спомагащи за бързото покачване на хемоглобина), да се комбинират с такива с витамин С, който улеснява усвояването му. Някои вещества пък, като например кафето и чая, го затрудняват, алкохолът, в т.ч. виното също, въпреки популярния съвет за пържоли с вино при анемия Simple Smile. В нета има доста материали по въпроса, харесайте си някой достоверен източник и успех!

# 2
Аз със червено цвекло /сок/ съм качвала за 3 дни, 20 единици - от 100 на 120.

П.С.: Трябва да го оставиш да престои 1 час след изцеждане, защото съвсем пресен предизвиква хеморагичен шок.

# 3
Зависи на какво се дължи ниският хемоглобин. Ако се дължи на недостиг на желязо, може и да успеете да го вдигнете леко с подходящо хранене, но усвояването на желязото от храната е в малко количество. Препоръчвам Ви тази статия.
Причините обаче може и да не са в желязото. За да разберете, може да си направите изследване само за желязо в кръвта. Ако то е в рамките на референтните стойности, може да се дължи на недостиг на витамин Б12 или на фолиева киселина, или на витамин Ц.

# 4
Зависи на какво се дължи ниският хемоглобин. Ако се дължи на недостиг на желязо, може и да успеете да го вдигнете леко с подходящо хранене, но усвояването на желязото от храната е в малко количество. Препоръчвам Ви тази статия.
Причините обаче може и да не са в желязото. За да разберете, може да си направите изследване само за желязо в кръвта. Ако то е в рамките на референтните стойности, може да се дължи на недостиг на витамин Б12 или на фолиева киселина, или на витамин Ц.
Абсолютно, извинявам се, че пропуснах този аспект.

# 5

П.С.: Трябва да го оставиш да престои 1 час след изцеждане, защото съвсем пресен предизвиква хеморагичен шок.

Благодаря за съвета, но аз лично предпочитам да го ям сурово, пък и не ми се играе да го правя на сок.

# 6

Да аз си купих разтворими витамини специално за това и съдържат именно: B12, C, Фолиева киселина, Желязо.

# 7
Благодяря за съветите, след време, ако е интересно ще кажа какви са резултатите.

# 8
Смисъл има, доколкото са възможни леки различия в измерванията и следващия път да покаже малко по-високи стойности. Иначе ако една седмица ядете само дроб, сигурно ще се покачи сравнително бързо хемоглобинът, но не съм убедена, че е най-здравословното решение.
Добре е храните, съдържащи повече желязо и протеини (спомагащи за бързото покачване на хемоглобина), да се комбинират с такива с витамин С, който улеснява усвояването му. Някои вещества пък, като например кафето и чая, го затрудняват, алкохолът, в т.ч. виното също, въпреки популярния съвет за пържоли с вино при анемия Simple Smile. В нета има доста материали по въпроса, харесайте си някой достоверен източник и успех!

Благодаря за съвета. Аз не пия кафе и чая, но ям единствено риба като месо. Прасета, крави, коне, котки, кучета Wink не консумирам.

# 9
Аз съм вегетарианка, и риба не ям, така че споко, не е проблем това за хемоглобина, има предостатъчно други източници на протеини и желязо. Обаче разтворимите витамини почти не вършат работа, на практика от тях се усвоява много малко, имайте го предвид. Изобщо, хемоглобинът ви може да си е в ред и да е било въпрос на единично измерване под нормата, второ, не  е чак толкова под нормата, трето, ако подозирате проблем, наистина трябват и други изследвания да се разбере какъв е. В повечето случаи хубавата храна е достатъчна, понякога се налага пиене на добавки, но пак ще кажа, трябва да са качествени и ефективни (което в никой случай не означава непременно скъпи, разбира се).

# 10

Благодаря за съвета, но аз лично предпочитам да го ям сурово, пък и не ми се играе да го правя на сок.

Още по-добре значи, на мен просто ми беше безкрайно гадно на вкус и със сока ми беше по-лесно Simple Smile

# 11

Може ли малко повече информация за това?

# 12

Може ли малко повече информация за това?

Не съм много подробно информирана, но така ми казаха и така правих. Защото цвеклото, както и аронията, освен че имат отношение към кръвоносната система, са и много силни детоксикиращи. И не трябва да се приемат големи дози наведнъж, защото започва бурна детоксикация - гадене, виене на свят и всичките му там, също така и спазъм на кръвоносните съдове - рязко разширяване и такива разни неща...

Това, което лично на мен ми бяха казали - за поддържаща терапия - по 50 мл сок от цвекло /арония/ на ден, а когато се налага не поддържане, а увеличаване на кръвотворенето - по 30 мл х 3 пъти на ден, примесен със сок от морков, или ябълка /да не е цитрус, да не се приема едновременно с млечни продукти/. Тогава бях бременна.

# 13
Да, цвеклото има детоксикиращ ефект, ама хеморагичен шок е шок от голяма кръвозагуба, та се учудих...

# 14

Това, което лично на мен ми бяха казали - за поддържаща терапия - по 50 мл сок от цвекло /арония/ на ден, а когато се налага не поддържане, а увеличаване на кръвотворенето - по 30 мл х 3 пъти на ден, примесен със сок от морков, или ябълка /да не е цитрус, да не се приема едновременно с млечни продукти/. Тогава бях бременна.
Не само млечни, а изобщо продуткти, съдържащи калций. Калцият възпрепятства усвояването на желязото.

Общи условия

Активация на акаунт