Искам да си готвя!

• 5 203
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте дами! Не знам дали пускам темата на правилното място, но ще ме извинявате! Simple Smile
Искам да ми дадете малко съвети, относно как да си готвя за седмицата. Защото ако не си готвя постоянно ям на вънка, и така наречените храни Fast Food, ужас.. Да ми препоръчате някакви менюта за седмицата или там каквото и да е. Сигурно си мислите че съм луд, но не не съм. Просто живея сам на квартира и си работя. И дайте някоя хитрост как да си пазарувам продуктите, и кои са най-важните за месеца. Дано да сте ме разбрали правилно, ако има нещо питайте.   chef

# 1
  • най-шареното място
Направи списък на храните, които харесваш.
Задраскай най-сложните /те ще са бонуси/. /пица, пълнен шаран примерно Simple Smile/
Задраскай аламинутите /те ща са спасения/. Например омлет, сандвици, спагети, червена/белена леща.
Виж останаха ли поне 5-6?
Ако да - избери тези, които ти изглеждат лесни. И почни с тях. Ако не дописвай списъка.

После пазариш на 2-3 дни за следващите толкова.

Ако имаш белена леща и паста/макарони/ винаги можеш да сготвиш за 20 минути. Не оставай без тях.
Същото е с млечните ако обичаш сирена.
Ако поддържаш консерви грах/царевица и доматено пюре + ориз. Винаги можеш да направиш и ризото или макарони с домати. без да пзариш за целта.

# 2
Имаш ли някакъв опит с готвене?Какво можеш да готвиш и какво би искал да се научиш да готвиш?
Можеш и сам да си направиш меню - в началото за 2-3 дни, за да се ориентираш.Преглеждаш рецептите, ако готвиш по рецепта и изготвяш списък с продуктите.Когато пазаруваш, винаги гледай срока на годност.
Рецепти има доста, само трябва да преценяваш количеството, което ще готвиш - дали искаш всеки ден да си готвиш или да имаш и за следващия...Успех с готвенето!

# 3
Ами  до сега съм правил: пилешка супа, леща, мусака, картофи с месо, и още някои работи.
Гледам в интернет рецептите и така.. Иначе това със списъка ще го направя, да виидм така дали ще е по лесно!

# 4
Получават ли ти се сготвените манджи?

Ако стане ясно на какво ниво са ти уменията и сръчностите, ще можем да сме далеч по-полезни.

# 5
  • Русе, България
Наскоро прочетох в едно списание следната хитринка, която мисля, че е удачна, особено ако времето след работа не достига, за да се готви от нулата. Идеята е да приготвиш един базов продукт в по-голямо количество и да използваш половината за едно ястие днес, а другата - за друго утре или вдруги ден. Такова може да е сварено месо, паста, бобови/оризови, картофи, включително и на пюре... Не си спомням за конкретни рецепти, които бяха дадени за пример, но мога да прочета у дома и да споделя по-късно.
И още един съвет - избягвай полуфабрикати, колкото и примамливо да ти се струва "готвенето" с тях. Особено всякакви разтворими супи, пюре в кутия, бульони, пилешки истории. По-добре е да отделиш един ден, в който да бланшираш и пакетираш зеленчуци, които да отидат във фризера. Подбирай свежи подправки, една част ползвай веднага, друга - накълцвай и в малки кутийки можеш пак във фризер да съхраняваш, откъдето по мъничко да взимаш, а друга част изсуши и прибери в бурканче.

По-горе са ти дали също добри съвети!

# 6
  • най-шареното място
Да добавя по подобие на двата пъти - картофите - варени като добавка към салата или месо; на салата с добавки, на огретен.
В този случай обаче се готвят едновременно - вариш, хапваш варени някак, огретена във фурната за следващия път.

Също пилешка супа с доста пиле и после пиле с ориз или сос. Или зеленчукова с доста карфиол и броколи - първо само те за гарнитура или със сирена, после супата.

ПП Ако обичаш гуакамоле/хумус и имаш пасатор - те са бързи.

# 7
Един пример и от мен.
Купуваш едно пиле, изрязваш внимателно гърдите и получаваш 2 хубави, големи пилешки пържоли. Печеш ги на тиган или скара, както ти е по-удобно.
Бутчетата можеш да заделиш и да си ги изпечеш някой друг ден.
А можеш да ги свариш заедно с фенера. Слагаш всичко в една голяма тенджера и го сваряваш така, че месото с лекота да се отделя от костите. Обезкостяваш внимателно и парченцата сварено пиле разделяш в 2 или 3 торбички, които можеш да замразиш във фризера. С едната можеш да направиш пилешка супа, останалото да сготвиш с ориз или с грах, или с картофи - каквото ти се яде. Бульонът също може да се замрази - в бурканче или във формички за лед - и да си го ползваш, когато ти потрябва.
Така пестиш много време, а и с едно пиле можеш да си спретнеш поне 3-4 различни ястия.

# 8
Получават ли ти се сготвените манджи?

Ако стане ясно на какво ниво са ти уменията и сръчностите, ще можем да сме далеч по-полезни.

Ами нивото ми е така да го кажа, повече от новак, нещо до средно.. Вкусно става с подправките най-вече!  

П.С: бях някъде чел пак тука, за седмично меню, вие по този начин ли готвите или ден за ден Simple Smile

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 14:16 от GoodMan

# 9
  • най-шареното място
Навиците и пазаренето го определят това.

Имам един дълъг списък, от който може да се избира - неща до 30 мин готвене /за да мога да готвя всеки ден/. Пазаренето се съобразвява с желанията, но не е в понеделник по закон едно, вториник - друго и така за всеки ден.

# 10
Я ми кажете една добра рецепта за пилешка супа + добра застройка от която да не се пресече супичката..
Защото правил съм е няколко пъти и не ми харесва как става, пък  е правя по рецепта, и винаги ако и направя застройка ще ми се пресече, а ако е без застройка, ще е като вода..

# 11
  • най-шареното място
Сложи първо водата, после част от пилето в студената вода, а другата като заври.
Това помага за бульона. Подправките предполагам са ти ясни, писа, че ги уважаваш.

Аз не застройвам. Но за да не се пресече, лъжица по лъжица затопляш застройката с бульона бъркайки и после изливаш в супата.

# 12
Сложи първо водата, после част от пилето в студената вода, а другата като заври.
Това помага за бульона. Подправките предполагам са ти ясни, писа, че ги уважаваш.

Аз не застройвам. Но за да не се пресече, лъжица по лъжица затопляш застройката с бульона бъркайки и после изливаш в супата.

Да попитам, слагаш ли пикантина? за вкус

# 13
  • най-шареното място
Не, аз лично ползвам само подправки - треви и семена, не миксове или кубчета бульони.
Оставям да ври с черен пипер, корени ако имам /целина, магданоз/, после зарязвам пресни треви или поръсвам със сушени.

# 14
Ето ти от мен една бърза и доста вкусна рецепта. Ако обичаш саздърма и я купуваш за платото с мезета, то купи малко повече и сготви с нея, например вместо картофи с месо, готвиш картофи със саздърма. Яденето се готви както постните картофи, но последните 10 мин преди сваляне от котлона се натрошават на едро и  прибавят парчетата саздърма, без да се махат подправките в тях. Получава се неочаквано вкусно и се приготвя цялото ястие за около 20-25 мин.
П.П. Аз също не застройвам, но за да не се пресече застройката се разбива яйцето в по-голям съд и после лъжица по лъжица се прибавя от супата, като се бърка непрекъснато. Поне 2/3 от цялата супа трябва да мине през застройката преди да върнеш обратно в тенджерата.
Тъй като не застройвам супите с яйце, а не обичам бистра вода, правя следното: 1 лъжица брашно и 1 лъжица кисело мляко ги разбърквам на каша и сипвам лъжица по лъжица от супата при тях. После връщам в тенджерата. Замътва се, но не се пресича и не става тежка супата.

Общи условия

Активация на акаунт