Отговори
# 270
Кои са престижните квартали в София?

# 271
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Кои са престижните квартали в София?

И аз това исках да попитам? Как определяте "престижен"? Местоположение? Обитаващи го? На принципа ЕЖК? Или на базата на това къде сте свикнали да пазарувате, работите, разхождате?

Аз бях в шок, когато през далечната 2004 се преместих от Студентски град в Хиподрума (живяла съм в Ст. град от 1995 до 2004; там отгледах до 6 годишна възраст голямата)... Имайки предвид, че 2004 в Ст. град пред блоковете имаше по 2-3 коли само, почти нямаше хора притежаващи "жиесеми", имаше заленина; имаше детски площадки; имаше "въздух"; имаше 2-3 дискотеки и 3-4 функциониращи студ. стола и библиотека ... Та, така ... Сега минавайки през Студ. град - никога, ама никога не бих искала да живея там в сегашния му вид ...

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 08:22 от Почти безобидн@

# 272
  • Blondeville
Аз не деля кварталите на престижни или не, а на приятни за обитание и не толкова. Защото престижът на жителите не идва от мястото на живеене, а общо взето мястото на живеене се определя като престижно или не на базата на типа на по-голямата концентрация на жителите си. Всеки татуиран батка, едва изкласил, шиткащ дрога  и псуващ на майка може да си купи жилище на Докторската да кажем. Въпросът е, че гледката на такива в този район, сравнено с Люлин е доста по-малка.  Дори ако щеш от чисто естетическа гледна точко една разходка по ул."Велико Търново" или "Шипка" е  доста по-приятна от разходка по ул.707, има красиви сгради, архитектурни шедьоври, нещо, което не може да се каже за моя мил, панелен блок, в който израснах. Веднага правя уговорката, че говоря за тези два района, защото там съм живяла и за там имам наблюдения, не си пиша просто ей така. Сега живея в покрайнините на града, ама баш покрайнините  Laughing

Пак ще си копирам мнението от по-назад:

Бащата на една позната от квартала стреляше през терасата с някаква пушка самоделка като се напие.  Нощем се чуваха пиянски свади. В кварталното кафе се пиеше бира от сутринта, често и от ученици в  гимназиална възраст. Веднъж доведох едно приятелче от друг квартал и го набиха, защото "Братле, ти май не си от Люлин". Основният социален живот на възрастните в моя район кипеше в кръчмите или на пейките пред блока, с люпене на семки. Та това са неща, които все пак е по-добре да не са ти ежедневна гледка. Голяма част от приятелките ми, с които си играех пред блока едва завършиха кварталното училище, не им се учеше повече, и родиха малко след това. Не знам какви са били професиите на родителите им. Хора има всякакви навсякъде, просто на места кофти концентрацията е по-голяма.

И подкрепям, че каквото става вкъщи, както и в училище, е най-важно за развитието на едно дете. Но факторът среда също си е риск, мое мнение.

# 273
  • Сф
Пак ще си копирам мнението от по-назад:

Бащата на една позната от квартала стреляше през терасата с някаква пушка самоделка като се напие.  Нощем се чуваха пиянски свади. В кварталното кафе се пиеше бира от сутринта, често и от ученици в  гимназиална възраст. Веднъж доведох едно приятелче от друг квартал и го набиха, защото "Братле, ти май не си от Люлин". Основният социален живот на възрастните в моя район кипеше в кръчмите или на пейките пред блока, с люпене на семки. Та това са неща, които все пак е по-добре да не са ти ежедневна гледка. Голяма част от приятелките ми, с които си играех пред блока едва завършиха кварталното училище, не им се учеше повече, и родиха малко след това. Не знам какви са били професиите на родителите им. Хора има всякакви навсякъде, просто на места кофти концентрацията е по-голяма.

И подкрепям, че каквото става вкъщи, както и в училище, е най-важно за развитието на едно дете. Но факторът среда също си е риск, мое мнение.
Само да потвърдя оценката - важи с пълна сила и 2007 год. за Люлин 5. Но който не е живял там - няма да го разбере, там е друга вселена.Както казах по- назад , там е купона- в Люлин. Сега в оплютата работническа "Надежда" ми е скучно и подредено, но за детето е добре. Който е оцелял 2 год. в Люлин поне е истински софиянец. Поздрави на всички бивши, настоящи и бъдещи люлинци  tooth

# 274
  • София
Ох, много интересна тема и всъщност болна тема  ooooh!
Та, казвате, определяте кварталите на София, кой е престижен, кой не  newsm78
Монетата винаги има 2 страни и да ви попитам вие от "престижно" село/градче ли идвате и мислите ли, че ви искаме тук да уронвате авторитета на кварталите ни?!?!   Crossing Arms
Не знам в кой квартал живееш и защо темата ти е болна, но ти съчувствам щом не се чувстваш удобно.
Аз съм си на мястото и няма тук да обяснявам от колко престижно място/семейство/среда идвам.  В контекста на темата - ако не си поглеждал отвъд оградата на панелната спалня или селото си, в главата лесно вирее демагогия.
Напълно съм убедена, че не живеем в една сграда и можеш да ме изключиш от списъка си на подривни елементи  Laughing
На мен пък ми се иска да живея сред хора, които са си намерили мястото и не обвиняват другите за живота си.

Всеки иска това за детето си. И може да се учудиш, но повечето родители държат на същото, дори в кварталите, които не познавате. А престъпници има навсякъде, в по-скъпите квартали са най-опасните.
Трева се пуши навсякъде, в елитните училища пък най-много  Simple Smile
Но пък в кварталите с лоша слава панелът и ЕПК-та са евтини. Мисля, че в темата по-малко хора генерализираха под общ знаменател люлинци отколкото ти генерализира тези, които се подвизаваме от другата страна на оградата, че и децата ни. Просто наблюдение  Simple Smile

Западна София съм я живяла 12 години от 25 в София. Най-любимата учителка и клас на голямото ми дете са там и 7 години по-късно той си ходи да ги търси и съм убедена, че пет пари не дава, че живеят там, така както и аз. Децата от "западната" 2-ра АЕГ се преместиха в нашия квартал и аз се радвам, че той е обживян от млади хора. Защото по-голям дефицит от дефицита на младост в държавата ни няма. И никакви емоции не могат да променят мнението ми за добрите за живеене квартали, не толкова добрите и тези, в които кракът ти не бива да стъпи.
В добрата западна София синът ми го прибираше възрастен до 4-ти клас. После се преместихме. Толкова беше безопасно да мине сред анклав от рушащи се къщи със самонастанили се мургави сънародници от чудесното квартално училище до зелената ни улица с ново строителство и прекрасни съседи. Чудесен блок и съседи, не попаднахме сега на такива мили и задружни хора. Но, пак се чувствам по-добре.

# 275
Престижните квартали на София

Ако сте гражданин от друга държава, или сте живяли досега в провинцията и сте взели Важното решение да закупите или да наемете под наем недвижим имот в София, логично е да потърсите информация за това кои са престижните квартали в столицата.

За да има по-голям потенциал имотът, който ще закупите, т.е. да генерира пари през следващия период от време, или да можете да го отдадете под наем на добра цена, един от основните критерии при избора на имота – това е той да се намира в един от престижните квартали на столицата. Разбира се има и други критерии, които са от значение при избора на имот – бюджета с който разполагате, наличната инфраструктура около имота, средата на обитаване, удобен транспорт, възможности за паркиране, конструкцията на сградата, разпределение, квадратура, функционалност и т.н…

И така, кои от кварталите на София могат да се считат за престижни? Кои са основните критерии, определящи даден квартал за престижен? Понятието „престижен” е до известна степен субективно, тъй като ако за някой бъдещ купувач или наемател на недвижим имот определящият критерий е удобния градски транспорт, близостта до работното място, детската градина или училището, което ще посещава детето ви, за друг определящото може да бъде близостта до парка, до Витоша, наличието в близост на нови сгради, добре поддържаното и озеленено околно пространство.

Но все пак в столицата има наложили се „престижни” квартали, в които по правило стойността на имотите е значително по – висока. Разбира се, че в тези квартали също има някои недостатъци.., но все пак трябва да се направи някакъв компромис.

Предимството на идеалния център е, че тук се намират повечето държавни и общински учреждения, културни забележителности, приятни места за срещи с приятели и колеги. Достъпността до отделните сгради в идеалния център е както пешеходна, така и много добре обезпечена посредством: метро, трамваи, тролейбуси, автобуси, както и личен транспорт. Недостатък е, че сградния фонд в тази част на столицата е предимно старо строителство, изключение правят малцина нови жилищни и офисни сгради. Поддръжката на общите части в сградите не винаги е на необходимото ниво, повечето от сградите старо строителство имат нужда от неотложен ремонт и поддръжка. Проблем е също така затрудненото пракиране, както и ограничените зелени пространства в някои части на централната градска част.

Кварталите, находящи се непосредствено в полите на Витоша – ж.к. „Бояна”, ж.к. „Драгалевци”, ж.к. „Киноцентъра”, ж.к. „Симеоново” са предпочитани от клиенти с по – големи финансови възможности. Близостта до планината, чистия въздух, красивата панорама и близкия достъп до централната градска част са предимствата на тези райони. Разбира се и при тях има някои недостатъци – недостатъчна изграденост на околната инфраструра, предстоящо изграждане на канализация.

За млади семейства с по-големи възможности са предпочитани обособените затворени комплекси, находящи се в полите на Витоша, тъй като повечето от тях предлагат кътове за игра, детска градина, басейн, богато озеленено околно пространство, възможност за осигурена поддръжка на конкретния имот в комплекса.

-----------------------------------------

малко старо, но все пак Simple Smile :

Новите престижни зони на София

от тук:

'Когато имаш един проект на добро място, дори и той да не е изпълнен добре, цената му може да се занижи, но с не повече от 20%. И обратно - ако мястото не е добро, инвеститорът, а след време и купувачът вероятно ще загубят, дори продуктът да чудесен", твърди управителят на "Явлена" Страхил Иванов. "Колкото по-трайни са тенденциите, толкова повече можем да говорим за традиция и престижност. Например "Докторски паметник" е бил скъп и престижен и преди 60 години. Такъв е и сега. Всякаква смяна на предпочитанията говори за нетраен, несериозен и неустановен пазар", твърди управителят на агенция "Феникс" Васил Шопов. Той отчита тенденцията на изнасяне на доста от жителите на града извън класическите му граници, но е категоричен, че центърът винаги ще остане търсено и скъпо място, защото "престижният имот най-малко се влияе от цикличността на пазара".

Най-скъпите и най-евтините жилищни квартали в София

дата - 27 декември 2013/сравнително актуален/

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 11:18 от April snow

# 276
  • София
Разликата в кварталите  е ,че в крайните квартали живеят дребните мошеници, а в 'престижните' едрите риби Grinning

# 277
Само да потвърдя оценката - важи с пълна сила и 2007 год. за Люлин 5. Но който не е живял там - няма да го разбере, там е друга вселена...

Там е така, напълно съм съгласна. Люлин 5 трябва да се разглежда като отделен квартал. Там нещата са мноооого различни. Всъщност всеки микрорайон си е отделен квартал  Laughing

April snow, погледни в една нормална страна каква е ралзиката м/у цените и ще разбереш какво имам предвид. Лошото, което стана при нас е, че не успяхме да опазим добрите квартали от престъпниците, които се населиха там. За съжаление това, което искаме, видяно по филмите - кварталче семейно и спокойно, скоро няма да имаме. И затова хората започнаха да се изнасят към по-семплите, което пък подобри тях. Въобще тук нищо не е нормално Mr. Green

# 278
............Въобще тук нищо не е нормално Mr. Green

съгласна Hug

но не мога да сложа  знак за равенство между Борово и Люлин, нито между Младост 1 и Надежда Peace
--------
мисля, че никак не помогнахме на съфорумката, а само я объркахме повече newsm78
------------

Имената на софийските квартали крият вековна история, легенди и малко прагматизъм

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 12:00 от April snow

# 279
  • София
Не знам за престъпността, според мен въобще няма значение в кой квартал си, навсякъде има олигофрени  Laughing
Когато аз бях ученичка, да кажем 6-7 клас, в Люлин се водеше, че има много мутри, много наркотици.Моето училище се броеше за едно от най-големите свърталища на наркодилъри. Сега някак поутихнаха нещата, май са поодъртели криминалните елементи, вече не им се занимава.
Естествено, присъствала съм на ексцесии, вадене на нож, разни сбивания, нападения. Но това съм виждала и в Иван Вазов , примерно.
Казах назад, че моят мъж е израснал в Изток. По неговите разкази, а и познатите му, които срещаме из квартала си правя заключения, че там наркотиците са много по-разпространени и употребявани.Споменавал ми е за поне 5 наши връстника, които са починали от свръх доза.Няколко още си се друсат. Повечето са с доста интелигентни родители, живеещи близо до центъра на София.Обаче ми прави впечатление, че те най-вече са се запознали с наркозависимостта.   
Иначе. мой роднина има познат, който се е занимавал с обири  Crazy Уж сега не се... Та той мисля, че е от Илинден, но разправял как около 2 години живял близо до СУ в чужд апартамент.Влязъл да го ограбва, но нямало никой.Загледал се известно време, видял, че никой не живее там и се нанесъл с жената и детето  Joy Съседите чак някъде на втората година се усетили, а той тихомълком се изнизал.

# 280

Кварталите, находящи се непосредствено в полите на Витоша – ж.к. „Бояна”, ж.к. „Драгалевци”, ж.к. „Киноцентъра”, ж.к. „Симеоново” са предпочитани от клиенти с по – големи финансови възможности. Близостта до планината, чистия въздух, красивата панорама и близкия достъп до централната градска част са предимствата на тези райони. Разбира се и при тях има някои недостатъци – недостатъчна изграденост на околната инфраструра, предстоящо изграждане на канализация.

Околната инфраструктура по настоящем е отлична. Единствен недостатък отчитам липсата на канализация /винаги за това съм критикувала, но този въпрос е решен "някак"/. В Симеоново вече канализацията е факт. Довършват я.
Друг недостатък - някои вътрешни улици. Не всички, но някои. Но това е характерно за цяла София сякаш.

Но това горното е извън конкретната тема, де.

# 281
Според мен щом на авторката на темата средата не и допада, да я смени. Да си продаде жилището щом иска и да си купи някое по-малко в желан от нея квартал. Не съм убедена, че и там в държавна ДГ няма да попадне детето и на по-прости хора, но нека опита. Лошо е да живееш в жилище и квартал, който не харесваш. Аз лично живея и съм живяла точно в тези северни квартали - първо  Свобода (до Надежда), после в Люлин. Явно си зависи от блока. Не съм имала лоши съседи - буйстващи, чупещи и пречещи по нощите. Но знам, че има такива блокове. Затова при покупка на жилище е добре да поразпиташ. Обикновено, когато цената е много ниска, значи има причина. В ДГ на децата ми в Люлин има всякакви професии, но учителките съблюдават децата да не говорят простотии и  да бъдат вежливи. Но ДГ, ако е държавна е лотария.
Средата се избира от родителите, дори в квартала. Събирам децата само с тези, които смятам, че ми подхождат. По същата логика още по соцвреме моите родители ме записаха да уча в руското училище, а не в кварталното основно, Имаше разлика. Но мисля, че във всеки квартал има поне по едно добро училище. Пък след седми клас обикновено се излиза от квартала и се учи другаде. Така че средата отново се променя, някои приятели също.

# 282
...нито между Младост 1 и Надежда Peace...

Не съм живяла в Надежда, за да направя обективно сравнение, но от Младост не съм особено очарована. Изкарах си там част от студентските години и имам много мили спомени въпреки адските задрсъствания и отдалечеността, но след това преди да купим се върнахме, за да поживеем пак малко и да преценим. Определено не е нашето място.

Забравих да спомена и че в по-скъпите квартали голяма част от имотите са под наем. Което позволява нашествие на хора и с по-малки възможности. Имам клиенти, които се блъскат в боксониера, само и само да са там (така чули, че трябва, не че знаеха къде е конкретния квартал hahaha). Точно тази малка разлика (въпреки че на нас, четейки цените ни се струва голяма), е една от причините за тоталното смесване на населението.

Идеалният вариант би бил семейни квартали, в които се влиза след проверка на професия, положение, възпитание, и да са забранени за политиц, хора от подземния свят и фолк певици. Съгласни ли сте? Направо да правим едни квартал "жк Бгмамма"  Mr. Green

Околната инфраструктура по настоящем е отлична. Единствен недостатък отчитам липсата на канализация /винаги за това съм критикувала, но този въпрос е решен "някак"/. В Симеоново вече канализацията е факт. Довършват я.
Друг недостатък - някои вътрешни улици. Не всички, но някои. Но това е характерно за цяла София сякаш.

Но това горното е извън конкретната тема, де.

Канализацията и географско разположение. Поне за мен е много некомфортно живеенето на северен склон или в подножието му. Чисто физически имам предвид.

# 283
  • София
Човече, има подобна практика в престижни европейски жилищни зони / и в Щатите/, точно така се купува/ наема жилище. Има интервю с ръководството на етажната собственост, които преценяват кандидатите за закупуване /наемане на имот в сградата дали са подходящи и дали ще импонират адекватно на съседите си и прочие.

Ние тепърва ще откриваме топлата вода в това отношение.
И се надявам да доживея до мига, в който на интервю се появи някой от спряганите тук субекти, пачкиран солидно и с твърдото убеждение, че това е единственото необходимо условие да си спечели място под слънцето и всички да падат ничком на земята и да получи любезен и настоятелен отказ. Simple Smile

# 284
Именно. Затова казвам, че нещата тук не са като нещата там. Всичко е опорочено и човек просто трябва да се адаптира, да съумее да възпита децата си, както трябва и да им предаде знанията за оцеляване в нашенска среда и как да избират приятелите си. Защото докато ние имаме контрол ще ги изолираме, но след определен период сами ще вземат решенията. А при това смесване, за което говорим, те ще бъдат в контакт с огромна маса разнообразни хора, дори да са в квартал, който се води престижен, защото онова отсяване като в другите страни не съществува.

Общи условия

Активация на акаунт