Отговори
# 300
  • София
Защо гледате отвисоко на продавачките, фризьорките, автомонтьорите? Мигар изброените професии не са достатъчно почтени? Кое е основанието на това чувство за превъзходство? Убедена съм, че от хората с тези професии ще науча далеч по-интересни истории, ще чуя много по-непосредствени разкази, отколкото от дамите, заемащи псевдобуржоазни пози. За какви, прочее, се мислят последните? Хайде малко по-кротко, по-смирено, с повече емпатия, с повече ясна преценка за себе си.

Нещо не се разбираме добре.
Кой и къде гледа отвисоко на шлосерите, монтьорите, фриьорките, продавачките, касиерките и прочие и прочие, че аз не разбрах.

Съществува нещо, което се нарича обществена или социална йерархия и всеки има своето място там и според въпросната йерархия, лекарят и адвокатът, съвсем примерно, стоят по-високо от чистачката или домашната помощница, или операторът на биологична единица.

Съответно над адвокатът, финансистът, проектантът, търговецът и прочие, стои фабрикантът или инвеститорът, така да се каже и така нататък, като всеки има своето място във въпросната йерархия, дефинирано от няколко сборни фактора като степен на влияние върху обществото, образование, фамилен произход, възпитание, финансови параметри на доходите, стойност на дълготрайни материални активи и прочие фактори, които определят нивото на всеки и мястото му в тази обществена стълбица.
Всяка социална група има свои особености, начин на живот, виждания за живота, ценности или съответно липса на такива.
Естествения човешки стремеж е да расте и да се развива, така, че много често мястото му във въпросната йерархия градира, понякога деградира, разбира се и в повечето случаи има стремеж напред и нагоре, защото по-високото място и пътят на издигането  и градацията е свързан с повече признание, смисъл, пълнота, удовлетворение и щастие.

Та, за да няма повече недоразумения, давам тази кратка, импровизирана и непълна дефиниция за строежа на обществото, с която искам да кажа, че няма нищо обидно в това да си чистачка или шлосер, но все пак чистачката и шлосера, или примерно операторът на биологична единица и съпругата му шивачка, или автоджамбазинът, дилърът на дребно и съпругите им продавачки или фризьорки принадлежат към една социална прислойка, а професорът и неговата съпруга журналист, или фабрикантът и неговата съпруга юрист, пак примерно принадлежат към съвсем друга и двете социални прислойки споделят различен тип ценности, начин на живот и виждания и съответно съвместното им съседско или друго съжителство би било в повечето случаи разделено от една огромна пропаст и респективно придружено с конфликти и неразбирателства по редица въпроси.

Съответно съвсем естествен е стремежът на всяка социална група да търси сходни на своите параметри за живот, ценности и битови навици, за да се чувства комфортно.

и в това няма абсолютно нищо ненормално или обидно.
И съвсем друг е въпросът, който дискутираме, а именно редовния сблъсък на различни социални групи, размиването на диференциацията между тях, което води до траен битов дискомфорт.

Съответно достигаме до старата, проверена и мъдра констатация от прадедите ни, че всяка жаба се чувства добре в собствения си гьол.

# 301
April snow , тъкмо това е въпросът: че ако възпитаваш детето си в снобизъм, ако ще и най-добрата локация да избереш (пардон, "благодатна почва", както ти го наричаш), от "семената" (продължавам в твоята стилистика) няма да излезе нещо особено смислено. А още по-безсмислено, даже крайно арогантно, е да делиш хората по качество. Защото и това присъства в писанието ти:  "да поникне нещо с добро качество".

имах предвид семената,  а не хората Peace

някога , по- заможните са изпращали децата си да се изучат в западна европа  - не са ги слагали зад дюканчето  Peace .

или от  филма 'вчера' - една реплика- 'ако сега не ви изпреваря, после като тръгнете по йерархията да се издигате, никога няма да ви настигна'.

разделете 2 деца от едно семейство - едното дете оставете в дом за деца, другото осиновено извън страната. имаше такъв случай с циганчета Simple Smile, разликата между двете деца беше огромна.

и не разбирам какво толкова политически некоретно ви казвам newsm78. защо трябва да 'пея' във вашия хор и да твърдя - дааааааааааааа, в люлин, обеля и т.н е култово, най-хубавото място на света, като дори не съм мис люлин Mr. Green.
наивна, глупава, буржоазка Twisted Evil, каквато искате ме наречете, вие така ме дефинирате, а аз се чувствам в кожата си и съм си аз Peace

пс. не ги мислете моите деца как ги възпитавам, това си е моя работа, а не ваша Peace
факторът среда; кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа кой си;  с какъвто се събереш, такъв ставаш - са валидни истини дори и сега.

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 15:47 от April snow

# 302
Здравейте!
И аз да се включа по темата Simple Smile
Живяла съм в Люлин 8 (зад Билата), Надежда 2, и Мусагеница, а сега си купихме апартамент в Люлин 2 (срещу Била във военните блокчета).
Ами да ви кажа...Надежда си е бая бандитско, казвам го черпейки опит, че студентските си години ги изживях там. Кражби колкото искашшш (колата ми я разбиваха 5-6 пъти  и то за абсолютни идиотщини).
В Люлин живях от 2003 до 2007-ма и учих в 18-то. Смея да твърдя, че определено средата, която имах там беше много добра, но изобщо не съм контактувала с деца от квартала, в последствие покрай кандидатстудетнските изпити се запознах с много хора от кварталните училища, ама да ви кажа бяха изключително свестни всички...
Работата ми е в Надежда-до сб Илиянци, и средата ми е съвсем различна и няма такива селски и мутренски изпълнения... Сега малкия го записахме на ясла в 137-ма ОДЗ на гара Север- ами изключително доволни сме засега. Детето си се развива -макар че, още не е проговорило Grinning Лелките и педагожката са изключително възпитани, както и директорката. Бих направила сравнение спрямо Люлин8, Люлин-2 и Надежда- Определено Надежда е по-зле, но всичко зависи и от съседите ти и от средата и т.н.
 Е и в Мусагеница за 1 година 3 пъти ми разбиха колата...Много по-чисто и приятно е определено. Но аз лично предпочитам Люлин.Или по-скоро Люлин Център (цялата част около Била и метрото) Не мисля, че и 10,7 и 9ти микрорайон са зле. Но в Центъра на Люлин си има всичко (един малък град).
Аз лично предпочитам да карам с колата детето си на ясла или училище, отколкото да бъде с притеснителна компания. Но според мен всичко е до възпитание. Което може родителя го прави, за да бъде детето по-добре. Според мен дори е по-опасно детето да контактува с т.нар. Баровски деца-повечето от тях са с изключително голямо самочувствие и се държат много грубо, надменно и някак си не са приятна компания...Голяма част от хората от т.нар. работнически квартали, както им казват са много свестни хора и общо взето набиват канчетата на децата: Учи мама да сполучиш и да не си общ работник или сервитьор...Ама тези деца заминават извън България и няма да останат тук орпеделено.

Та сравнение между Надежда и Младост...аз бих избрала Младост-ако имам финансовата възможност Simple Smile

# 303
  • София
Ама вие защо решихте, че само за академичното образование говорим.

За мен, лично, както и обективно има още куп фактори, които касаят развитието на един човек, образованието е само малко необходимо, но недостатъчно условие за причисляването на даден индивид към дадена социална прислойка.

Има още редица параметри като възпитание, ценности, среда и прочие и прочие.

Като примерите за хора, взели академична степен, обаче не успели да разчупят параметрите на произхода и семейството си, които принадлежат към по-ниска прислойка и продължават да живеят със същите ценности или липса на такива, демек като не се радват на никаква житейска градация.

# 304
  • София
Сега разгледах доста снимки от Надежда 1 и просто не виждам от какво се оплаква авторката - квартал като квартал! Зеленина, магазини, транспорт, всичко. Не мисля, че там живеят някакви извънземни, по-различни от Младост.
Просто трябва да свикне.
Или може би проблемът и е някъде другаде...

# 305
  • ... ъраунд, инсайд, снизу...
Онзи ден доведената ми дъщеря / доведена не знам дали е точно, защото е дъщеря на сестри ми, която почина от рак за 5 месеца и естествено аз поех грижите за детето/ си дойде от училище - еврейското, много разстроена, защото бащата на нейна съученичка й забранил да контактуват, като разбрал, че моето момиче живее в Люлин 5, там всички били престъпници. Нищо, че предната вечер била предмет на семейни разговори, провокирани от родителска среща, на която бедното люлинче било хвалено и прехвалено от всички учители.... Има ли нужда от други писания?! А от коментари?!
Да, живея от 30 години в Люлин 5. Мои приятелки и приятели работят в супер лаборатории в Швейцария, лични асистенти са на световни кино звезди, също са уважавани лекари и политици... както и обикновени граждани. Никога не съм обирана и никога не съм била обект на насилие. Самата аз никога не съм била насилник, дори не познавам такива хора лично... Да, кварталът е неприятен за окото, но това довод ли е и ако да, откога бе, БРАТО  Joy?! Ай, сиктир бе!  ooooh! Супер простотия! Не супер, ами мега!

# 306
"Доколко е определящ кварталът, в който живеем, за възпитанието на детето?"
Отговор: точно толкова, колкото позволят родителите.

Израснала съм в супер не престижен северен квартал от селски тип – с къщи.
Та рефренът, че престижността на квартала е определящ за възпитанието на „мамин/а златен/а“ го слушам 35+ години от всеки зет/снаха-"пришълец" (и досега така си ги наричаме, ако не са местни). Затова знам, че е безсмислено да споря по темата. И двете страни не приемат чуждите аргументи.
Живяла съм и в други квартали. Наблюденията ми показват, че кварталът няма значение - навсякъде децата като пораснат стават различни. Наистина важни са семейството и училището, най-вече гимназията.

# 307
  • София
Люлин 5 специално е прословут, пишеха ги едно време по вестниците. В някакъв блок имаше не знам си колко официално регистрирани в полицията престъпници и се падаха по един на площадка във всеки вход, на всеки етаж.

# 308
Azzy , описала си съвършено социалната йерархия. Аз не изключвам, дори смятам за належащо, наличието на разумна обществена подредба, моделирана на базата на различни вложения в себеусъвършенстването; труд, талант, произход. Само че в България уместността на градените йерархии е силно проблематична все още. Защото елитът (политическият, интелектуалният) до голяма степен се съставлява от бившата соцноменклатура, а нейният произход (отново преобладаващо) е работнически или селски. Идва партиецът от такъв произход и се настанява в буржоазна къща в центъра на София. Онази част от буржоазията пък, която оцелява, минава през такива превратности и изпитания, че десетилетия ще бъдат нужни да възстанови мястото си във въпросната йерархия. Това е положението, за жалост. В т.нар. "престижни" квартали обитателите са крайно разнородни: соцноменклатура, реститути, интелектуалци, но и обикновени бачкатори; вероятно фризьорки, получаващи повече от интелектуалците; мафиоти, тарикати на едро и дребно; но пак вероятно и напълно почтени хора - всякакви. И същите тези хора са налични и в "непрестижния" квартал. Имам два апартамента в подобни (полюсни, според вас) локации: така че не ми липсва поглед върху случващото се.

# 309
  • София
Люлин 5 специално е прословут, пишеха ги едно време по вестниците. В някакъв блок имаше не знам си колко официално регистрирани в полицията престъпници и се падаха по един на площадка във всеки вход, на всеки етаж.

Не е само Люлин 5. Целият Люлин продължава да държи първо място по всякакъв вид престъпления. Това според статистиката на МВР.
Цитат
Най-големият столичен квартал „Люлин" продължава да държи челни места по брой на регистрирани престъпления от всякакъв тип като 8-ма и 10-та част се отличават като критични зони за кражби и грабежи.
http://www.manager.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8 … D1%84%D0%B8%D1%8F

# 310
Като чета темата ми се струва, че някои родители са решили, че кварталът ще им възпитава децата. Който и да е той, няма да може. Удивяват ме някои крайности и много ще се радвам моите деца да не попаднат в подобна среда и да поемат от някои от ценностите менте, които четем в тази тема.

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 17:04 от Cygnus

# 311
  • София
Аз пък примерно не бих пратила детето си да учи в частно училище, защото предпочитам да общува с нормални хора, а не с децата на разни парвенюта бизнесмени, които са си едни самозабравили се лекета. Поне до гимназията по-добре да не се общува с такива.

# 312
Някой се оплака, май авторката, че децата от "непрестижния" квартал не подарявали цветя на учителката. Преподавах в частно училище, етикетирано като престижно (и може би наистина е такова, поне според българските мерки и теглилки): там никой не подарява на учителите цветя на първия учебен ден. Цветя се подаряваха само в определени случаи - когато, с помощта на учителя, ученикът е получил награда, спечелил е престижен конкурс. Намирам тъкмо този подход за уместен.

# 313
  • София
Ами, аз това имам предвид, че децата трябва да растат с деца, които ще са част от социалната им среда един ден. Моите деца няма да са в среда на работници на поточна линия и съответно ограничавам/не спирам, а ограничавам/ контактите с деца на такива. Моите деца няма и да са в среда на богати и бизнесмени и съответно не бих ги пуснала да учат в частно училище, защото тази среда е прекалено санитарна за тях. Работата ми ме е запознала с хора от по-богатата прослойка и да, считам, че техните деца не трябва да учат в един клас с деца на работници и шофьори, примерно. Те трябва да учат в частни училища-там, където съучениците им също са от подобни семейства и това ще им бъде средата занапред.

# 314
Защо ги ограничаваш? Общуването с най-разнородни хора (от работници до "богати и бизнесмени" - използвам твоята класификация) би било в полза на трупането на социален опит.

P.S. Струва ми се, че твърде много преекспонирате идеята за наличието на социална йерархия; в България тя все още не се е случила.

Общи условия

Активация на акаунт