Отговори
# 405
  • София
Среда, среда, центъра, град, село, столица, провинция.

Много велики люде са все селяни например:

Едно е да си роден на село, и то през 18-ти век, съвсем друго - в гето.
Повечето от цитираните от теб "селяни" са от благородническо потекло, при това.  Grinning

# 406
  • София
 Не е кой знае какво чудо в семейство на професори да се роди автомонтьор (примерно) или пък обратното и това не зависи от квартала и средата. Все пак е по-добре да  е автомонтьор обичащ професията си отколкото непрокопсаник или не дай Боже наркоман натоварен с амбициите на родителите си и неспособен да ги осъществи и в крайна сметка нещастен човек.
 Струва ми се, че подобно разделение по квартали и професии са склонни да правят най-вече хора които са в средата на посредствеността. Тоест издигнали са се мъничко от средата/потеклото си, но са още са с единия крак на по-долното стъпало. Точно такива ги е най страх, какъв точно път ще поеме поколението и дали синът на шивачката, с който дружи няма да му повлияе зле на бляскавото бъдеще предначертано от родителското тяло с цел трайно прекрачване на завидното стъпало.  

# 407
Средата е един от фундаменталните фактори на влияние върху развитието на едно дете.
След определена възраст- доминатен фактор. Преди семейството.
Въпросната възраст е обичайно пубертета.

В пубертата обикновено са излезли от кварталното училище и вече съвсем са се смесили по гимназиите. Пазете децата си  Mr. Green Hug

Аз си признавам, че съм изненадана, имах идея, че дадени квартали се водят престижни, други не, но да се смята, че в тях живеят преобладаващо крадци и т.н... Та нима в престижните няма такива? При това на доста по-високо ниво. Или може, щом крадат за повече пари?
Наистина в реалния живот не съм се сблъсквала с подобни предразсъдъци нито към мен, нито към детето ми, нито хората около мен се различават особено с другите, с които общувам (и съм живяла години наред) от останалите квартали.

Родители сме и имаме важна задача, ако не успеем да я изпълним, не трябва да виним друг. Защото е факт, че в един и същ квартал, без значение престижен или смятан за лош, израстват и дорби, и лоши хора. Ние сме тези, от които зависи какви ще бъдат децата ни, без значение дали тази година сме в Слатина, другата в Хиподрума, третата в Люлин, както казах и преди, движението е толкова засилено, че масово се прескача от квартал в квартал Peace

Скрит текст:
В класа на детето ми няма ромчета, всъщност не съм виждала в училището, ако има, се броят на пръсти. В някои училища в центъра има повече. Не съм забелязала родител, който да не го е грижа за детето му, повечето са със собствени фирми, собственици на магазини, лекари, адвокати, има и с по-обикновени професии, естествено, но на автождамбази още не съм попадала, в кръгана шегата - явно са по Надежда  Laughing

# 408
Не е кой знае какво чудо в семейство на професори да се роди автомонтьор (примерно) или пък обратното и това не зависи от квартала и средата. Все пак е по-добре да  е автомонтьор обичащ професията си отколкото непрокопсаник или не дай Боже наркоман натоварен с амбициите на родителите си и неспособен да ги осъществи и в крайна сметка нещастен човек.
 Струва ми се, че подобно разделение по квартали и професии са склонни да правят най-вече хора които са в средата на посредствеността. Тоест издигнали са се мъничко от средата/потеклото си, но са още са с единия крак на по-долното стъпало. Точно такива ги е най страх, какъв точно път ще поеме поколението и дали синът на шивачката, с който дружи няма да му повлияе зле на бляскавото бъдеще предначертано от родителското тяло с цел трайно прекрачване на завидното стъпало.  
Peace

# 409
  • София
Не е кой знае какво чудо в семейство на професори да се роди автомонтьор (примерно) или пък обратното и това не зависи от квартала и средата.

Чудо е. Аз такъв феномен не съм срещала досега.

# 410
Не е кой знае какво чудо в семейство на професори да се роди автомонтьор (примерно) или пък обратното и това не зависи от квартала и средата.

Чудо е. Аз такъв феномен не съм срещала досега.

Пример с автомонтьор не мога да ти дам, но с монтажник на климатици мога. Брои ли се?

# 411
Не, не е чудо, може да се случи: някои от професорските деца следват пътя на родителите си, по-скоро - подпомагани са от тях и лесно (в сравнение с другите) стават асистенти; в повечето случаи научните им резултати са далеч по-посредствени от тези на именитите им родители. Но има и други случаи: някои от децата на тези именити родители дори не завършват висше образование. Форма на протест ли е, умора от родителските амбиции - не знам. Но има и такива случаи.

# 412
Azzy, списъкът е безкраен.

Бялата емиграция е не лош пример. До вчера са били в най-високата част на обществото, но са били достатъчно пригодени да съществуват и извън богатия си начин на живот. Притежавали са умения, с които са си изкарвали хляба и са издържали децата си да не умрат от глад, защото никого не го интересува, че си баронеса. Бачкай!

Така че тези, които летят на много високо е хубаво да започнат приземяване, приземяване, приземяване.

Само един пример в подкрепа на  родителите и децата.

Този човек е пожарникар

http://engine2diet.com/contact/

А кой е баща му??? Mr. Green

http://www.dresselstyn.com/site/

Who is who?

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Caldwell_Esselstyn

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 22:40 от Серафима

# 413
  • Blondeville
Не знам защо темата така заби в крайности. Не знам защо изобщо се коментират професии, когато всъщност е по-важен умственият и духовен капацитет на приносителя на дадена професия, незавосимо дали е от Люлин 7 или от Бояна.

Прави ми впечатление и друго - че кварталите с лоша слава се защитават основно от хора, населили ли ги предимно като възрастни. За съжаление ако населиш Люлин, когато си на 30 не можеш да усетиш атмосфертата му в пълнота.

Аз като човек израснал и възпитан в Люлин не искам да възпитавам дете там. Да, на родителите си дължа това, което съм, поне на около 90%, ама какво става с онези 10%, в които докато растях срещах пияници и дилъри на всеки ъгъл, и комшията от съседния блок стреляше през балкона пиян?!

И наистина ли се нарича снобизъм желанието ти детето ти просто да не расте в среда, в която "Ще ти е*а аз на тебе мамата ако не дойдеш веднага" са най-често чуваните думи към 5-годишно дете, произнесени измежду люпенето на семки и обсъждането на поредната клюка?! За съжаление аз това чувах докато растях около себе си.

# 414
  • София
Средата е един от фундаменталните фактори на влияние върху развитието на едно дете.
След определена възраст- доминатен фактор. Преди семейството.
Въпросната възраст е обичайно пубертета.

Децата, обаче имат нужда от собствена среда и в един момент започват сами да си създават такава, без значение дали мама иска или не иска да дружат с този или онзи.
През пубертета ще ме притесняват предимно децата на буржоазките и парвенютата, които могат да си позволят разнообразна дрога, хазарт, смятат се за принцове и принцеси, самозабравили се гаменчета, парашутисти в елитните гимназии и прочее флора и фауна.

# 415
Ако семейството не дава на детето усещане за стабилност и сигурност, и ако в него липсва атмосфера на доверие между родителя и детето, то да, кварталът е особено определящ за възпитанието му въобще...

# 416
blondie_anna, а преди години пък въобще не е имало нищо на това място. Говорим за днес, не за когато ти си била малка. Има разлика Simple Smile твое прави си е да имаш мнение, просто ти казвам, че живееш в миналото.

# 417
  • Пазете Гор
Аз лично се съмнявам, че ако семейството не даде достатъчно стабилност и сигурност, то и най-добрият квартал може да го направи.

Обратното за съжаление е възможно - кофти средата да провали инак нелоша семейна база на детето. Не задължително, не неизбежно, но е възможно.

# 418
blondie_anna, такива думи могат да произнесат не само хора, живеещи в "Люлин". Когато в някой рядък случай включа телевизора на "Нова", че и случайно попадна на "Вип брадър" - ги чувам; и далеч по-лоши неща чувам. А тези "звезди" надали живеят в "Люлин" и "Надежда". Ние нямаме "елит" с традиция. Просто нямаме. Затова преекспонирането на йерархии е смешно.

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 23:03 от Аглая Епанчина

# 419
Обратното за съжаление е възможно - кофти средата да провали инак нелоша семейна база на детето. Не задължително, не неизбежно, но е възможно.

Затова трябва да ги научим как да избират приятелите си. Защото и в най-престижните има деца на убийци, крадци и баш босовете на наркотиците. Има и разглезени деца на уж свестни родители.
За съжаление няма точни правила.

Общи условия

Активация на акаунт