Отговори
# 675
Хипократ излезе лицемер.  Joy

# 676
След като обсъдихме езиковите неволи, да се върнем на кварталите.

В хода на разговора си дадох сметка, че последните 10 г. наблюдавах доста отблизо два доста различни като престиж и цени на имотите в тях квартали, а именно "Гео Милев" и "Дружба".
И какво се оказа:
Предимства на "Гео Милев"
- Хората са доста по-приятни.
- По-близо е до центъра по оста Плиска-Орлов мост.

Всичко останало е в полза на Дружба:
- Не се задушаваш - отстоянията между сградите, зелените площи и броят коли са доста по-човешки.
- По-добър транспорт, магазини, пътна инфраструктура - дори преди метрото, което ще подобни нещата още.
- Езерото в Дружба след облагородяването си е прекрасно място - пред него централната ни Ариана изглежда като малък мръсен гьол.
- В Г. Милев има градинки, площадки и парк - да, и в Дружба има, и то по-големи и нови.

Допълнителна вметка:
- Добри заведения няма и в двата квартала.
- Компактно циганско население има и в двата квартала, но си седи в неговото кьоше.

С две думи, нещата не са черно-бели.

Та - че са работници, работници са, и това си личи. Обаче и други неща имат значение. И всеки решава кои са важни за него. Аз не живея в нито едно от двете места, де, но примерно в Гео Милев под прозореца ми имаше квартален автосервиз на банда мотористи, които късно вечер огласяваха по-звучно и от излитащ самолет. И т.н.

Факт е, че атмосферата на един квартал не се диктува само от обитателите му. Тя се променя рязко, когато общината го облагороди, тури му транспорт и се появяват големи инвеститори (хипермаркети и др.). Понякога тези промени водят и до облагородяване на населението ("ефекта на счупеното стъкло"), а понякога не.

Не е тайна, че по соца се благоустрояваха и поддържаха квартали-фасади, а Младост 3 примерно беше едно поле с бурени. За Надежда и Обеля да не говорим.

# 677

Е, нали е дофтор, все пак... Blush
А какво по- лицемерно има днес от Х. клетва?

# 678
Не знам дали съм права, но имам чувството, че да живееш в квартал си е гадно усещане по дифолт. Сега, може да мериш разстоянията между блоковете и чистотата на въздуха, но пак си е гадно. Аз затова и отидох да живея на място, където на кварталите им казват градове.  Mr. Green Но пак съм в центъра де.  Flutter Няма сила, която да ме накара да търся предимствата на отдалечените места, ако ще и те наистина да съществуват.

# 679
  • София - Рим и обратно
Хипократ излезе лицемер.  Joy
Простете невежеството ми, но не е ли Хипокрит лицемерът и какво общо има Хипократ?

# 680
Цитат на:  link=topic=809657.msg29501549#msg29501549 date=1416319746
Хипократ излезе лицемер.  Joy
Простете невежеството ми, но не е ли Хипокрит лицемерът и какво общо има Хипократ?

Хипокрит си е от другия квартал.
Сега сме на лекарска тема. И връзката й с кварталите и населението в тях.

Цитат на:  link=topic=809657.msg29501208#msg29501208 date=1416317827
Цитат на:  link=topic=809657.msg29501131#msg29501131 date=1416317398
С риск да съм хипократ, някак свързвам крайните квартали с мизерия и работническа класа (не че има срамен труд).  Отскоро ги свързвам и с бежанците.  

# 681
  • ... ъраунд, инсайд, снизу...

Аз повече се вълнувам в какъв квартал си е отгледал децата  Laughing

Sokericata dobra, то цялата тема е едно преливане от пусто в празно, ясно е за всеки. София е смешно малък град. Ние сме седнали да го делим, че и възпитание да определяме на този принцип.
Те децата отдавна контактуват през фейса и т.н. Като й порасне детенцето на авторката ще й се проясни мирогледът  Wink предполагам.

# 682
Искала е да блесне, предполагам, с английската дума за лицемер - hypocrite.

Хипократ е дошъл поради факта, че въпросната аристокрация е учила заедно с работническите деца в крайните квартали и така и не е успяла да усъвършенства родния език.

В грешка си.  Замислял ли си се, че може би "въпросната аристокрация" не е живяла в България дълго време?  И че все още си превежда буквално?  

А дори и да е живяла с работническите деца в крайните квартали, със сигурност си е извадила изводите за това какво иска за децата си.  

Нали ти блесна... това е важното  Mr. Green

# 683
Аз пък се чудя как някой мечтае да се навре в центъра, с цялата лудница и мръсотия. Интелигентните гледат да бягат извън София.  
Laughing Не виждам нищо интелигентно да лишиш детето си от хилядите възможности, които предлага София! И да трябва да пътуваш двойно повече до нормално училище!

То щото в центъра на София много престижните училища...няма кой да види.

Децата от "село" също успяват да се изучат, понякога и по-добре.

Значи живеейки извън София, аз съм тъпа  Mr. Green Ето, научих нещо ново за мен днес. И съм необразована. Не знаех.

# 684
Pug,
всъщност в България феновете на "дискурса" си употребяват понякога думата "хипокрит" като съществително. Но за щастие никой не ги чете, всички си подпират масите с трудовете им Simple Smile.

Просто прозвуча смешно - и нееднозначно - в контекста на дискусията, не съм искала да те обидя.

Забравянето на езика в стил "Кеми Тодороу" след няколко години в чужбина обаче също не говори много добре Grinning

# 685
Цитат на:  link=topic=809657.msg29501549#msg29501549 date=1416319746

Аз повече се вълнувам в какъв квартал си е отгледал децата  Laughing

Sokericata dobra, то цялата тема е едно преливане от пусто в празно, ясно е за всеки. София е смешно малък град. Ние сме седнали да го делим, че и възпитание да определяме на този принцип.

Не само София.
У нас като цяло не е налице явно класово разслоение, което се дефинира не само с дохода и професията, а и с културата. За това се искат много години. Искат се столетия и традиции.
Освен това пък съвременният живот в целия свят търпи значими промени в момента- бързи и кардинални, включително и в мирогледа и ценностите.

# 686
  • София
Значи живеейки извън София, аз съм тъпа  Mr. Green Ето, научих нещо ново за мен днес. И съм необразована. Не знаех.
Ти пък, к`во се кОсиш. Дъщеря ми след години ще започне автобиографията си така: Родена съм в София и израснах в беден работнически квартал, макар и с родители висшисти...  Mr. Green

# 687
  • Once there was a Hushpuppy...
lacunababeHug така и така темата зави в друга посока Mr. Green
Та, исках да кажа, че се радвам да те видя Peace

# 688
Аз пък се чудя как някой мечтае да се навре в центъра, с цялата лудница и мръсотия. Интелигентните гледат да бягат извън София.  
Laughing Не виждам нищо интелигентно да лишиш детето си от хилядите възможности, които предлага София! И да трябва да пътуваш двойно повече до нормално училище!

То щото в центъра на София много престижните училища...няма кой да види.

Децата от "село" също успяват да се изучат, понякога и по-добре.

Red Velvet, не поставяй нещата по този начин! Аз също съм роден и израснала на село, също съм образована! Не казвам, че децата от селата са необразовани! В случая говорех за тези, които отиват да живеят извън София, а учат и работят в София! Но тъй като пътуването отнема време, изяжда време за нещо по-качествено! Това беше идеята, а не че ти си тъпа или хората от село са тъпи!

# 689
Света Троица и на мен ми харесва, макар да се промени доста последните години. Преди беше доста по-приветлив квартал. В Люлин съм живяла в 10-ти, не беше хич зле, изкарах година там, но решихме да се изнесем извън София.
Сега, вярно, пътувам доста, но си струва честно казано.
Родителите на мъжа ми живеят в Люлин, и честно казано са ж ужасен блок.  Tired Искаме да го продадем колкото се може по-бързо.

Мен са ми странни квартали като Фондови, Захарна, Модерно.....във Фондови отиде да живее бившия ми мъж с новата си жена. Тя е доста.....как да кажа.....простовата, и ми се струва, че цялата среда там е подобна. Имаме апартамент в Захарна фабрика, според мъжа ми не е лош квартал, блока е точно срещу Западен парк, по-възрастни хора са....

Ние сме точно такъв случай Съни, засега нямаме деца, но ми се струва, че ще ги запиша в училището, което е на нашата улица. Приятелите ми оттам са доста доволни, и не виждам децата им да са прости или необразовани. Избрахме извън София, защото исках голяма квадратура за по-малко пари. Така за под 100 хиляди евро купихме къща 160 квадрата, а не се завряхме за същите пари в двустаен в източен лъскав софийски квартал. Просто приоритетите ни бяха такива, че искахме къща, но не можехме да си позволим Симеоново или подобен квартал.

Като живят в САЩ, бях в най-бедния квартал (най-евтин като цени на наеми) в Хюстън. Само с черни. Само необразовани.  Mr. Green Там разслояването по квартали е доста осезаемо.

Общи условия

Активация на акаунт