Брекети - къде, какви, за колко? - тема 5

• 139 227
  • 811
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И още нещо.. задължително ли се поставя метален пръстен на последните кътници? Как е като усещане, трудно ли се почиства?
Не, не е задължително. Аз съм с т.нар. канюли. Най общо казано приличат на брекети без вратички, телта се нанизва в тях и се реже стърчащия край, за да не драска.

# 166
  • Sofia
И аз съм така. Никакви гнусни пръстени няма Simple Smile

# 167
  • Варна
Аз пък имам и канюли, и пръстени и се чудех каква им е разликата newsm78

# 168
  • Sofia
Лошите неща при пръстените са:
- има стандартни размери, което означава, поставяне на най-близкия по размер. Често това означава пилене на здрав зъб. По някога е достатъчно само поставянето на разширител за две седмици така, че да може да бъде поставен изобщо.
- от чисто хигиенична гледна точка - пръстените задържат повече храна и почистването е по-трудно (по ръбовете и междузъбните пространства).

Честно казано нямам идея защо има ортодонти, които още поставят от въпросните пръстени - те са по стари като подход. Предполагам същия въпрос би бил и защото има ортодонти които продължават да работят основно с обикновенни брекети с цветни лигатури (въпреки, че в същото време взимат пари като за луксозно лечение).

# 169
  • Пловдив
Има ред причини, поради които трябва на някои хора да се поставят пръстени. Много категорично се изказваш...
При мен трябваше да има пръстени не поради остаряла система, а защото беше невъзможно да се постави само канюла. Имам пломби на долните зъби точно на страничната повърхност, където се слага канюлата и беше опасно за зъба.

# 170
  • Sofia
Да, права си - за силно разрушени зъби е удачно, но е отделен въпрос защо зъба не е изграден както трябва - самото усилие от дъгата е много-много слабо. Риска е по-скоро от манипулациите правени от ОД.

# 171
  • Пловдив
Не съм казала, че зъбът е разрушен или че е граден - казах, че има пломби точно на мястото за закрепване на брекета /и на двата зъба от двете страни на челюстта/ - не беше удачно да е само с канюла.

# 172
Понякога се налага да се сложат пръстени, защото са по-стабилни. При мен на долните кътници нямаше как ОД да ми сложи канюли, защото горните кътници опираха по-странен начин в долните и щях да отлепвам канюлите, когато се храня. Иначе на всички останали кътници съм с канюли, не става въпрос за остарял метод.  Wink

# 173
  • Sofia
Когато питах моят ОД дали смята да ми поставя пръстени, тя ми каза, че не използва пръстени изобщо и ги смята за излишни.

Според нея единствено е проблем при полимерните пломби тъй като закрепването е по-трудно и се налага използване на повече и по-здрав цимент!

Аргументите които пишете за използването на пръстените са нелепи - разбирам, че при вас са поставени и го приемата лично, обаче замислете се - ако това не беше кътник, а предкътник, кучешки или преден зъб - и там ли щяха да ви поставят пръстен, вместо нормален брекет, в случай, че зъба е с пломба или пък се опират зъбите от двете челюсти?

Начина по-който се процедира е както при другите брекети - или временно не се поставя брекет там където е проблем и се прилагат други хитрости, като ластици и/или дърпане на зъбите по друг начин или поставя ограничител (най-простия вариант е повдигане на зъба с временна полимерна подложка).

Когато вашия ОД е решил да ползва пръстен, го е направил, защото му е по-удобно или е свикнал така, а не защото няма как да се направи по-добър начин. За мен лично ми е все едно, ако човек има добра хигиена, с което пръстена да не му направи поразия на зъба и венеца, стига да не се налага да се пили здрав зъб за да се постави пръстена!

# 174
  • София
Julian, може би просто нещо не си разбрал правилно ортодонта си.

Металните пръстени на 6-тите зъби осигуряват по-добра стабилност на цялата ортодонтска конструкция и поемат по-добре силите, които упражняваме върху зъбите при дъвчене, в сравнение с канюлите. Всички брекети са били такива до измислянето на лепените брекети.

Може и без да се поставят пръстени, какъвто явно е твоят случай, но тогава се увеличава рискът от отлепване на брекети, както и излизане на дъгата. Това, че много ортодонти избират стабилността им, в никакъв случай не означава, че са старомодни. Както и това, че вашият ОД не ги предпочита, не го прави новатор. Предимството на канюлата пред пръстена е това, че ако започне да се равива кариес, той може по-лесно да бъде видян.

Тези метални пръстени не е задължително да се поставят в началото. Може и по-късно да се поставят, ако зачестят отлепванията на канюлите.

А и зъбите не се пилят, за да се постави пръстен – няколко дни се носят гумени пръстенчета, за да се отвори място за металните пръстени. След поставяне, пръстенът се циментира, така че не би трябвало да има проблем с хигиената.

ShtrudeL, май е по-болезнено докато си с гумените пръстенчета, които отварят място за металните.

# 175
  • София
И Честита Новата 2015 година!

Пожелавам сияйни усмивки на всички!  newsm47

# 176
  • Карлово
И Честита Новата Година!

Пожелавам да имате ежеминутни поводи да показвате сияйни си усмивки.

# 177
Омръзна ми!
При кой в София да отида за консултация и да не ми вземат 40 лв. за "преглед" или навсякъде е така?
Искам поне 2-3 мнения, преди да премина към действие, но ми се вижда безумие да дам толкова пари за по 15 мин общи приказки + знам, че казват "приказки", а няма никаква гарация кога идват резултатите.
Пиша това, защото вече един път съм минала през този път и резултатите не бяха отлични.

Благодаря ви предварително

# 178
  • София
Здравейте,клиент съм на М3 Дент клиника и от месец съм с брекети поставени там.Консултацията ми струваше 20 лева като включваше и цялостен преглед .Много съм доволна от вниманието и професионализма ,на който попаднах там.Надявам се скоро да получа и желания резултат.Поздрави на всички!

# 179
Здравейте, днес сложиха пръстени на 6 тите зъби на сина ми. Утре ще му сложат и дъгата - това е разширител (експандер), а след няколко месеца и брекетите. Можете ли да ми помогнете с подходяща гел  паста с флуор. Ортодонта препоръча такава, но не посочи марка.

Общи условия

Активация на акаунт