АСТМА- тема 29

• 80 576
  • 733
  •   1
Отговори
# 165
Искам да попитам и друго - моля кажете как протича първичен преглед при пулмолог и съответно предполагам, че трябва да издаде амбулаторен лист, който абсолютно задължително ще настоявам да получа? С този лист от пулмолога, както и епикризи за бронхити и пневмонии и другите амбулаторни листи мога ли да се явя на ТЕЛК? Благодаря Ви предварително!

# 166
Днес съм по-добре, явно брохнолитина и кетотифена вече действат; направо тая пристъпна кашлица е ужасна, като се замисля, че децата така кашлят и ми става жал  Rolling Eyes

# 167
mitimama , не знам къде ще ходиш на пулмолог, но аз съм разочарована от д-р Кьолиева от В.Търново.
Този месец трябва да минем отново в Плевен. Във всеки случай не отказвай диспансеризация, ако си останала доволна от прегледа. Получих амбулаторен лист от пулмолога. Имаме 6 влизания в Свищовската болница за 3 години и се надявам тази зима да ни се размине.
На празен лист съм се подписвала само един път, заради проблеми с принтера им. Rolling Eyes

# 168
Момичета,моят мъник снощи и тази сутрин повърна доста храчки,които бяха бели и слузести,но не мога да разбера дали са от носа или от белия дроб. Случвало ли ви се е?

# 169
Здравейте и от мен! Аз от известно време чета форума, но не съм писала. Доста информация се е събрала, докато попия Simple Smile Ние не живеем в България, но ми се иска да заведа моя мъник на процедури в Трявна или Сандански. Какви процедури точно се правят там? От опита който имате кой град препоръчвате и защо?
Моето дете е на почти 4 години, от 3 години е с астматични пристъпи. Първо беше само като настине и го обръща на астма кашлица, тоест на всеки 2 месеца пристъп. После стана всеки месец. Аз твърдях на докторите му, че не е само от настинка те обаче казваха че е. Началото на август тази година обаче започнаха леки пристъпчета през нощта. Тоест кашля, свирка, но след 1 инхалация с албутерол (Proventil , Ventolin или ProAir) спира моментално. Обикновено това се случва нощем на три дни, но също сутрин или след следобеден сън. Октомври месец се озовахме в болницата за 4 дни, защото кашлицата не се влияеше от лекарството. Кислородното ниво беше много ниско - 92% буден и спадаше на 85-88 заспал. Тогава ни беше изписан монтелукаст (сингулар). От тогава го пие всяка вечер и е имал 1 дълъг пристъп (3 дни) и 1-2 малки. Но много буен и непослушен е станал предполагам от монтелукаста. А и страничните ефекти много ме плашат. Та друго освен да го водя в България на Трявна/Сандански не ми остава като надежда. Очевидно е алергична астма и ще ходим на пулмолог и алерголог. Дано се разбере точно какво е че ми омръзна вече да си кашля ей така профилактично.
Благодаря предварително за помоща ви! Виждам че много си помагате, което е страхотно! Възхищавам се и на чувството за хумор въпреки трудностите! Супер сте бг мами  bouquet

# 170
Всеки ден давам Ефира, но от вчера кашлицата се засили. Дадох Стодал и Ериус- без резултат. Накрая Медрола помогна. Трябва този месец да минем пак на пулмолог, обаче нали трябва да е здрава? newsm78

# 171
  • София
Здравейте,детето ми няма астма,но след 3 седмично кашляне,личната ни изписа антибиотик и Пулмикорт за инхалиране,бързо последва подобрени и започна да откашля,тогава пролича ларингитна кашлица,преди това беше само суха дразнеща и най-вече по време на сън,не спираше,кашляше по няколко часа. В понеделник свърши антибиотика и спрях Пулмикорта заедно с него,от вчера пак се появи сухата кашлица и вечерното прокашляне.Пие противоалергични от доста време,заради сливиците. Никакви други симптоми няма,дробове чисти,сливици чисти,няма температура,само тази кашлица. С бабини методи я измъчих предишните 3 седмици и нищо не помогна. Само след инхалация с Пулмикорт откашля.Сиропи за кашлица също изпихме ужасно много.
Сутринта й направих една инхалация с Пулмикорт и започна пак да си откашля.Колко време е " безвредно" да й инхалирам.

# 172
Пулмикорт изписват и за профилактика, така че може и няколко месеца примерно по 1 ампула на ден, еднократно или разделена на 2;) ноооо разбира се, най-добре се консултирайте с доктор  Peace

n_alex76 , защо да е здрава, аз и болен съм го водила на пулмолог, даже може да изпише той лечението  Hug

# 173
  • София
megan@ - благодаря ти!

# 174
Останала съм с това впечатление, но може да е изискване само заради измерване на дишането. Rolling Eyes

# 175
Останала съм с това впечатление, но може да е изискване само заради измерване на дишането. Rolling Eyes

Peace възможно е, на нас не са ни мерили дишане  Thinking ако отидете, после нали има вторичен преглед, тогава ще е здрава и ще и мерят, знам ли  Peace

# 176
  • София,
Момичета взех ТЕЛКА най накрай и го заверих- имаме 70% за три години! Сега започва тичането и разправиите със социалните! Обаче някой да ми припомни какви молби да си сваля и да си попълня, да съм подготвена!

# 177
Ейфелче , имахте ли придружаващо заболяване , или само за астмата ви дадоха 70 процента....

# 178
  • София,
Само за асмата ни дадоха Клемче и аз не можах да повярвам като ми казаха колко са ни дали! А нямаме епикриза от болницата че сме лежали последната година с пристъп, имахме за остър гастрит и не ни я счетоха - върнаха ни я.
При нас постепенно се израстват нещата уж - първият ни ТЕЛК беше за 50% с чужда помощ за астмата и ГЕРБ. Вторият ни ТЕЛК беше 54% без чужда помощ за астмата и изоставане в развитието, а сега последния ни е само за астмата и то 70 %.   Но пък картината ни тази година е доста тежка - имаме ежемесечни пристъпи, документирани, къде с листове от лекар, но най вече от дневника се вижда - по измерването на дишането и това което съм написала като лечение което провеждам! Благодарна съм и на лекарката ни, която ни беше написала страхотна епикриза! От книжката също се вижда, че детето е ползвало непрекъснато лекарствата, дори ни върнаха сингулера и фликсотида, а пулмикорта ни го оставиха само при пристъпи. При нас нещата наистина стават по сложни. Ето вече трета седмица ще стане сме с пристъп - и не ни минава. Има дни, в които е по добре и дни, в които се влошава. Сега в момента сме на инхалации с Вентолин и  Пулмикорт два пъти в деня,  пръскаме Фликсотид, пием сироп Ердомед. Странното е, че по цял ден не кашля - въобще, но вечер как легне и се почва, едно давене, едно кашляне, ту сухо, постепенно развлажнява, след инхалация веднага развлажнява и секретите тръгват, чува се едно свирене и хъркане вътре, клокочене, така е час два, откашля каквото откашля и после цял ден няма да се чува свирене, няма кашлица. Водя я на училище обаче и казва, че там е добре и уж не кашля - но си носи флакон с вентолин за всеки случай. Във вторник ще я водя на преглед при пулмоложката и май ще пием и АБ, няма начин! Сега в момента само контролираме положението, но не чистим секретите, а странното е че няма хрема, никаква, всичко е навътре в бронхите!!!!

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 15:21 от <eiffel tower>

# 179
http://www.asp.government.bg/ASP_Client/ClientServlet?cmd=add_co … d=20&selid=20
Тука са молбите
За социална оценка, детски, член 8 д, винетка
Това се сещам аз, иначе от тука ги свалям

Общи условия

Активация на акаунт