АСТМА- тема 29

• 80 422
  • 733
  •   1
Отговори
# 645
  • BG
alexk, благодря за предложението, не съм попадала на този линк, сега ще мисля ли, мисля.

# 646
unforgiven, питай най добре в темата за децата с телк. Иначе на мен ноември месец ми даде личната протокол за телк. Аз след няколко дни отидох и го предадох на ул. Иларион Макриополски. З роботно време не знам, но мисля, че е стандартното от 9 до 17ч.

# 647
  • Sofia
Да се изкажа за стетоскопа. Докторът ни още на втория месец ме натисна да си купя и да ме научи да слушам. Той идваше всеки ден, но 4 месеца почти непрестанни спазми е трудно да има непрекъснато следене. Купих си най-евтиния за 15-тина лева, пише на кутията, че е резервна част на апарат за кръвно. Не мисля, че е нужен кой знае колко качествен, тъй като доктори наистина няма как да станем. Аз мога да чуя свирене или когато дишането не е чисто и се чува стържене,това е лесно и няма нужда от кой знае какво учене. Хрипове не знам какво са точно.

# 648
unforgiven, питай най добре в темата за децата с телк. Иначе на мен ноември месец ми даде личната протокол за телк. Аз след няколко дни отидох и го предадох на ул. Иларион Макриополски. З роботно време не знам, но мисля, че е стандартното от 9 до 17ч.

Благодаря!

# 649
  • BG
 desive78, хрипове са тези секрети, които ние с моята дъщеря борим от доста време, т.е. храчките, които има, без да има на лице спазъм. Тя ги усеща като вибриране в трахеята и от трахеята ли идват или от бронхите - това искам да разбера, макар че от трахеята не вярвам да се отделя секрети, но предпочитам, по-точно ми се иска, от там да са отколкото от бронхите. А по принцип хриповете могат да бъдат сухи и влажни, нейните са влажни, когато ги има са ми казвали още, че е   "грубо дишане".
Когато бяхме в болницата септември при приемането ни казаха , че преобладават сухите хрипове, явно те са тези, които налагат урбазон и венозен антибиотик. Мерси за разяснението за стетоскопа, ако си взема, после ще помагаш при разгадаването Wink

# 650
  • Sofia
 Mr. Green голям интернет разгадаване ще падне.
Аз и преди съм писала,че детето има едно хъркане, което преминава с леко прокашляне, за което са ми казвали,че не се чува да е от дробовете. ЗАтова мисля,че е именно от трахеята. Той обаче е малък и не се сеща да се изкашля, за да мине и вибрирането е ужасно просто. Някой път нарочно го разревавам , за да се прочисти. Не знам дали и при вас е такова, но нашето със сигурност не е от гърдите. На слушалка се чува, но лекарите казват че е от резонанса, аз още не съм 100% сигурна кога чувам този резонанс, кога е от дробовете проблема. newsm78

# 651
  • София
При нас беше така. Това с разреваването е добра идея, и нашата педиатърка го прилагаше  Laughing Нямаше никакъв друг шанс да се изкашля, а си личеше, че е от трахеята, съответно не можеше да чуе добре дишането със стетоскопа. СЛед изкашляне я преслушваше задължително отново и потвърждаваше мнението й, че е от трахеята. Има и друг начин, да го накараш да се изкашля - с лъжица натискаш езика, както при преглед преглеждат гърлото. Нали знаеш, колко е неприятно за бебетата и как започват да се давят, изваждаш лъжицата и задължително се изкашлят. Дано ме разбра, това педиатърката ме научи. По този начин виждате дали кашлицата е от трахеята, защото след изкашляне започва веднага да диша по друг начин. Peace

# 652
  • BG
Mr. Green голям интернет разгадаване ще падне.
Аз и преди съм писала,че детето има едно хъркане, което преминава с леко прокашляне, за което са ми казвали,че не се чува да е от дробовете. ЗАтова мисля,че е именно от трахеята. Той обаче е малък и не се сеща да се изкашля, за да мине и вибрирането е ужасно просто. Някой път нарочно го разревавам , за да се прочисти. Не знам дали и при вас е такова, но нашето със сигурност не е от гърдите. На слушалка се чува, но лекарите казват че е от резонанса, аз още не съм 100% сигурна кога чувам този резонанс, кога е от дробовете проблема. newsm78
Tя и моята повечето пъти не кашля, ами прави хммм, хммм, прочиства си гърлото и те се чува как се отделят. Понякога и с кашлица ги изкарва. А сутрин - около час след като се събуди поизкашля няколко секрета и това е, вечер с хмм, хмм ги изкарва, но не всяка вечер. През останалото време не кашля.
Значи казвате секретите може да са от трахеята, това малко ме успокоява, утре мисля да я заведа на УНГ при един възрастен доктор, беше много добър на времето, завеждащ УНГ отделението, но после се пенсионира и закъсахме с УНГ специалисти, поне да огледа ларинкса да види там има ли секрети и третата сливица как е. При такъв преглед с огледалце предполагам се вижда горната част от трахеята.
А есента като съм я водила два-три пъти на док. за тези секрети и тя ми каза, че са от горните дихателни пътища, после след месец -два след като изкара един вирус я заведох при пулмолога и той каза, че няма общ спазъм, но има хрипове, т.е. храчки, може да са били резултат от прекараният вирус, те тогава бяха и малко по-дълбоки.

# 653
  • София
Кой е този УНГ, да не е проф.Димов? (обиколих ги всичките, заради операцията на каката). Или е доц.Тодоров (той участва в операцията ни).

# 654
  • BG
Кой е този УНГ, да не е проф.Димов? (обиколих ги всичките, заради операцията на каката). Или е доц.Тодоров (той участва в операцията ни).
Не, аз съм от Русе, нашия се казва Петко Христов, като бях в гимназията само той успя да се справи с гърлото ми.

# 655
Аз си купих професионална слушалка Микролайф като на лекарката ни, но така и не знам какво да слушам на нея /смених лекарката, която имаше желание да ме учи/.  no  33uu

# 656
  • София
Хм,относно преслушването - хич не е лесна работа според мен. Със слушалката се чува и храчките в гърлото, ако има такива, и хъркането на нослето, ако е със секрети и детето диша през носа. Трябва да се е изкашляло и да диша дълбоко през устата,я накарай някое двегодишно да го направи  ooooh! .
Аз, като съвсем изкукала, моите като се разкашлят, ходя, и докато спят, също се опитвам да ги слушам - къде с ухо, къде със слушалка, ми то всяко прохъркване отвсякъде се чува , иди че разбери ... Като добавим и че голямата (дето е с астма) е с огромни сливици и като се разболее стават още по-големи, направо се допират и хърка страхотно като спи, мисията става съвсем невъзможна.
А знаете всички, че нощем и в почивните дни положението е най-зле .
Но свиренето при сериозния спазъм се долавя и без слушаки, а на мен ми се ще да го хвана още в началото, за да не правя напразно вентолин и да не допускам да се влоши.
Отделно от това сина ми последните няколко вируса ги кара със страхотна суха кашлица и, естествено през нощта и почивния ден,а аз не смея да му дам сиропа-чудо, без да ми потвърди лекарката, че няма нищо надолу. И така, детето се мъчи, аз се мъча да го слушам да се дере, а една доза сироп би предотвратила всички тия мъки,ако можех да го преслушам и да си повярвам на това,което чувам  Mr. Green/
Извинете ме за дългите словоизлияния...

# 657
а аз не смея да му дам сиропа-чудо, без да ми потвърди лекарката, че няма нищо надолу. И така, детето се мъчи, аз се мъча да го слушам да се дере, а една доза сироп би предотвратила всички тия мъки,
Twisted Evil а кой е сиропа чудо, че съм пропуснала явно  Laughing
При суха кашлица на нас пулмикорта ни действа  Peace

А моята суха кашлица, която обикновено като почне и ме мъчи поне седмица този път овладях на втория ден, добре, че една колежка ми каза-мурсалски чай; 3 пъти на ден по 200мл и още съшщия ден почнах да откашлям; е още има по някое сериозно позакашляне, но не като друг път.
Някой давал ли е на детето, дали става за деца  Thinking

Аз директно слушам на гръбчето и чувам, ако има нещо  Peace

# 658

Tя и моята повечето пъти не кашля, ами прави хммм, хммм, прочиства си гърлото и те се чува как се отделят. Понякога и с кашлица ги изкарва. А сутрин - около час след като се събуди поизкашля няколко секрета и това е, вечер с хмм, хмм ги изкарва, но не всяка вечер. През останалото време не кашля.
Значи казвате секретите може да са от трахеята, това малко ме успокоява
От гърлото е, спокойно. С "хмммм" храчки от дробовете не можеш да изкараш /аз също го правя това хмммм и нашия УНГ все ми се караше, че е от фарингита/. Моя сутрин и той прави така - преди няколко сутрини носа му гъгнеше, на следващия ден пусна някой и друг секрет и сега сутрин се прочиства.

# 659
  • BG

От гърлото е, спокойно. С "хмммм" храчки от дробовете не можеш да изкараш /аз също го правя това хмммм и нашия УНГ все ми се караше, че е от фарингита/. Моя сутрин и той прави така - преди няколко сутрини носа му гъгнеше, на следващия ден пусна някой и друг секрет и сега сутрин се прочиства.
Съгласна съм, че може и да е от гърлото, но защо това се случва всеки ден, дори и като не е болна, това най-много искам да разбера, всеки с такива проблеми си има период, в който кашля и такъв, в който е добре, а при нас всеки ден изкарва по няколко секрета. Аз поглеждам гърлото, но не виждам там стичащи се секрети повечето пъти, понякога ги има, понякога едни бели парцалчета в долната част на гърлото се виждат. А когато успее да ги изплюе след като ги е изкашляла са едни много малки, колкото половината нокът на кутрето ми и седят бяло-жълтеникави като парцалчета от пресечено мляко, не са такива слузести големи секрети.
Аз си мисля, че на тези секрети нейните Серетида и Флексотида въобще не и действат, не виждам да са спрели, вече втори месец кара на Серетид.

Общи условия

Активация на акаунт