Приготвяне на кисело мляко вкъщи
След ползване на съвети от авторите на Стандарта (прилагам извадка) и много домашен опит, давам следното мнение за домашното заквасване.
1. Някои научени истини за Българското кисело мляко:
1.1.  Уникален продукт с много ползи, изчаква се след заквасване да се “самоизчисти”, и  се консумира на 12-ия час, а за кърмачета – след 24 часа; чувал съм, че деца, захранени с кисело мляко, никога нямат глисти.
1.2.  За възрастни хора прясното мляко е тежка храна, това прави киселото мляко особено ценен продукт, a за жълтата раса - незаменим.
1.3.  Трайността на киселото мляко е до един месец, стига да не е замърсено с дрожди от слаба хигиена – проба на температурата с пръстче или заквасване от вече замърсено мляко и т. н. Тогава ще получите “издуване” на капачката, познато ни от старите кисели млека.
1.4.  Не го пастьоризирайте (има такива съвети от разни учени цървули), не му слагайте аспирин и др. подобни, може да го “предобрите”, а такива има по щандовете, “предобрени по западна технология.”
2. Приготвянето е според рецептурата по-долу, доколкото може да се спазва вкъщи.
2.1. Млякото се взема пълномаслено, що да квасиш суроватка?
2.2. Млякото трябва да се вари без да загаря и без да кипи 20 минути, това му дава прочутия “Български вкус”.
2.3. За закваска използваме кисело мляко от магазина от “малки” производители или наше производство. Вторият вариант според нас е по-добър, стига да има хигиена.
2.4. Ние заквасваме, завиваме капачките на бурканите и го оставяме във фурната на 44 градуса за 2 ч. и 15 минути. Ако искате по-киселичко, дръжте го повече, Стандартът позволява.
3. Оставяме го на студено веднага след заквасването и гледаме да го държим в хладилника до консумацията.
                 19.11.2014, Честит втори рожден ден на Дарин, най-малкия ми внук!
                                                                                                     Дядо Серги