Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 020
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 2 190
Тези 3 + 7 дни (извън отсъствията по болест, състезания и т.п., които се оправдават със съответните бележки) си ги имаше и досега, само че 3-те се "извиняваха" с бележка до класния р-л, а 7-те се разрешаваха от директора. Броят на дните сега е същият, но процедурата е усложнена. Да не говорим що за абсурд е вече абсолютно всяко отсъствие по т. нар. семейни причини да става с "разрешение" (което вече е вписано и за 3-те дни) - това означава, че дните и причината за отсъствие трябва винаги да бъдат предизвестени, а идеята им всъщност е да служат най-вече за чрезвичайни случаи.

# 2 191
  • Ямбол
Хубавото е, че вече ще важат и бележки и от други мероприятия, а не само от спортни клубове, както беше досега.

# 2 192
По ЗНП беше така:
Чл. 136. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г.; изм., бр. 51
от 2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г.; изм. изцяло, бр. 51
от 2009 г.) Ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини:
1. при представяне на медицинска бележка или документ от спортния клуб, в
който членува;
2. до 3 дни в една учебна година с уведомление от родителя;
3. до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора на училището въз
основа на писмена молба от родителя.

Е, вече не е. Синът ми учи в друг град и ми се е налагало да му пускам ден-два, за да не пътува за два учебни дни в една седмица. Сега ще трябва за всеки ден след третия да се свиква педагогически съвет.  Mr. Green

# 2 193
  • Ямбол
В правилника на училището може да се помисли да залегне някаква точка, в която да се определят разумни срокове за тези молби за освобождаване. Иначе ПС лесно се свиква в едно междучасие да вземе решение за тези молби.
Мен ме тормози и фактът, че класният р-л ще трябва всеки месец да нанася отсъствията на учениците. Като знам колко бързо се събират бележници, докато се съберат и то ще дойде време за следващо нанасяне.

# 2 194
 нали от 2018 щял да влиза електронния дневник задължително, тогава смисълаот бележниците тотално ще се изгуби

# 2 195
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2059

можете ли да ми кажете, тъй като не разбрах от тази публикация в МОН дали второкласниците тази година ще имат бележници и оценки?

# 2 196
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2059

можете ли да ми кажете, тъй като не разбрах от тази публикация в МОН дали второкласниците тази година ще имат бележници и оценки?
Би трябвало, доколкото:
Цитат
Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците влиза само за учениците, които през 2016-2017 г. ще бъдат в I и в V клас.
Вчера имаше публикация на ФБ страницата на МОН, в която пишеше следното:
-
Цитат
Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците влиза само за учениците, които през 2016-2017 г. ще бъдат в 1. и в 5. клас.

- В 1. клас оценяването е с качествени оценки и приключва с една обобщена качествена оценка.

- В 2. и 3. Клас – както досега

- В 4. клас е с оценки с количествен и качествен показател.
Тъй като в момента не мога да я намеря, мисля, че е премахната по някаква причина.

# 2 197
Аз така и не схванах разликата между количествени и качествени оценки.В първи клас на децата пишеха Отлично, Мн. добре и съответно приключваха с Отличен, Мн.добър, Добър. Във втори клас просто се добави и съответната цифра.Ако се избягва оценяването, пак си го има и децата са съвсем наясно.

# 2 198
Още една гледна точка   Mr. Green
"Намаляват броя на изпитите и премахват оценките
Шест нови теста ще има за десетокласниците"
http://www.jivotatdnes.bg/news/jivot/namalyavat-broya-na-izpitit … emahvat-otsenkite

Някой да има директорския календар?Simple Smile
Цитат
Промените ще влизат в сила по различно време – точките още от следващата година, но намаленият брой изпити ще бъде в сила след две години. За да няма обърквания, МОН пусна и календар за директорите, които трябва да се ориентират кои текстове от новия закон кога влизат в сила.

# 2 199
# 2 200
Дидева, както винаги експресна  Peace
Много кратък този календар. До 15.09.2016 г. Представях си нещо по-глобално - коя промяна кога влиза, кои набори засяга Simple Smile
Все да питам Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще си остане ли СУ ...

Доп. По сайтовете училищата вече са се изписали СУ. Домейните им си стоят sou.
Ще трябва да се внимава при попълване на бележниците и документи Wink

Последна редакция: пт, 26 авг 2016, 16:13 от lorenca

# 2 201
  • София
може университетът да стане СОУ Wink

# 2 202
Да се включа и аз в темата с въпрос:
Децата с аутизъм, които получават временно претоварване и трябва да излязат от час поради състоянието си, как класния ще оформя отсъствията им в този случай?

# 2 203
  • Ямбол
Класният не е лекар, който да определя какво е състоянието на учениците му. Той обаче отговаря за живота и здравето на учениците си. Затова някой специалист трябва да издаде документ, в който да е посочено такова излизане, както и да се осигури някой друг специалист, който да стои с това дете, докато не е в час. В закона мисля, че се предвиждаха някакви помощник-учители за такива случаи, но те ще бъдат назначавани само ако училището може да си позволи такъв допълнителен щат.

# 2 204
Тези деца си имат придружител.Въпросът е кой лекар ще издава подобни бележки и изобщо ще се издават ли? Досега не са ми изискали такива.Учителят ни обясни, че щом имаме епикриза и ТЕЛК не е необходимо да търся бележки.Като чета в счетоводния форум и за работещите инвалиди не е помислено как ще им се оформят отсъствията от работа при същите обстоятелства, в предвид Чл.12, ал.1, т.6 от ЗМЕ.
Помощник-учител ще има при възможност на училището при 3 деца със СОП в клас.Явно тази календарна година такъв няма да има, защото няма финансиране.

Общи условия

Активация на акаунт