Кой е вашият чай?

  • 87 662
  • 453
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
  • Мнения: 29 034
Много обичам чай от липа,бъз,мента,плодови,джинджифил...от дюлеви семки правя чай ,когато някой има кашлица,много облекчава състоянието food010

# 391
  • Пловдив
  • Мнения: 294
Аз много обичам да пия чай.  Вечер, преди да заспя си правя от мента. Иначе любими са ми чаят от жасмин, зеленият чай, плодовите.... Но когато съм болна, много ми помага липовият чай.

# 392
  • постоянно
  • Мнения: 7 153
мразя чай - пия само , когато съм много болна - зелен , ментов , каркаде .
 Peace

# 393
  • Мнения: 1 793
Обмислям да си взема Ахмад за работа. Някой да ми препоръчате?
Този много ми харесва. Без кофеин е. Иначе Инглиш Брекфъст-а много ми харесва също.

# 394
  • София
  • Мнения: 4 589
Много харесвам мурсалски чай.  Peace
Има огромна разлика между ментетата, които продават по "специализираните" магазини и истинския.

# 395
  • Мнения: 1 825
Обожавам чай, най-много зелен.
Обичам и някои билково-плодови, стига да няма лайка в тях.

# 396
  • Мнения: 9 992
Обмислям да си взема Ахмад за работа. Някой да ми препоръчате?
Този много ми харесва. Без кофеин е. Иначе Инглиш Брекфъст-а много ми харесва също.


Meси, ако го намеря ще взема. Жасмина сигурно е интересен, благодаря за препоръката, може и него да пробвам.

С мурсалския чай съм отраснала, дивия е забранен за бране. Има го в изобилие и в Гърция, не виждам голяма разлика. Не разбирам не кое казвате менте, и на кое истински. Купувам на стръкчета, чая се вари.

# 397
  • Sofia
  • Мнения: 29 034
Яд ме е че лятото не си купих от Гърция мурсалски,но ме спря ниската му цена и огромния пакет...помислих че е някакъв друг,а то и там виреел...

# 398
  • Мнения: 1 374
И ние обожаваме чай, дори си направихме домашна билкова аптекя в буркани, и hand made етикети, на някои от които сложихме и рецепти.
Ние обаче ползваме чая по друг начин .. Правим го на студен чай.
Обикновено свързваме билковите чайове с топла напитка, която пием при настинки и най-често през зимата. Причината е, че възприемаме билките по-скоро като средство за лечение, а не като средство за поддържане на организма в добро здраве, което е погрешно.

Билките са безплатен дар от природата и е добре да свикнем да ги приемаме по-често. Студеният чай от билки е чудесно решение за това. У нас отдавна свикнахме да пием студен чай от шипки на пример, когато сме жадни.
На първо четене какво е хубаво да знаем за билките. За ентусиастите планинари брането на билки не би било нещо сложно и неприятно. Ако имате възможност да си наберете лично билките е най-хубаво особено ако е на Еньовден (24 юни). По традиция вярваме, че рано по изгрев на Еньовден билките са с най-голяма лечебна сила. След това ги оставете да изсъхнат добре, като ги разстелете върху вестници или чаршафи и после ги съхранявайте на тъмно в стъклени буркани или кутии. Ако нямате възможност да си наберете, в билковите аптеки има достатъчно разнообразие от сушени билки, които може да купите насипно. Те са за предпочитане пред чайовете в пакетчета.
При приготвянето на някои билки е добре да се запознаете предварително с дозите и времето за запарка или киснене.
Приготовлението обикновено е за малко количество, така че за да си приготвите студен чай за цялото семейство просто удвоете дозите пропорционално. Ако искате да си приготвите студен чай, който да е микс от билки, по-добре пригответе всяка от билките по отделно според описанието и после смесете двете отвари. Препоръчително е именно заради различията в приготовлението им. Има билки които изискват просто запарка с вряла вода за няколко минути, а някой трябва да врят на котлона и след това да киснат около час. Количеството на билката и водата в която кисне също е различно при различните видове. Така че съобразявайте се с тези неща. В последствие винаги може да сложите захар и лимон за да овкусите чаят така както на вас ви харесва. В повечето случай аз оставям отварата както е – достатъчно ми е, че ще бъде изстудена.

Билките които ние прибрахме в буркани... бял равнец, риган, мащерка, мента, бял бъз, шипка, жълт кантарион, липа, невен, лайка, лавандула, салвия, като някои от тях отглеждаме на балкона. Лавандулата и сега  е прекрасна.





# 399
  • Пловдив
  • Мнения: 294
mamaSunshine , aз може ли да попитам - кои билки са подходящи за отглеждане на балкона?

Последна редакция: пн, 21 дек 2015, 21:25 от Пепилота

# 400
  • София
  • Мнения: 4 589
adelinda, аз забелязвам разлика - култивираният е с по-големи стръкчета, има "пазарски" вид, а и не е толкова ароматен. Сравнявам го с дивия, който е забранен, но съм опитвала. Peace Пък разликите в цените ако си го купувате от магазин или от някой дядо/баба, в чийто район го има, са доста големи.

# 401
  • Мнения: 218
Обичам всякакви билкови чайове, но любим ми е коктейла от липов цвят и мурсалски чай-страхотен елексир food010

# 402
  • Sofia
  • Мнения: 29 034
Не можах да заобичам мурсалския,нещо ми е все горчив.....

# 403
  • Мнения: 1 374
Пепилота , почти всичко може да се отглежда на балкона. Ние засадихме лалавндула, мащерка, мента, салвия, розмарин, босилек, джоджен.. Т.е и няколко подправки.

# 404
  • Мнения: 1 732
mamaSunshine и аз съм от любителите на студения чай- т.е. извлек от билки и сушени плодове. От шипки ми е пленително вълшебен. Но не съм си сушила български шипки от векове.
Видях прекрасните ти снимки и ми просветна. Ти да не си мама Джу, с 5-те прекрасни деца и татко Чавдар?  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт