Задачка май те затруднява, тук някой бързо я решава и добре я обяснява :)

• 76 043
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
Наистина ако "себестойността по условие е 38лв", то 25% от нея са 9,50 и като ги прибавиш към другите цифри плюс 3,80, се получава 38, но това е пълна глупост, защото печалбата не може да влиза в себестойността.

# 706
Meцане, то и аз не вадя от тигана изпечената от едната страна мекица,  че да я допичам след още 6 мин, защото ще е станала на мазна тестяна гадост.. ама на трябваше да обясня на детет, че така ще получи мекиците 6м по-рано  Joy..
Не във всички задачи търсим житейската логика, а и децата в 7 клас дали знаят, че печалбата не влиза в себестойността  newsm78

# 707
Тук не е до житейска логика, а до правилно използване на понятия.

# 708
  • София
Meцане, то и аз не вадя от тигана изпечената от едната страна мекица,  че да я допичам след още 6 мин, защото ще е станала на мазна тестяна гадост.. ама на трябваше да обясня на детет, че така ще получи мекиците 6м по-рано  Joy..
Не във всички задачи търсим житейската логика, а и децата в 7 клас дали знаят, че печалбата не влиза в себестойността  newsm78
Именно, тези задачи са пълен абсурд! Ама нали и ние повлякохме крак по ПИЗА. Не, че се решават такива задачи в училище. Изследването е важно. Да, но в други държави залагат на практически задачи през цялата година и децата се научават на много положения, както и на себестойност и пр. Ние, нали трябва вечно да копираме, решихме за НВО да изкопираме точно тези задачи. Кел файда, че в училищния материал (учебниците) и часовете не са застъпени.

# 709
  • София
Струва ми се, че просто са объркали "себестойност" с "цена", кой знае от какъв език и кой е превеждал.

# 710
  • София
Хора аз не разбирам защо отстъпката е прибавена към цената и изпълнени ли са изискванията на шефа?Интересува ме математическата страна на въпроса  Embarassed

# 711
Boiana,

тази задача е каша/глупост - както са писали и другите така даденото условие не може да се реши.

Обаче ако вземем предвид това:
Струва ми се, че просто са объркали "себестойност" с "цена", кой знае от какъв език и кой е превеждал.

Татко Мецан е прав. Отговорът е"Да"
Наистина ако "себестойността цената по условие е 38лв", то 25% от нея са 9,50 и като ги прибавиш към другите цифри плюс 3,80, се получава 38, но това е пълна глупост, защото печалбата не може да влиза в себестойността.

Малко по-подробно. Само заменяме цена за 38. Правим проверка: общо себестойност = материали 13,30 + производствени разходи 11,40= 24,70.

Вземаме цена 38 лв.  печалбата, която иска ръководството е 25% (от38), т.е  25%*38=9,50 лв. ДиректорО иска 10% за отстъпка - т.е. иска като (и ако) даде отстъпка да му остане същата печалба, затова смятаме и 10%*38=3,80 лв. Събираме 9.50+3,80=13,30 + 24,70 себестойност = 38 лв. цена. Браво на счетоводителя.

В практиката - като дадат себестойност, почти по същия метод определяхме цената на едро (само дето % печалба го пишехме върху себестойността, за да стои по-голямо число  Mr. Green.
Скрит текст:
е, следяхме и крайната цена, за да се види къде ще е продуктът спрямо конкуренцията. Обаче и хора с виШУ по икономика имаха проблеми с тези % - от къде е %, защо и т. н..н. Накрая за удобство въведохме екс-селска таблица и само цъкаш различно числа, докато ти хареса отговора - цената.
.

# 712
  • София
Biborana, благодаря приемам отговора и повече върху тази каша няма да си блъскам ума.  bouquet
Сега моля за малко помощ за геометрична задача -
Даден е остроъгълен триъгълник АВС, в който АС>ВС. Симетралата  на страната АВ пресича отсечката АС в точка М и АВ - в точка Н. Точката Р е среда на АМ,а точката Q разполовява ВС. Ако 2РQ= ВС да се докаже,че РВ е перпендикулярна на HQ и да се намери мярката на <ВАС в градуси.
<ВАС съм го намерила 60.(PQ-медиана .1\2BC следователно <BPC=90.Триъгълник ВРМ - МВ=2РМ =>
<МВР=30 =>  <РМВ=60 триъгълник АВМ равнобедрен с ъгъл 60 => равностранен => <ВАС =60 )
Моля за идеи за перпендикулярността  newsm78

# 713
  • София
Бояна, ти на практика си намерила всичко за тази перпендикулярност, но просто не си я "видяла"
АРВ е правоъгълен и РН е медиана към хипотенузата му. => РН=НВ=х =>  точка Н принадлежи на симетралата на РВ.
РВС е същата работа. => PQ=BQ=y ;  точката Q  принадлежи на симетралата на РВ.
=>QН е симетрала на РВ. => QН_|_PB

Може и с еднакви триъгълници да го направиш. РНQ и ВНQ са еднакви по 3 признак. От съответни елементи ще докажеш, че QН е ъглополовяща  на <РQВ, респективно на <РНВ. После от равнобедрените РНВ И РQВ ще следва, че е и височина. Тоест имаш търсените 90 градуса.

Последна редакция: ср, 22 апр 2015, 12:00 от пенсионирана русалка

# 714
  • София
То ми е било пред очите ,но няма кой да го види  Embarassed
Русалке ,както винаги- елегантно и красиво  Heart Eyes

# 715
  • София
Детето не го бива в задачите от тип смеси и сплави. Аз също не мога да помогна. Моля, да дадете решение на следната задача от пробен изпит за 7 клас:
Млечния коктейл "Литъл чери" се приготвя от 160 мл прясно мляко, 100 мл нектар от вишни и 40 мл захарен сироп.
А/ Какво е процентното съдържание на нектара от вишни в коктейла?
(Това подусловие дъщеря ми е решила и получила 33 1/3%)

Б/Колко милилитра прясно мляко трябва да добавим, така че коктейлът да съдържа 20% вишнев нектар?

# 716

100мл вишни/x (целия коктейл)=20%
x=100/20%= 500 ml трябва да е целия коктейл
сега коктейла е 300мл, 500 - 300 =200 мл тряба да се долее мляко

# 717
  • София
Благодаря!   bouquet

Оказва се, че детето е решило само до 500 мл и не се е сетила за изваждането.

# 718
Едно четири цифрено число е интересно ако сборът на цифрите му в средата е равен на броя на цифрите в края.
Напишете:
 интересните числа със сбор на цифрите 8
Брой на интересни числа със сбор на крайни цифри 8
Кои са интересните числа не можем да разберем 1717 например  newsm78

# 719
Едно четири цифрено число е интересно ако сборът на цифрите му в средата е равен на броя на цифрите в края.
Напишете:
интересните числа със сбор на цифрите 8
Брой на интересни числа със сбор на крайни цифри 8
Кои са интересните числа не можем да разберем 1717 например  newsm78

Допускам, че сте искали да кажете не „броя“, а „сбора“. Ако е така, то съвсем правилно сте се ориентирали- по написаното определение 1717 е „интересно число“.
„Интересни числа“ със сбор на цифрите 8 могат да бъдат образувани от следните двойки:
0 и 8
1 и 7
2 и 6
3 и 5
4 и 4
С първата двойка могат да се образуват две „интересни“ числа: 8080 и 8800 (т.к. ако 0 е поставена на мястото на хилядите, числото вече ще е трицифрено, а не четирицифрено).
С последната двойка се образува само едно число 4444 (цифрите са еднакви и както и да ги разместваме- все тая).
С всяка от останалите двойки се образуват по четири числа. Примерно с 2 и 6: 2266, 2626, 6262 и 6622.
Така се получава общ сбор на „интересните числа“ със сбор на цифрите 8:
2 +3х4 + 1 = 2 + 12 + 1 = 15
А самите „интересни числа“ са: 8080, 8800, 1717, 1177, 7171, 7711, 2626, 2266, 6262, 6622, 3535, 3355, 5353, 5533 и 4444.

Общи условия

Активация на акаунт