Какви поразии и странни неща заварихте след последните наематели?

• 39 229
  • 312
  •   1
Отговори
# 240
  • София
И какво ще стане, ако договорът ти за наем се счита за безсрочен? Какво му е страшното? Прекратява се, както сте се уговорили. Ако не сте се уговорили и за това, прилага се законът - с 1-месечно предизвестие.
Ако договорът е срочен, рискувате дори някой съдебен състав да ви каже, че след като сте сключили срочен договор, нямате право да го прекратите с предизвестие, преди да е изтекъл срокът. Вярно е, че потребителките на форума не разчитат на съда за нищо, но все пак не е лошо да се има предвид и това.
Ето защо не се подписват "стандартни" договори от интернет. Не е лошо някой да ви обясни за какво се задължавате и с какво се съгласявате преди това. И този някой да не е някой брокер, който няма елементарна правна култура.

# 241
  • София
Ev_e, с този нападателен тон към питащите няма да си осигуриш клиенти от тук.
На въпроса - първоначално подписвам 1 год. договор с включена възможност да бъде продължен при същите условия. Ако нещо се измени - правим анекс.
И не разчитам на адвокат, брокерката ми има достатъчно знания. Ако тя не  знае нещо във фирмата и работи и адвокат.

# 242
  • при късмета
Ev_e, явно се считаш за капацитет по темата, така, че ти ми отговори на въпроса: Какво му е лошото на стандартния договор? И какъв е риска от подписването на такъв?
И назад казаха, стандартния договор се придържа именно към закона за задълженията. Никъде не е казано, че не може в него да се включват допълнителни клаузи по индивидуални уговорки. Никъде.
Без значение дали си си свалил договора от някъде и ти ги добавяш или изискаш това от брокера, съставящ договора. Като допълнителни клаузи естествено се коментират и с другата страна предварително.
Такъв договор съдържа:
-Условия на ползване на имота
-Цена на неми депозити
-Срок
-Задължения и права на двете страни
-Прекратяване на договора
-Изготвяне на приемно-предавателния протокол
Та да се върнем към въпросите какво му е лошото и рисковото на тези клаузи в договора?
Ако не ползваш брокер и си пишеш договора сам, само и единствено по уговорките с другата страна, може да се изпусне някоя част от стандартния договор, а всичко изброено по-горе е важно.
А допълнителни уговорки, могат да се включват в договор както при наличието, така и при липсата на брокер.

# 243
  • София
Лошото на стандартния договор е, че не отговаря на индивидуалните нужди на страните. Когато съдържа уговорки, различни от законовите положения, престава да бъде стандартен. В конкретния случай потребителката е сключила договор, в който е залегнало законовото положение на чл 236 ЗЗД. Никой не й е обяснил какво означава липсата на индивидуална уговорка по този въпрос. Затова сега се чуди и пита във форум, където получава съвети, които допринасят за още повече проблеми.
Забележката за тона и клиентите я пропускам като израз на безсилие да се даде конструктивен съвет.

# 244
  • при късмета
Глупости на търкалета. Няма фиксиран или задължителен срок на договора в закона. Законен е всеки срок, който страните определят по между си. Така са решили, така са го сключили.
Сега цитирай закона, кое е незаконното на 6 месечния срок.
Всяка договорка, която не противоречи на закона, може да влезе в договор за наем. Незаконно би било да разрешиш с клауза в договора на наемателя да си съхранява трупове в имота например

# 245
  • София
Не разбирам за какво говориш. Какъв "незаконен срок"??? Разбира се, че може да се уговори месечен, годишен, ако желаеш и дневен срок. Но не си права, че законът не поставя изискване за срок. Максималният срок на договора за наем е 10 години.
Клаузата за труповете е не "незаконна", а нищожна.

# 246
Тези договори които се спрягат тук,нотариално заверени ли са или просто така на лист между двете страни.

# 247
  • София
Моите договори са принтирани и подписани  от двете страни.
Доколкото знам договора може да бъде и устен, съда го приема.
Но дано не се стига до съд, да се разбираме.

# 248
Удачно ли е тук да питам какво ми осигурява брокерът, освен намиране на наематели? Гарантира ли ми събиране на наем, плащане на сметки?

# 249
Удачно ли е тук да питам какво ми осигурява брокерът, освен намиране на наематели? Гарантира ли ми събиране на наем, плащане на сметки?
Не не гарантира.

# 250
Не не гарантира.
За какво ми е тогава да му ползвам услугите? Само да ми търси наематели ли? Това се опитвам да разбера.

# 251
Ами понякога, това не е малко, особено, ако попаднеш на по-"читав" такъв. Например - казваш му, не искам семейство, или не искам студенти, или не искам деца до... и той поне ги пита за такива неща и не ми води и не ме иска на 20 огледа, а се виждам с 5. Освен това те си пускат обявите не само в различните сайтове, но, особено, ако апартаментът е добър, с добра локация, хубаво обзавеждане, явно си го предлагат на колеги /това не мога да го твърдя със сигурност, но съм останала с подобно впечатление/. Иначе ми предложиха един подобрен вариант на стандартен договор, но ми казаха, че няма проблем, ако аз искам да си добавя клаузи, техните юристи ще ги погледнат за да не са в някакво правно нарушение.Е, не знам дали си заслужаваха 500 лв. за това, но... при тази реалност, така е...

# 252
Че какво ми пречи аз да си питам кандидатите, още като ми звъннат, дали са в категорията, която аз искам. МОга да ги извикам на оглед дори, и като ги видя, че са нечистоплътни да речем, пак ще намеря начин да им откажа.

# 253
  • София
Естествено, че можеш да си проведеш сама кастинга за наематели. Всеки сам си решава как да дайства.
Само да те предупредя, че повечето са си научили урока - твърдят че работят в ИТ сектора.
Ако за първи път даваш имот - пробвай с брокер. В последствие ще придобиеш опит и ще може и сама.

# 254
Естествено, че можеш да си проведеш сама кастинга за наематели. Всеки сам си решава как да дайства.
Само да те предупредя, че повечето са си научили урока - твърдят че работят в ИТ сектора.
Ако за първи път даваш имот - пробвай с брокер. В последствие ще придобиеш опит и ще може и сама.

О, давала съм. Знам им номерата. Но моя апартамент е средна хубост необзаведен, на нищожен за града наем, така че не налитат ИТ специалисти, а точно средна ръка хора, обикновено семейства, които идват от близък малък град или от друго място в града.

Общи условия

Активация на акаунт