Хазяйски селски номера и пинизи (с какво ви изненада наемодателят)

• 46 222
  • 229
  •   1
Отговори
# 120
Няма смисъл да се сравняват права,задължения и взаимоотношения в Б-я и чужбина.ТУК ако поискаш три студени наема в сметка като в Германия всички ще гракнат,че нашият стандарт не е като техния и т.н.В зап.Европа може ли наематели да безчинстват като тук и да минат без последствия?Чела съм,че наематели и наемодатели имат организации,които  защитават правата им.Нали точно в този форум се споделяше,че в Холандия и Франция нямаш право да боядисваш стените,да забиваш пирон и пр.без изричното съгласие на хазяина и ако не намери имота в състоянието в,което го е дал,тежко ти.
В Сащ се правят снимки от брокер,наемател,наемодател в случай,че настъпят некоректни претенции на някоя от страните.В договора може изрично да има клаузи:без деца,без животни,да не се палят свещи в имота и какво ли не.Тук наемателите веднага ще напишат по форумите:не им искам драгоценното жилище,аз съм си вкъщи,ще си правя каквото искам и т.н.И все като чета всички са най-коректните наематели на света.
Не се съмнявам,че има отвратителни наемодатели.Още повече,когато става въпрос за много възрастни закостенели индивиди.

# 121
Най-големият пиниз е да не върнеш депозита, който обикновено е в размер на 1 наем. Дъщеря ми смени преди няколко години 4 квартири, само единият хазаин върна депозит, след като излязоха сметките и бяха уредени. Останалите или не си вдигаха телефоните, или лъжеха, че сметките са точно колкото депозита  Joy А последната хазяйка пък беше толкова нагла, че отрече да сме и дали депозит  Confused Естествено  не им беше дала документ, и си гушна 400лв.

# 122
Ебаси сметките,ебаси чудото.Какъв ще е тоя ток и тая вода за 400 лв.?

# 123
А защо не подписвате договори? 400 лв ще дам на някого без договор, ама друг път.

# 124
  • на брега на морето
Естествено  не им беше дала документ, и си гушна 400лв.
Какъв човек трябва да си, за да набуташ в ръцете на непознат 400 лв без документ?

# 125
Ами децата сами си намират квартири, родителите сме на  300-400км от Варна, даваме указания по телефона, но....кой те слуша. Пращаме пари по картите, те плащат и така.

# 126
  • на брега на морето
А дано си вземе поука  Peace

# 127
А защо е нужно да се връща депозит след като излязат сметките, при положение, че повечето вероятно са на база?
Въпросът лесно може да се уреди на момента.
При постъпването и при излизането се засичат измервателните устройства и се прави елементарна сметка каква е разликата изразходвано/платено. Разликата от последната платена сметка се заплаща, прави се двустранен протокол ( и при постъпване и при напускане), за да няма в последствие претенции и толкова.

Аз веднъж съм била наемател и така постъпихме - протокол за състонието на апартамента и показанията на уредите. Наемодателите покриха части от първите сметки, според показанията на електромера и водомера. При напускане, аз им дадох разликите от това, което бях платила като сметки и показанията. Водата бях надплатила, парите ги приспаднахме от задължението за тока.

# 128
Абе и в САЩ наемодателите се опитват да те въртят. Имаше някакъв бивш наемател в нашата сграда, на който не му върнали депозит 360 долара, заради няколко петънца на мокета, които той твърди, че са били там при нанасянето. Не можаха да се разберат с фирмата мениджър, той се обърна към някаква организация за защита на правата на наемателите. От тази организация правеха агитки и разлепваха по стълбовете около сградата листи с текст "Не наемайте в тази сграда". После направиха интернет сайт със същото име. После идваха едни младежи с едни плакати със същия надпис и обикаляха пред лизинг офиса. Много внимаха да не спрат да се движат, защото могат да си арестуват за скитничество, а като обикаляха в кръг и размахваха плакати полицията не можеше да им направи нищо. В крайна сметка спряха, предполагам са му върнали депозита на човека. А работата е там, че в апартаментите имаме от най-евтиният мокет, който за година наем вече не прилича на нищо, та използват с парите да подменят мокета и да боядисат за следвашите наематели. Аз лично нашият депозит съм го отписала, просто ги виждам какви са.

В БГ, като студентка преди много години в квартирата имахме "ден за къпане", това е... Четри момичета бяхме, всяка имаше ден за къпане. Съответно се топлеше вода с бързовар и се поливахме като в градска баня. Това беше първата ми квартира. Най-хубавото беше, че хазаите, които също живееха там си имаха отделна тоалетна. В тази квартира "мъже не могат да нощуват". Това беше заявено гордо пред майка ми. 
Имала съм малки проблеми, но нищо много сериозно.
Като се изнасяхме от последната квартира не искаха да ни върнат част от депозита. Аз им казах, че ще ги докладвам в НАП, че не плащат данъци на три апартамента, които дават под наем (нямах доказателства, но като ги познавах какви хора са бях сигурна, че не плащат, съответно блъфирах и спечелих). Стана ми мъчно, че три години нямахме проблеми и накрая се изпокарахме. Иначе бяха точни - покрива ремонтираха, като протече, сложиха ни метална врата като се опитаха са на разбиват и бяха ограбили съседите отдолу.

# 129
  • при късмета
А защо е нужно да се връща депозит след като излязат сметките, при положение, че повечето вероятно са на база?
На каква база? Няма сметки които да се изчисляват на база.
И депозита се връща след излизане на фактурите за да си ги сметнат откъдето трябва.
Последните ми наематели например, ми даваха фалшиви платежни от тяхната банкова система за студена вода. Твърдяха, че по банков път ги превеждат, но се оказа, че само са си печатали платежните, без да ги преведат. За данъците по същата схема, дават на мен фалшиво платежно, а в НАП изчизат само декларирани и неплатени.
Да не говорим, че примерно СОТ и интернет няма как да го сметнеш по показатели. Или си плащаш целия месец или не. А те дори и по средата на месеца да се изнесат, в празен имот няма кой да ги ползва. Те няма да са спрени през въпросния месец заради наемателите, а за да не са спрени през въпросния месец, трябва да се платят

# 130
  • Пловдив
Относно "агенции не ни трябват, защото само лапат 1/2 наем" не ъсм напълно съгласна дори в България. От една страна в България наистина агенциите не правят нищо почти освен да четат обяви и да лапат 1/2 наем. От друга страна печалния ми опит е, че най-отвратителните ми хазяи са открити по преки обяви. Хора, които се занимават с преки обяви са обикновено от онези възрастни или не чак толкова възрастни индивиди, които имат достатъчно време да разлепят обяви по стълбове и да пишат обяви във вестници и т.н., по-късно те съответно имат достатъчно време да посещават с и без предизвестие в присъствието на наемателя или в негово отсъствие отдадения имот. Това (поне при моите 2 случая на наем от пряка обява) са хора, които си нямат друга работа освен да следят наемателя, да клюкарят за него, да се ровят в личния му живот и да се заяждат с него. "Много благодаря, но съм надраснала пубертетската и студентската възракт, когато живеех в общежитие с портиерки."
Моя опит с агенциите е съответно, че те самите нищо не правят, но хората, които отдават чрез агенция са в 3-те случая сериозни и коректни. Имах си тяхна работа и техен живот, което не им оставя време да се бъркат в чуждите неща. Отнасят се към отдаването под наем чисто професионално. Наема се плаща веднъж месечно, съгласно договора, като често дори за това не посещават жилището, а се превежда по банков път или се плаща на организирана за това среща и всичко е точно.
Може моите 5 случая да са случайни съвпадения агенция - коректност, свободна обява - луда лелка, но това ми е опита и  предпочитам еднократно да дам 150 лв. на агенция, което ще ми спести нерви за следващите месеци или години.

# 131
  • на брега на морето
Първия път ползвах услугите на брокерска агенция - бяха коректни.
Втория и третия - на приятели брокери.
Търсят вместо мен, спазват изискванията ми, светват ме за някои тънкости. С готовност си плащам 50-те процента

# 132
  • Бургас
Първия път ползвах услугите на брокерска агенция - бяха коректни.
Втория и третия - на приятели брокери.
Търсят вместо мен, спазват изискванията ми, светват ме за някои тънкости. С готовност си плащам 50-те процента

Ох, тези брокери са ми голяма мъка. Никаква работа не вършат, а накрая имат претенции за комисионна. В предишния ни апартамент ни заведе една брокерка, която ни запозна със собствениците и си тръгна, защото имала уговорка за кафе с приятелка. Остави ни сами със собствениците, защото й бяха познати и беше спокойна, че няма да бъде "прескочена". Със собствениците около два дни водихме преговори по условията на наема, а тази брокерка ни в клин, ни в ръкав се включваше и то супер неуместно. Примерно ние се договаряме за 350 лв за наем, а тя ми се обажда и ми вика "Те се съгласиха на 380 лв". Аз й казвам, че вече сме се уговорили и от 380 сме свалили на 350. Тя: "А, така ли. Ами добре".
Търсим нова квартира и се свързвам с една агенция. Обяснявам си изискванията около 3-4 мин. В следващите няколко дни ми се обажда друг брокер от същата агенция да каже, че колежката й е заета и тя ще ме поеме и да съм си кажела изискванията. Хайде на ново с обясненията. Така ми звъннаха още две агентки от същата агенция и накрая се ядосах и им казах да си обменят вътрешно информацията за клиентите вместо да звънят всички служители една след друга и да ме питат едно и също. Естествено, нищо не ми намериха. Заведоха ме точно в 2 апартамента.

# 133
  • София
Аз също ще отворя дума за депозита. Не може ли просто последният наем да бъде изплатен от депозита? Тоест не плащате нищо, а депозитът покрива наема.

# 134
  • Пловдив
Теоретично, може.
Практически депозита, когато се стигне до връщането му дали е в деня на изнасянето или по-късно никога не е цял наем, защото от него се плащат неотчетените и не фактурирани сметки към момента на изнасяне. Всички знаем, че сметката за ток излиза след приключване на съответния календарен месец, а някой се бавят и повече.
Последния наем обаче трябва да е цял дори и изнасянето да е на 10 или 15. Стандартните договори са с 30 дневно предизвестие. Плаща се цял наем. През 30-те дена наемателя може да остане в жилището, но може и да го напусне по-рано, пари за това не се връщат, защото решението си е негово, ако желае да е ползвал всичко да се изнесе на последна дата. Всичко това е съвършено нормално и законно и никога не съм протестирала поне аз за това.

Общи условия

Активация на акаунт