Хазяйски селски номера и пинизи (с какво ви изненада наемодателят)

• 46 245
  • 229
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Обясних, че не можехме да си позволим нищо скъпо и съответно качествено. Беше купена от промоция на Бриколаж мисля и сигурно не беше българска, а някаква китайска. Представляваше 2 кранчета само с извод за душа, без възможност за чешмичка отдолу и превключване "горе-долу".
Друга причина освен финансовата е, че повредената батерия беше от същия тип и съответно с не особено високо качество предвид, че се спука на 10-ти месец и че очевидно нямаше никаква гаранция. До колкото знам българските имат гаранция, майка ми е връщала батерия на Видима. Мисля дори, че гаранцията е 5 г.

# 106
Батерията може би има гаранция? Ако е нова, е по-логично да информирате хазяина преди да купите нова. И да се прецени кой ще купува, дали ще се приспада, дали ще се сменя гаранционно и т.н. Така мисля аз.

# 107
  • Пловдив
Когато я информирахме изобщо не спомена възможността да има гаранция и т.н. Или възможността да се приспадне. Ситуацията е описана по-горе. Не каза: "Няма да я приспадна, защото по самоинциятива сте купили някаква си батерия, а тази си имаше гаранция.". Каза "Няма да я приспадна, защото сте съсипали чисто новата ми батерия в чисто новата ми баня и ваше задължение е да я смените. Добре, че сте я сменили на време, да не се наводнява и да стават по-големи бели. Разхода си е за ваша сметка и т.н." Скандала е описан по-горе. Дори се коментираше малко, че сигурно сме взели някоя нискокачествена, а аз и отговорих, че може би тази, която заварихме е била високо качествена и за доста повече пари, но качеството и приключи за 10 месеца. Хазяйката реши поне за това да замълчи, защото си беше получила базплатна, макар и ниско качествена, но здрава батерия.

# 108
Не се съмнявам, че хазяйката е постъпила некорекно. Просто споменавам гаранцията, защото у нас са идвали от Видима и са отстранявали повреда почти 2 годинини след като сме закупили нещото.

# 109
  • Пловдив
На майка ми също и замениха батерия от Видима, но тези от по 50-тина лв. нямат такива опции.

# 110
Преди време живях със съквартирантка в една лелка/бабка. Та, като се нанасяхме, беше уговорено само тя и ние. После се оказа, че й внучката й ще живее там. Нашата стая не се заключваше и тя редовно ни пребъркваше багажа /що неща ми изчезнаха тогава, вкл. дрехи  Shocked - за какво ли са й, може би за внучката/.
В банята се махаха кранчетата на топлата вода, за да не се къпем, не ни се разрешаваше да перем, че сме хабили вода... Crazy Това стана, като разбра, че ще се изнасяме. Едвам изкарахме, докато се махнем.....

# 111
Преди време живеехме в апартамент в долната част на Лозенец, където е непосилно да паркираш, ако нямаш гараж. Мъжът ми беше наел апартамента преди да се познаваме, точно защото има гараж към него. След известно време наемодателите си дадоха техния гараж под наем и ни помолиха някой път, ако са паркирали колата пред нашия гараж да я бутнем леко, за да излезем и после да я върнем, че да не пречи на новите им наематели. Случваше се много рядко в началото на лятото. След това започна да става все по-често и по-често. В един момент се превърна във всекидневна тежест. Когато опитахме да говорим с тях и да променим нещата, казаха- ами ако искате тогава освободете гаража, иначе аз просто няма къде да паркирам. Аз започнах нарочно да избутвам колата и да не я връщам обратно пред нашия гараж. Явно и другите хора са започнали да им правят проблеми. По средата на зимата дойде да ми каже, че или се изнасяме или освобождаваме гаража. Е, изнесохме се и съм адски доволна от това наше решение. Периодично след това съм преглеждала обявите  и апартаментът си стоеше ненает повече от година. Колкото и грозно да звучи, всеки път се радвах като му видя обявата актуална.

# 112
не можехме да си позволим нищо скъпо и съответно качествено. ... не беше българска,
35.00 лв (българска, Видима идеал)
Скрит текст:
http://olx.bg/dush-bateriya-i59200316
До 2000г съм била под наем, квартира (необзаведена).
"Влачих" всичко със себе си: хладилник, пералня, мебели, мокети, килими.
Бях с дете и куче (ротвайлер Simple Smile )
Хазайката имаше ключ (живееше на долния етаж).
С възпитани хора винаги можеш да се разбереш.
Синът ми, прибирайки се от училище, загубвайки  ключ, ТЯ му отваряше.
Не съм се притеснявала, че ще отвори вратата на жилището.
(Гадното е крадец да не нахлуй.)
Към момента съм оставила ключ при домоуправителя.
Нямам какво да крия, но при мое отсъствие (присъствие) всичко може да се случи.

# 113
И аз имам ключ при домоутравителката ( тя ми е и агента ), собственика не съм го виждала никога. Като имам проблем някакъв търся нея. Но тя е много възпитан човек и както казва  PAV1 с такъв човек винаги можеш да се разбереш. Преди години живеехме в едно село, в което чужденец беше много трудно да си намери апартамент под наем. Намерихме как да е прилично жилище, собственичката живееше далече и родителите и възрастни хора се занимаваха. Като се нанесохме 100 пъти идваха уж на гости, уж да се запознаем, 100 пъти звъняха на познатата ми ( местна ) уж да гарантира - абе куп глупости. Накрая се наложи да им кажа че сме хора на по 30 год. а не някакви пиклювци и ако се притесняват от нещо да казват и да приключваме взаимоотношения, но тормоз няма да толерирам и търпя. Първия месец се развали пералнята. Беше сигурно на моите години и предишния наемател и беше счупил и оправял вратичката, ама работа през пръсти. Обадих и се и я питах какво правим? Тя заяви че трябва да купя нова за моя сметка, щото старата била работела като съм наемала жилището. "Моляяяя? а това че ходеше из терасата като я пуснех и не затопляше водата слагаш ли го в сметката." Казах и че закона го познавам достатъчно добре и знам както задълженията си така и правата си и подмяната на уредите не са за сметка на наемателя. Достатъчен компромис и правя като не включвам наема в данъчната и декларация. После цяла седмица ми звъня да се извинява ( че се е опитала да ме мине ) да не би случайно да се изнеса. Накрая, преди да се изнесем сметнахме сумите по сметките ( естествено в неин плюс ) и баща и дойде да види апартамента и да ми върне част от парите от гаранцията. Оказа се че е имал ключ и не ми е казал, отворил е пощата като се е качвал, видял е последната фактура за газ с 50 евро по малко от това което бяхме сметнали, решил е че не му изнася да ми каже за да не коригираме сумите и си замина. Много се вкиснах. Апартамента го намери така както го даде, без забележка, никога не закъснях с плащане, никога не направих проблем ( освен за пералнята ). Бая се чудех да вдигна ли телефона и да я направя на няма нищо ( защото дядото знаеше много добре какво бяхме сметнали - до стотинка ) а 50 евро не са малко пари, ама така или иначе нямаше да ми върне парите. Много ме дразнят ей такива минавки на дребно, ама много.

# 114
  • Бургас
Преди три години живеехме в страхотен апартамент. Собственичката замина да живее в чужбина и майка й всъщност го играеше хазяйка. Имахме чудесни отношения с майка й. Тя беше сам сама, защото нямаше близки, освен децата си, които обаче живееха на хиляди километри. Живеехме в една кооперация с нея и много й помагахме, защото й съчувствахме, че е напълно сама. Мъжа ми й правеше разни дребни ремонти у тях, караше я до село /трябваше да продава една къща там/, аз съм й писала разни документи, пили сме си кафето заедно в продължение на 2г. /тогава не работех, тя също/, абе направо си бяхме приятелки. В един момент дъщеря й /която е собственичка на нашия апартамент/ решава да го продава, за да си купят свой дом в чужбина. Ок, няма лошо. Те го бяха обявили на някаква безумна цена /7г. апартамента още се продава/ и ние не се притеснявахме, че ще трябва да напуснем, защото дори не идваха хора за огледи. След едно свое гостуване при дъщеря си хазяйката се връща от чужбина една назлобена и нахъсана. Разни брокери я лъгаха как видиш ли още утре ще й продадат апартамента. По това време започнах работа и я помолих да ни предупреждава по-отрано, ако има огледи, за да отиде мъжа ми да отключи апартамента през деня. Съгласи се, нищо че всеки път звънеше в последния момент, че имала оглед след час, а мъжа ми беше постоянно в движение, повечето пъти извън града. Ядоса се и казала на мъжа ми, че съм трябвало да й оставя ключ, не било удобно така и пр. На мен ми прикипя и решихме да напуснем, обаче много ме беше яд на цялото й поведение. Толкова добре се отнасяхме с нея, толкова услуги й правехме /реално тя разчиташе за всичко само на нас/, наема винаги й се даваше в края на предния месец за следващия. Реших да напуснем и да я оставим да си продава апартамента на воля. Напуснахме, като се разбрахме от депозита, който й дадохме в началото, да плати сметките и остатъка да го върне. Два, три месеца никаква не се обажда. Звъннах й и се заобяснява, че ще ни върне парите малко по-късно. Сега нямала, а пък аз съм "нямала чак такава нужда от пари"  Shocked /много знае какво ми е финансовото състояние/. Още два месеца минаха, тя пак не се обажда. Мъжа ми й звъни, при което тя започнала да му мрънка, че сме й били съсипали кухнята /съсипването се състоеше в подут шкаф под мивката, който се поду, след като се пукна пластмасовия спирателен кран под мивката, който са си слагали някога при монтажа на кухнята и който забележете - беше пластмасов и явно се е пукнал от горещата вода. Мъжа ми тогава го смени с метален и се учуди как са можели да спестяват от такова нещо/. Сетила се след месеци да предявява претенции. Само се чудеше как да не върне парите. В крайна сметка мъжа ми я нася едно хубаво и ги върна.
Освен това бойлера се развали докато беше в чужбина. Платихме ремонта, а по-късно тя отказа да ни възстанови парите, а на всичкото отгоре бойлера беше в гаранция.
Като цяло останах много разочарована, защото се отнасяхме много добре с тази жена. Реално ние й бяхме семейството и хората, на които разчиташе за всичко през цялото време. Дори я придружих на очен лекар. Увеличаваха й зениците и не можеше да вижда добре и отидох с нея, за да е спокойна и да се прибере благополучно.
От цялата история се почувствах супер предадена и неоценена. И до ден днешен не доумявам какво я прихвана тази жена.

# 115
Добре де, аз едно не мога да разбера  newsm78 Почти във всеки пост в темата хазяите, след като не им изнася, сочат вратата. Е как може така, нали има договор ?
Аз съм била по квартири само по чужбина, но там пък да изгониш наемател е почти мисия невъзможна.Имат толкова много права наемателите, че нямам думи.Спомням си, че някои от условията са: не можеш да изгониш наематели в зимен сезон,дори и да са яко некоректни с договорните отношения.А пък ако има малко дете/деца или бременна жена , още по-сложно за напускане.
Никога не съм виждала очите на наемодателите, не пък да дойдат да правят проверки или пък да държат ключ. Комуникираме с агенции.Във всяка квартира сме си слагали винаги наш патрон, после си го вземаме и поставяме стария.. От къде да знам дали предишните наематели нямат резервен ключ.
Ето една статия,която ми попадна първа

# 116
Evana, в моя случай не са ме изгонили реално, въпреки заплахите, а аз напуснах доброволно. Защото ми беше писнало да се разправям всеки ден на финала на сагата. Явно на това разчитат, да ти скъсат нервите и да предпочетеш да си напуснеш. НИкак не е реглементирано. Братът на мъжа ми беше до скоро с договор с агенция и пак го бяха прецакали нещо хазяите.

# 117
Вярно е, за това в чужбина не е много изгодно да си наемодател. Хем трябва да го декларираш и да си плащаш данъка, хем не си сигурен в кой момент ще престанат да ти плащат наема и ще си с вързани ръце, хем не знаеш в какво състояние ще си намериш апартамента един ден, защото нямаш право да влизаш ако не те поканят. Има си и начини да се заобикаля закона, но общо взето наемателите са доста защитени. Е, когато дойдох за първи път без една дума език и ни идея как точно са нещата, плащах освен моите и сметките на хазайката, но това си го позволи защото ме видя колко съм смотана и прецени че нищо не мога да и направя, но ако сега изпадна в подобна ситуация ... леле мале. 

# 118
    Подобни теми биха имали смисъл, ако покрай куриозите се намираха почтените наемодатели с почтените наематели. И така, кой ще пусне тема Търся/ Предлагам квартира, или ей сега ще го баннат? Защото във форума човек повече или по-малко представя поне част от себе си и може да бъде донякъде припознат от другия, а в обявите това не е възможно /за агенции не говоря - след като не поемат никакви ангажименти, освен да четат обяви и да искат половин наем, не са ни нужни!/

# 119
  • при късмета
      /за агенции не говоря - след като не поемат никакви ангажименти, освен да четат обяви и да искат половин наем, не са ни нужни!/
На мен агенция( по точно конкретен брокер) ми свърши и друга работа освен да вземе апартамента да се занимава да води наематели на оглед. Подписа ми приемно-предевателния протокол, като свидетел за състоянието в което си намерих апартамента след последните наематели. Бяха се изнесли по-рано от уговореното и не помня в тази или другата тема писах какво заварих. Още не мога да свърша ремонта

Общи условия

Активация на акаунт