ЕЛП 45 - предколедно

• 24 175
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
Ване, речникът е чудесно нещо, когато се използва целесъобразно. За жалост, в горния цитат, според мен, са нахвърляни думи ей така, да звучат добре, но без да казват нищо. Аз съм твърд привърженик на идеята, че като ползваш дадена дума, знаеш точно защо ползваш нея, а не друга. Другата идея, която обичам е онази на Айнщайн за обясняването на шестгодишно дете. Опасявам се, че поради образователните особености у нас, страховито много хора ползват думи, зад които няма мисъл. А иначе няма нищо лошо в сложните думи, стига да са наредени смислено.

Спомням си класния от девети клас. После при него държах приравнителен по литература. Поет човек, че и партиен активист, но извън това от същата порода, която насърчава самостоятелното мислене. По-късно открих, че литературната критика съвсен не се свежда до това някой да ти казва 'какво е искал да каже авторът'.

# 721
"Това е пътуване не само през различни пластове на пространството, но и на времето, пародаксално раздвоени между идеологическите привидности, ритуалните симулации и наивитета на едно първично, неопосредено световъзприемане. "

ТЕ ти критикспийк отвсякъде! Що да го кажем просто, като можем да го кажем сложно. Кое е раздвоено, пластовете ли? Кви са тия ритуални симулации? Какво са вуще пластовете на пространството? Кви са тия идеологически привидности? Изрази се, ясно, бе, човек. Мразя да ми се говори така.  Crossing Arms

+ 100, + 100!  Laughing Разтроили са се направо, пластовете, то привидност, то симулация, то наивитет. И времето е разтроено! Ляв пласт - привидност, десен пласт - свенливост! А по средата пространството симулира.

Розе,  Shocked и  Hug и да не ти пука, форум широк, откачалки - всякакви.

Бях забравила, че ще купувам "Амебата", канех и се преди няколко месеца. Мерси, че ми напомнихте.

За критикспийк, някои неща няма как да се кажат без думите, които ги обозначават, а те са абстрактни, технически, и далеч от речта, с която сме свикнали. Но всичко може да се каже по минимум три начина, а ако не можеш, значи просто не можеш да пишеш.  Mr. Green

П.П. Докато си напиша поста, Пуци написала общо взето, същото.  Mr. Green

Последна редакция: чт, 19 фев 2015, 00:22 от Nickkie

# 722
Колега, позволете да ви цитирам в подпис.  hahaha

# 723
Пуци, поласках се и се смутих кат' един същи десен пласт.  Blush  Grinning  Hug Позволявам, разбира се.

Може и Ники да ме напишете, Nickkie е само -графия, понеже всички Никита бяха заети при регистрация.

Последна редакция: чт, 19 фев 2015, 00:23 от Nickkie

# 724
Да, и те отличава от останалите Никита.  Sunglasses

# 725
  • Пазете Гор
Искам да се упражня - да напиша нещо по три различни начина, както препоръча Ники по-горе. Моля за задание.

Досега не съм срещнал анализ на литературно произведение, който да съвпада с моя прочит, не че съм се претрепал да чета критика, де. Не помня кой досадник беше написал, как контекст и текстура се сменят пред очите ни в калейдоскопична кавалкадност. Или нещо такова. Динамично дискутиране на парадигмите, в дискурса на семейната констелация, разгърнато вглъбено и самопроницающо.

Да е*а вашата семка, казва баща ми в такива случаи.

Като заговорих по Този начин - какво става с работата ти, Розе? Още ли хабиш нерви?

# 726
  • Казанлък of all places
Аз критикувам толкова добре,че хората на опашка застават да им чета конско. (освен децата, те се разбягват панически по другите стаи и комшии, или си измислят внезапни тренировки). Но съм конструктивна и добронамерена и освен това боравя с умерено сложни думи. И не критикувам стила. Той е част от човека, не можеш да критикуваш човека. Виж, дай ми конструкция и отстъпи в страни. Равна нямам.
Пуц, много ми се нрави книгата! И ти тоже!

# 727
  • София
Ване, речникът е чудесно нещо, когато се използва целесъобразно. За жалост, в горния цитат, според мен, са нахвърляни думи ей така, да звучат добре, но без да казват нищо. Аз съм твърд привърженик на идеята, че като ползваш дадена дума, знаеш точно защо ползваш нея, а не друга. Другата идея, която обичам е онази на Айнщайн за обясняването на шестгодишно дете. Опасявам се, че поради образователните особености у нас, страховито много хора ползват думи, зад които няма мисъл. А иначе няма нищо лошо в сложните думи, стига да са наредени смислено.

Разбира се, аз за нормалната критика и анализ говоря, а и професорката - също. Сичко друго е подигравка по един или друг начин.

# 728
Добре сме се намерили единомисленици. Впрочем, ето ви 46-та тема. Атти искаше да е парфюмна - според мен, много подходящо като за осмомартенска, непосредствено следваща предколедната.  Laughing ЕдиномисЛещи Пияници...ъх, туй не звучи добре, но ми схващате ЕЛП-ската мисъл.

Книгата ме грабнА още с "Понасям мигрени. Не понасям глупци." Още съм по средата, но и аз съм изкушена да си я купя в оригинал и да седна на едното коляно с Пуцината, на другото - с Локхартовата.

Последна редакция: чт, 19 фев 2015, 00:24 от Nickkie

# 729
  • Пазете Гор
... все пак съм имала достатъчно чувство за самоирония да напиша същото "от мъжка гледна точка" - в седем думи, кратко и брутално. ...

Спомних си един леко сексистки виц.

Скрит текст:
Една млада двойка. Двамата пътуват към работа. Мацката си мисли:
" Снощи той не мислеше за мен. Беше отнесен, макар да ми отговори, че всичко в работата е наред. Не забеляза, че съм била на фризьор. Умът му е другаде. Очите му блуждаят. Ръцете му треперят, тъй както когато е ядосан. Вечерта се опитах да го прелъстя, сложих си Онова бельо, правихме секс така, както той обича, беше както някога... Но само заради секса ли е с мен? Може би привикваме и във връзката ни се настанява рутина? Може би има друга? Ох, ще се побъркам, ще му се обадя днес!"

Младежът пътува и си мисли:
" Абе ЦСКА пак паднаха, обаче как се изчукахме с жена ми снощи!]

Съвсем леко сексистки е. Простете.

Последна редакция: ср, 18 фев 2015, 07:45 от Куркума

# 730
 Laughing

Нося ви нещо, което Сийка пусна в друга тема, понеже се чудя на кое по-напред да се възхитя: на картинката с надписа ли; на самия описан акт и аргументацията зад него  Mr. Green или на уникалния! превод на заглавието.  Laughing

Последна редакция: чт, 19 фев 2015, 00:25 от Nickkie

# 731
Ай стига, бе!  ooooh! 100 от 90,000, а? Какъв кошмар! Обаче обърни внимание, че преводът на заглавието е освен уникален, и грешен. Трябваше да е Високият мавър 2: Ударен от луната.

Анге, много ме развесели с изказаното за твоя критичен маниер.  hahaha

I suffer headaches. I do not suffer fools и мен ме беше грабнало одма. Не ми е ясно що редакторката е решила да са глупци, а не глупаци, кат говори 17-годишна мома от съвремието, ма здраве.  Grinning

# 732
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
За пръв път чувам думата "дефиси", никога не съм я срещала.

Добри, Joyпозамислих се за Каранфилов, нещо смътно ми светна, че имаше някаква разминавка, но не ми се щеше да отделям толкова време. Радвам се, че ми го припомни. И си спомням, че като се питахме "как се пишеше тоя newsm78", се ориентирахме с "кренвирша". Между другото, по същия начин съм сега с Истанбул, винаги се замислям, като го пиша.

Критиците са (или трябва да са) полезни. Могат (трябва) да са ценни и ценени.
Спомнете си само факта, че ако не беше Боян Пенев, не е сигурно, че щяхме да имаме точно такава Багряна.

Последна редакция: ср, 18 фев 2015, 18:48 от svetal4o27

# 733
  • гр. София
Разтроили са се направо, пластовете, то привидност, то симулация, то наивитет. И времето е разтроено! Ляв пласт - привидност, десен пласт - свенливост! А по средата пространството симулира.

Joy Joy Joy

Като заговорих по Този начин - какво става с работата ти, Розе? Още ли хабиш нерви?

Стискам зъби и колкото ми е възможно пускам народът да пасе. Криво-ляво кютам.  Confused
Скрит текст:
Пиша си разни нещица за едни лит. игри, та така си се пренасям в моя си свят и се спасявам.

# 734
Ако някой случайно е решил, че родното кино има шанс да се развие до някакво гледаемо ниво, да ви угася надеждата.

Общи условия

Активация на акаунт