Цветарки дайте да обменяме опит!

• 103 577
  • 795
  •   1
Отговори
# 60
А сетих се още нещо... и аз имам мини роза от април и беше ок 3-4 месеца, но сега само малка част от нея има листенца, подрязвах я, но друго не занм, ще се радвам да ми помогнете....
Май зададох много въпроси  Blush

# 61
Страхотна тема ... Приемате ли ме в отбора ..  Grinning

Аз съм страхотен фен на цветята, но с ръка на сърцето си признавам, че палмите са моята любов при тях ... Обича високите растения, колкото по- нависоко расте, толкова по- ми харесва ..  Grinning
СЕга от пролетта започвам и с балконските цветя, но първо трябва да си оправя и боядисам терасата, да им направим удобства и тогава мама ми е обещала най- разноцветни петунии .. Какви други балконски цветя, бихте ми препоръчали, висящи или високи, но с прекрасни цветове ... ?

Преди 2 години от НДК - ФЛОРА-та, си взех Мадагаскарска палма, но кажете ми защо така неиска да расте .. Щом изникнат листенца и покафеняват веднага, съхнат и падат ... Дали мъжа ми е виновен (естествено че той  Laughing), че я полива много често, а доколкото знам се води вид кактус, а те не обичат много вода ... дали не трябва да пулверизирам листенцата с вода ... дали не трябва да се мести, но където и да я сложа - все тая ... зле и зле ...
Ей сега я снимах да ви я покажа в какво плачевно състояние е .. вече незнам какво да я правя, последно сега пролетта ще я присадя, ама дали това ще помогне ..  newsm78

ето я и нея или поне това което е останало,а на втората се вижда как са покафеняли връхчетата: :

Последна редакция: чт, 09 мар 2006, 17:37 от Irena80

# 62
Stra4iatela, по въпроса за калдъръмчетата:
Като се стопли още, т.е към началото на април, пълниш саскиите с пръст и със семенцата "посоляваш" върху пръстта. Отгоре ги покрий със съвсем тънък слой пръст (да не се задушат), поливаш и чакаш Peace Аз поне моите така ги садя и пощуряват. Купувам си готови семена от магазина, щото все ги запилявам някъде събраните #Crazy.
Смятам, че разделянето на меча и увивното и пресаждането им в отделни саксии няма да им се отрази лошо по никакъв начин. Просто ще живнат още повече. Меча не е претенциозен - може да му забърсваш листата с влажна кърпа (аз направо ги "къпя" под душа моите цветя).

# 63
stellina , мерси за съветите... То увивното така и така е пощуряло, не мога да го спра, режа го и от отрязаното нови 3 стръка, направо е ужас... но саксията е ужасно неудобна за поливане и затова реших да ги присадя...
Иначе и аз ги къпя под душа, пък и по-добре се измиват според мен  Grinning

# 64
Не мога да отворя линка на Ефросина, но Даниту, описанието ти по- ми прилича на исусов венец /главно заради цветчетата/- Euphorbia millii. Виж в гугъла.
Ирена80, според мен си ти е на ред Пахиподиум-ът. В момента спи и затова е без листа. Права си, че му трябва много по-оскъдно поливане, особено когато почива. Покафевелите връхчета на бодлите са нормални.
За орхидеите- аз няколко години отглеждах Максилария и Фаленопсис, но не вирееха много добре, въпреки спешъл условията. Най- лесна за отглеждане е Дендробиум. Стрелицията не е орхидея, а бананово.Шоши, много, много не разгадавам снимката, но общо взето е важно да не я опълчваш на пълно слънце; почвата да е равномерно влажна и по възможност по-висока въздушна влажност.

Последна редакция: сб, 11 мар 2006, 18:26 от Мъни

# 65
  • в една мансарда точно под звездите ..........
Не мога да отворя линка на Ефросина, но Даниту, описанието ти по- ми прилича на исусов венец /главно заради цветчетата/- Euphorbia millii. Виж в гугъла.
Ирена80, според мен си ти е на ред Пахиподиум-ът. В момента спи и затова е без листа. Права си, че му трябва много по-оскъдно поливане, особено когато почива. Покофевелите връхчета на бодлите са нормални.
За орхидеите- аз няколко години отглеждах Максилария и Фаленопсис, но не вирееха много добре, въпреки спешъл условията. Най- лесна за отглеждане е Дендробиум. Стрелицията не е орхидея, а бананово.Шоши, много, много не разгадавам снимката, но общо взето е важно да не я опълчваш на пълно слънце; почвата да е равномерно влажна и по възможност по-висока въздушна влажност.

И аз съм на това мнение за цветето на Даниту!
А гарденията наистина ли е толкова капризна както съм чувала! Такъм мерак имам за гардения и така хубаво ухае, а ще ме е жал ако не мога да я задържа повече от година!

# 66
Ирена80, според мен си ти е на ред Пахиподиум-ът. В момента спи и затова е без листа. Права си, че му трябва много по-оскъдно поливане, особено когато почива. Покофевелите връхчета на бодлите са нормални.

И аз съм на това мнение за цветето на Даниту!

Мдааа, мерси на всички. Такова е:
http://margaritta.dir.bg/2septemvri/cv02.jpg
само че със оранжеви цветчета   bouquet

# 67
  • София
Ох, само да се изжалвам.И аз съм фен на цветята.Имам доста , но напоследък не остава време за тях Sad Доста уморих, а другите горките нямам време да им обърна внимание.малкия прохожда и вече ходи да ги скубе, а днес ровеше в една от по-ниските саксии  Sad Confused
Май ще се разделя с тях и ще ги дам на майка ми  Cry
Искам да питам за Драцената.Имам една с розови листа.Порастна много голяма, с две разклонения е, но остана с едно тъъъъничко стъбъце - като я погледнеш имаш чувство, че ще се скърши горката.Мога ли да направя нещо за да пусне издънка, или с какво да я подсиля и изобщо има ли шанс да се промени видът и?

# 68
  • Den Haag
И аз обичам цветята имам доста и постоянно купувам нови, затова избягвам да влизам в цветарските магазини, че излизам с пълни ръце всеки път.

# 69
Нека някой да ме посъветва, имам малък цветарник със западно изложение, обаче каквото и да посея в средата на лятото изсъхва от горещините. Една година имах "грамофончета", другата каскадни петунии, тази ... още се чудя, така че, моля някой да ме посъветва Hug

# 70
Искам да попитам още нещо : някой има ли едно растение мисля, че се казваше МЕЧ, то изглежда и като меч... как се гледа? То е в една саксия заедно с едно друго увивно, не му знам името и добре се развиват, имам ги от години... Но искам да ги разделя и да ги пресъдя, мислите ли, че ще им стане нещо, те са двете от 10 години...
Напротив мисля,че ще е по-добре за меча да го отделиш,може увивното ръстение да му е обсеибло кореновата система,незнам за него,но имам меч,който държа на възможно най сенчестото место,иска съвсем оскъдно поливане-чак,когато му изсъхне добре почвата и то не убилно,а колкото да не е без хич.Моят полудява да ръсте,висок ми е 1 м.

# 71
Искам да питам за Драцената.Имам една с розови листа.Порастна много голяма, с две разклонения е, но остана с едно тъъъъничко стъбъце - като я погледнеш имаш чувство, че ще се скърши горката.Мога ли да направя нещо за да пусне издънка, или с какво да я подсиля и изобщо има ли шанс да се промени видът и?
Знам за вариант да отрежеш връхна резница и стъблото да се увие с торф,ама.....дали ще стане.....?За да е толкова хилава сигурно не си улучила оптималните условия за отглеждане?При какви условия я гледаш?

# 72
Нека някой да ме посъветва, имам малък цветарник със западно изложение, обаче ......... Hug
Нямам никакъв опит с цъвтящите цветя,но и ние имаме западно изложение,и тъй като лятото следобедното слънце е най-силно,а точно там му е апогея те съветвам да им усигуриш някаква преграда,която да позасенчи малко или да се са в непосредствена близост/под прозореца,а не на нивото/А и за всяко цвете е пагубно засаждането през този период,има такъв вариант,но излагането трябва да е постепенно:1 ден сутрин за известно време,2 ден за по-дълго...и го прибираш.Така накрая като се адаптира ще го оставиш за постоянно.Цветето само ще ти покаже кога е готово,почне ли да линее,не му е добре....

# 73
  • Пловдив
Страхотна тема ... Приемате ли ме в отбора ..  Grinning

Аз съм страхотен фен на цветята, но с ръка на сърцето си признавам, че палмите са моята любов при тях ... Обича високите растения, колкото по- нависоко расте, толкова по- ми харесва ..  Grinning
СЕга от пролетта започвам и с балконските цветя, но първо трябва да си оправя и боядисам терасата, да им направим удобства и тогава мама ми е обещала най- разноцветни петунии .. Какви други балконски цветя, бихте ми препоръчали, висящи или високи, но с прекрасни цветове ... ?

Преди 2 години от НДК - ФЛОРА-та, си взех Мадагаскарска палма, но кажете ми защо така неиска да расте .. Щом изникнат листенца и покафеняват веднага, съхнат и падат ... Дали мъжа ми е виновен (естествено че той  Laughing), че я полива много често, а доколкото знам се води вид кактус, а те не обичат много вода ... дали не трябва да пулверизирам листенцата с вода ... дали не трябва да се мести, но където и да я сложа - все тая ... зле и зле ...
Ей сега я снимах да ви я покажа в какво плачевно състояние е .. вече незнам какво да я правя, последно сега пролетта ще я присадя, ама дали това ще помогне ..  newsm78

ето я и нея или поне това което е останало,а на втората се вижда как са покафеняли връхчетата: :

И моята юка е придобила вида на твоята, това с голите стебла и съсухрен вид хич не ми харесва, а на мама е 2 пъти по-висока и си е зелена и си има листа почти от корен.

# 74
Тоничка, засади калдаръмче и турта  те са с много красиви цветове и издържат на топлина. Мисля, че и латинките ще се справят при добро поливани.

Общи условия

Активация на акаунт