Отговори
Здравейте! Искам да попитам дали някой има идея и дали е запознат с обстоятелствата при положение, че живея и се осигурявам дали трябва да го правя и в България?

# 1
Не , не трябва да се осигуряваш и в БГ,отиваш в НОИ и поддаваш декларация , че си напуснала страната и ти спират здравните осигуровки поради напускане на държавата!

# 2
Проблема е там, че не съм от близо 2 години в Бг, а прочетох статия, че от април 2015г. възстановяването на здравни права ще ми струва 2000лв.  Аз все пак рано или късно ще се прибера в БГ и дали трябва да ги плащам тези глоби при положение, че не съм пускала никаква декларация.

# 3
  • 2860 км северно от Екватора
Връщаш се, пускаш декларация и ти спират осигуровките.Каквото дължиш ще трябва да си платиш.
Ако искаш да си възстановиш правата има варианти,аз април месец платих 350 мисля че беше и си влязох в системата,имах подадена декларация за напускане на страната от 2010-та.Наскоро си внесох за 6 месеца напред -скромно 100лв и стотинки.
Успех.

# 4
Благодаря ти за информацията, а успех ще ми е нужен Simple Smile

# 5
  • Euskal Herria
Има един формуляр, който представяш в нашето НОИ - за времето, когато си се осигурявала в чужбина. С него ти се признават здравните права и не плащаш нищо повече. Поне така отговориха на мен - първо мъжът ми замина и заради него правих проверка. Щом работи и се осигурява в чужбина, няма законно основание да се плащат здравни осигуровки за същия период и в България. Не знам дали ясно го обясних. Но е добре някой твой познат да попита в НОИ, дават разяснения.

# 6
Има един формуляр, който представяш в нашето НОИ - за времето, когато си се осигурявала в чужбина. С него ти се признават здравните права и не плащаш нищо повече. Поне така отговориха на мен - първо мъжът ми замина и заради него правих проверка. Щом работи и се осигурява в чужбина, няма законно основание да се плащат здравни осигуровки за същия период и в България. Не знам дали ясно го обясних. Но е добре някой твой познат да попита в НОИ, дават разяснения.
Това е важно инфо .Аз съм здравно осигурена от мъжа ми в Италия.Какъв е този документ може ли повече инфо

# 7
  • София
Аз мисля, че това важи само за страни членки на ЕС. Най-добре питайте на място или по телефона.
Ето тук има повече информация: http://www.nap.bg/page?id=187

# 8
  • Euskal Herria
Най-добре е да се пита в самото НОИ точно как се води. Мисля, че беше Е 104, но не мога да твърдя със сигурност. Той се попълва в страната, където се осигуряваш и се представя у нас. Аз също съм включена в осигуровката на мъжа ми - като член на семейството и ползвам всички права на здравно осигурена. По същия начин дъщеря ми всеки семестър си взима бележка от университета - че е студентка редовно обучение, превежда го на български и го представя в НОИ. От там отбелязват в системата, че е с редовни права, тъй като България поема здравните осигуровки на редовните студенти до 26-годишна възраст. Няма значение дали е студент в България или друга европейска страна.

П.П. Да, отнася се за страните-членки на евросъюза.

# 9
  • София
А какво става, ако работиш и се осигуряваш в страна в чужбина, която не е в ЕС?

# 10
За страните членки на европейския съюз се вади от съответната страна където работите документ Е 104 , не се превежда и легализира а направо се носи в НАП и се завежда . Това е цялата философия, знам го от личен опит

# 11
  • Плевен
Майка ми работи в Гърция.Осигурява се там на пълния размер за максимална пенсия,но и тук в БГ плаща,защото си идва на профилактични прегледи защото там не може да се дореди ако има проблем със здравето.Един път подадохме Е 104 в НОИ че е осигурена там и ни ВЪЗСТАНОВИХА ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ КОИТО СМЕ ПЛАЩАЛИ ТУК.Но това за стар период,когато замина за Гърция.Това със Е 104 се подава когато ЗАВИНАГИ СЕ ПРИБИРАШ В БЪЛГАРИЯ,и си се осигурявал здравно тук в България.Засега предпочитаме да си плаща осигуровките тук,за да има непрекъснати здравноосигурителни права и да може да взима направления от ЛЛ за прегледи когато има нужда.

# 12
Искам да допълня конкретно за студенти,че дори да учат извън ЕС също признават документ от университета,не спират правата и не плащаш нищо.Изискването беше документа да е за всеки семестър.Доплащах само за два месеца докато е лятната ваканция.

# 13
Глей са,схемата в България е много зле....въпреки ,че живееш в чужбина,ако все още се водиш гражданин на република България ,си задължен да плащаш ,без значение че не живееш тук и я се прибереш 1 път в годината ,я не...пише ли в паспорта "Гражданство България" (знам че звучи тъпо но в личните карти и паспорти е пълно с грешки) трябва да си плащаш.

# 14
  • 2860 км северно от Екватора
Глей са,схемата в България е много зле....въпреки ,че живееш в чужбина,ако все още се водиш гражданин на република България ,си задължен да плащаш ,без значение че не живееш тук и я се прибереш 1 пат в годината ,я не...пише ли в паспорта "Гражданство България" (знам че звучи тъпо но в личните карти и паспорти е пълно с грешки) трябва да си плащаш.
Именно.
За това ако не искаш да им наливаш парички,пуска се декларация за напускане на страната,дава се временен адрес в чужбина, който може да е на Шанз-елизе в Париж (никой не го интересува къде отиваш).И си извън системата.
Аз обаче се наложи да си вляза обратно, тъй като ми предстоеше една операция...която така и не се състоя, сеге  си плащам като поп осигуровчици, а на прегледи пак ходя на частно. hahaha

Общи условия

Активация на акаунт