Трябва ли бебето задължително да се научи да заспива само?

• 36 351
  • 152
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Истината е, че ако не налагаш свой режим на бебето, то си изгражда собствен. Това, че една майка е решила да се води по бебето си, не значи, че то няма режим, има си, просто си е неговия и естествено той може да се мени според нуждите във възрастта....
Но има лесно заспиващи бебета/деца/възрастни, има и трудно.
Ако чакам детето ми и като бебе и сега, да спре да играе и само да заспи... ще има да чакам... може би ако припадне от умора по едно време ще се случи... не че не се уморява, не му се доспива, не става изключително нервен и раздразнителен, но да си легне сам... мнееее.

# 46
О, и ние имаме режим, ритъм и ритуали (продиктувани от нейния си вътрешен режим). Всяка вечер баня по едно и също време, един и същи ритуал, през деня също. Доспива й се по часовник, много е точна. Нооо.... Самото заспиване - не може да го постигне сама. Ако не й се помогне, се изморява още повече и тогава става много кисела и нервна. Странното е, че ако се събуди посред нощ, дори и да изплаче, сама си заспива пак. Значи знае как става. Но когато е време за лягане, и вечер и през деня, не може и не може...

Вече сменихме една ясла, защото в първата са я оставяли да плаче и вечно беше недоспала. Сега в новата поне се стараят да я поприспят малко, и уж спи... От една страна, разбирам че имат и други деца и не могат да баят на всяко, но от друга страна, нали това им е работата - да ги гледат, да им осигурят основните неща като хранене и сън...

# 47
  • В древна страна на край света!!!
С двете бебета наведнъж и в чужда държава, най-важното беше да се съхраня. За мен беше важно да ядат и спат по едно и също време. Истински режим никога не са имали те сами доста често го сменяха. Спяха в нашта  стая, първите месеци и в нашето легло, за да реагирам бързо на ревове. Приспивала съм понякога и на ръце, за последно около годинка. Оттогава до сега вече са три години и половина ги слагам за сън и стоя в стаята докато заспат. Ако почнат много да говорят излизам и до 5 минути са заспали. От моя опит с две бебета, които са доста различни като темперамент това че са спали при мен, че съм ги и приспивала в някакъв период от време не им се е отразило негативно. Най-важното нещо е за една майка е да бъде убедена, че това което прави е правилно за детето й, тогава и детето ти помага.

# 48

ger4eger4e, виждам че е минало повече от месец от първия пост… Намерихте ли решение? Кажи как вървят нещата. Много ме интересува темата и мен.

Ами, да ти кажа, не сме намерили, още си се приспиваме на шезлонга, това поне работи безотказно. Лошото наистина е, че като я "поборя" да заспи в леглото си, обикновено много се изнервя, изтървавам момента, така че става прекалено изморена и после става още по-трудно.

Иначе и ние имаме някакъв режим, но е както тя си го е избрала. Общо взето в последните няколко месеца се установи хранене на около 3 часа и й се доспива на около 2 часа. После спи точно 30 минути и става. Така се получава, че спи 3-4 пъти на ден за по половин час. И от време на време, веднъж-2 пъти на месец се излъгва някой от тези няколко пъти да спи час-час и половина два  Laughing

Тъй като ноември-декември нещо я беше прихванало и не искаше да стоим навън на разходка, тогава едва успявахме да прекараме навън 20-30 минути, но от януари започна полека-лека да се подобрява и започна и да заспива в количката, така че едно спане на ден ни е навън по време на разходката.

А аз преди се чудех тези бебета, които спят навън, как го правят  Laughing Лошото е, че пак много рядко спи повече от половин час, ноо, важното е, че спи Simple Smile

# 49
малиии, нашият и цял ден да е навън, ще спи, дори за ядене няма да се сети  Laughing Laughing

# 50
моят син понякога заспива сам, а друг път го гушкам и след известно време заспива. не знам защо си мисля , че почти няма дете което да заспива постоянно само особено на такава възраст! Ако го вида, че не иска да заспива сам, а му се спи го приспивам защото плаче и става раздразнителен , но в никакъв случай не бих го оставила да плаче  Wink

# 51
Моето дете е също от трудно заспиващите- както през деня, така и вечер. Без помощ няма никакъв шанс да заспи. Колкото повече й се спи, толкова по-зле става, изпада чак в истерия, въпреки че не е оставяна да заспива сама. Наскоро се чудих, как точно става номера с яслата. Там нали ще трябва да заспива сама. Чувала съм че ако не заспива детето, се обаждат да си го вземеш. Моля, майките на които децата посещават ясла или са посещавали, да споделят Simple Smile

Това за яслата и мен ме притеснява. Точно в момента проучвам въпроса, защото ще кандидатстваме скоро...

# 52
  • Куциндрел
Там ще спи детето, не го мислете точно това.

# 53
Да бе, ще спи там... Де да беше толкова лесно!  Sad

ger4eger4e, много се надявах да сте открили решение и да почерпим опит и ние  Simple Smile Но важното е че поне имате безотказен метод. Тоя половин час колко го мразя. Като навита пружина е, и точна, на всичкото отгоре!

Преди спеше по един дълъг следобеден сън 2 часа в количката навън, но от повече от три месеца не сме излизали на разходка защото е сняг до пояс и ужасно студено. Няколко пъти излязохме с шейната за по няколко минутки пред къщи, и толкоз. И без това трябва да свиква да спи в легло... но пък ми липсва колко лесно спеше в количката...

# 54
  • Куциндрел
Да бе, ще спи там... Де да беше толкова лесно!  Sad
Когато детето ти е на 10 месеца нещата наистина изглеждат невъзможни.
Моето на 10 месеца спеше с мен, после от годинката до 2 годинки го гледаше баба му.
В началото спеше в количката, после се понаучи да спи само на обяд. В яслата нямаше проблеми със спането когато му дойде времето да е за цял ден. Peace

# 55
Моето дете е също от трудно заспиващите- както през деня, така и вечер. Без помощ няма никакъв шанс да заспи. Колкото повече й се спи, толкова по-зле става, изпада чак в истерия, въпреки че не е оставяна да заспива сама. Наскоро се чудих, как точно става номера с яслата. Там нали ще трябва да заспива сама. Чувала съм че ако не заспива детето, се обаждат да си го вземеш. Моля, майките на които децата посещават ясла или са посещавали, да споделят Simple Smile

Това за яслата и мен ме притеснява. Точно в момента проучвам въпроса, защото ще кандидатстваме скоро...

Да, синът ми от бебе трудно заспиваше през деня, да не кажа, че рядко спеше В яслата известно време го взимах на обяд. После го спрях за 2 месеца и като го дадох пак, ме викаха поне няколко поредни дни да си го взимам, че не спял и будел другите деца. Казах, че така няма да я бъде и, че тепърва на 2,6г. няма как да се научи да заспива. Разбрахме се с госпожите да го оставят и ако заспи, заспи, ако ли не, да играят с него или да му дават книжки, за да мълчи и да не буди другите деца.

# 56
Малкият ми син, за разлика от големия, никога не е бил по спането като малък (разбирайте, че беше от възможно най-най-неспящите). В яслата обаче (а той е на ясла, откакто стана на година и четири месеца) никога не са имали проблем със заспиването му. Факт е, че децата в различна обстановка се държат различно.

# 57
Нашето е на целодневна ясла от четиримесечно, така че не му е нова обстановка. В първата ясла са я оставяли да плаче  #Cussing out и май там прецакаха следобедния сън. Преместих я на ново място. Там я гледат по-добре, но сега пък й е интересно да е будна, и пак зор.

# 58
Да, явно, както с всичко си е не само до ясла, но и до дете..

А иначе и това с обстановката си е така - при нас известно време идваше детегледачка, защото щях да се връщам на работа, и тя успяваше доста лесно да я приспи на леглото. При мен не се получава така. И доста често чувам, че и с различни хора бебетата и децата се държат различно. За съжаление, точно с мама не винаги по възможно най-добрия начин  Grinning

# 59
Дидитка, четиримесечното бебе е много малко просто. То е съвсем друг случай, предполагам и подходът на персонала в такива ясли е различен.

Общи условия

Активация на акаунт