Трябва ли бебето задължително да се научи да заспива само?

• 36 369
  • 152
  •   1
Отговори
# 90
Дидитка извадила си късмет, че детето спи по цяла нощ, ако като моето се будеше през час, с рев надали изобщо щеше да ти мине през ум да го местиш в друга стая. За мен най-доброто решение без да искам го взех преди 2-3 седмици, като долепих спалнята до креватчето, за да не падне на пода, че вече има такива намерениея, ако съм знаела колко ставания и разсънвания щях да си спестя отдавна да съм я преместила, сега в половината случаи е достатъчно просто да си провра ръката между решетката и заспива отново.
Адреналинка при теб може и в теб да е била грешката, но при повечето случаи, като си станал 5 пъти през нощта и това за поредна нощ, просто се принуждаваш да вземеш детето при теб, защото не можеш да издържаш на безсънието.

# 91
  • Стара Загора
Всеки си гледа детето както му е удобно и както на бебето ще му е добре.Според мен също израза "Както си го научиш" съществува, но съм и съгласна с това, че някои бебета не се поддават на уроци Simple Smile
Моето е от тези, които имат режим за всичко, но не мога да го науча да си заспива сам.ММ иска да го научим като го оставим да плаче, но аз си признавам, че не мога и той винаги ми повтаря, че го глезя, но моето мнение е че не може да става въпрос за глезене на 9 месечно бебе.Има си време за всичко, има много по важни неща от това дали си приспиваме децата или заспиват сами, и дали спят в нашата спалня или в съседната.А както моето бебе се събужда по 10 пъти на нощ за да пие или мляко или вода, не бих искала да е в другата стая, защото ще  #Crazy

# 92
  • Варна
Дидитка, както казах, едно към едно със сина ми.. Simple Smile И той има същия проблем с буденето на 30 минути, мога да си сверявам часовника по него.
Опитах да доприспивам, да съм близо, когато се размърда и т.н. (общо взето съветите на Пантли), но не ми помогнаха, така че продължаваме да се доприспиваме. Забелязвам обаче, че откакто започна да заспива сам за поне за част от спанетата, буденето на 30 минути значително намаля. Пак се случва, но много по-рядко. Чувам го на бебефона, че се размърдва, но не се буди, а продължава да спи. Вечер също има подобрение. Като реши да ми спретне 1-2 часа рандеву по малките часове отърване няма, но при спорадичните будения започна да проплаква и след това сам да заспива, а преди се разсънваше и трябваше аз да ходя.Не че си нямаме драмите, но определено виждам прогрес и за тези неща.
А да, някъде бях чела, че това будене на 30 минути може да означава и преуморен, или по-рядко и не достатъчно уморен. Но в нашия случай поне по-скоро не беше това, а факта, че не можеше да заспива сам.

Инчето, да не те стресирам, но синът ми е на 10 месеца и някакви си възглавници отдавна не го спират. Искам да кажа, че вероятно скоро ще се наложи да си намериш алтернатива или по-солидни възглавници. Sad А за науачаването да заспива с плач, доста е илюзорна тая работа. Даже и да има ефект, имайте предвид, че това не е еднократна случка - оставящ детето няколко дни да плаче и си решаваш проблема перманентно. Всяка промяна, болест, зъби и какво ли още не, се отразяват на децата и често това се изразява и в регрес. Т.е. приготви се да минавате през този ад многократно... Съгласна съм с теб, че дете на 9 месеца не се глези. Боли ме всеки път като чуя, че някой е "учил" детето си да заспива по този начин. Че ако това беше такъв универсален метод за научаване на нови неща, нямаше да има училища. Затваряш един първокласник в стаята с една книга и го оставяш да реве, докато не се научи да чете... Малко краен пример, но така възприемам този метод.

# 93
  • Стара Загора
Повярвай ми Scorpita с ужас го оставям на леглото сам и само да чуя, че се е събудил и тичам към стаята, но го правя от няма и накъде, нямам никакъв шанс да го оставя в кошарата през деня, не иска и това е.А като си спеше в кошарката като се събуди си стоеше сам в стаята поне 30мин, да си се разсъни, играе си, говори си и си му беше хубаво, а сега го правим двамата Simple Smile ... но няма как за сега ще е така.Не аз не мога така да го уча - слаба съм  Joy сестра ми го прави с второто и дете, с първото се приспиваха много трудно голямо скачане падаше на леглото  Mr. Green и каза с второто  няма да стане и така племенницата плачеше до годинката по минимум 10мин., но тя не ходеше при нея, но и детето не се научи да заспива без плач.Ето на това се казва дете, което не може да бъде научено, но майката е упорита в това, че няма да иде при нея, което повечето ще решите, че е безчувствена, но не е така, сега си е доста глезенка малката и която е вече на 2годинки Simple Smile

# 94
  • Северозапада
Чета ви от известно време, защото моята "глезана" наближава 2 г., а още не заспива сама, когато е с мен. Може да заспи сама, прави го в яслата и с бабите, понякога. Когато беше бебе имах идея да я уча, но тя плачеше и аз повече от 2-3-5 мин. не издържах да я слушам. Кърмя я за приспиване, а се буди още и нощем - понякога 1-2 пъти, но се случва и по 5-6. Ето тази нощ се буди само веднъж, но достатъчно да съм парцал, защото повече от час не можа да заспи  Tired При нас е на периоди или по-скоро от това как е минал деня, дали не растат зъби, дали не е болна и т.н. Понякога суче и сама иска да си легне в легото, давам ръка, гали я и заспива. Друг път суче и суче, и суче, и по някое време успявам да я "търкулна" на спалнята, от което се разбужда, гушкам, галя, шъткам и остава да спи при мен. Може да я преместя на някое събуждане, а може и до сутринта да спи при мен. Единствено от 2-3 месеца успява нощем да не се разбужда като се върти, което си е постижение.
Моето мнение е, че всяко дете си е с характер. Някои могат да се научат да заспиват сами, други също могат се научат да заспиват сами, но с цената на много сълзи и усилия и от двете страни и/ или чувство на изоставеност у детето, които не бих си причинила.

# 95
Пък не съм видяла някой в университета майка му да го приспива.  Mr. Green

Хехе, добре казано Simple Smile Иначе си права за инстинкта си, и на мен вече n на брой пъти ми се случи да послушам някого за нещо и после да съжалявам, виждайки, че това, което съм си мислела първоначално е било най-доброто решение... Но пък с приспиването си е сложно - скоро като ни умалее шезлонга, не знам как ще процедираме. Щем не щем ще трябва да мислим за леглото.. или пък да излизаме навън за всяко приспиване, което пък май така или иначе ще се случи - иде пролет  newsm44

# 96
В тази връзка, до момента в темата виждам няколко метода на приспиване, когато не заспива само - люлеене на ръце, на люлеещ стол с гушкане, гушкане на спалнята, навън в количката, със сучене, с биба и, както е в нашия случай в последно време, люлеене на шезлонга. Интересно ми е дали има и други начини...

Иначе като чета как ви стават посред нощ, все пак се радвам, че нашата мома спи като пън нощем, нищо, че през деня дремва само 3-4 пъти за по половин час (като между другото и тя понякога подлежи на доприспиване в тези случаи, но рядко). Е, понякога доста се върти нощем, но важното е, че не се буди вече. Даже напоследък няколко пъти зверски се успа - стана към 9-10, като последния път май аз я събудих в 10 без 5, защото влязох да я проверя - притесних се с това нейно спане, а хем не чувам нищо по бебефона. Е, беше си добре, просто спеше като мечка зимен сън... Но пък ние почваме ритуала с къпането към 20:30-21:00 - в един момент се установи, че каквото и да правим, не заспива преди 22:00, та така си и остана.

# 97
Не се оставя бебето да плаче, за да се "научи". Представете си следната ситуация - мъжа ви се прибира и вие сте разстроена и мъжът ви ви оставя в спалнята, както сте така разстроена и може би дори плачете и ви каже - ще се върна, когато се успокоиш, когато се държиш добре и така нататък. Ситуацията важи и за по-големи деца, когато ги наказвате си помислете за това какво постигате като оставите разстроеното дете да се "научи" на добро поведение, като стои само.

# 98
Klarheit, не мисля че има някой тук който да е фен на този метод.

# 99
Днес пробвах да я оставя да заспи сама за дневния сън... Двоен провал  Cry Люшках я както обикновено докато затвори очи и се унесе, преместих я в кошарката (при което тя веднага се разбуди, разбира се), легнах на пода и се направих на заспала. Първите 15 минути си будува тихо - обикаля насам натам, шета си нещо из вътре. След това взе да се оплаква, малко по малко, удря по решетката, взе да вика, накрая си ревна подобаващо след общо половин час. Станах, успокоих я (без да я вдигам), сложих я да легне, "шшшш, нани нани" и легнах пак на пода. Тя веднага щръкна разбира се, и пак рев. И така 20 пъти, без никакви изгледи за заспиване, въпреки че търкаше очи яко. Общо 45 минути опити. Накрая я гушнах и с люшкане заспа за няколко минути. За следобедния сън пак същата работа, само дето този път мъжът ми беше на смяна. След час и 15 минути опити я приспал и той с люшкане. И в двата случая се събуди след 30 минути. Оххх.... Рано ли се предадохме? (то не е предаване, просто нямаме цял ден свободен да заделим за приспиване, а и тя след половин час започва наистина да плаче, а не искам да я оставям да плаче...)

scorpita, колко време ти отнемаше в началото? Какво правиш когато вече се изнерви и започне да плаче? Не искам да саботирам усилието като се предавам прекалено рано, но тя страшно много се изнервя към края. Ако изляза пък става още по-зле. Нямам нищо против да продължавам да си я приспивам в мен с люшкане, но се надявах ако се научи да заспива сама, това да помогне и със събуждането на 30-та минута, да може тогава сама да си дозаспи, защото това всъщност ми е големия проблем. Това, и преместването в кошарата след като е заспала в мен, защото често от това също се буди.

# 100
  • Варна
Днес пробвах да я оставя да заспи сама за дневния сън... Двоен провал  Cry Люшках я както обикновено докато затвори очи и се унесе, преместих я в кошарката (при което тя веднага се разбуди, разбира се), легнах на пода и се направих на заспала. Първите 15 минути си будува тихо - обикаля насам натам, шета си нещо из вътре. След това взе да се оплаква, малко по малко, удря по решетката, взе да вика, накрая си ревна подобаващо след общо половин час. Станах, успокоих я (без да я вдигам), сложих я да легне, "шшшш, нани нани" и легнах пак на пода. Тя веднага щръкна разбира се, и пак рев. И така 20 пъти, без никакви изгледи за заспиване, въпреки че търкаше очи яко. Общо 45 минути опити. Накрая я гушнах и с люшкане заспа за няколко минути. За следобедния сън пак същата работа, само дето този път мъжът ми беше на смяна. След час и 15 минути опити я приспал и той с люшкане. И в двата случая се събуди след 30 минути. Оххх.... Рано ли се предадохме? (то не е предаване, просто нямаме цял ден свободен да заделим за приспиване, а и тя след половин час започва наистина да плаче, а не искам да я оставям да плаче...)

scorpita, колко време ти отнемаше в началото? Какво правиш когато вече се изнерви и започне да плаче? Не искам да саботирам усилието като се предавам прекалено рано, но тя страшно много се изнервя към края. Ако изляза пък става още по-зле. Нямам нищо против да продължавам да си я приспивам в мен с люшкане, но се надявах ако се научи да заспива сама, това да помогне и със събуждането на 30-та минута, да може тогава сама да си дозаспи, защото това всъщност ми е големия проблем. Това, и преместването в кошарата след като е заспала в мен, защото често от това също се буди.

Дидитка, не сте се предали рано. И моята идея е да не го оставям да плаче. Ако си попротестира малко, ок, ама ако си се разплаче, вземам и люлея. Понякога се разплаква след половин час, понякога още на 5-тата минута. Както казах, в началото това беше по-голямата част от случаите, едва сега нещата се обърнаха. Тъй че не се отчайвате, а просто продължавайте опитите без да го вземате навътре, когато не се получи, че така много лесно се отказва човек.
Честно казано, мисля, че първите няколко пъти заспиването беше случайност, едва след това загря каква е идеята и тогава стана по-лесно, както и успехите зачестиха. Просто гледай, като я оставяш в леглото, да е възможно най-спокойна и отпусната, а дали да е оспана, ще прецениш по реакциите й.
Като я успокояваш в леглото и я слагаш да легне, ако видиш, че започва да се превъзбужда, вместо да се успокоява, според мен няма смисъл да продължаваш. Или се пробваш да се отдръпнеш и да стоиш до кашарата, ако не плаче, или ако плаче, люлеене..
В началото се случваше и 45 минути да се мъчим и накрая да взема и да люлея. Сега в по-трудни моменти също може да му отнеме половин час да заспи, (както и да се наложи да люлея), но в повечето случаи е до 10-тина минути.
Вие сте едва в началото, няма какво да те притеснява, че не са се получили първите два опита.  Peace Точно, защото не ги оставяме да плачат, няма как да има бързи резултати или всеки път да е успешно. Но ако имаш късмет, с времето ще забележиш, че по-често заспива сама и й отнема по-малко време от преди.   bouquet А пропускането на 30-тата минута, ще дойде още по-късно. (Да те успокоя съвсем Simple Smile )

# 101
Някъде бях чела, че след като успите детето 10 мин трябва да изчакате, тогава бил дълбокият сън и тогава да го местите. А опитвала ли си, да дадеш шишето с вода, и биберона, детето в леглото и да излезеш.

# 102
 Hug Ще продължаваме с опитите значи, дано някой ден се получи. А това с десетте минути го установихме по метода опит-грешка  Laughing И сега засичам време и на десетата минута я местя. В повечето случаи продължава да спи, но понякога се събужда при местенето, и айде пак... А след половиния час на следобедния сън при доприспиването също понякога се буди като я преместя, и така става един пинг-понг  Crazy

А опитвала ли си, да дадеш шишето с вода, и биберона, детето в леглото и да излезеш.
Биберон й давам само за сън, така че това й е асоциация със спане и мисля знае какво трябва да прави като й го дам, но не ще. Изляза ли, писва веднага и плаче все едно съм отишла на Марс  Rolling Eyes Не знам това дали не е травма от първата ясла, където бабичката каза че ги слага в леглата будни и излиза от стаята, и тя там е плакала още от малка  Cry Иначе когато е будна и си играе с играчките, няма проблем да изляза от стаята, да приготвя обяд, пране и т.н. стига да чува че съм там. Но при спането, още като види че тръгвам към вратата и започва.

# 103
Hug
Биберон й давам само за сън, така че това й е асоциация със спане и мисля знае какво трябва да прави като й го дам, но не ще. Изляза ли, писва веднага и плаче все едно съм отишла на Марс  Rolling Eyes Не знам това дали не е травма от първата ясла, където бабичката каза че ги слага в леглата будни и излиза от стаята, и тя там е плакала още от малка  Cry Иначе когато е будна и си играе с играчките, няма проблем да изляза от стаята, да приготвя обяд, пране и т.н. стига да чува че съм там. Но при спането, още като види че тръгвам към вратата и започва.
Не мисля, че е травма. Александра без да е ходила на ясла, когато й се спи и аз изляза започва едно лудо пищене   Shocked

# 104
  • Стара Загора
Ние вече може да се похвалим, че не се дундуркаме при заспиване, а само го слагам в кошарата, пие малко мляко (без мляко е трудно), погаля го а няколко минутки и си заспиваме Simple Smile Вече от около 10-тина дена го правим и се надявам да продължаваме в същия дух.И имам наблюдение, че си удължи съня с това заспиване, може би защото не го разбуждам като го оставям на леглото...И не съм го оставяла да плаче за да се научи, той сякаш знаеше какво трябва да прави, може би аз не го бях пробвала така  #2gunfire ...,но ако изляза от стаята преди да е заспал ще е голям рев.

Общи условия

Активация на акаунт