Трябва ли бебето задължително да се научи да заспива само?

• 36 358
  • 152
  •   1
Отговори
# 135
и мой приятелки ме съветват същото  Mr. Green

# 136
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
За съжаление, моето бебе ( 3 месеца ) почна да заспива сам, но със смукане на пръст! Много ми е неприятно, биберони купихме няколко, никоя не харесва, плюе ги със отвращение, слагахме ръкавици, стават целите мокри от слюнка и започва едно сърдене и скърцане...

# 137
при всички деца го има този период... моят син до 6тия месец си смучеше пръстите, ръцете сега не се сеща за тях (вече на 8 месеца), чела съм някъде, че ако това продължава след 1вата година тогава е повод за притеснение.  Sunglasses

# 138
И моята като започна да си смуче палеца бях решена да не й давам, вадех го, бутах биба, ама бързо установих, че предпочитам да лапа палец, само и само да заспи. Сега (на 9 месеца) понякога, ако е много зле положението, даже се е случвало аз да й слагам палеца в устата  Embarassed Със залъгалка и тя не може да свикне, но аз продължавам упорито да й я давам при всяко приспиване. Като ви чета, струва ми се доста по-лесно за детето със залъгалка.
През деня още я приспивам с носене в раницата или навън в количката, но за сега не ми пречи - става най-бързо и лесно и за това още не се решавам да я уча по друг начин, а трябва. Пробвала съм няколко пъти, резултатът е рев и пак носене. Вечер обикновено заспива лесно на гърда или с малко въртене и обикаляне на спалнята след сученето. Но през нощта е кошмар. Буди се поне по 2-3 пъти, винаги иска да суче, но почти никога не заспива след това, разсънва се, играе, след това много й се приспива, но не може да заспи и плаче. Люлея, галя, гушкам, пея, взимам при нас - рядко става номера. И така по 1-2 часа на будене и ако е много зле, накрая пак нося и заспива за минути  #2gunfire  Но след 9 месеца хич не искам да я свиквам и през нощта да се носим. Чета идеи, зареждам се с търпение и продължаваме нощните купони.
Имам чувството, че откакто се научи да се изправя е това, вече 1-2 месеца. Преди това обикновено си заспиваше самичка през нощта, а се е случвало и през деня, рядко.    

# 139
Estranged толкова познато ми звучи, след като я отбих, замених кърменето с вода, та пък се налагаше и вода да доливам през нощта. Това беше грешка, добре че сама си я махна на 1,5г биберон не искаше докато не купихме съвсем обикновен каучуков на Канпол, не е някакъв анатомичен, та с това поне случихме. Да не те отчайвам, но все още се буди през нощта, по-малко от преди де, но поне 2-3 пъти на нощ, обаче давам биберона, ръката през кревата и заспива. Търпение му е цаката   bouquet

# 140
И аз пробвам с различни залъгалки и май една сега й харесва, смуче я, но по някое време я хвърля и не заспива с нея. Дано да почне. Също обмислям този вариант да преместим креватчето й до нашето. Има си и любимо одеялце, дето си го хваща с две ръчички, приближава си го до устата и лапва палче като се приспива, супер сладка е  Heart Eyes Понякога одеялцето помага, но друг път даже и то не е достатъчно или не го иска   Confused И мен това ме крепи, че уж става по-лесно  Grinning   

# 141
  • Стара Загора
Ние може да се похвалим, че вече заспиваме самички като големите деца Simple Smile От десетина дена заспива сам през деня ( спим по 2 пъти ), но не знам защо вечер не може.Пробвах и на светната лампа, но не се получи, но и на това съм доволна де  Laughing

# 142
  • Варна
Ние може да се похвалим, че вече заспиваме самички като големите деца Simple Smile От десетина дена заспива сам през деня ( спим по 2 пъти ), но не знам защо вечер не може.Пробвах и на светната лампа, но не се получи, но и на това съм доволна де  Laughing

Поздравления, Инче! Simple Smile
Като големите деца, т.е. слагаш в леглото и излизаш без да галиш по главичката, това ли имаш предвид? Много бих искала да знам как го направихте и мерси предварително.
Да те предупредя - като започне да минава на една дрямка през деня, може пак да имате трудности с приспиването (а може и да нямате де!). В случая със сина ми, беше се научил да заспива в леглото и за двете дрямки и за нощния сън, но когато започна да минава на една дрямка, следобедната, която по принцип беше 30-тина минути, взе да става проблем отново. Уморен е, но не достатъчно, че да заспи сам спокойно, и имахме около месец, в който отново дундурках за следобедната дрямка, когато я имаше. Сутрин и вечер обаче продължи да си заспива в леглото. В крайна сметка вече сме без следобедна дрямка с малки изключения, така че и дундуркането отпадна от самосебе си. Но понеже следобед будува доста дълго и вечер е по-изморен и попревъзбуден, спря да заспива сам в леглото, иска да стоя до кошарата (аз му броя тихичко) и така си заспива. Ако е по-отпочинал не ме вика да стоя до него. И така съм доволна де, само споделям опит за какво предстои! Simple Smile

# 143
  • Куциндрел
При нас самостоятелното заспиване започна първо с обедния сън. Peace
За нощният стана леко доброзорно, но вече разбираше - беше на около 2 години и половина.
Все още има моменти, в които иска да стоя до него докато заспи, примерно като е болен.

# 144
  • Стара Загора
Охххх... как да кажа как сме го постигнали като стана случайно откритие.Аз го приспивах с галене по главичката, милвам челце, очички, абе всичко Simple Smile и си заспиваше много бързо ( обикновено за по малко от 10мин ) обаче един ден много се беше заиграл и аз стърча над кошарата и милвам ли милвам, ама файда няма, не ги затваря тези очи и дори не се укротява и ми писна.Викам си Така ли... я да те оставя да се поразсърдиш, да си поревеш няколко минутки и тогава ще дойда.И излизам аз от спалнята, отивам в хола и няма, той не плаче, не си говори, само си шумулка нещо.Оставих го аз за около 5мин и като отидох беше заспал.И така после пак пробвах да му дам малко мляко, вода, биберон и излизам от стаята и се получиха нещата.Приспивала съм го и без мляко, само му дам водичка, бибата и го обръщам винаги на една страна - при нас това е ключовия момент, ако го оставя по гръб само си стои и гледа, не се сеща, че трябва да спи  Mr. Green а после той си се върти разбира се както си му е удобно, но си имаме поза за заспиване.Сега обаче ще продължа да опитвам и за нощното спане да си заспива сам.
Дано и като вземе да спи по един път на ден пак да си заспива сам, да няма изненади.Ние след 2 седмици ставаме на година, но мисля той сам да си покаже когато иска да спи само по веднъж.Има майки, които ми казват , че аз трябва да го науча и други, които ми казват, че трябва да съм луда да му махна сама единия сън  Joy И мисля да го оставя за сега той сам да си покаже като иска да го махне  newsm78

# 145
  • Варна
Дано и като вземе да спи по един път на ден пак да си заспива сам, да няма изненади.Ние след 2 седмици ставаме на година, но мисля той сам да си покаже когато иска да спи само по веднъж.Има майки, които ми казват , че аз трябва да го науча и други, които ми казват, че трябва да съм луда да му махна сама единия сън  Joy И мисля да го оставя за сега той сам да си покаже като иска да го махне  newsm78

Аз също смятам, че детето трябва да си покаже. Всякакви опити за "научаването" му да спи по един път са чисто и просто лишаване на детето от нужния му сън. Когато той вече не му е нужен, няма да се налага и да бъде "научавано", а само ще си премине към една дрямка. Точно така стана и със сина ми. Предвид всичките проблеми с приспиването, буденето, доприспиването и невъзможността да мръднем от къщи за повече от час-два, на мен сега с един сън ми е много по-удобно, но и през ум не ми е минавало да го натискам преди да му е дошло времето. Сънят не е само почивка, той е и много важен за правилното развитие на мозъка, има предостатъчно проучвания по въпроса. Да, може да не ми е съвсем удобен режима с две дрямки, но ей затова съм си в къщи по майчински, да си гледам детето. Ако за него не направя някоя друга жертва, то за кого..

Пожелавам ви да няма турбуленции със заспиването, като започне Бебун да минава на една дрямка, но и да има, да знаеш, че е за малко. При нас целия преход продължи месец-два, имаше и трудни моменти, но ако не се впрягаш много много и се оставиш детето да те води, изобщо не е кой знае какво.

# 146
  • Стара Загора
Оставям се, то нямам и друг избор де  Mr. Green Нали уж се приспивахме с галене, е да ама сега нощното трябва пак аз да го преспивам ама не ми дава да го барна, не ми дава да легна на леглото, но и не ми дава да изляза от стаята.Постоянно се обръща да види дали стърча над него  hahaha и за да не се обръща си слагам ръката на коремчето му (само там ми дава) и така заспива.Прави ме каквото си поиска  Joy Лошото е че точно таткото от време на време можеше да го слага той да спи вечер, а сега пак не иска  ooooh!
Аз лично искам да спи по веднъж, защото той не може да спи навън, в количката спи около 30мин., много се събужда от шума.А все пак е топло навън и на мама много и се излиза...ама се прибираме като стане време за спане и после пак излизаме...Но ще е така, няма начин  Simple Smile

# 147
Inchetoоо все едно си описала моето дете. Навън спеше точно по 40мин и това откакто се е родила, до към 1 годишна възраст може да е била на 1г и 1м. Следобяд само в нейното си легло. Просто престана да заспива в количката и остана само следобяд в леглото. Режимът сега е сутрин разходка на обяд се прибираме за ядене и сън в 13ч. Така е много по-добре, защото може да свършиш нещо докато спи. Идват летните жеги и това е идеален режим, обаче при нас спи по много малко на обяд, което е лошо, но нямаме избор. Вечер към 17:30-18ч излизаме понякога отново до към 20ч и после към 22ч в леглото. Същата история бяхме до към 1г и 3м искаше да вися над кревата, краката ми отичаха, ако седна рев, ако изляза истеричен рев. Всеки божи ден излизах и я оставях с надеждата, че един ден няма да реве и стана чудо, един щастлив ден просто престана да реве истерично, а просто хленчеше, оставих я да си мрънка и тя взе че заспа, оттогава я оставям с биберона в леглото излизам и тя си заспива. Вечер иска да си лягам с нея, но все обяснявам, че мама отива да си мие зъбите и идва след малко, и се примирява.

# 148
  • Стара Загора
Scarlet~ ,  за щастие ние от събота минахме на един сън. И ние сме с вашия режим Simple Smile сутрин се събужда около 8ч., излизаме към 10:30 - 11ч прибираме се около 12:30ч. за обяд и около 13ч го слагам да спи.Спи до около 16ч и около 17ч излизаме отново Simple Smile Права си това е идеален режим за лятото, много съм щастлива, че сам мина на едно спане  Laughing Ие толкова изморен, че си заспива сам за 3мин., дано продължи да е така, защото знаеш, че на тази възраст се променят с часове и всяка заповед е предпоследна  Mr. Green

# 149
Инче абсолютно, но колкото по-големи стават, толкова по-малко са нощните будувания. Не че снощи не ставах на всеки кръгъл час. Довечера давам хамомила, тези зъби първо мен ще уморят.

Общи условия

Активация на акаунт