Така че аз лично смятам че всяко куче може да е дружелюбно или агресивно, независимо от породата и няма смисъл от такъв "регистър"
В Пловдив ветеринарите, които ползваме имат четец. Всеки, който поставя чипове би трябвало да може и да ги чете.
защото никъде в Европа като минаваш граници не сканират кучето, но няма как да влезеш в Англия без изрядни документи, в които основното е чипа - преди да се качиш на ферибота задължително сканират кучето и гледат номера дали съответства на документите - та за това пообиколихме, че няма как да се приберем с кучо обратно у дома, ако чипа не отговаря! Искренно се надявам да има промяна към добро, защото планираме тази година ваканция до бг отново с домашния любимец. Повече проблем с четенето на чипа не сме имали - на влизане в Англия чипа отговори, след това колкото пъти е воден на ветеринар тук - винаги е отговарял - тук ветеринаря като сканира чипа - веднага излиза цялото досие на кучето, без значение дали е водено в различни клиники!
...
...
Мен пък ме беше яд, че една папка документи вадих за тях, а на никого не му пука. Но в Малта посред нощ ни чакаше ветеринарят и освен че сканира чиповете, изчете от кора до кора паспортите. Само че аз и ветеринарят от Варна чинно си ги бяхме попълнили точно според всичките им изисквания.
За Малта не знаех, но не бях се и интересувала - благодаря за информацията
За там все още не сме тръгнали. За да се преминат страните извън ЕС - също трябват допълнителни документи спрямо различните държави - когато е транзит, но какъв куп документи се подготвят и какви изследвания се правят, за да влезе куче живяло извън ЕС ....
Взехме калкулатора и календара с вет и всичко си дойде на мястото.