Отговори
# 225
Аз имам амбицията да ставам генен инжинер, което е тясно свързано с медицината и съм достатъчно запозната както с историята така и с фактите. В миналото смъртността при родилките е била около 10%, но е имало много по-практични похвати(с които са оправяли позицията на бебето например), които не се практикуват вече(с ножа е по-лесно). Именно родилния процес(контракции, преминаване през канала и т.н.) подготвя бебето за околния свят. Когато дирекно се извади от утробата на маката шока е много по-голям, не толкова моментен, колкото в перспектива. Секциото спасява животи именно заради бързата реакция на лекарите(от корема в кувиоза с нужните грижи).
Всеки човек с основни медицински познания знае тези факти. Ако не им се деформираха главите, нямаше да се раждат с дупка в черепа.

# 226
The Doris, Да не дава господ, но всички трагични случаи на починала родилка, за които знам са след операции.
Като си представя какви рискове от усложнения има, сраствания и т.н., просто изпитвах ужас от повторна операция.

# 227
И аз не разбрах,Дорис,имаш ли успешно нормално раждане и успешно секцио зад гърба си?! Тук определено много от нас не раждат нормално,защото са модерни,по-скоро ти и други такива раждате секцио за това...тоест лежите,пък някой ви вади бебетата,вместо да си свършите сами дадените от природата задачи. Тъй де без да изпадам повече подробности обобщавам - тук не е тема за упреци от модерни хора с мазохистични наклонности изразяващи се в личен избор на секцио пред нормално родоразрешение! Благодаря!

# 228
И аз не разбрах,Дорис,имаш ли успешно нормално раждане и успешно секцио зад гърба си?! Тук определено много от нас не раждат нормално,защото са модерни,по-скоро ти и други такива раждате секцио за това...тоест лежите,пък някой ви вади бебетата,вместо да си свършите сами дадените от природата задачи. Тъй де без да изпадам повече подробности обобщавам - тук не е тема за упреци от модерни хора с мазохистични наклонности изразяващи се в личен избор на секцио пред нормално родоразрешение! Благодаря!

А глупости!  Crazy То бива смешни аргументи ама твоето е все едно в училище 4-класнички спорят до степен на елементаризъм и лични нападки в аргументите.
След като има тема е нормално да приемете, че ще има ЗА и ПРОТИВ изложената теза. Независимо дали ви харесва или не има и обратно мнение на вашето. Ще ви се всички да ви тупат по раменете и да ви окуражават какви майки героини сте, но за някой поемате излишен риск и то за децата си.

# 229
Еми, ти все едно написа "Само ЦСКА" във форум на Левски  Laughing то се очакваше Wink все  пак всеки си има мнение

# 230
Еми, ти все едно написа "Само ЦСКА" във форум на Левски  Laughing то се очакваше Wink все  пак всеки си има мнение

Joy  Напълно съм съгласна.

# 231
.Именно родилния процес(контракции, преминаване през канала и т.н.) подготвя бебето за околния свят. Когато дирекно се извади от утробата на маката шока е много по-голям, не толкова моментен, колкото в перспектива.

+1   Peace

Преминаването на бебето през тесните родови пътища фактически изтисква белите му дробове от околоплодната течност в тях, за да може да изплаче и поеме първата си глътка въздух.

При цезаровото сечение, много често бебетата са с наводнени бели дробове и се нуждаят от обдишване и допълнителни животоспасяващи манипулации.

Подкрепям нормалното раждане, стига бебето да е тилно разположено и майката да няма голям диоптър или други реални медицински показания за секцио.

Имам три нормални раждания, много се надявам и четвъртия път да мога да раждам по естествен път.

# 232
Диоптъра сам по себе си не е показание за секцио.

# 233
честит празник на всички именници.
за дамата, която подкрепя секциото, макар да не съм конфликтна личност. бих казала, че може би не е прочела добре заглавието на темата.

иначе, въпреки, че аз самата съм много анти-секцио, като познавам характера и мирогледа и колко са паника някои майки, мисля, че не е лошо да имат право на избор. все пак, това са си техните кореми и техните деца. пак да кажа, не подкрепям секциото. но и също знам колко некомпетентни могат да са лекарите, и ако не приемеш което те смятат, че за тях е възможно да извършат, приемаш по-голям риск просто.

когато предлагат секцио, е не саМО ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СА АЛЧНИ. НО И ЗАЩОТО знаят какви са им възможностите, еле знаят колко са кадърни.

жалко наистина

# 234
Секциото е по-безопасно за бебето и това не е тайна за никого.
Аз някак си не можах да усетя с цялото си същество, че съм родила, и затова малко съжалявам, че избрах секциото. Но от друга страна, бебето не беше малко, а и като първескиня вероятно щях да се мъча, и накрая секцио. Ако реша да имам второ дете- пак ще е секцио, нямам толкова време да чакам за нормално. Впрочем, колко години след секцио ви казаха, че може да родите естествено ?

# 235
  • Sofia
Теичка, няма как да знаеш какво би станало, защото си първескиня и бебето било голямо. Няма и смисъл да съжаляваш, че си го избрала, но ако можеш един ден да родиш и нормално - не се чуди! Усещането е съвсем различно. За времето след операцията - не може да се каже - познавам и такива родили нормално преди да изминат двете години, които масово се препоръчват. Първото ми vbac е след 3,5 години, а второто - след 7. Второто го считаха за по-безопасно.
За бебето е по-добре нормалното раждане. Не напразно се стои 5 дни в болницата ( ако смяташ, че е заради секциото - не, не е така). Заради бебчетата е. Само детето, което родих със секцио беше с малко точки на Апгар теста. Другите бяха машини от момента на раждането...ела да видиш какво цокане, какво нещо...

# 236
защото не сте виждали белег от скалпел върху лицето на бебе, затова така си мислите. И сигурно, мислите, че вашето дете е застраховано от белег от скалпел на тялото си? Да, ама такива рискове не се покриват от застрахователните компании.

# 237
  • София
Здравейте! Все още съм далече от активен участник в тази тема, но винаги съм си мислила, че отново бих опитала за нормално раждане, след като първия път не се получи.

Влезнах с всички показатели за нормално раждане, имах разкритие (след Окситоцин) и спукан мехур от доктора, контракции, но главичката не слизаше. Докторът се опита на няколко пъти да я извърти (направо не ми се спомня какво беше). И в един момент след два часа нищо, дойдоха лекарите и акушерката и казаха, че бебето ще почне да се мъчи. Е, в крайна сметка ме срязаха с пълна упойка  #Cussing out. Подали са й кислород (това ми бе спестено предвид упойката), оказа се в последствие, че и нейните показатели на Апгар теста са били ниски. Имаше проблем с терморегулацията (не знам има ли общо с начина на раждане). Тогава, а и сега съм благодарна, че сме живи и здрави. (Иначе се закърми сравнително лесно.)

От друга страна скоро ставам на 36г., още дори не сме почнали бебеправене. И все пак - иска ми се да усетя щастието да родиш нормално, да си гушнеш бебето веднага, да изчакаш да спре да пулсира пъпната връв и всякакви такива малки, но за мен значими неща.

С радост почнах да ви чета и се възхищавам на всяка майка, успяла да го направи. Мисля, че по-голямото предизвикателство е да имаш подкрепата от близките си и лекаря, който би те израждал. (този, който ме изроди първия път беше от графа - първо парите, после всичко останало... а уж бях с големи препоръки, като внучка на негов колега). Както и да е. Да сме живи и здрави, ще го видим, като дойде на дневен ред  Hug Praynig

# 238
  • сф
с първото си дете бях буквално измамена и шантажирана от лекарския екип и това е единствената причина да ми се случи секциото, въпреки моите протести.
който желае да ражда секцио, смятам че си е в пълното право и неговия избор не ме бърка изобщо. дълбоко ме възмущават и случаите, в които майката по една или друга причина предпочита секцио, а бива принудена от медицинския персонал да ражда нормално. обикновено такива раждания се случват с доста медикаменти, вакууми, нескопосано приложени маневри на кристелер, епизиотомии, разкъсвания и какво ли още не. аз нищо нормално не виждам в подобни раждания по "естествен" път.
естественото ми раждане се случи 2г и 3м след секциото, без медикаменти, клизми, дирижирания, натискания и викове "напъвай" и подобни.

# 239
В България едва ли има случай на принудително нормално раждане, по-скоро обратното.

Общи условия

Активация на акаунт