Деца с ТЕЛК 2

• 125 746
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте момичета от доста време чета вашите коментари и мнения и съм склона да кажа , че някой от вас са по запознати със законите от тези който трябва да ги прилагат.Затова бих искала да ви попитам няколко въпроса относно ТЕЛК-а.Имам син на 6 години на който преди година откриха надбъбречна хиперплазия , което е вродено заболяване .Подадох документи за ТЕЛК , но не разбрах какво се полага на деца с вродени заболявания .Сигурна съм , че вие знаете и бихте ми пояснили .Благодаря ви предварително .

Това са отправните точки за изчисляване на процента при деца с вродени заболявания на бъбреците:

Раздел ХVII   т.9. Вродени аномалии на отделителната система (бъбречна дисплазия едностранна или двустранна, хипоплазия, поликистозен бъбрек и др.) при компенсирана бъбречна функция:
      9.1. без съществени оплаквания: 0 - 10 %
      9.2. с клинична симптоматика:
            9.2.1. при възрастни: 20 - 40 %
            9.2.2. при деца: 40 - 70 %

По принцип на децата с вродени заболявания им дават от 50-70% .
След като минете на ТЕЛК и си вземете решението и ако е над 50% имате право на следните помощи:
1.независимо от дохода на семейството двойния размер на месечните помощи за отглеждане на дете (чл. 7, ал. 4 ЗСПД).  -70лв.(ако е първо дете) и 100 лв.(ако е второ дете)
2. 240 лв. на месец за дете с Телк над 50% чл. 8 д - пак в социалните . Тези пари ви се изплащат от датата на инвалидизация - при вас е вродено и както пишете преди година е открито т.е от датата на откриването.
3.годишна винетка
ако имате чужда помощ  -карта за градски транспорт за двама придружители - 1 карта
талон синя зона - по усмотрение на центъра за градска мобилност
4.след направена социална оценка и интеграционни добавки - макс до 50 лв.
Малко дълго го написах, но дано да съм била полезна Peace

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 07:57 от jenia_vd

# 91
Както и предполагах се оказахте доста интелигентни и информирани .А някой да знае за изплащане на ТЛК-а до 3 години на зад поне така ми каза една мама и се надявам и при нас да се получи така , защото имахме доста разходи докато се примирим с диагнозата .Благодаря ви още веднъж страхотни сте .

# 92
Както и предполагах се оказахте доста интелигентни и информирани .А някой да знае за изплащане на ТEЛК-а до 3 години на зад поне така ми каза една мама и се надявам и при нас да се получи така , защото имахме доста разходи докато се примирим с диагнозата .Благодаря ви още веднъж страхотни сте .

И аз да Ви попитам- кога Ви е открита болестта, още като се е родило момченцето Ви или както сте написали преди една година? Защото датата на инвалидизиране се определя от тогава когато е поставена окончателната диагноза, ако при вас е преди една година от тогава ще Ви се изплатят помощите. Peace
Изчакайте да Ви излезне решението на ТЕЛК- там ще е написано от коя дата и година Ви е инвалидизирането Hug

# 93
При нас заболяването е открито преди 1 година , но ми обясниха , че то е генетично тоест вродено и споменаха нещо от рода , че на децата с  вродени заболявания ТЛК - се изплаща до 3 години на зад .

# 94
Здравейте,моля ви за малко помощ.Синът ми е на 11г. и има В-таласемия интермедия.Та вьпросьт ми е има ли смисьл да подавам документи за ТЕЛК?Сьвсем случайно ми казаха,че мога да мина ТЕЛК .Аз не сьм си и мислила за това.Нямам информация децата с това заболяване какьв % им дават и заслужава ли си?Синьт ми досега не е крьвопреливан,но вече започваме с крьвопреливанията.Април ще му правят операция за махане на жльчката.И постоянно пие някакви лекарства за жльчката и панкреаса.Какво да приготвя като документи и да чакам ли да минем и операцията или сега да ги подам?

# 95

slancice  след като подадеш документи ще те извикат на телк около 3 месеца по-късно.Можеш да подадеш документи и да чакаш писмо за явяване,междувременно да минете и операцията и при явяване да носиш и новите епикризи.Или да минеш операцията и всичко накуп да подадеш.Яви се на телк,нищо не губиш ,освен малко тичане .А ако ти дадат голям % ще имаш право на помощи за детето.Като се има предвид разходите за лечение на едно болно дете това си е от значение.
А за документите джипито ще ти даде направление ,носят се и копия на всички епикризи,снимки и изследвания които имаш.

# 96
Благодаря за бьрзия отговор.К ато чета назад в темата сега виждам,че за такива наследствени генетияни заболявания,които са за цял живот дават проценти.Ако имаме под 50% значи ли,че няма да имаме право на парична помощ?И ако имаме пьк над 50% колко назад ще ни платят?

# 97

slancice  50% и нагоре дават помощи.Връщат до 3 г назад.

# 98
Благодаря за бьрзия отговор.К ато чета назад в темата сега виждам,че за такива наследствени генетияни заболявания,които са за цял живот дават проценти.Ако имаме под 50% значи ли,че няма да имаме право на парична помощ?И ако имаме пьк над 50% колко назад ще ни платят?

Ако сте под 50%, нищо не се полага, а ако е 50% и нагоре са двойни детски, по чл 8 и от социалната оценка, каквото посочат.
Щом са казали, 3г.назад, значи за толкова назад, ще се изплати сумата по чл 8.
Виждам, че сте от Варна, тук след подаването на молба за ТЕЛК до 2месеца се явяваш на ТЕЛК.
Скрит текст:
Скоро разбрах, че лекар от София е препоръчвал преди години, добавката зелени поля на ФЛП, при таласамия, защото много добре се отразявала при пациентите й.
Ако не се лъжа за името й д-р Славчева или Славкова.

# 99
Здравейте,моля ви за малко помощ.Синът ми е на 11г. и има В-таласемия интермедия.Та вьпросьт ми е има ли смисьл да подавам документи за ТЕЛК?Сьвсем случайно ми казаха,че мога да мина ТЕЛК .Аз не сьм си и мислила за това.Нямам информация децата с това заболяване какьв % им дават и заслужава ли си?Синьт ми досега не е крьвопреливан,но вече започваме с крьвопреливанията.Април ще му правят операция за махане на жльчката.И постоянно пие някакви лекарства за жльчката и панкреаса.Какво да приготвя като документи и да чакам ли да минем и операцията или сега да ги подам?

Ето погледни това и виж на деца с анемии какви проценти им дават:

Раздел ХVIII
Други болести на кръвта и кръвотворните органи
1. Желязо- и други недоимъчни анемии:
      1.1. след чести кръвоизливи или рецидиви без възможност за постигане на ремисия при лечението: 10 - 30 %
      1.2. при трайно задържане на хемоглобина под 100 г/л,потребност от кръвопреливане:50 - 80%
2. Наследствени и придобити хемолитични анемии:
      2.1. при стабилизирано състояние без изразени общи нарушения: 10 - 30 %
      2.2. при хемоглобин под 100 г/л, потребност от кръвопреливания, имуносупресия, умерено увредено общо състояние: 60 - 80 %
      2.3. при значително увредено общо състояние, необходимост от периодични кръвопреливания, вторична  хемосидероза, трайно имуносупресивно лечение: 90 - 100 %
3. Апластична анемия - при панмиелопатия или еритробластофтиза: 70 -100 %
4. Дефекти на коагулацията:
      4.1. лека степен - редки провокирани кръвоизливи (антихемофилен глобулин (АХГ) над 5 %): 20 - 30 %
      4.2. средно тежка форма - с редки повтарящи се кръвоизливи (АХГ 1 - 5 %):40 - 60 %
      4.3. тежки форми - чести кръвоизливи, необходимост от регулярно заместително и друго лечение (АХГ), по-малко от 1 %: 80 - 100 %

5. Пурпура и други хеморагични състояния
Оценката се прави, както по т. 4.

6. Болести на белите кръвни телца (агранулоцитоза, функционални разстройства на полиморфноядрените неутрофили, генетични аномалии на левкоцитите и др.):
      6.1. при леки стабилизирани състояния: 20 - 30 %
      6.2. при рецидивиращи форми и необходимост от често болнично лечение: 50 - 80 %
      6.3. при тежки, неповлияващи се от лечението форми: 90 - 100 %

7. Загуба на далака (без наличие на кръвно заболяване):
      7.1. при загуба преди навършването на 12-годишна възраст (съобразно склонността към инфекции и протичането им):  50 - 70 %
      7.2. при по-късна загуба в първата година от отстраняването: 20 %
      7.3. след изтичане на едногодишен период: 0 %
8. Разстройства на имунитета в детска възраст - тежка степен (вродени и придобити имунодефицитни болести): 60 - 80 %
9. Костно-мозъчна трансплантация - оценката е, както в раздел ХIХ, т. 6.

Както са писали и другите не е лошо да подадете документи за ТЕЛК. Peace

# 100
Привет,мами сега разлеждах темата и видях,4е има въпрос за вродените заболявания.Моето моми4е е с вродено заболяване на бъбреците и ни дадоха 50%  няма ли сме изразена клини4на сиптоматика #Cussing out та нали аз като родтел полагам максимални грижи за да запазя функцията на органите колкото е възможно по дълго.А това с 3год. назад е така ако от ТЕЛК,НЕЛК впишат,4е заболяването е вродено трябва да ти изплатят парите по 4л.8 ,дано съм била полезна.А за успокоение и с 50% имате право на помощите,които ви се полагат.

# 101
  • Варна, морето, сините вълни...
Здравейте синът ми е с неалергична астма. Имаме ли право на ТЕЛК?

# 102
Mimi, може да погледнеш в темата за астмата Wink.

# 103
  • Варна, морето, сините вълни...
Благодаря, и там писах  Hug

# 104
Здравейте синът ми е с неалергична астма. Имаме ли право на ТЕЛК?
Във Варна не дават повече от 30 % за астмата.Имате ли пристъпи, пролежавания в болница, които биха повлияли в положителна посока?На помпичка ли сте, с рецептурна книжка и нея искат при явяване на ТЕЛК.

Общи условия

Активация на акаунт