Частни училища - информативна тема 5

• 93 275
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
bib. bib,
Много добре си обяснила за преместването на деца в друга държава в ученическа възраст. В някой държави тръгват на училище на 3г., в други на 5 г. Води се училище, нищо че е нещо подобно на нашите детски градини и ти като им занесеш удостоверение за завършен 4 клас примерно , а искаш да започнеш в 7ми и се започват едни обяснения. Програмите и материала е различен, нормално е да е нужен входящ тест, за да видят според техния материал къде се намираш, с езика как се справяш

Освен ФЛ, 91НЕГ, АК и Англо-Американското, не се сещам за други училища, издаващи чужди дипломи. Още 2-3 гимназии издават международната IB
И дори в голямата си част тези училища, издават И българска диплома. Ако нямаше смисъл, надали щяха да го правят.

В допълнение: Българчета учат в Кембридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард ....  с българската си диплома. По-важно е какво можеш и знаеш, също и какви хорариуми часове си имал /за някой специалности/.

Но наистина ми е любопитно какъв документ издават от Свети Георги. Не мога да си обясня какъв документ биха могли да издават.

Последна редакция: нд, 15 мар 2015, 08:48 от rosss

# 466
  • София
rosss,  Hug
Най-лесно е да се плюе по световното положение по принцип и по лошата ни орисия.
Като написах всички тези чаршафи, да не се разбира, че имам против училищата с небългарска диплома. Нищо подобно, смятам, че всички те до едно са чудесни места, независимо, че са безкрайно различни и не ги обединява нищо друго освен факта, че са добри.

Но щом това е така и имайки предвид дереджето в масовите училища, да заключа мъдро, че бг дипломата сама по себе си и като документ е "неконвертируема"  newsm78 не е точно мой подход.

# 467
  • Sofia
В Свети Георги издават БГдиплома и английска (GCSE & A levels).

# 468

В Свети Георги имат ли класове след 7 клас?

За цитираната диплома се минава обучение след 14 години и е диплом за средно образование.

Видях, че на сайта им пише, че са до 12 клас, но винаги съм знаела, че нямат горен курс.

Извинявайте за разводняването на темата.

# 469
  • София
Е защо да е разводняване-коментира се ЧУ в детайли. На мен ми е интересно.

# 470
Питахме учителя по история например, ако едно дете реши след 7 клас примерно да се мести в българско училище и се яви на НВО, ще може ли да взема изпита.

Няма да може или поне няма да бъде сред най-добрите.Имам познати,които решиха да преместят детето си в 7-ми клас в българско училище,за да може да се яви на НВО.Беше си голям стрес.Въпреки уроците на които ходеше по български и математика, не можа да се справи много добре,макар че детето е много умно.Наистина перфектно говори френски и английски(майката е с много добър френски).По математика ,обаче са доста  назад с материала и не успя да го навакса  за една година.
Всички деца,на които родителите не владеят френски език,ходят  допълнително на уроци по френски.Така обучението се оскъпява още повече.
Френското училище е перфектно   за тези деца ,които ще учат след 12 клас във Франция.

# 471
Тази учебна година имат за първи път 8 клас.

# 472
  • Sofia
Тази учебна година имат за първи път 8 клас.

Да и аз така знам. Те са лицензирани до 12 клас, могат да издават БГ и Английска диплома просто до сега не са имали от по-горните класове. Доколкото знам с местенето в новата сграда ще имат и мястото вече и за горен курс.

# 473
  • София
Ако може да се включа за френския лицей.
Подкрепям напълно написаното от Татко Мецан за негативите на Френския лицей, като искам и да добавя още няколко неща, което мен лично биха ме възпряли да си запиша детето там.
1. Това си е изцяло френско училище, едно българско дете излиза от там като неграмотен българин, неможещ да напише друго на български освен името си. За мен е комплексарщина да родиш българче и толкова да се срамуваш от това, че непременно да искаш да го направиш французин и неграмотен българин.
2. Нивото на образование в това училище е повече от съмнително (приятелката ми французойка се наложи да си върне едното дете във Франция да го гледат бабите, след като изкара в лицея 3 години и се оказа, че няма да изкара матурата, необходима за университет, а във Франция го върнаха един клас назад, заради ниското ниво, уточнявам че става въпрос за по-горни класове - 7-9кл). Ако реша,че нивото е прекалено ниско, нямам никаква алтернатива да го преместя, защото в никое българско училище няма да го вземат
3. Ако след 7кл реши да кандидатства в българска гимназия няма как да стане, защото нито ще е подготвен за приемен изпит, нито ще има българска диплома, с която да кандидатства
4. Ако реши да ходи в АК ще се наложи да плащам таксата за чужденци 15К и нагоре.
5. Транспорт имат, но е супер ненадежден, на моята приятелка детето нееднократно е било забравяно от шофьора на автобуса и се налагаше да ходи тя лично да си го прибира (нямат учители в автобусите и никой не проверява кой дошъл, кой не). Тя лично беше решила да ги съди дори, макар че директора на училището се опитваше да я убеди че "такива били българите - ненадеждни" (транспортната фирма е българска).
6. Работното време на училището е твърде ангажиращо - или трябва да доплащам на човек да ми гледа децата след това или да напусна работа
7. Таксата няма да я коментирам, всеки си решава какви такси ще си сложи.
8. Аз съм немскоговоряща и не разбирам дума френски - не бих могла по никакъв начин нито да помагам на детето с уроците, нито да го контролирам (а за мен конрола е важен).

# 474
Мен ми беше интересно да прочета отзивите ви за ФЛ. Струва ми се, че Мецан е най-впечатлен от свободното владеене на езика от момченцето в 5-ти клас  Grinning

Който следи състезанията, може ли да каже дали ходят по такива и как се представят?
Децата на моята приятелка не са ходили и тя не знае.
Честно казано, малко съм учудена от написаното от Аделина. Останала съм с впечатление, че учат сериозно. Поне от учебниците им, които съм разглеждала за 1-ви и 2-ри клас.  Детето на приятелката ми обаче има доста трудности и се налага стабилно да се занимават с него бабата и дядото, защото са френскоговорящи. Друг минус е, че ако не знаеш езика, трябва винаги да викаш някой, за да говориш с учителите.

Скрит текст:
Какво или кой им пречи да се преоблекат/ става въпрос за деца в училищна възраст, предполага се, че в ЧУ имат гардеробчета?
Нямат шкафчета и като ги изкарат три пъти навън в мокрото, е трудно да носят толкова дрехи и обувки за преобличане.

# 475
Тук говорите за деца пети, седми и нагоре класове!
Аз пък ви казвам, че на дете посещавало ФЛ до шестгодишна възраст, на седем ще му е трудно да се влее в редиците и на най-непретенциозния бг клас, ако някой усилено, паралелно с обучението му във ФЛ, не се занимава с него по БЕЛ, математика и останалите образователни направления на ниво подготвителен клас, български.

Все едно да искате от нашите деца да отидат във френско училище и от първия ден да са адекватни на ситуацията. Е, нама как да стане.

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 11:04 от Касита

# 476
Да, съгласна съм, че ще му е трудно. Въпросното момченце, за което говоря, след първи клас все още не можеше да чете на български. Лятото започнаха да се занимават по малко, за да се научи да чете.

# 477
  • София
Първите 4 точки от коментара на adelina_bg се отнасят и за училището към Немското посолство, предполагам.
Според мен това са си чудесни училища, естествено не перфектни до последния детайл, но то такива и няма. Аз с удоволствие бих записала детето си в такова училище, ако:
- съм сигурна, че в следващите 12 години ще мога да плащам таксата и за двете си деца;
- съм сигурна, че ако не мога да покривам таксата, ще мога да си преместя децата в българско училище без съществени проблеми.

Ограмотяването на български не ми е довод - това мога да постигна и вкъщи, ако се наложи. А съм сигурна, че и в българско училище да ходи детето, не е сигурно, че ще се научи да пише правилно.

# 478
  • София
Моята приятелка ми споредли че в класовете и на двете и деца са предимно деца на чужденци (френско или изпанско говорящи) и малък процент българчета. В общи линии нивото е ниско, не защото учебния материал не е наред, защото няма никакъв подбор на децата - особено изпаноговорящите били на много ниско ниво, което дърпало целия клас надолу. Нейата дъщеря се оказало, че е зле и по френски и по математика, а по английски не може и една дума да каже. Като я върнаха във Франция се наложи мъжа и да се моли да директора да повтори 9клас за да навакса и да успее да се подготви за матурите. Малкото и дете е 5 или 6клас и засега ще го оставят там, но те догодина си заминават за Франция, а и нямат друг избор.
Освен това ми е чудно как някой, който не разбира френски може да прецени дали детето му е на добро ниво и се справя добре с материала (освен по математика, там може и да се разбере, но по другите предмети?).
Моя приятелка в момента е пред дилемата да си запише там детето, при положение, че детето е наполовина англичанче, според мен това дете ще излезе един неграмотен англичанин и неграмотен българин, отлично владеещ френски език (за мен това е нищо, защото език се научава и извън такива специални училища). За мен тези училища са си за чужденците, но това си е мое мнение, не държа да убеждавам никого в него.
Аз държа на метематиката и общото образование да е на ниво, езика е на второ място, той може да се учи на уроци, на курсове, на летни лагери в чужбина, но ако средното общообразователно ниво е до никъде, то товага си загубен (защото за едно лято не може да се навакса материала за 7г примерно).

# 479
  • София
Ограмотяването на български не ми е довод - това мога да постигна и вкъщи, ако се наложи. А съм сигурна, че и в българско училище да ходи детето, не е сигурно, че ще се научи да пише правилно.
Ако ходи в хубаво българско училище ще се научи, и в повечето случаи няма да се налага да висиш до 10ч над главата му да го учиш ти, аз лично нямам нито времето нито желанието да обучавам детето си вкъщи по няколко часа след училище. За мен това време е ценно и искам децата ми да се занимават с други неща(спорт, игри , наука и т.н), а не да се учат да пишат на родния си език.

Общи условия

Активация на акаунт