Частни училища - информативна тема 5

• 93 231
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
Училището не е на най-добро ниво. Приятелката ми живее до него и съответно записа дъщеря си там - детето сега е 2-ри клас и тя е безкрайно недоволна и за следващата година ще я мести.

Това за Шилер ли?

# 556
  • София
Да, за самото училище.

# 557
В самото училище, доколкото знам, класовете на Шилер са с доста по-добра успеваемост от другите класове, които не са Шилер, а учителите са едни и същи, така че явно не е толкова до учителите, а подборът на децата си казва думата. Е разбира се, че Шилер не е идеално, а просто всичко е относително, включително и мантрата за добрата база на ЧУ. Сега вече в доста държавни училища такива ремонти направиха, та ум да ти зайде, а се намират и ЧУ с доста окаяна база, например Питагор и ПЧМГ само като им видиш сградата отвън и можеш да избягаш с писък, Веда и Е. Кестнер също са с доста окаяна база, сигурно има и други, в които не съм ходил:)

# 558
  • София
... /по действителен случай, както се казва  Sunglasses/: двама души- единият възпитаник на държавен университет, другият на частен. В държавният се е влизало много трудно и с много учене. В частният-не. Една и съща специалност. По много дисциплини едни и същи преподаватели. Отношенията с преподавателите и начинът им на преподаване-различен на двете места. Крайният продукт също е тотално различен- всички в държавния си остават до края кълвачи и праволинейни, но с много добри теоретични знания; всички в частния-много отворени и комуникативни, с много добри практически знания и чудесен "нетуъркинг". Познайте кои са по-успешни  Wink
Io_io, кои са тези две места и къде има статистика за успешност? За бакалаври ли говориш или за магистри? В последните 25 години единствените места, където се влиза относително трудно са медицина и право, а не се сещам за частен ВУЗ, който да е сравним с държавната алтернатива.

Питам да си сверя часовника. Наскоро говорих със съученици, които преподават в желан факултет в СУ. Бях уверена, че ако детето ми "хартиса" от добрите университети при кандидатстване навън догодина, ще влезе само с диплома и матури каквато и природна наука да пожелае, както и във ФМИ. Колко да е трудно влизането...

Вярно, че аз съм кандидатствала в други времена, когато подбор имаше, но в момента просто не се сещам за ВУЗ, където да се влиза трудно. Което е жалко разбира се.

# 559
  • София
В самото училище, доколкото знам, класовете на Шилер са с доста по-добра успеваемост от другите класове, които не са Шилер, а учителите са едни и същи, така че явно не е толкова до учителите, а подборът на децата си казва думата. Е разбира се, че Шилер не е идеално, а просто всичко е относително, включително и мантрата за добрата база на ЧУ. Сега вече в доста държавни училища такива ремонти направиха, та ум да ти зайде, а се намират и ЧУ с доста окаяна база, например Питагор и ПЧМГ само като им видиш сградата отвън и можеш да избягаш с писък, Веда и Е. Кестнер също са с доста окаяна база, сигурно има и други, в които не съм ходил:)
Дано да е само от подбора на децата, а не от по-различно отношение на учителите.
И да определено не всички ЧУ са с добра база, аз казах, че за мен е важна И базата. И то доста. Искам на детето да му е приятно да ходи на училище, там да си е неговото "негово".

# 560
Шилер и Луис Карол са частни училища, наречени проформа сдружения, които са решили по елегантен начин хем да предлагат качествена услуга на абсолютно ниска цена, хем без много да се изваждат да ползват базата на позападнали като визия и слава квартални училища.

# 561
Е, няма как подборът на децата да не оказва влияние. Още повече при този наплив в Шилер. Не може да се сравняват обикновените паралелки с тези на Шилер. Обаче базата за мен не е добра. Държавната градина на дъщеря ми беше направо луксозна в сравнение с училището. Дворът огромен, едни трънаци, вратите на двора отворени.
Тази година прочетох, че местата за братчета и сестричета, които влизат с предимство в Шилер, са 40%.
В тази връзка наистина е странно, че не са приели в СС второто дете, за което е писала Tsvety. От друга страна не знам дали нивото не пада, когато чак такъв процент е запазен за деца с по-нисък бал.

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 23:31 от Пролетен дъждец

# 562
  • София
Ами Дъждец,  момченцето ми изглежда доста будно, но в никакъв случай не се наемам да дам оценка дали е трябвало или не да го приемат. Може да са преценили, че е пък прекалено будно. Родителите много много говориха, оплакваха се, настройваха се и решиха да махнат и дъщеря си от там. И да, все пак е странно.
Доколкото други 2 деца - от групата на сина ми в ДГ, просто не ги приеха. И двете момчета Laughing, но според родителите е било субективно решението за прием и коментара за "по-особеното" тази година. Друго детенце пък - момиченце, също със сестра в по-горен клас е прието.
Абе не знам. Просто предавам събрана информация. Аз така и не изпратих моя малкия в СС. Реших директно при сестра му да отиде, както искаха децата.

# 563
  • В офиса
Даже не знаех, че има квота за братчета/сестричета в Св. София. Когато дъщеря ми кандидатства за 1-ви клас, наше съседче, чиято сестра учеше там, кандидатства за ПУК. Не го приеха. След 1 година кандидатства за 1-ви клас, пак не го приеха. Така че аз изобщо не се изненадвам, че има неприето братче/сестриче. Синът ми си държа изпит като всички други, въпреки че дъщеря ми учи там. Или това за 40% се отнасяше за Шилер?

# 564
Даже не знаех, че има квота за братчета/сестричета в Св. София. Когато дъщеря ми кандидатства за 1-ви клас, наше съседче, чиято сестра учеше там, кандидатства за ПУК. Не го приеха. След 1 година кандидатства за 1-ви клас, пак не го приеха. Така че аз изобщо не се изненадвам, че има неприето братче/сестриче. Синът ми си държа изпит като всички други, въпреки че дъщеря ми учи там. Или това за 40% се отнасяше за Шилер?

Eпа за Шилер се отнася, за СС е абсурдно да има 40% квота, дори и да има някакви такива случаи там, те ще са пренебрежимо малко. Аз и за Шилер считам, че това е прекалено и на практика обезсмисля конкурса - такъв конкурс, в който 40% от кандидатите имат предимство, не е никакъв конкурс.

# 565
Bib.bib-магистри,право,един и същи випуск.

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 23:36 от Io_io

# 566
За Шилер се отнася квотата. И за мен е прекалено 40%. Разбирам, че е трудно две деца в различни училища, но пък не винаги децата от едно семейство са еднакви  Simple Smile

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 23:35 от Пролетен дъждец

# 567
  • Sofia
Малко off topic от темата за "Св. София"  Wink
Планирам големият ми син да посещава лятно училище и търся информация за двете училища между които се колебая - 1. AAS - Англо-Американското у-ще в Панчарево и 2. AEA - Американо-Английската Академия в Лозен.
Интересува ме всичко, което някой може да сподели за у-щата, по конкретно - свързано с летните им занимания. Съумяват ли наистина да накарат децата да говорят само на английски, само българчета ли посещават лятното у-ще, преподавателите които са през лятото - кои преобладават - нейтив или българските?
AAS е по-популярно, но лятното им у-ще е само 3 седмици. AEA е по-неизвестно и се опитват да обхванат по-широк спектър от деца на различна възраст - от 3 до 18, което не знам дали е + или -.

Аз ли не откривам, или АЕА не са обявили все още нищо за летни занимания на сайта си?
Миналата година имаше много изчерпателна информация, но така и не успях да осъществя комуникация с тях и в крайна сметка записах дъщеря ми в British school of Sofia . Имам известни забележки, но ако не открия нищо по - подходящо, пак ще я запиша там.
Обмислям варианта и AAS , но не знам как ще се справим с приключването на обяд.

# 568
  • София
Bib.bib-магистри,право,един и същи випуск.
Вероятно не съм била ясна и ще се повторя. Кои са двата ВУЗ-а? Наистина ми е интересно кой частен ВУЗ вади по-"успешни" както ги нарече студенти от как беше "праволинейните кълвачи" в СУ. Не се заяждам, а предпочитам аргументите тук да са обективни, иначе по-малко хора ще пишат и четат, ако го ударим на обиди и генерализации.

# 569
  • София
Мецане, гледам, че четеш/интересуваш се от Шилер. Познавам дете, учещо в училището към фондацията, не 55-то, а другото, не му помня номерацията. Каза, че са само два седми класа и че обучението си е на много добро ниво, а ако съдя по резултатите  на конкретното дете (естествено то не е представителна извадка) на пробни, не се е изхвърлило. Сподели обаче, че базата е  буквално пред разпад, капела вода след дъждове в коридорите и т.н.. Даже нещо се говорело за закриване на това училище. Иначе си прав за базата - важно е да е относително добра и позволяваща провеждането на ефективен учебен процес, без упоменатите "екстри" като счупени прозорци, течащи покриви, неподдържани дворове. И другото е вярно, вече има редица ДУ, които по параграф база изпреварват многократно  доста ЧУ. Затова не следва това да е толкова значим критерий при избора. Относно Шилер - до миналата година там е предавала страхотна учителка по немски. Ако е работила с децата до 7 клас така, както работи с тези в НЕГ сега, съм сигурна, че резултатите са били впечатляващи. И ако подборът на учители по езика във фондацията е на подобно ниво и в останалите случаи, е супер. Peace

Йо-йо, в езиковите  има много деца от частни училища. Peace Както и преместили се от ПЧМГ към СМГ след изпитите.

Общи условия

Активация на акаунт